Van képem hozzá

Paggy

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. június 28. 14:44

Sziasztok,sziasztok!megjöttem.Fő a húslevesem ,várnom kell az estebédemre,ami kiváló alkalom a fórumolvasásra és nézésre,valamint egy röpke beszámolóra a tegnapi napról.
Szörnyű,mert olvasás és nézelődés közben elkalandoztam!!!
Először is Kata:
Hűha,bár borzasztó,hogy rosszul lettél,de ugyanakkor engem jó értelemben meglepett,nem tudtam róla,hogy Samunak van helye egy otthonban.Picit HÁLA ISTEN,hogy van egy olyan hely,ahol szeretettel bánnak vele rajtad kívül is.Azt is értem,szokatlan itthon nélküle,de legalább kicsit pihenhettél a betegséged által.Azt is remélem,hogy már jobban vagy és pénteken visszahozhatod!!!!A vérnyomáscsökkentő-szívgyógyszerhez nem tudok hozzászólni.Szépek a felhőfotók,tényleg szélfútta örvények.Többdimenziós felhők.Egyrészt önmagában örvények,de ugyanakkor a szél által sodortak.A darálthúsból rántotthúst ki fogom próbálni.Nincs kedved hozzá?
Ildikó!Délután 5-től este 10ig voltunk a Múzeumok Éjszakáján.Mint a videón látható volt, nem Birivel mentem,hanem Julikával és Verával, a barátnőm lányaival,akik egyidősek a lányommal.Mi lett a kidőlt fával?Ki tudja felfűrészelni?Még szerencse,hogy Negrócskával nem akkor mentetek,amikor elengedett a vastag ág!!!!!!! %%- %%- %%- %%- %%- Ildikó!melyik házfotót választottad?Nekem a naplementés tetszik a legjobban.
Rita:
Válaszoltam a kiállításon feltett kérdésekre.Elolvastam a tiédet.Érdekes,a sárgát kifejtenéd!Egyébként visszakérdezek,ÉS MISKOLC?????Milyen szín,illat,növény ,állat,hang lenne?
nagyon szeretem a portréfotóidat.Muszáj csak szép dolgokról portrézni?Pld.egy letört ágas fa is szép fotó lenne!Tudom-tudom,elrontaná a hangulatodat. :) :-?? :ymdaydream:
Lányok!
Tegnap "elhasználtam" a havi 1x KOREAI KULTURÁLIS KP. jelenlétem.Sőt !Még a jövő héten is megyek,de augusztusban nem valószínű.Tegnap KOREAI SZALON VOLT:
Kép
A Koreai Kulturális Központ elindítja első kultúraelméleti előadás-sorozatát, amely az itthon is egyre népszerűbb koreai kulturális jelenségek mögé néz közérthető, kritikus és élményszerű módon. A Koreai szalon témái között lesz szó a koreai népzenéről, a kpopról, genderelméletekről és ezekhez a területekhez kapcsolódóan olyan sajátos koreai fogalmakról és kulturális folyamatokról, amit meghívott szakértők segítségével igyekszünk megérteni. A Koreai szalon kéthavonta kerül megrendezésre, és az előadásokat minden esetben könnyed, közösségi program kíséri, például zeneelméleti élő koncert. A kezdeményezés további célja, hogy a koreai kultúra iránt érdeklődőknek közösségi tapasztalatot is nyújtson. Ezért arra bátorítunk mindenkit, hogy jöjjön, beszélgessünk a koreai jelenségekről jó társaságban, finom italok mellett.
Tegnap:
Az áprilisban indított kultúraelméleti kérdésekkel foglalkozó Koreai szalon soron következő alkalmára június 27-én, 17 órától kerül sor a Koreai Kulturális Központ első emeleti galériáján. Az esemény a Budapesti Fotó Fesztiválba is kapcsolódó, Dél-Korea elmúlt negyven évét felölelő kortárs fotókiállítás finisszázsa is egyben.
A Szöuli Nemzeti Egyetemen koreai társadalomból doktoráló Urbán Alexandra és Kim Dzsijong, az intézet kurátora specifikusan koreai genderkérdéseket vesz sorra a közönséggel Jun Dzsangmi a társadalmi nem és a konzumerizmus viszonyát vizsgáló képei között.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. június 28. 16:46

