Van képem hozzá

Rita
Adminisztrátor

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. március 12. 8:04

Ezeket a képeket még akkor készítettem, amikor ki volt öntve a Sajó és a kolléganőm autójával jártam dolgozni.
Tudjátok, ez volt az a pár nap, amikor elég nagy hó is esett, és nem mindig jöttek ki a buszok a faluba, ezért
le kellett gyalogolnom a főúthoz, és ott vett fel a kolléganőm. A fotók a gyaloglás alatt készültek telefonnal,
kék szűrővel.

Kép

Kép

Kép

Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. március 12. 9:01

Jó reggelt.
Nagyon jól néznek ki Lilyke ételei.
Nagyon jó étvágyú gyermek, és csuda aranyos. Jaj de jó lesz neked Rita, ha találkoztok.
A vadludak is szépek, jó formában vannak.
A zsemlét talán majd kipróbálom egyszer.
Nálunk reggelre esett egy kis eső, az őszibarack fák virágai már nagyon bimbósak, bár mi is mindig késésben vagyunk. Kb egy hónap különbség van a virágok nyílásában is az utca másik oldalával kapcsolatban. /persze felettünk egy keskeny erdősáv van, és domboldal, így takarja ezt a részt.
A hunyor Keleti hunyor, nem fekete, már megállapította a vadnövény meghatározó. De így is szép, akármi is a neve.
Ma reggel kegyes volt hozzám a postimages.
Paggy, míg volt cicánk, nekem is szokott ajándékot hozni, behozta volna ő is, de megállítottam az ajtónál. Van egy ismerősöm, akinek még madarat is vitt a cicája.

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 12. 10:07

Kedves ILDIKÓ!Kérlek nézz rá kb.1 óra múlva az ÖRÖMHÍREK FÓRUNRÉSZRE! Paggy
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. március 12. 10:36

Jaj Paggy, most olvastam el a egeres, varjus kalandodat, hát még most is folynak a könnyeim, ne haragudj de annyira nevetek még most is...elég erős a képzelőerőm... =)) =)) =)) =)) =))
na! megjöttem, mert amíg éppen meg is jött a postás már megvártam és futottam a kisboltba! A szomszéd néninek is bevásároltam.
Megjött az oltóról a levél ki kell töltenem a kérdőívet! Akik regisztráltak megkapják Húsvétig legalább az első oltást!
délután meg megcsinálom a zsemléket, mert már mindent kikészítettem!

Dorina, köszönöm a viccet is, és lánykádnak sok erőt, és jó egészséget kívánok! :movingflower: :littlehearth: :movingflower:

Ildikó, milyen bájos ez a hunyor, még így nem is láttam, köszönöm az élményt!

Rita, köszönöm a fényszűrős képeket, Lilykét meg külön is, mennyire sokat fejlődött, s milyen magabiztosan ül és eszik már! De látni hogy nagyon élvezi is!

A kanadai vadludak is milyen szépen elvannak és tűrik az emberi közelséget! :) :-bd :movingflower:

Paggy, köszönet külön a videókért, ezért külön visszajövök, amikor van időm rendesen figyelni, most per pillanat nem is tudom mivel folytassam a napomat, közben meg megjött már a Sword and Brokát újabb része is, mára az is be van tervezve, aztán a hétvégi takarítás már nálam is nagyon megérett, és mosni is kell, de ez majd a porszívózás és a felmosás után lesz mert úgyis a nagyszobában kell teregetnem! :-o

További szép napot mindenkinek, most már befejezem a reggelit is, mert az is félbemaradt! :x :ymhug: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 12. 14:00

Kedves Lányok!Rita!Köszönöm Zsuzsinak a kanadai vadludakat.Olyan szépek.A kínai festményeken milyen madarakat szoktak ábrázolni?Most hirtelen nem ugrik be.Nem a kis madarakra gondolok.Annyira szép rajzosak ezek a kanadai madarak.Angliábann telelnek?Hogy is volt NILS HORGENSONNÁL?Meddig vándoroltak a vadludak?-Gyönyörű a kék színszűrős első fotód,ahol a bokrot fedi a hó.A töbhbiu kissé félelmetes nekem.A nagy SÍK,rajta a hó.FÉLNÉK egyedül ott.Bátor ember voltál,hogy egyedül éltél!!!! Lilyke aranyos,a kis majszoló. :) :) :) :littlehearth: :littlehearth: :littlehearth: Sokat nőtt már.Köszönöm a fotókat.
Ildikó,remélem észre veszed és benézel az ÖRÖMHÍREKBE! :flower1: Milyen mély színei vannak a hunyornak.Kicsit vad !Gyönyörűűű!Olvastam,hogy méregtelenítik a kutyuskádat.Mit kapott,Homoktövist?Ildikó!Ha lehet,mosolyogj sokat!!Vidámnak kell lenni!!! :)) Örülök,hogy megjavult a postimage.!!
kata!Visszajövök este,hogy megnézzem ,hogy sikerült a zsemléd.
Most lesz Lillával egy pót furulyaórám,mert egyikünk sem volt szerdán csúcsformában és a lányom kérte tartsunk pótórát.lilla pedig az ajándékcsillag reményében örömmel vette.Tudjátok 5 csillag édességre váltható.Nem kap otthon csak minimálisat,de így nekem ,ha megdolgozik érte/3x ,egymás után,hibátlanul,fejből 1 dalt elfurulyáz=1 csillag/megengedte a lányom.Most még 2 csillag hiányzik az 5-höz neki.Nekem sajnos a Lillarajzhoz=10 csillag, még 5 kell. Nekem 10 csillag ér 1 rajzot.Na most megyek ,mert kezdődik az óra.Sziasztok.Paggy %%- @};-
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 12. 14:49

Na most megyek,majd még bekukkantok,hogy lássam Kata zsemléjét.Szép délutánt!Paggy %%- @};-
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. március 13. 7:22

Még nem csináltam meg, elrabolt a net..meg a sok telefon. Na mindegy, most direkt nem zsemlét veszek ma hanem csak kenyeret, hogy juszt is meg kelljen csinálnom! Tegnap csak késő délután tudtam volna nekiállni, így meg délutánig elkészülök vele, csak meg kell várjam a barátnőmet a bevásárlással!...
Csodaszép hosszúhétvégét kívánok mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. március 13. 21:02

Paggy,jó hogy szóltál, nem szoktam az Örömhírekbe benézni, nem is tudtam, hogy ott köszöntik az ember.
Én, ide írtam be egy ideje, csak csodálkoztam, hogy ti nem írtok.
Köszönöm szépen a palacsintát, ezt a fajtát nem ismerem, nem tudom, hogy kell elkészíteni. A furulyázást meg csak gyakorold. Mit szól hozzá a férjed?

Ez a fajta virág többféle színben van. Van szépséges rózsaszín is, ami nekem nagyon tetszik. Ha majd megyek a hegy felé, ha ott lesz a gazda kérek tőle egy kis tövet. Ezt is tavaly kaptuk lányom anyósától.

A zsemle készítést még mindig nem néztem meg, hogy is kell csinálni. bár mostanában kovászos kenyeret eszem, és azt nagyon szeretem. Kétféle lisztből készül, egy jó darabig érlelni kell a kovászt hozzá. Bár most mindig marad, és már sokkal kevesebb nap kell hozzá.

Megyek mert délután csak festegettem, és nem néztem meg a sorozatom köv. részét sem.

Legyetek, jók, vagy rosszak, nekem mindegy, úgy is nagyon szeretlek benneteket. Puszi, jó éjszakát.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. március 13. 21:08

Holnap költözöm, de csak csütörtöktől lesz netem, így addig nem jelentkezem. Telefonról nem szeretek
írogatni, csak ha muszáj, de legalább a kipakolásra fogok koncentrálni.

