Van képem hozzá

Kata58
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 28. 19:44

sziasztok! az utolsó mondatodra reagálnék Paggy, nagyon kell már hogy minél többen meghallják a normalitás hangját amit Orbán is képvisel. Ennek a háborúnak nincsenek nyertesei, csak vesztesei, kivéve a nyugat pénzéhes háborúpártiságát.
Addig amíg nem lesz tűzszünet és béketárgyalások értelmetlenül halnak meg mindegyik oldalon, + a civil áldozatok. :((
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 28. 19:47

Kedves Lanyok!Egy pesti oreglanynak nagyon tanulsagos ilyen videokat nezni.Mindjart tudod, hogy hova tedd magad es tisztelettel adozz a mindennapit nehezebben megszerzo tarsaidnak.
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2023. február 28. 20:25

Jó estét.
Paggy most csak annyit nem kellett vacsorát főzni,mert úgy hozattuk. Egész nap távol voltunk.
Kislányoknak adtam vacsorát, amit előre megfőzött a lányom. Én előbb értem haza, mert a kisgyerekekkel utaztam haza fele. Nekik még fürdés, és tente baba tente..... szóval aludni kellett.
Nem fáztunk meg, szinte hihetetlen, de nagyon hideg szél fújt.

Mindenkinek jó éjszakát. Az éjjel nagyon vacakul aludtam.
Hesu

HozzászólásSzerző: Hesu » 2023. február 28. 21:14

Szép estét lányok és Elthan!

Paggy
A nagyszüleim a példakép előttem. Rengeteget tanultam főzni és sütni nagymamámtól. Pl. Egész kicsi koromra visszaemlékszem, hogy felállított a kis székre és megmutatta, hogyan kell tésztát gyúrni, nyújtani, szárítani és csigákat gyártani. Vagy a krumpli lángos hogyan kell összeállítani és kisütni spór tetején. Vagy húslevest főzni. Vagy tepertős pogácsát sütni. Vagy csirkét felbontani. Vagy kenyeret dagasztani és megsütni. Volt otthon nekik egy kinti kemence, mindig mindent abban sütött. Vagy...vagy...vagy...
Szóval szinte mindent tőle tanultam meg. És ezért örökre hálás leszek érte.
Nagypapám az a kerti munkára, az állatok etetésére tanított. Közös szórakozásunk a citerázás és a kártyázás volt. A citerát egyébként édesapám megörökölte tőle, őrzi is nagy becsben.
A papa, az nekem az apósom (88 éves lesz az idén). Rettenetes természete lett, de szerethető. Azt szokták mondani, az ember 2* gyerek. Hát ő inkább 4*. De éljen jó sokáig és az Isten adjon neki még nagyon hosszú életet :littlehearth: .

Az apukám az idén tölti a 63. évet, de szörnyen makacs lett ő is. Tavaly óta rengeteg betegségre derült fény és ez lelombozta teljesen. De kit nem? Róla és a papáról is én gondoskodom, illetve a férjem. Mindennap elvagyunk havazva teendőkkel. Ilyenkor sajnálom nagyon, hogy a tesómék külföldön laknak. Jól jönne néha a segítség. Na, de elég ennyi. Nem akarlak terhelni ezekkel benneteket.

Az ukrán ismerőseimnek generátorról megy a világítás, ha éppenséggel nincs áram. Félnek, de nem jönnek ide. Nem hagyják ott életük munkáját. A kezdeti fázisban csak úgy özönlöttek átfelé az emberek, s most szinte senki.
Itt Kisvárdán alig lehet beszerezni egy-egy gyógyszert, Ukrajnában viszont roskadoznak a polcokon. Onnan hoznak ide. Elképesztő egy helyzet.

No, megyek magam egy óra múlva eltenni.
Édes álmokat mindenkinek!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 3:32

Ti azert aludjatok, almodjatok szepeket!Felebredtem.
Kata!Remelem nem okoztam fajdalmat a csango videokkal!Azert kerestem meg, mert persze felszinesen tudtam nehany dolgot, de nem sokat.Igy ,a keresgeles kovetkezteben ,tobbet. Mindenkeppen erintve vagyunk.
Hesu!Koszonom szepen, hogy irtal a nagyszuleidrol.Jo olvasni a szereto emlekezest, foleg azert,mert nekem is sokat jelentettek a nagyszuleim es mert nagyon szeretem az unokamat.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 3:35