Az érdekes előadáson elhangzott,hogy Koreában a nők elnyomatásának a konfucionizmus ideológiája az alapja.Mert mit mond :
...egy társadalomban akkor van béke és harmónia,ha hierarchia van.
...Különösen nagy hangsúlyt fektet az ősök tiszteletére, ami meghatározta a konfucianizmus fő erkölcsi tanításait is. Ezek: a fiú köteles megadni az illő tiszteletet az apjának, a fiatalabb testvér tisztelettel és alázattal tartozik az idősebb testvérnek, a feleség köteles megadni a tiszteletet a férjnek, az ifjabb barát az idősebbnek, az alattvaló a felettesnek, és mindenki köteles magát alávetni a császárnak.
és
..A bölcsességet csak úgy lehet elérni, ha az egyén folyamatosan figyeli a társadalomban az élet szabályait./FONTOS,HOGY MEGFELELJENEK EGYMÁSNAK A TÁRSADALOMBAN...állandóan figyelni kell,hogy mit mond rólad a másik,Isten őrizzen,hogy megszóljanak!Még ma is a szülők döntik el a házasságot/kivel lehet házasodni/Koreában rettenetesen fontos,hogy hogy nézel ki,mert ebből következtetni lehet a családodra és az hogy milyen egyetemet végzel.Rangsor van.Bizonyos munkaköröket csak az előkelő egyetemet végzettek tölthetik be,hiába ugyanolyan végzettséged van.A nő régen a saját családja "honlapján" szerepelhetett.Felül az apa,utána rangsorban a legidősebb fiúgyerek.A nő egyedül nem volt senki,csak a háztartásban volt szava,majd ha férjhez ment a férje rendtartásába került,alávetve neki.Ez a törvény csak 1995 től változott meg,de hatása még ma is tart.A mai koreai nők próbálnak kitörni az elnyomatásból,de még ma is, nehéz a férfiakkal.Mint a múltkor írtam az a film is arról szólt,hogy a férfiak,akik szintén borzasztóan kiszolgáltatottak a munkahelyüknek,a gazdagoknak,az idősebb férfi családtagjuknak,na ők pedig, a nőknek nem akarnak igazi jogot adni,hiába vannak a törvények.Egy európai nő számára,annak ellenére,hogy nézzük a szívet megbirizgáló koreai filmeket,nagyon kétségbeejtő a keleti nők helyzete.A fotókiállításon pont ezeket a társadalmi viszonyokat lehetett látni.
Hozok képerket és leírásokat.Most is ,CSAK AZ NÉZZE,aki "BÍRJA"!!! :ymdaydream:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. június 28. 17:12

Részlet következik ebből a cikkből,mely Lee Sunmin fotós munkásságát mutatja be,akinek képei szerepeltek a kiállításon./Google fordítóval/
http://lenscratch.com/2022/11/south-kor ... ens-house/

Az emberi civilizációban a nők társadalomban betöltött szerepe és a nők megélhetésével kapcsolatos kérdések kétségtelenül a patriarchátushoz kötődnek. Az egyik olyan tényező, amely bármely korszakban akadályozta a nők életét, a férfiak által uralt társadalmi struktúrákból ered. Sok mindent el lehet mondani a női tudat felépítéséről, amelyet erősen befolyásolnak az egyenlőtlen nemi szerepek társadalmi normái.

A legtöbb nő feladja önálló életét olyan fizikai és társadalmi egyenlőtlenségek miatt, mint a házimunka és a gyermeknevelés, különösen akkor, amikor megházasodnak és családtaggá válnak. E társadalmi normák alapján boldogtalan életnek minősül az az élet, ahol a nők teljesen függetlenek, és eltávolodnak a férfiakkal szembeni élettől.

A modernizáció időszaka óta a nők jogaival kapcsolatos kérdések egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a nők képzettségének növekedése és a nők különböző társadalmi szerepei miatt. Mindazonáltal az az alapgondolat és felfogás, hogy egy nőnek független jogai vannak, és rendelkezniük kell saját életükkel kapcsolatban, még mindig olyan probléma, amelyet világszerte még meg kell oldani.

Dél-Koreában a nagy kiterjedt családok rendszere és a patriarchális szokások az ország mezőgazdaság-orientált társadalmi struktúrájából és a konfucianista gondolkodásmódból származnak. Ezek a szempontok hozzájárulnak a nők egyenlőtlenségéhez és elnyomásához. Természetesen a nők helyzete javult a múlthoz képest; a társadalmi tudatosságunkat övező, a nők jogain túlmutató témákban a hangok és a nézőpontok változatosabbak.

Ezen a csomóponton figyeltem fel Sunmin Lee munkájára , Korea egyik vezető női fotósa, aki a nők életét dokumentálja. Sunmin Lee munkája a nők családon belüli és kívüli helyzetét, társadalmi felfogását valósítja meg folyamatos, sokoldalú perspektívából.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. június 28. 17:15

...Ezt a szempontot jól képviseli a Woman's House II, a Sunja Lee's House ♯1 – Ősi rítusok A jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy a szigorú ősi rítusok fokozatosan eltűnnek a kortárs társadalomból, de korunk egyetemes szokásaként továbbra is megmaradnak. A nők nem más, mint bámészkodók a régi szokás szerint, mely szerint csak a férfiak hajolhatnak meg őseik előtt. Az ajtó fölé akasztott képek, amelyeken a leszármazottak 100. vagy első születésnapja látható a padlón, a klán hosszú életére vágyó szimbólumok. Ha a leszármazottak jómódúak, bármilyen típusú megemlékezést szervezhetnek őseiknek. Azonban a nők, akik nem léphetnek be a helyiségbe, ahol rítusokat tartanak, alaposan elidegenítik a szertartástól. A legidősebb menynek tűnő középkorú nő arcán merev arckifejezés látható, miközben eltereli a tekintetét arról a jelenetről, hogy meghajolt a család ősei előtt. Úgy tűnik, hogy ez tükrözi a nők álláspontját azon rituálék iránt, amelyek a legfontosabbak a patriarchátus fenntartásában. Tekintettel a családban elfoglalt helyzetére, ő rendezte a rítus asztalát, de nem vehetett részt a szertartáson. Nem szubjektív ember, hanem egy család menye. Nem szabad szubjektív életet élnie. Néhány napig törődnie kell a p és a q-jeivel, ami nehéz dolga lesz.” Nem szubjektív ember, hanem egy család menye. Nem szabad szubjektív életet élnie. Néhány napig törődnie kell a p és a q-jeivel, ami nehéz dolga lesz.” Nem szubjektív ember, hanem egy család menye. Nem szabad szubjektív életet élnie. Néhány napig törődnie kell a p és a q-jeivel, ami nehéz dolga lesz.”
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. június 28. 17:27

Lányok!Még beteszek néhány képet.Ha van kedvetek Google fordítóval érdemes lefordítani a cikket és még egy másik újság riportját is mellékelem.
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. június 28. 17:35

https://hungary.korean-culture.org/hu/9 ... ead/121489
ÉS MOST ATRAKCIÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ! :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o)
A tárlat katalógusa online is elérhetőőőőőőő:
https://www.calameo.com/read/0073274646bb36a7b1ded
Nézzétek meg,ÉRDEMES!!!! \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ :-bd :-bd :-bd
Sziasztok.Paggy
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. június 29. 12:17

Láttátok ezt a filmet,pont az előbbi témáról szól?Köszönöm szépen Anyeze. ^:)^ ^:)^ ^:)^ :flower1:

Fellirat/Anyeze/: https://azsiaekkovei.hu/film/kim-ji-young-born-1982
Ezt pedig Biritől kaptam:Köszönöm szépen Biri. ^:)^ ^:)^ ^:)^ :flower1:

A hazájában nagy port kavart regény kicsit finomított film változata még mindig nagyon felkorbácsolta a kedélyeket Koreában, ahol a nők helyzete még ma is sokban különbözik a férfiakétól. Feminista jellege miatt sok esetben a nőkben is erős ellenérzéseket keltett, hisz a hagyományok - és ezzel együtt a női szerepek igen erősek még ma is az országban. Kim Ji Young harmonikus házasságban él, szerelemből ment férjhez, és otthon neveli gyönyörű és egészséges kislányukat, de semmi reménye újra munkába állni. A nőket önfeláldozásra tanító társadalom ugyanakkor úgy tűnik, nem becsüli meg eléggé, s a mókuskerékből mintha nem is lenne kiút. Kim Ji Young jelenén, emlékein és édesanyja életén keresztül felsejlik, hogy milyen tradíciókra épül Koreában a nők megítélése és szerepe. A koreai kormány igyekszik erőfeszítéseket tenni mindezek ellen, s a film is inkább próbál fényt mutatni az alagút végén. A regény - műfajánál fogva - sokkal árnyaltabb, mindenkinek ajánlom figyelmébe, aki mélyebben is szeretne megismerkedni a kultúrával. (Cso Namdzsu: Született 1982-ben, Athenaeum Kiadó 2019.)

Koreai Filmfesztivál ismertető: Kim Do-young rendezőnő Született 1982-ben című filmjében Cho Nam-joo 2016-os azonos című – több mint 1 millió példányban elkelt – bestsellerét vette alapul. A film egy harmincas anya és háziasszony, Kim Dzsijong történetét meséli el, akit egyre jobban frusztrál az élete. Bár számos dologról le kell mondania, Dzsijong szeretetben él férjével és közös kislányukkal, és nagyrészt elégedett az életével. Férjének, Dehjonnak azonban feltűnik, hogy felesége a mindennapi rutin során elkezd megváltozni. Elmegy egy pszichiáterhez, ahol elmeséli, hogy felesége úgy viselkedik, mintha különböző személyek szállták volna meg, például a nő egyik felsőbbéves egyetemi társa vagy éppen a nagymamája./film/kim-ji-young-born-1982#google_vignette
VIDEA:
Spoiler: mutasd
https://videa.hu/videok/film-animacio/kim-ji-young-szuletett-1982-19WpGrnzsRjfdo5H
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. június 29. 12:31

Sziasztok Kislányok!

Holnap fogok jönni, de tényleg! Reggel félig megfőztem, aztán nyitásra - fél kilencre - az Aegonhoz mentem (időpontot nem
lehet foglalni), de már négyen voltak előttem. Aztán mentem személyigazolványt csináltatni, majd vásároltam, beugrottam
a nászasszonyomhoz, hazajöttem, és folytattam a főzést. Mindjárt készen vagyok. Ebéd után fordítani fogok.

Már írtam többször, hogy ha fordítok, akkor legszívesebben egész nap ezt csinálnám. Fegyelmeznem kell magam, mert ha
hagynám, el tudna rajtam hatalmasodni.

Ennek a thai sorinak egy része majdnem két órás. Három napig tart, amíg megcsinálok egy feliratot, vagyis három napig nézek
egy részt, és közben egyre több az izgalom! De soha nem haladok előre a nézéssel, mert bezavar a fordításba. Mazochista vagyok
és nem nooormáááliis!

Holnap reggel itt kezdek.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. június 29. 19:02

Sziasztok Lányok! Ma én sem voltam valami hű de tevékeny, reggeli ebéd, vacsora.
Közöttük mosás, filmnézés, tanítás meghallgtás, aztán Doki műsora az Ázsiába szakadtamból .. stb. ..
szóval jól el is ment a nap már lassan fél 7. Nem mentem sehova, mert vártam a barátnőmet, aki szokás szerint nem jött, biztosan fontosabb dolga akadt, vagy a munkahelye kavart be az időbeosztásába.
délben nem aludtam, s most olyan álmos vagyok hogy elképesztő.

Köszönöm újfennt a sok újdonságot. A tradíciókat nehéz megváltoztatni, s van ami számomra is szemre szép hagyomány, van amitől falnak tudnék menni.

Közben jött másik vendég, a szembe szomszédom, aki segített amikor rosszul voltam. Holnap igen boldog nap vár rájuk, mert a keresztlánya esküvője lesz Pannonhalmi várnál. Csodaszép környezetben. Ilyenkor meg mindig meghatódom, mert annyira szép dolog, hogy nem elégednek meg az együttéléssel, hanem tartósan és szívhezszólóan kötig egybe az életüket.
remélem jó idő lesz még holnap!
Jövök majd amint tudok. A filmeket pedig szeretném megnézni, de fél óra múlva veszem be az esti gyógyszert aztán alvás.
Jó éjszakát mindenkinek!
Rita, elfelejtettem, hogy hány részes is lesz ez a sorozat amit most fordítasz.. de nem semmi hossza van időbeileg! Két rész felér egy minimaratonnal. :D :x #:-s i-) :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. június 30. 8:25

Sziasztok!

Paggy, hasonló elképzelésem volt a pesti és a budai életérzésről, mint amit írtál.

Nem tudom megmagyarázni a sárga színt. Az első gondolatot írtam le, ami a kérdés elolvasása után beugrott.
Az öcsémmel rengeteg "szerinted milyen színű a..." játékot játszottunk gyerekként. A te válaszaidból látszik,
hogy ott is élsz. Én is pontosabban meg tudom határozni Miskolcot. A válasz első része arra vonatkozik, ahol
lakom, a másik része a szűken vett belvárosra: zöld-sárga, friss-étel, fa-fű-virág, madár-cica, halk zene-utcazaj

Nem a csúnyaság vagy a szépség dönti el, hogy mit fotózok le, hanem az, hogy mozdul-e a kezem a telcsiért.
A táskámban hordom a telefont, és magától mozdul meg a kezem, és kapom elő, ha valamit érdemesnek látok
arra, hogy megörökítsem. A szempontjaim: vicces, meghökkentő, izgalmas, érdekes, szememnek tetsző, ritka,
ismeretlen dolog kell, hogy legyen, de az is elég, ha csak egyszerűen meg akarom mutatni nektek.

Az ázsiai nők helyzetéhez: nem frissek az élményeim, mert évek óta nem követem a koreai sorozatokat és
filmeket, de amíg néztem, egy időben nem értettem, hogy miért válnak a nők gonosz, sokszor kegyetlen anyósokká,
miért felejtik el, hogy milyen rossz volt nekik fiatal asszonyként. Aztán rájöttem, hogy azzal, hogy alá került valaki
a hierarchiában, végre eljött az ő ideje, ő is zsarnokoskodhatott valaki felett. Azt hiszem a Goddess of Marriage
sorozatomnál írtam az egyik hsz.-ban (ott is jól bemutatják az anyós-meny-fiatalabb meny mérgező kapcsolatot),
hogy nem is olyan régen (múlt század), még nálunk is ugyanez volt a helyzet:

A nagycsaládi szervezetben a menyecske nemcsak rokonsági terminus, hanem a családban elfoglalt helyzet, állapot jelölésére is használatos szó. Menyecskék a nagycsaládban a szüleikkel együtt maradt, közösen gazdálkodó fiúk feleségei voltak, kik a gazdasszony felügyelete alatt a család hasznára együtt dolgoztak. Férjeik családjában szinte semmi joguk nem volt, a „menyecskéknek még a seprű is parancsolt”. A családi vagyonból sem ők, sem kisebb gyermekeik az ennivalón kívül nem részesültek. A menyecskék rangsora a férjek életkora, ill. a családba kerülés sorrendje szerint alakult. Ez a rangsor munkabeosztásukon is tükröződött: a legidősebb fiú felesége az „első menyecske”, a gazdasszony segítsége, nemegyszer bizalmasa volt, felelősségteljesebb munkát végzett, mint a többi. A legfiatalabb menyecske, kismenyecske kötelessége volt a vízhordás, mosogatás, vacsoránál a fáklya tartása stb. Általában a menyecskék elsősorban a mezőn dolgoztak, s aki egész élete folyamán menyecske volt, még öreg korára sem tanult meg főzni.

A gazdasszony volt a közvetitő a nagycsalád feje, a gazda és a család nőtagjai között. Hatalma sokkal korlátozottabb volt, mint a gazdáé, csak az asszonyoknak, lányoknak és a még nem munkaképes gyermekeknek parancsolt. A menyecskék élete, boldogulása a családon belül a gazdasszony természetétől függött; jól vagy rosszul bánt velük természete vagy kedve szerint. Testileg is megfenyíthette őket, de nem űzhetett el senkit a családi kötelékből.
Magyar Néprajzi Lexikon

Ez is egyike volt azoknak a dolgoknak, amit utáltam a koreai sorikban. Részben ezért is pártoltam át a kínaiakhoz, mert sokkal
kevesebb volt az iskolai, munkahelyi családon belüli erőszak a kínai modern sorikban.

Fordítottam egy izraeli filmet is, Fill the Void a címe, amely egy hászid zsidó közösségben játszódik, ahol a nők helyzete még
"izgalmasabb", egy eleve nem szokványos miliőben. Online is nézhető.

https://forum.ezoritusubs.com/viewtopic.php?f=22&t=57

Kata, olvasom, hogy mennyivel lesz könnyebb a pénztárcád a szemüveg csináltatás után. Az UV-ra sötétedő
lencse 100 fölé emelte volna az árát.

Hogy tudtak ilyen keveredést csinálni a gyógyszerek között?

Akkor ma jön haza Samu? Milyen boldog lesz! Majd mesélj!

Az a jó a háttérben fordításban, hogy több vasat is tarthatok a tűzbe nézői zúgolódás nélkül. Van egy 45 részes kínai sorim,
amiről már írtam korábban. Ennek a Little Nyonya a címe. Ez egy nagyon-nagyon különleges sorozat, a 25. részénél tartok
már régóta. Be fogom fejezni, mert tényleg különleges, izgalmas, érdekes, ritkaságszámba menő, de nem könnyű témájú
sori. Most épp a "naggggyon nem könnyű" részénél tartok, ezért pihentetem, és foglalkozom könnyedebb sorival.
Amit most fordítok, az a Thong Ek The Herbal Master, aminek a Thong Ek a füves mester, vagy Thong Ek a gyógyító címet
adnám magyarul. A múlt században játszódik Thaiföldön, és egy gyógynövényekkel és ételekkel gyógyító hagyományos thai
"füves emberről" szól. Fiatalemberről van szó, tehát a romantika is játszik a történetben. :D 14 részes (kínaiban mérve
minimum 36 részesnek felel meg :-o ) és a felénél tartok éppen.
Még soha nem fordítottam olyan sorit, minek ilyen hosszúak egyes részei. Szó szerint fél napig tart, amíg az elkészült feliratot
összenézem a videóval, javítom a hibákat (már, amit észreveszek), rövidítek vagy hosszabbítok a mondatokon, a igyekszem
a beszélők szájára igazítani, aztán még Wordben is ellenőrzöm a helyesírást.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. június 30. 8:26

Kata fotói:

Csudaszép fotók nyári színkavalkáddal. Az egymás mellett álló világosabb és sötétebb lombú fa, és a büdöske
félkoszorú a kedvencem. Ritkán látni nem teljes virágú példányokat.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. június 30. 9:51

Köszönöm Rita, a tegnapi képeket is csak most tettem ki...
Izgatottan várom a soridat.! Addig majd belelesek, ha már kaptam címet.
Most megyek, de majd délután már itthon leszek, aztán takarítok, hogy Samu tiszta lakásra jöjjön haza! :movingflower: :littlehearth: :-bd :x :ymhug:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. június 30. 11:34

Lilyke kapott egy állványt, mert a nagycsoportban így festenek, és ez nagyon tetszik neki. Hoztam párat a "festményeiből". :))
A képek időrendi sorrendben állnak. A legalsó készült a legrégebben, kb. egy hete, a legfelső pedig pár napja.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Mostanában, hogy jó idők voltak, többször elugrottak a tengerpartra, Formby-ba is. A fotózáskor apály van, a tenger
több mint egy kilométerre visszahúzódva. a visszamaradó kellemesen felmelegedett vizekben, folyásokban a legjobb
pancsolni, homokozni. (Van homokozó készlete is, csak nem látszik a képeken.)

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Korábban már hoztam képeket a fentebbi tengerparti szakaszról. Azért teszem be megint, mert ezeken a fotókon
látszódik igazán a szépsége, és az, amiért természetvédelmi oltalom alatt áll. Itt még nem volt meg Lilyke, ezért
nem rá koncentráltunk a fotózásnál :D

"Még a tavaly nyári képeket sem tettem ki mindet, pedig egy hónap múlva megyek megint, és jönnek az újak.
Úgyhogy azokkal kezdem.