Drukkoljatok, hogy holnap ne essen az eső errefelé!

Zsuzsi küldte a következő fotókat. Angliában is készülnek a húsvétra. Azt mondta, hogy apró csokitojásokat
nem látni, de hatalmasokat annál többet. A kezét mértéknek tette oda. Angliában minden túlzásnak tűnik
az itthoni dolgokhoz képest. Minden édesség, meg rágcsálnivaló hatalmas zacskókban, és dobozokban van,
és nem egyesével, hanem négyesével hatosával összefogva árulják őket, nevetségesen olcsó áron. Nyáron,
amikor meleg volt, és szívesen elnyaltunk volna egy Cornettot, nem tudtunk hármat venni, mert csak négyesével
lehetett kapni. Egyet ki kellett dobnunk, mert egyikünk se akart kettőt enni. A fotók Lidlben készültek.
Lehet, hogy az itthoniban is lehet ilyeneket kapni. Az utolsó képen Lilyke körtéje és mézdinnyéje látható.
Ezek minden nap kötelező gyümölcsök, nem maradhatnak ki. Mutogat a hűtő felé (dinnye) vagy a pulton
lévő körtés tál felé, ha véletlenül elfeledkeznének róla.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 13. 22:33

Sziasztok,azon LEÁNYKÁK,akik még fent vagytok!Nem fogjátok elhinni,az előbb rohant be Kobak egy döglött egérrel. :(( :(( :(( Szegénykét megtanítottam repülni,mármint az egérkét,mert ijedtemben felkaptam egy piroskockás konyharuhát és kihajítottam az előkertbe.-Majd holnap elviszem onnan-gondoltam!!!ÁM AZ EGÉR AZ UTCÁN,a fűben landolt,miközben a házunk előtt megállt egy taxi.A konyharuha lehullott az egérről.Épp az utolsó pillanatban húztam be a fejem,ne hogy meglásson a taxiból kiszálló utas.Nagy sunyin lestem az ablak mögül, mit kezd majd az égből hullott piroskockás konyharuhával és arra már nem is szeretnék gondolni,hogy mi lesz szegény egérkével kilapítva??? :)) :(( Majd jól megbűnhődöm érte,ha SZENT PÉTER számon kéri a FELELŐSSÉG ÁTHÁRÍTÁSÁRA IRÁNYULÓ TÖREKVÉSEM.MEHETEK a POKOLBA és biztos ott is takarítanom kell,mert azt utálom a legjobban. :)) :)) :)) Régebben,amíg a lakáson nem volt macskaajtó,nem volt ilyen zűrös a dolog,mert ha erősen nyávogott, tudtam valami "AJÁNDÉKOT" HOZOTT. CSAK RITKÁN FORDULT ELŐ,HOGY BESLISSZANT EGY EGÉRREL.MOST ,A Covid MIATT, A LAKÁSAJTÓRA IS TETTÜNK MACSKAAJTÓT, NEM CSAK AZ UDVARRA MENŐ AJTÓRA,ÍGY ,BÁRMIKOR JÖHETNEK MEHETNEK,HA ESETLEG MI KÓRHÁZBA KERÜLNÉNK.ReméleM nem!!!Tegnap este lezártam ,de hajnalban kinyitottam.most még nem ,ezért történt megint ez az AFFÉR.
Kedves Ildikó!Örülök,hogy benéztél az ÖRÖMHÍREKBE és tetszettek a virágok.Kíváncsian várom az új képeidet!
Rita!Drukkolok Neked,hogy holnap minden simán menjen!Mindjárt meg is nézem az időjárásjelentést.Jövök vissza...
https://www.idokep.hu/felhokep
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 13. 22:43