Tegnap vasarolni voltam a Moricz Zsigmond korter kornyeken, amit mar ismertek, marmint a korteret es csinaltam fotokat, mindjart beteszem.
Lanyok!Finom a meleg gyogytea hajnalban.
Sajnos a parom nem hajlando dietazni a cukorral!
Megyek az asztali gephez
Ahogy keresgéltem a neten a fotóimhoz néhány kiegészítést ,ezt találtam:
https://kultura.hu/nagyszabasu-csontvar ... es-pecsen/
A Szépművészeti Múzeumban utoljára hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai vármegyeszékhelyen pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel.
Kép
Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztarban (1903) - részlet
2004. július 23-án adták át ismét Mosztarban a Neretva folyó két partját összekötő Öreg hidat. Az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított hidat Csontváry Kosztka Tivadar 1903-ban festette meg, a kép Pécsett látható.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 4:16

https://papageno.hu/intermezzo/2018/07/ ... ires-hidja
Részlet:
Nem tudni, mikor építették a folyón az első hidat, de ennek a kőhídnak a megépítését I. Szulejmán határozta el 1557-ben, tíz évvel később készült el, és korában az építészeti megoldások miatt egyedülállónak számított......
Részlet:
Csontváry Kosztka Tivadar festménye, a Római híd Mosztarban 1903-ban készült. Az év tavaszát a festő Hercegovinában és Boszniában töltötte, a város ihlette ezt és a Tavasznyílás Mosztárban című festményeket. Az elemzés szerint

a smaragd vizű Neretván átívelő hidas látkép az álomszerűbb: kihaltsága, embernélküli csendje talán az emberfeletti feladatokat vállaló festő magárahagyatottságát és társtalanságát is kifejezi..........
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 4:20

Nézd meg itt a valódi monstari hidat és velem együtt álmélkodj Csontváry tehetségén!!!
https://create.vista.com/hu/unlimited/s ... mostar-19/
Hozom azt a néhány tegnapi saját képet
Itt van az Allae bevásárló központ,de nem ez az érdekes,hanem 2 dolog:
a könyvturkáló mellette:
Kép[/url
[url=https://postimg.cc/wtn4W4sS]Kép

a még életben lévő fák a közelében:
Kép
Minden lebetonozva és nég van néhány élő fa!!!Hála Istennek!!!!!
Kép
Kép
Szép hajnalt,még visszabújok kicsit az ágyba!Paggy
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 5:03

Még ezt beteszem.Nekem tetszenek Csontváry képei és nem a neve miatt.Olvassátok el!
https://vasarnap.hu/2022/06/14/csontvar ... dras-pecs/
Persze,én nem vagyok szakember,csak bámuló :))
Részlet a cikkből:
Csontváry alakja annyira mitizálódott, annyira emblematikussá vált, hogy a festmények színvonala már szinte nem számít. A névé lett a főszerep. Ezen nincs mit csodálkoznunk, hiszen az egész műpiac a nevek fétise körül forog. De nincs ez másként a hétköznapi fogyasztói életben sem, a márkanevek döntő befolyással bírnak és ezek határozzák meg az „értéket”. Van egy olyan fiatal generáció, amelynek már nincs minőségérzéke, ezt pótolja a márkajelzés. Nem kell gondolkodni, ezt a fárasztó tevékenységet a fogyasztói társadalom megoldja helyettük. A név a műkereskedelem garanciája is.....
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 5:29

A tovabbi lenyegek lemaradtak:
Rita!Koszonom a szobrok megfejteset.A vegyesz szobrot nem talaltam ki.Miert egy palatablaszeru van rajta.?Mas sem erti.Ildiko!De jo ,hogy nem lettel beteg!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 5:35

5 mp utan ujra be kell jelentkezni!!! :(( Tegyetek be sok szep fotot!Milyen a kert?A kornyek?Mit fozol?.....
Egyszer majd jo lenne korulnezni Kisvardan! :)
Most mar tenyleg visszabujok 1 orara.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 5:57

:flower1:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 5:59

Reggeli zene:

A ragtime zenei stilus.Amerikabol indult.1895 ben.
:-bd
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 6:15

Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. március 1. 8:47

Sziasztok!

Paggy, neked is "kedves" családi csomag jutott. Nekem is van bőven mit cipelni anyai és apai részről is. Két sérült
lélek kapaszkodott egymásba, amikor összekerültek.
Nagyon sok beszélgetést hallgattam Orvos-Tóth Noémivel. