Asian Corridor in Heaven / Ázsiai ösvény a mennyben (online is nézhető)

Rita
Adminisztrátor

Re: Asian Corridor in Heaven / Ázsiai ösvény a mennyben (2/6)

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. január 12. 19:25

Ido11 írta:Szia Rita, Angyal vagy! Nem is gondoltam, hogy ilyesmi is van a Vaterán. Eddig csak autóalkatrészeket kerestem rajta, de végül nem vásároltam tőlük, mert pont az nem volt, amire nekem szükségem lett volna. De ezek a mángorlók fantasztikusak. A kisebbikbe bele is szerettem, próbálom megvenni. :((

Ido! Még mindig ámulok! Az ember soha nem tudhatja, mivel tud örömet szerezni
valakinek. Az biztos, hogy mángorlóra nem gondoltam volna! Remélem, sikerül
megvenned a kis drágát!!

Ido11 írta:Én sokmindent kézzel mosok, ezekkel a mostani folyékony mosószerekkel nem kell dörzsölni, csak áztatom benne egy ideig, kicsit meggyúrom, majd sok vizben kiöblítem és centrifugázom. A piszok szinte kioldódik a ruhából, mondom egyáltalán nem kell dörzsölni, semmi kézi erő nem kell hozzá.

Én soha semmit nem mosok kézzel, még a harisnyákat sem. Nekem még soha nem
ment semmi tönkre a mosógépben. Be szoktam tartani a ruhán lévő utasításokat,
és szét szoktam válogatni őket.

Mikor gyerek voltam, reggel beáztattuk a kádba az ágyneműket, és tapostuk, mint
a koreai sorozatokban. Erre nagyon emlékszem, mert imádtunk csinálni az öcsémmel.

Ido11 írta:Régen az asszonyok mostak hullámosra faragott fán, ahhoz dörzsölték, nem akar eszembe jutni az eszköz neve. Hát ilyesmiket láttam horvát kempingekben, természetesen fajanszból. Aztán olasz kempingben is. Na ilyen kell nekem. Kiderült, nagy nevetések közepette mutogatva, hogy lavatojónak hívják. Szereztem is egyet egy falusi, útszéli áruházban. Gondoltam vidéken inkább van, mint városban. Igaz, hogy műanyag, de olyan diadalmasan hozták ki a raktárból, hogy nem volt szívem otthagyni. Azóta használtam is , nagyon jó rajta mosni!! :D

A hullámos fának is mángorló a neve, de láttam mosófának is írva. Amivel meg csapkodták
a ruhákat, az meg a sulykoló.

Mángorló:

Kép

Sulykoló (a legtöbbjük szép faragott, mert a férfiak jegyajándéknak adták régen a
lányoknak):

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2017. január 12. 19:40

az jutott eszembe a sulykolóról, hogy a rosszfiukat ezzel is meg lehetne csapkodni...de aztán elvetettem az ötletet, túl szép, hogy ilyenre vetemedjen vele az ember gyereke... :)) :)) :)) :)) :))
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2017. január 13. 17:27

szia Rita! belenéztem a teaútba...félig jutottam..de az eddigiek is nagyon tetszettek, sokat meg is értettem belőle...ki gondolta volna hogy ott is van egy anyateafa, ami majd 18... éves...nagyon nagy tiszteletnek örvend. Mennyi munka van a teával is és nem is lehet akárhogy és akármit letépni...az idősek meg úgy másznak a fán mint mi a lépcsőn...csak élénkebben :)) :)) :)) :)) szóval izgatottan várom majd a magyarítást,
mindenesetre izgalmas így is megnézni.. :D :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Remélem mindenki jól van és betankolt hétvégére hogyne kelljen sehova menni...Legalább teából :)) :)) :)) :)) :)) :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. január 13. 20:46

Kata58 írta:szia Rita! belenéztem a teaútba...félig jutottam..de az eddigiek is nagyon tetszettek, sokat meg is értettem belőle...ki gondolta volna hogy ott is van egy anyateafa, ami majd 18... éves...nagyon nagy tiszteletnek örvend. Mennyi munka van a teával is és nem is lehet akárhogy és akármit letépni...az idősek meg úgy másznak a fán mint mi a lépcsőn...csak élénkebben :)) :)) :)) :)) szóval izgatottan várom majd a magyarítást,
mindenesetre izgalmas így is megnézni.. :D :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Remélem mindenki jól van és betankolt hétvégére hogyne kelljen sehova menni...Legalább teából :)) :)) :)) :)) :)) :littlehearth:

Szia Kata! Neked is, és mindenkinek, aki várja már a következő részeket, mondom,
hogy csütörtökön, és ma, pénteken, szerettem volna lefordítani a 3. részt, de sem
tegnap, sem ma, esélyem sem volt, hogy akár csak egy sorba is belekezdjek. Viszont
ha csütörtökre szeretném kitenni a Rookie újabb négy részét, akkor már holnap el
kell kezdenem a 36. rész fordítását. Szóval már megint csúszik a Lovas karavánút
felirata. Ezért úgy döntöttem, hogy gyorsan befejezem a Rookie hátralévő 10 részét,
és akkor már zavartalanul fogom tudni csinálni emezt.

Kellemes hétvégét kívánok!

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2017. január 13. 22:58

Kedves Rita! Köszönöm, nekem ez a megoldás is megfelel, akkor végignézem anélkül, és élvezkedem majd második nézéssel feliratozva!
Kellemes hétvégét Neked is! :ymhug: :-h :movingflower: :flower1: :littlehearth: i-)
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2017. január 14. 20:33

Jajj, Rita!

Megint lemaradtam! Nagyon köszönöm a feliratot, nagyon fogok igyekezni, szerintem már holnap , vagyis remélem oda is jutok, hogy megnézzem.
Nem akarom elkapkodni, élvezni akarom, igy nyugis időt kell rá szakitanom.
dolores953

HozzászólásSzerző: dolores953 » 2017. január 14. 20:59

Rita, nemsokára én is bepótolom a leckét és jövök beszámolni.
Remélem ez is lesz olyan mint a Nudli Road. \:D/
" Végtelenül hosszú az a hetven esztendőcske, ha az ember előtt áll, és átkozottul rövid, ha a hátunk
mögött hagytuk."

Forrás: Hedwig Courths-Mahler
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. január 15. 11:29

f.ági írta:Jajj, Rita!

Megint lemaradtam! Nagyon köszönöm a feliratot, nagyon fogok igyekezni, szerintem már holnap , vagyis remélem oda is jutok, hogy megnézzem.
Nem akarom elkapkodni, élvezni akarom, igy nyugis időt kell rá szakitanom.

Szia Ági! Mindig azt írom, de így is gondolom, amikor tudsz jönni, akkor fogunk
örülni Neked! Csak csináld a dolgod! Valóban jobb, ha e tudsz mélyedni a videókban.
Kár lenne őket kutyafuttában letudni.

Várunk szeretettel!

Kellemes vasárnapot!

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. január 15. 11:31

dolores953 írta:Rita, nemsokára én is bepótolom a leckét és jövök beszámolni.
Remélem ez is lesz olyan mint a Nudli Road. \:D/

Szia Dolores! Téged is szeretettel várunk! Olyan minőségű tartalom, mint
a Nudli Roadé, de mégis teljesen más. Ebben nagyon kevés a történelem,
több a kultúra, a természet csodái.

Kép
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2017. január 16. 13:04

Szia Rita!
Késő este volt csak időm lefekvés előtt megnézni. Azt hiszem maradandó élményt kaptam, olyannyira, hogy először el sem tudtam aludni, utána pedig nagyon jó, megnyugtató éjszakám volt.
Mi is az oka? Számomra ledöbbentő volt a válasz, miért is indulnak el erre az embert próbáló zarándok útra. Azt hittem eddig, hogy igazán csak a vallással, a hitükkel van kapcsolatban. Nem gondoltam volna, hogy ezek az emberek, akiket mi talán úgy fogalmaznánk, hogy egyszerűek, ilyen mélységű. számomra megrenditő magyarázatot adnak. Minden emberért teszik, nem csak magukért.
A másik amin ledöbbentem, hogy hogyan segitik őket az úton, mert mindenki tisztában van vele, hogy ez nem csak önös érdek.
Ma volt lehetőségem egy hittant oktató nagyon kedves ismerősömmel beszélgetni a filmről. Nem mélyedek bele a két vallás közti különbségbe, de igazat adtam neki, amikor mondta, hogy ott , azon a vidéken még talán tiszta a vallás.
Az egyik élő Buddha motoros kiséretén azért kicsit meglepődtem. Látszik, hogy kúszik be a technika erre a vidékre is.
El is hiszem, hogy aki egy ilyen utat végigcsinál, az teljesen megváltozik utána, ahogy ők is.
Rita, olyan jó, hogy ilyen filmeket is megismerhetünk általad!!!
Köszönöm szépen a forditást! Még ma is beletekergettem egy kicsit. Megyek és olvasgatom ki mint látta a filmet...
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. január 16. 17:33

Szia Ági! Eddig egyikünk sem tudta kivonni magát a zarándoklat hatása alól. Mi, akik
viszonylagos kényelemben élünk, már azt sem tudjuk elképzelni, hogy két három napig
ne mosakodjunk, nemhogy fél évig, vagy még tovább. Már a maratonfutókat, vagy a
hosszútávúszókat sem értem meg, azt meg végképp nem fogom fel, hogy hogyan lehet
nekivágni 2100 km-nek? És akkor ők még egy kis "plusszal" meg is fejelik! Sőt, mikor
végre elérték a céjlukat, még újabb 100 ezer hasalással ejtettek bennünket ámulatba.

Megérdemlik, hogy tiszta lappal induljanak a következő életükben. Biztos, hogy ezután
a zarándoklat után, más, jobb ember lett belőlük.

Nagyon örülök, hogy bár ismét csak maroknyian, de ugyanazzal a lelkesedéssel nézzük
ezeket a dokumentumfilmeket is, mint a Tésztautat. Már az első rész fogadtatása után
nagy lendületet kaptam. Igaz, hogy lassítanom kellett, de már alig várom, hogy a Tea útját
is lefordíthassam!

Nagyon szívesen az élményt!

Kép
Ir-csi

HozzászólásSzerző: Ir-csi » 2017. január 19. 20:44

Sziasztok!
A hétvégén remélem már alább hagy bennem a goblinos tűz :D és akkor be tudom hozni az egy résszel való lemaradásomat. Ha beértelek titeket jövök!
Rita! Már jó három hete, hogy megnéztem az Ustad Hotelt, aztán még1x és még1x, de még mindig nem tudtam róla írni, mert kiégett tőle az agyam vagy mi ^:)^ ^:)^ ^:)^ NAGYON TETSZETT! Remélem leül bennem az a sok dolog, amit érzek-gondolok ezzel a filmmel kapcsolatban és talán sikerül szavakba is önteni 1x... :littlehearth:
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. január 19. 21:10

Ir-csi írta:Sziasztok!
A hétvégén remélem már alább hagy bennem a goblinos tűz :D és akkor be tudom hozni az egy résszel való lemaradásomat. Ha beértelek titeket jövök!
Rita! Már jó három hete, hogy megnéztem az Ustad Hotelt, aztán még1x és még1x, de még mindig nem tudtam róla írni, mert kiégett tőle az agyam vagy mi ^:)^ ^:)^ ^:)^ NAGYON TETSZETT! Remélem leül bennem az a sok dolog, amit érzek-gondolok ezzel a filmmel kapcsolatban és talán sikerül szavakba is önteni 1x... :littlehearth:

Szia Ir-csi! Nyugodtan élvezd ki a Goblin minden cseppjét, mert nekem is meg kellett
állnom itt, a második résznél. Nem tudtam együtt fordítani a fősorozatommal. Két hét
múlva viszont már ez lesz a fősorozatom, ebbe fogom belevetni magam. Már alig várom!

Annyira boldog vagyok, hogy tetszett az Ustad! Mint már írtam, jelenleg ez az első számú
"hosszú" filmem, rövidben pedig a Present Perfect.

Ahogy olvasom a reakciódat, hasonló dolgot élhettél át, mint én. Csodálatos alkotás!
Boldog vagyok!

Várunk szeretettel!

Ugyanaz a páros egy másik filmből:

Kép
Ir-csi

HozzászólásSzerző: Ir-csi » 2017. február 3. 5:40

Szia Rita!
Vittem a 2. részt, köszönöm szépen!
Az Ustad Hotelt illetően, az élmény még mindig tart, sőt, a filmnek köszönhetően újabbak értek. A hétvégén rememélem sikerül kiírnom magamból, mert azóta is csak dajkálgatom , mint egy kincset ;)
Szép napot Neked!
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 3. 19:06

Ir-csi írta:Szia Rita!
Vittem a 2. részt, köszönöm szépen!
Az Ustad Hotelt illetően, az élmény még mindig tart, sőt, a filmnek köszönhetően újabbak értek. A hétvégén rememélem sikerül kiírnom magamból, mert azóta is csak dajkálgatom , mint egy kincset ;)
Szép napot Neked!

Szia Ir-csi! Nagyon szívesen a 2. részt is! Talán holnap ki tudom tenni a 3.-t is!

Most, hogy beszélünk róla, legszívesebben újra nézném az Ustad Hotelt, de nem
megy sajnos. Nagyon sok dolgom lesz a hétvégén. De ami késik nem múlik!

Szép estét kívánok!

Kép
Rita
Adminisztrátor

Re: Asian Corridor in Heaven / Ázsiai ösvény a mennyben (3/6)

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 4. 10:14

Jó szórakozást kívánok a 3. részhez!

"A tea útja" című rész természetesen a teáról szól, nagyon sok vonatkozást érintve.
Ki gondolta volna, hogy a tibetiek számára szinte ez az egyetlen vitamin és ásványi anyag
forrás, ezért a "fekete arany" valóban éltetű nedű számukra. Megtudhatjuk azt is, hogy mi
az az egyetlen dolog, amit a teáért cserébe adni tudtak. Aztán arra is fény derül, hogy a
puer tea miért a világ legkülönlegesebbnek tartott teája. Megismerkedhetünk a világ teafáinak,
teacserjéinek ősanyjával, és a tea ősatyjával is. És persze nem maradhatnak ki a teaszállító
karavánok sem, akik csodálatos, de végtelenül veszélyes terepen közlekedtek, 2-3 ezer km-t
megtéve, hogy az élet forrásának tartott teát eljuttassák az emberekhez.

Kép
Kép
Kép
virag1

HozzászólásSzerző: virag1 » 2017. február 4. 13:12

Kedves Rita !

Köszi az újabb rész fordítását, biztos érdekes lesz.
:flower1: :littlehearth:
mikaz

HozzászólásSzerző: mikaz » 2017. február 4. 14:15

Kedves Rita! Letöltöttem 3. rész fordítását.Úgy alakult,hogy rögtön meg is nézhettem!
Örömmel fedeztem fel az ismerős utakat. Ismét a három párhuzamos folyó környékén jártunk!
Mivel a teához fűződik a legtöbb személyes élményem, nekem ez a rész tetszett eddig a legjobban. Nagyon logikusan felépített epizód volt. A tea története, az ősanya - fa, az áldozatok bemutatása, a császárok viszonyulása a teához, a teával való visszaélés a hatalom megerősítésében,mind-mind nagyon érdekes kultúrtörténeti adalék.

S a gyönyörűen fotózott kínai városok, paloták, teaültetvények. Érdekes a tea készítésének bemutatása is:pl. a szállítás közben fermentálódó levelek, vagy a csomagolás precízsége, hogy az állatokat is kímélni tudják.
Aztán a tibetiek életében a tea fontossága. Most végre a jakvajas tea jelentőségét is megismerhettem. Az első két epizódban is gyakran szerepelt. Kőrösi Csoma Sándor életrajzában is olvastam,hogy ez volt a fő táplálékuk Tibetben. Most már értem is, hogy miért.

A filmek látványvilága mindig lenyűgöz. Fantasztikus tájakat, hihetetlen nehézségű utakat látunk. Nagyon tetszett a korabeli filmrészlet, amiben a folyón való átkelést mutatták.
Mindegyik rész legfontosabb tényezője az ember, aki ilyen körülmények között is békében tud élni önmagával, az isteneivel.
Közel a nyolcvanadik évhez mosolygós szemekkel, tiszta emlékezettel mesélnek.
A mostani epizódban az idős házaspár, és a szerelemről szóló szép dal volt a legmeghatóbb. Köszönöm,hogy a dal szövegét is érthettem!
^:)^ ^:)^ ^:)^ Zsu
KépKép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2017. február 4. 14:37

Örömmel vittem a feliratot, annál is inkább, mert majdnem teljesen láttam ezt a részt felirat nélkül, és még úgy is lenyűgöző volt az a harmónia, életszeretet ami átjött a dok. filmen keresztül. Hát még mennyivel élvezetesebb ha az ember érti is amit lát...Élvezet lesz újranézni...ez az idős generáció centerbe veri a mai fiatalságot olyan üdék, frissek mozgékonyak. :)) :D \:D/
Kellemes hétvégét Mindenkinek! És végre kisütött a nap közben hurrá! :)) :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2017. február 4. 15:08

Kedves Rita, köszönöm a tea útját.
Még nem láttam. Most fogom megnézni.
Az előző sorozat sajnos passzra ment a géppel együtt, nagyon- nagyon sajnálom az összes gyűjteményemmel együtt, ami arra várt, hogy megnézzem. Egy része pedig, ami nagyon tetszett, azt megtartottam.
Nem töltöm le még egyszer, túl sok munkám volt benne. Várom az új sorozatodat és köszönöm, hogy a megás letöltések megvannak, bármikor elérhetem őket.
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2017. február 4. 15:53

Teljesen elámultam ezen a mosógép panelen.
Nemrég vettük mi is a miénket. Kérdezték veszünk-e hozzá még garanciát. Vettünk. Akkor mi van, kiszedik a panelt és tesznek be még plusz valamit, vagy hogy csinálják meg a boltban. Vagy csak át kell állítani valamit?
Már nem is emlékszem biztosan, hogy is ért haza a mosógép, kicsit később azt hiszem, volt mindenre idő.
Most kéne egy szakember, aki kiveszi ezt a panelt.
A mosófa nekem is tetszik. Abba nincs semmi beépítve. Ha csak ki nem szálkásodik.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 4. 16:10

virag1 írta:Kedves Rita !

Köszi az újabb rész fordítását, biztos érdekes lesz.
:flower1: :littlehearth:

Kedves Virág! Tudnám mondani, hogy igen, érdekes lesz, de szerencsére Zsu már
meg is nézte, az ő hozzászólása már is igazolja, hogy ezt a részt is érdemes megnézni.

Nagyon szívesen!

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 4. 17:53

mikaz írta:Kedves Rita! Letöltöttem 3. rész fordítását.Úgy alakult,hogy rögtön meg is nézhettem!
Örömmel fedeztem fel az ismerős utakat. Ismét a három párhuzamos folyó környékén jártunk!
Mivel a teához fűződik a legtöbb személyes élményem, nekem ez a rész tetszett eddig a legjobban. Nagyon logikusan felépített epizód volt. A tea története, az ősanya - fa, az áldozatok bemutatása, a császárok viszonyulása a teához, a teával való visszaélés a hatalom megerősítésében,mind-mind nagyon érdekes kultúrtörténeti adalék.

S a gyönyörűen fotózott kínai városok, paloták, teaültetvények. Érdekes a tea készítésének bemutatása is:pl. a szállítás közben fermentálódó levelek, vagy a csomagolás precízsége, hogy az állatokat is kímélni tudják.
Aztán a tibetiek életében a tea fontossága. Most végre a jakvajas tea jelentőségét is megismerhettem. Az első két epizódban is gyakran szerepelt. Kőrösi Csoma Sándor életrajzában is olvastam,hogy ez volt a fő táplálékuk Tibetben. Most már értem is, hogy miért.

A filmek látványvilága mindig lenyűgöz. Fantasztikus tájakat, hihetetlen nehézségű utakat látunk. Nagyon tetszett a korabeli filmrészlet, amiben a folyón való átkelést mutatták.
Mindegyik rész legfontosabb tényezője az ember, aki ilyen körülmények között is békében tud élni önmagával, az isteneivel.
Közel a nyolcvanadik évhez mosolygós szemekkel, tiszta emlékezettel mesélnek.
A mostani epizódban az idős házaspár, és a szerelemről szóló szép dal volt a legmeghatóbb. Köszönöm,hogy a dal szövegét is érthettem!
^:)^ ^:)^ ^:)^ Zsu

Kedves Zsu! De jó, hogy meg is nézted, és tetszett ez a rész is! Szerintem az utolsó epizód is
érdekes lesz számodra. A címe: Guge, az elveszett királyság. Lehet, hogy Te hallottál is róla,
én még soha, egy kicsit félek is tőle. Nem szeretnék semmit félrefordítani. Letöltöttem egy
dokumentumfilmet is Guge-ról. Ha érdekes lesz a sztori, akkor a különálló filmet is lefordítom.

Szinte minden említésre méltó momentumát méltattad a Tea útjának, ezért másról szeretnék
írni. Miközben a teafáknak néztem utána, egy nagyon érdekes cikkre bukkantam. Mivel a film
nem csak Puerről és a puer teáról szól, nem volt idő kivesézni az "ősi teafa" jelentést, pedig
hatalmas jelentősége van. Találtam egy érdekes magyar nyelvű cikket, ami csodálatos dolgokat
ír a Puerban található ősi teafákról:
Forrás: http://puerh.hu/teaerdo_tea_fa

Spoiler: mutasd
Jünnan szinte minden teatermő területe büszkélkedhet eredeti, igazi antik tea példányokkal, különösen így van ez Lincangban, ahol a világ legnagyobb egybefüggő teaőserdeje található, de Xishuangbanna, azon belül Menghai, Si-Mao és Pu-Erh teatermő vidéke is, a Lan chang folyó völgye is a tea biológiai őshazájának számít, s mint ilyen, ma is otthona ősi teafáknak. A különösen párás, magashegyi éghajlatnak köszönhetően különlegesen széles, egy felnőtt tenyerénél is szélesebb levelű (Da ye ) teát adó fák nőnek.

Ősi, vagy anyafáknak nevezik a többszáz éves eredeti, nem ültetett, vagy telepített példányokat, melyek vadon nőnek a mezőkön, vagy az erdőben. Az anyafák, avagy teakirályok, hivatalos nevükön öreg fák (gŭshů gu shu öreg fa ) valóban matuzsálemi kort megért példányok lehetnek. A Menghaiban található, Nan-nuo-hegységben jónéhány 800 évnél is idősebb fa lakik; a Bada Nagy Fekete Hegységben 1961-ben bukkantak egy azóta sokat fotózott, legalább 1700 éves faremetére, Bon wei ültetvényein több, 1000 évnél is idősebb félvad példány dacol az idővel, ezek valódi élő fossziliák. A jelenleg ismert legöregebb teafa-ent egy 2700 éves példány Jiujia város közelében, az őserdőben. Hozzá kell tennünk, hogy ezek a valóban ősi fák csupán annak köszönhetik fennmaradásukat, hogy emberi településektől sokszor többnapi járásra lévő, elhagyott területeken találhatóak. Az anyafák teája nem piaci tea, ezek a példányok nemzeti kincsnek számító védett egyedek, de leszármazottaik, a vadon élő több száz, nem ritkán ezer évet is meghaladó korú fák teája magától értetődően organikus, vegyszermentes, eredeti tea, ami nagy értéket jelent a mai piacon. Teájuk fanyar, erős, nagyon erős, a rügyeikből készített tea potenciált tekintve minden más teát felülmúl, ízüket gyakran menta, és kámfor lengi be, ami a velük szimbiózisban élő kámforfák hatása.

Az ősi, mondhatnánk, antik teafák termését feldolgozva olyan őseredeti természeti kincset kapunk a kezünkbe, ami a gasztronómia bármelyik ágával összehasonlítva egyedülállónak mondható. Mit nem adnánk azért, ha megkóstolhatnánk Jeruzsálem 2000 évvel ezelőtti gyantás borát? A régi teafák teáiban évszázadok változatlan erejét vehetjük át, ráadásul úgy, hogy ezek között nincs két egyforma Pu’erh, ahány fa, annyi íz.

Aztán vannak a félvad teafák, amik szintén nagyon fontosak a génállomány szempontjából:

Félvad fáknak hívják a 30 évnél idősebb egyedeket, melyek általában félig vad-, tehát vad anyafákból metszett tövekből szaporított teafák a vadonban található ültetvényeken, vagy ültetvénymaradványokon. A Puerh piacon általában vad teaként emlegetik ezeket is, de ízük és erejük elmarad az ősi anyafák teájától. Ezzel együtt ezek is kivétel nélkül vad környezetben, amolyan szilajon tartott, organikus ültetvények, a teajövő legfontosabb génállományát alkotják. Ne felejtsük el, hogy sokszor ezek az ültetvények is 2-300 éves, a mi fogalmaink szerint elvadult teaerdők.

Az általánosságban elmondható, hogy a vad teafákról szedett tea, illetve bizonyos területek, így a Ban zhang, a Bu-lang, vagy a Yi Wu hegység teái már egészen fiatalon extraklasszis, semmihez sem hasonlítható teát adnak, majdhogynem tévedhetetlenek.

Végül van a modern valóság:

Végül van a modern valóság; az ősi és újabbkori területekre telepített, magról ültetett, vagy dugványozott guanmu(guŕnmů ) modern ültetvények, a szokásos bokornagyságúra vágott teasövényekkel, a magyar nyelv által teacserjévé degradált teafa utódokkal, katonásan, sorban, kilométereken és hektárokon át, ameddig a szem ellát. A nagyüzemi termelés minden előnyével és hátrányával; növényvédőszerekkel és műtrágyával. Ezek a teák változatlanul nagyon jó teákat adhatnak, túlzott élükről, nyersességükről, harsányságukról ismerhetőek meg. Szinte minden sötét pu'erh alapanyaga modern ültetvényes tea.

Az őserdei fák és a teültetvények közti arányok érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy csak Lincang területén jóval több, mint 1.000.000 hektáron termelnek teát, legalább 30.000 tonnát évente. Ebből csupán 100.000 hektár lehet olyan terület, amin száz évnél idősebb teafákról szednek évi pár ezer tonna teát.

Nekem semmi közöm a teához, nem szoktam teázni. De amit ezekről a matuzsálemekről
írnak, és ahogy írják, az valami csodálatos. Nagy kedvem lenne kipróbálni, milyen ízű egy
ezeréves fa leveleiből készült itóka. Vajon mit éreznék, mit gondolnék közben? Meg lennék
hatódva az biztos! Már korábban is írtam, mennyire szerettünk a gyermekeimmel az erdőben
csavarogni, amikor kisebbek voltak. Mindig azt mondták, hogy nagyon jól érzik magukat a
fák közt. Én is. Boldog vagyok, hogy erdő mellett élhetek. Ilyen érzéseket tudtak kiváltani
a fák belőlünk. Csodálatos élőlények! Az ember hajlamos magát tartani a legtöbbre. Márpedig
a teafa az ember nélkül is csodálatosan el van, míg a tibetieknek az életet jelenti. De van
akinek meleget, vagy házat, vagy éppen bútort jelent.