Hát ,nem tudom Rita!Van takaró ponyva a teherautón? Köszönöm Zsuzsinak a húsvéti csokitojásokat.Jó nagyok!!!Érdekes,hogy olcsón adják.Vajuon pufók angolokat szeretnének???Gondolom Lilyke zöldségnyuszit kap húsvétra? =)) =)) =))
Kata!Remélem jól telt a napod!Hú,végre sikerült lejutnod a boltba!Jól van,legalább kimozdultál.Milyen oltást fogsz kapni.Melyiket adják nálatok?
AJAJ, ki kell menjek a konyhába,mert otthagytam a teafőzőt és üvölt a rádió.Magától hangosabb lett.-Még 5 percre visszajövök,mert megint hallottam valami jót.....
Visszajöttem.
A konyhában hallgatom a legtöbbet a rádiót,főleg főzés és mosogatás közben.
Ma ez a hír keltette fel az érdeklődésemet.Utána néztem:

https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/o ... 27738.html
Óriási siker: ősi magyar lekvár hódíthatja meg a japán boltokat
AGRARSZEKTOR.HU

Hamarosan Japánban is árusíthatják a szatmári szilvalekvárt. A magyar édességet a Foodex Japán élelmiszeripari kiállításon mutatták be első ízben még 2019-ben
..........Ez egy másik cikk:https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/ez-igen-magyar-termek-vedjegyet-kapott-az-egyedi-technologiaval-keszulo-lekvar.26802.html
Szinte felsorolhatatlanul sok pozitív élettani hatása miatt nem véletlenül emlegetik a szilvát csodabogyóként Magyarország számos vidékén. A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva, amely négy folyó hordalékából keletkezett jó minőségű talajnak és a térségre jellemző mikroklímának köszönheti utánozhatatlan ízét. Az Agricolae Kft. a főzés értékeit megtartva, de annak technikai hiányosságait kiegészítve 2006 óta készít egyedi technológiával szatmári szilvalekvárt, minőségi munkájukat pedig a közelmúltban két Magyar Termék védjeggyel ismerték el.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 13. 23:25

Kép
:-h Jó éjszakát!Paggy %%- @};-
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 14. 10:45

Véletlenül 2x küldtem el a következő kommentet,ezért ide teszem a 2 képet.
Tegnap óta is kinyílt néhány virág az előkertben:
Kép
A vejem nagyon-nagyon jól főz,különlegességeket is készít.Nemsokára lesz a születésnapja.Tegnap a piacon a könyvturkálóban/300-700ft-ért lehet válogatni/ találtam egy igazán különleges könyvet.Látszólag egyszerű kis általánosságnak tűnik,de ha belelapozol csak ámulsz és bámulsz a gazdagságán.Lányok!Kifényképeztem belőle jópár dolgot és késő délután megmutatom NEKTEK.A könyv ma elkerül tőlem,ezért gyorsan kellett cselekednem.Most nem érek rá,mert sütnöm kell a hétvégi krumplis pogácsát a lányoméknak.Délben jönnek érte,és még egyéb dolgom is van,de késő délután megmutatom.ÉRDEMES,mert JÓ!!!!Itt a könyv kivülről.Egyébként 4900ft-ba került volna,itt a turkálóban 700ft volt.Ez lesz az ajándéka a vejemnek néhány szem kézi konyakosmeggyel.
Kép
Most futok.Szép napot!Paggy %%- @};- Ja és persze PIXIZZEL TESZEM MAJD FEL,hogy ne foglaljak itt sok helyet. :)
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 14. 10:47

Kedves Lányok!Megint elhatalmasodtak a kommentjeim itt a fórumon,ezért korlátozom magam,de 3 dolgot még szeretnék mutatni:
1/Megtaláltam a repülő egérkét a konyharuha mellett.Eltemettem a konyharuhába csomagolva.
Spoiler: mutasd
Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. március 14. 12:13

Juj Paggy, az az egér, hát én is akkorát sikítottam volna, hogy összefut a 1o emelet, hogy mi történt :)) =)) :)) =)) .
De jó hogy volt lehetőséged turizni, lehet hogy még nem gondoltál rá, de neked szinte keneted van az ilyen jó dolgok megtalálásában! :))
A kis előkerted már igazi kis tavaszi ébredést mutat, nagyon bájosak a kis virágok :flower1: :littlehearth:
A zsemlét azért nem csináltam meg, mert sok lett a kenyér, és nem akartam túlzásba vinni, hogy legyen ami tönkremegy.!
De újra leírom magamnak a receptet, még az időket is hozzá, hogy legyen mihez viszonyítanom! De van egy
olyan érzésem, hogy ez verni fogja a tescos és a többi zsemlét is. Nem győzök a videójával betelni! :))

Nálam meg folyamatosan törnek a tányérok, most a változatosság kedvéért egyszerre két tányért sikerült eltörnöm!
hihetetlen! ez a héten már a 3.

Még szerencse, hogy maradt belőle kettő, mert Samu ebből tud igaziból a legkevésbé szemetelősen enni!
Függőleges széle van a lapostányérnak és így csak minimális meg a tányér mellé!

Ritám, lehet mire ezeket olvasod, már úton leszel valahol! Remélem az ég csatornái nem éppen akkor nyitnak mikor a legnagyobb munkában vagytok! Biztonságos utat kívánok, és balesetmentes rakodást! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. március 14. 14:25

Kedves Paggy! Béke az egér poraira. Szép temetést kapott tőled. Mi jópár éve barátnőm kutyáját temettük ide a mi telkünkre. Mire felhoztuk egy kézi kocsival a házhoz, és kihúztuk, felhúztuk az erdő alá, már abban el is fáradtunk. Nagytestű kutya.Nem akartuk csak úgy bedobni az ásott lyukba, így szépen becsomagoltuk egy ruhába, azon kívül egy használaton kívüli bőröndbe, amiből sajnos kilógtak a lábai, mert az már nem fért bele. De azt a sírhelyet megásni, az volt ám csak a nehéz, ketten csináltuk felváltva, /fagyökerek, kemény föld, ami soha nem volt művelve állták a fejsze, kapa, ásó útját/. De végeztünk. A. faragott egy kis keresztet, azt később leállítottuk. Én ültettem egy kis bokrocskát,és ő most ott van.

Nagyon köszönöm a névnapi üdvözletet, de talán az ittlévő többség nevét tudom, de Paggy te a tiédet mikor tartod?.
Időjárás, még jó, hogy Rita nem erre költözik, mert itt esik az eső. Mikor mi 22 éve ide költöztünk, szépen kitartott, de a végét már esőben kellett megcsinálni.

Festettem 2 elefántot. Először csak egyet akartam, utána még egy másikat. Az első a világos sz. az a lecke, a másodikat kész kép után, lenne egy afrikai, de még nem biztos, hogy elkészül. Ma biztos nem. Ott inkább a táj dominálna az elefántnak csak a sziluettje lenne.
Ide teszem, ha tudom, utána megnézem a 8. részt a Mitoszból .

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 14. 17:23

Kedves Ildikó!Nagyon jók az elefántok!Teljesen élethűek!Milyen ügyes vagy!Na ez a tehetség csírája!!!Sőt ez már a tehetség palántája!! :flower1: Nagyon köszönöm mindkettőt. ^:)^ :flower1:
Lányok!Egy hanyag mozdulattal a telefonomról át akartam másolni a képeket és helyette a törlést nyomtam meg. :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( Egyetlen kép maradt meg,az sem a telefonomon,hanem a fényképnézegetőn a szgépen.Most bitonyítékul az ajánlott könyv milyenségére, ezt ide másolom.Lefényképeztem a szgépen látható képet.
Kép
A SORS KEZE ill.ujjai nyomták meg a TÖRLÉS gombot helyettem,hogy ne tegyek be sok képet,de higgyétek el jó könyv! :(( :(( :(( :(( :((
Amit sajnálok az az 1000 féle kolbász és májas.De még nem adtam oda a vejemnek,csak elküldtem a nászasszonyomnak,hogy nézze meg.Ha visszakapom,akkor a kolbászokat és hurkákat megmutatom.Annyira felbosszankodtam magamon,hogy ma abba is hagyom a kommentelgetést.Mindenkinek szép estét!Paggy %%- @};-
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. március 15. 10:00