Arra emlékszem, hogy a lányom Formyban készült képeit már kitettem, de szerintem a magaméit még nem.
Formby pár kilométerre van a gyerekek lakóhelyétől. Írtam akkor, hogy ez egy természetvédelmi terület, mert
egy védett fűfélének ad otthont a szintén védett homokdűnéken, és a vörös mókusnak is, amit a szürke
mókusok veszélyeztetnek.

Délelőtt még sok volt a felhő, de délután ragyogó napsütés és meleg lett. Azt már megtapasztaltam, hogy
ott nem érdemes reggel elindulni, ha valahová megyünk. Háromtól kezdődik az igazán klassz idő, és egy
órával később megy le a nap, mint nálunk. Tízkor még világos van."

Mindjárt látjuk a tengert (kétoldalt a védett fű):

Kép

Természetesen apály van...

Kép

...távolban egy teherhajóval:

Kép

Milyen csodás a visszamaradó és kellemesen megmelegedő vízben pancsolni:

Kép

Megmártjuk a lábunkat. Rettentő hideg a víz.

Kép

A dűnék... romantikusak és nagyon finom a homok rajtuk:

Kép

Kép

És búcsúzóul a lányom fotói. Ugyanazon a nyáron (2019) készültek, csak pár héttel korábban.

"Naplemente Formbyban. A lányom képei."

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. június 30. 11:35

Kata, holnap leszedem és kiteszem az új fotóidat!
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. június 30. 17:17

Azóta még tettem hozzá, én megy megyek olvasni és nézni amiket feltettetek reggel óta.
Nem csináltattam meg a szeműveget... :x :ymhug: :flower1: :littlehearth:

Megnéztem a képeket, Lilyke alkotásai fantasztikusak, hogy ilyen kicsin is ekkora kreativítással használja a színeket és a formákat. :-bd :D
A tengerparton készültek is magával ragadóak amilyen aranyosan játszik, és látni rajta, hogy minden pillanatot kiélvez. :D :littlehearth:

Csodásak a te képeid is, a két fűsövény között a tengerhez vezető út tetszik a legjobban. :D :-bd
Zsuzsi képei is fantasztikusak, de legfőképp a lemenő nap a visszatükröződő vízfelszínen nagyon jó pillanatokat sikerült elkapni.
A háttérben a lovasok! Azért nem csodálom hogy természetvédelmi területté lett nyilvánítva!
Köszönöm az eddigieket. Megyek vacsorázni! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :littlehearth: i-) ~o)
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. július 1. 15:35

Sziasztok!Ma piacon voltam.Most ulok a konyhaban es feldolgozom a 11000ft ertekben vasarolt zoldsegfelet.
Ha valami isteni zoldsegkremet akartok, akkor ezt ajanlom:
Ledaraltam 2 csokor bazsalikomot, ez apritogep is lehet!!!Hizza 2 olajban eltett sult paradicsomot+2 gerezd fokhagymat+ 1/2 nyers srepat,hozza kevertem vajat es sot.Szuper.Mutatom:Kép
Nagyon finom a kenyeren.Nekem az izetlen rizslapon.
Most sietek , mert rotyog a lekvarom.Pucilom a gombat....Majd jovok holnap.Paggy
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. július 1. 15:56

sziasztok Lányok! de jó hogy ilyen finomat ehetsz , ilyesmit én is szoktam csinálni.. bár mindig győz nálam a görög változat... :))
szép hétvégét mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. július 1. 20:58

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. július 2. 5:25

Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. július 2. 6:26

Sziasztok!

Kata, Lilyke képeiben a lendületes vonalvezetése tetszik a legjobban. Láttam élő videóban "alkotni". Laza csuklóval,
le-föl mozgatta a kezét, mintha falat festett volna. Húsz évig tanítottam alsóban, tudom, hogy még egy hat éves
gyerek keze is milyen merev tud lenni, ahogy görcsösen fogja a ceruzát. Az időben legutolsó képnél, ahol ő is látszik
mondta azt először, hogy ő egy házat fest (zöld szín). :D Nyilván nem ő lesz a második Csontváry, de nagyon szeret
festeni, élvezi, amióta meg saját festőállványa van, még nagyobb kedvvel áll neki.

A víz, a homok szintén nagy kedvenc, ahogy a gyerekeknek általában.