Engem ebben a részben az őserdei jelenetek varázsoltak el a legjobban. A törzsek alázatos
hozzáállása a természethez, és a teafákhoz. Évszázadokon keresztül óvják, vigyázzák őket,
hogy a gyermekeik és az unokáik is boldogan szüretelhessenek róla. Úgy környezettudatosak,
hogy azt sem tudják, mit jelent ez a szó.

Boldog vagyok, hogy fordíthatom ezt a sorozatot! Rengeteg tanulsággal szolgálnak. Nagyon
jól érzem magam, miközben nézem a videókat.

A Tésztaúthoz hasonlóan a teáról is lehetne egy hatrészes sorozatot készíteni. Bírnám!

A tibeti csemeték mennyire emlékeztettek a mongolokra. Szerintem az arcuk jakvajjal volt
bekenve. Lehet, hogy túlságosan kiszárította nekik a szél vagy a hideg:

Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 4. 18:34

Kata58 írta:Örömmel vittem a feliratot, annál is inkább, mert majdnem teljesen láttam ezt a részt felirat nélkül, és még úgy is lenyűgöző volt az a harmónia, életszeretet ami átjött a dok. filmen keresztül. Hát még mennyivel élvezetesebb ha az ember érti is amit lát...Élvezet lesz újranézni...ez az idős generáció centerbe veri a mai fiatalságot olyan üdék, frissek mozgékonyak. :)) :D \:D/
Kellemes hétvégét Mindenkinek! És végre kisütött a nap közben hurrá! :)) :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:

Szia Kata! Ezek a természetfilmek önmagukban, szavak nélkül is sokat adnak, de szavakkal
még többet, ezért jó, hogy végre itt van a felirat is. Négy napig fordítottam(!) annyira nem
volt időm, de ahogy készen lettem, abban a pillanatban tettem is ki.

Hihetetlen, hogy hatvan-hetven évesek még 2000 km-ket gyalogolnak a karavánnal! És idős
nők másznak meg 4-5 méter magas teafákat. A sok mozgás jót tesz nekik. Nincs izületi
gyulladásuk. És ahogy Zsu is mondta, szellemileg is frissek.

Nagyon szívesen a feliratot! neked is kellemes hétvégét kívánok!

Annyira kis édes az Erhai tavon lévő szigetecske:

Kép
Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 4. 18:43

nildiko írta:Kedves Rita, köszönöm a tea útját.
Még nem láttam. Most fogom megnézni.
Az előző sorozat sajnos passzra ment a géppel együtt, nagyon- nagyon sajnálom az összes gyűjteményemmel együtt, ami arra várt, hogy megnézzem. Egy része pedig, ami nagyon tetszett, azt megtartottam.
Nem töltöm le még egyszer, túl sok munkám volt benne. Várom az új sorozatodat és köszönöm, hogy a megás letöltések megvannak, bármikor elérhetem őket.

Szia Ildikó! Nagyon szívesen a feliratot!

Nagyon jól csinálod Ildikó! Ami eltűnt, eltűnt! Amit nem lehet visszacsinálni, azon
túl kell lépni, nem kell keseregni rajta. A megás feltöltések csak rajtam kívülálló
okok miatt tűnhetnek el, én soha nem fogom letörölni. Örülök, hogy ennyivel is
segíthetek neked!

Az új sorinak nem a legjobb minőségű a videója, ami miatt kicsit szomorú vagyok,
de ha azt nézem, hogy kis mérete miatt többen le tudják majd tölteni a megáról,
akkor viszont örülök neki.

Nagyon remélem, hogy jól fogunk szórakozni rajta!

Jó szórakozást a teához!

Kép
Kép
Kép

Vissza: “Korea”