Paggy, ha a sim kártyára mented a képeket akkor azok még megvannak benne még ha törölted is. Egy próbát megér, valamelyik fiatallal megnézetni! :) .

Sziasztok, szép napot mindenkinek! Itt jó nagy szél van, de süt a nap! Viszont ilyen erősség mellett nem megyünk ki juszt se.

Ildikó, szuperek az elefántos képek is, hihetetlenül átjön minden rezdülése, hangulata az adott pillanatnak! :-bd :flower1: :littlehearth:

Tudom most nem ér rá Rita, csak azért írok, hogy tudja gondolok rá miközben zajlik a költözés! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Ma almásat csinálok majd valamikor, mert végre elfogyott a kalács, s az almát meg fel kell használni! :D
DE most majd a párolt változatot csinálom meg! :D ;;) :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 15. 10:07

Szép reggelt és SZÉP MÁRCIUS 15-t Lányok!Vajon ebben a szörnyű pandémiás időben mi marad meg egy számunkra fontos,jelképes ünnepből.?Miért jelképes?MERT az 1848-49 es szabadságharcban megpróbáltuk kivívni a függetlenségünket.Egy kis ország megpróbált független lenni.DE HÁT NAGYHATALMAK HATÁRÁN,KÖZÖTTÜK ez majdnem teljesen lehetetlen.Mégis dicséret és óriási tisztelet azoknak a hősöknek,aki az életüket áldozták a csodás elképzelésért.Kedves Lányok!Az én szívemben ez van.És nem magyarkodás,hanem tisztelet azok iránt az emberek iránt.Emlékezni pedig miért kell?Szerintem fontos ,hogy tudjuk magunkról a jót és a rosszat is,mert így tudunk tervezni.Kedves Lányok!Azt gondoltam az ünnep alkalmából és hogy profán legyek ,a mosogatódézsa mellől,elgyalogolok a MÁRCIUS '% térre és viszek egy szál virágot a Petőfi szoborhoz.Visszafelé pedig,ha odajutok,meég Vasvári Pálnak is a Nemzeti Múzeum kertjében.---Azután pedig visszaállok a "dézsám " mellé és felmosok a lépcsőházban.Csúnya dolog,de miközben szép gondolataim vannak ellógtam tegnap a lépcsőházmosást és a nyúltakarítást. :(( :)) Nos Lányok!Mindjárt indulok....Délután megmutatom NEKTEK is.Szép napot!Paggy %%- @};-
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 15. 10:11

Kedves Kata!Köszönöm szépen a jótanácsot!Azért nem vacakolok vele,mert a nászasszonyom visszaadja a könyvet,csak megnézi.A vejem szülinapja április elején lesz.Jó sütést!Paggy %%- @};-Lányok!Bármelyik oldal/pártok/sajátítja ki a hősöket,az tény,hogy életüket áldozták a szabadság eszményéért.
Vasvári, a forradalom elismert vezére, a szabadságharc mártír katonája
(1848 március - 1849. július 6).

Vasvári 1848 márciusában és áprilisában válik a forradalom legismertebb alakjává, központi szereplojévé.

A kortársak írják róla:

Vajda János: "... egy nap alatt az egész ország egyik leghíresebb embere lett, csupán meglepo szónoki képessége által ..."