Paggy! A krém receptedben azonnal megragadta a figyelmemet az olajban eltett aszalt paradicsom. Nagggyon imádom.
A bazsalikommal és a fokhagymával nagyon passzolnak. El is hiszem, hogy fincsi lett a kenőkéd. Mennyivel egészségesebb
így felturbózott vaj, mint magában.

Miből készítetted a lekvárt? És mi lett a gombából?
Rita
Adminisztrátor

Kata fotói:

De örülök, hogy újra együtt vagytok! Olyan meghatóak az ágyban fekvős képek. talán még nem is láttam
Samunak ezt az arcát: az én ágyam, az én játékom, az én anyukám... itthon vagyok.

Nálunk ugyanilyen viharos idő volt a múlt héten három napig.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

Kata fotói:

De szeretem ezt a típusú felhőt (is)! Égen-képen jól mutatnak.
Nagyon tetszik a templomtorony és a lámpa kettőse, és még a természet is bekúszik a képbe egy szép zöld
lombkorona képében.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

Kata fotói:

Ritka jó felhozatal volt nálatok a felhők terén. A fekvő képeken úgy látszik, mintha háborognának, mint
a felkorbácsolt tenger hullámai. Irigyellek!
A habos felhők és a győri városrészletek nagyszerűen kiegészítik egymást! Utoljára hagytam a két kedvencemet.
Csodálatos mindkettő! Honnan készítetted? Mi volt az a magas hely? De jó legeltetni rajtuk a szemem.
És az a kis virágocska...

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. július 2. 6:29

Sziasztok Lányok ! Szép reggelt mindenkinek. ~o) :movingflower: :littlehearth:
Éjjel végre elvonult a vihar, most a balatoni déli oldal ázik rendesen s megy az országhatár felé!
Paggy, én is cukkinis recepteket nézegetek, egyik gusztább mint a másik. Ha belebotlok egyik kedvencembe hozom majd.
You-n több feliratkozásom van, de Mésziékhez stb sem lettem hűtlen, csak meg kellett várjam hogy tényleg tudok már legalább egy rendes kaját készíteni belőle!
Mindjárt megyek is egy kis reggelit csinálni. :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. július 2. 8:22

Sziasztok Kislányok!

Mi tegnap már megint a Tisza-tónál voltunk, de most nem Sarudon, hanem kb. 20 km-rel odébb Poroszlón.
A fiam vett egy csónakot, meg egy motort hozzá, azt vittük le a tóra. Ott is marad a kikötőben őszig.
Ez egy használt csónak, a fiam egy hónapig csinosítgatta, festegette, kiegészítőket vett hozzá (köztük van
olyan, amit kötelező a csónakban tartani használatkor (például evező, vasmacska, mentőmellény...a többit
elfelejtettem :)) )

Neki örökítettem meg a leszállítást és a vízre bocsátást, de lehet, hogy ti se láttatok még ilyet (én még soha
ezelőtt), ezért érdekességként nektek is megmutatom.

A nászasszonyom kertjében volt a csónak, amíg szépítgette. Gumiabroncsokon állt. Mezőkövesdről kölcsönözte
a csónakszállítót. Ismerősök segítettek neki feltenni a trailerre, kitolni a kertből, és az autóhoz rögzíteni.
Szerencsére a menyem autóján van vonóhorog.

Megérkezve a tóhoz, a kikötőben van egy hely, ahol a vízre bocsátást meg lehet oldani. A trailerről le kellett
szedni a hátsó lapot, ahol az elektronika van, az ugye nem érhet vízhez, utána a fiam addig tolatott a vízbe,
amíg a hajó bele nem csusszant. A kikötő alkalmazottja egy madzaggal tartotta vissza, nehogy elmenjen a
parttól.

Ezután kipróbáltuk, hogy a motor a gyakorlatban is jól működik-e, majd megmutatták, hogy ideiglenesen
hol kell leparkolni. Innen majd hétfőn elviszik a végleges helyére.

Mindent benne lehet hagyni a csónakban. Éjjel-nappal őrzik a kikötőt.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

A kikötő többi része. A nádas miatt nem látszik a fenti képeken. Amíg ott voltunk többen is bocsátottak vízre csónakot.
Ők már "önjárók" voltak, látszott, hogy nem először csinálják.

Kép

Kép

Kép

Kép

Vissza: “Társalgó”