Kovács Lajos, Széchenyi bizalmasa: "... Vasvárit hallani kell szónoklani, hogy nagyszeruségérol fogalma legyen az embereknek. S ha o bírja a magyar forradalomra saját jellemének típúsát rányomni, akkor elbújhat elole a francia forradalom nagyszerusége..."

Jókai Mór: " ifjú, atlétai termet, szép római arcéllel, eros vonásokkal, merész orral, és szelíd kék szemekkel. De mikor beszélt, arca lángra gyulladt, s szónoklatát kezdték Kossuth ékesszólásához mérni." ... "Bálványa volt a fiatalságnak, vezére, lelke a néptömegnek, mely tartalomdús, csengo szózatára ment utána, amerre hívta, s megállt, ahol megállítá".

A február 23-24-i párizsi forradalom hírére Vasvári a Pilvax Kör fiataljai nevében levelet ír a pozsonyi országgyulés jurátusainak (gyakorlati idejüket tölto joghallgatók): a pestiekkel együtt szervezzenek tüntetést az országgyulésen tárgyalt reformok elfogadásának támogatására, javasolta azt is, hogy muködjenek együtt. A levelet óriási lelkesedéssel fogadták, a válasz azonban eltunt a postán - a titkosrendorség mindenrol tudott és közbelépett.

Az Ellenzéki Kör Kossuth nevezetes feliratai javaslatának (március 3.) támogatására elkészítette a 12 pont elso változatát. Ezt a Pilvax Kör is elfogadta, és lelkesen egyesült is a két csoport.

Az egyesülést kimondó gyulésen eloször Vasvári kapott szót:

"Európában remélhetoleg komoly események történnek, s cselekvésre hívnak fel bennünket" - mondta, így folytatta: "A pozsonyi hullám ostromolja Bécset, mi küldjünk utána egy másikat és utánunk fog joni száz, ezer, vagy ha kell, egymillió .... mert a nép türelmének is van határa! Mi tehát petíciót akarunk, mégpedig hatalmasat, hogy már egyszer legyen meg, aminek lenni kell!

Magunk között pedig teremtsünk egyetértést, összefogást, testvériséget; mert az ember csak addig kicsiny, míg egyedül van."

Végül, a szabadság, egyenloség, testvériség jelszavának képviseletére szólított fel. Ez Vasvári elso szövegszeruen is ismert szónoklata, s már ezzel is hatalmas sikert aratott: valamennyi javaslatát elfogadták: dolgozzák ki véglegesen a 12 pontot, gyujtsenek országosan aláírást a benne lévo követelések elfogadtatására.

Vasvári a következo hónapokban nagyhatású szónoklataival valóban az ifjúság és az oket támogató tömeg vezérévé, irányítójává válik. Így a bécsi forradalom hírére (március 14-én) Vasvári kezdeményezi a március 15-i tüntetést a Pilvaxban. Ezért lelkesen ünnepelték, s így fejezte be a szónoklatát: ".... esküszöm a szabadság istenére, hogy mindaddíg nem fogok nyugodni, míg a zsarnokság fenéjét gyökerestül ki nem irtottam" . "Esküszünk mi is" - hangzott az ifjak válasza.

Március 15:

Korán reggel Vasvári találkozott a Pilvaxba tartó Petofivel. Reggel fél 7-kor Jókai lakására indultak. Már ott találták Bulyovszky Gyulát. Itt a 12 pontot a ma ismert formájában fogalmazták meg.

A Pilvaxban találkoztak a többiekkel. Innen indultak az egyetemi karokra. Itt Vasvári ismét beszédeket mondott (az orvosoknál, jogászoknál, bölcsészeknél). Tudjuk, az egyetemek tiltották a hallgatóknak a politizálást. Ezért így érvelt a szónoklatában:

"Ifjú honpolgárok!

Az egyetem slendrián rendszere önöket meg akarja gyilkolni! A tanárok e rideg rendszer szolgalelku gépei. Azért tilták le önöket, hogy a reformlakomán megjelenjenek. De önök ne hajtsanak az ilyen egyszeru parancsokra. Az orvostanár parancsol tanítványainak az eloadás terében, parancsol a kórágynál: de a honpolgári köteleség teljesítésében önöket nem gátolhatja... "

1848. március 15.

A hatás nem maradt el, a tömeg felszaporodott.

Tudjuk, a következo állomás a Landerer és Heckenast nyomda volt. Amíg a gépek nyomtatták a Nemzeti dalt és a 12 pontot, Vasvári újabb beszédet intézett a várakozókhoz. Azt hangoztatta: "el kell hamvadnia mindannak, mit a zsarnokság épített a népszabadság megdöntésére."

A Nemzeti Múzeum elotti gyulésen valószínuleg nem beszélt. Ám a Városháza erkélyérol o is szólt a tömeghez. Itt egy 14 tagú választmány tagja is lett. Ez a választmány vitte a Helytartótanács elé elfogadásra a legfontosabb követeléseket: a cenzúra eltörlését, Táncsics szabadon bocsátását és a katonaság beavatkozásának megtiltását fogadtatták el.

Este Vasvári is ott volt a Nemzeti Színházban a nevezetes Bánk bán eloadáson.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 15. 14:25

Kedves Lányok!Pont 3 órás séta után hazaértem.Most azután kapkodni kell magam,de szép volt megérte.Este 8 körül tudom csak hozni a képeket,mert elcsúsztam az idővel.A párom 7 -kor ér haza/Ma is dolgozik,mert olyan szorgalom bajnoka és mert sokat fizetnek ünnepen.Lányok,nem én hajtom őt!!!!!!hogy dolgozzon./Szóval és tettel, most gyerünk az elmaradt dolgokkal.!!Sziasztok .Paggy %%- @};-
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. március 15. 15:12

További szép napot mindenkinek! :movingflower: :flower1: :littlehearth:
dorina

HozzászólásSzerző: dorina » 2021. március 15. 15:13

Lányok és a már kevésbé Lányok!
Tudom, március 15-e van, de nekem ez a nap másról is szól, ma van a húgom születésnapja.
Nem is emlékszem rá, hogy előfordult volna életünkben, hogy a születésnapunkon nem találkoztunk. Ma nem tehettük ezt meg, mert még nem telt le a 15 nap, amióta a lánya nála volt, akiről pár nap múltán kiderült, hogy covidos. Szerencsére viszonylag jól van, otthon karanténozik, és 10 nap letelte után mehet vissza dolgozni.
Mindenezek ellenére nem veszítjük el a humorunkat. A férjem mondta anno, hogy az nem tud elveszni, legfeljebb nem mindig jön elő.
Tehát:
Spoiler: mutasd
Tomibá úgy viszonyult a mackónadrágjához, mint a mackó a saját nadrágjához. Sose láttuk, hogy mást viselne.
(Megjegyzésem: Tomibá tornatanár volt. A szösszenet pedig Lackfi Jánostól származik.)
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. március 15. 18:23

Jobbulást Kivánok Dorina, és ne vegyétek/ vegyék félvállról, meg az utóhatás még hátravan. De reméljük a legjobbakat!
Jól eltelt a mai nap is. Az Ünnepeltnek Boldog Születésnapot ismeretlenül is! :movingflower: :flower1: :movingflower:
:x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. március 15. 20:00

Kedves Lányok!Megjöttem.Akinek van kedve ,jöjjön velem egy kis sétára!
Az első helyszín a Döbrentei tér.Itt az Erzsébet híd lábánál szálltam le a villamosról innen fogok gyalogolni.

Kép
Kép
Sziszi/Erzsébet királyné/egyik budapesti szobra itt található.
Kép
Kép

https://www.kozterkep.hu/31/erzsebet-kiralyne-szobra

Vissza: “Társalgó”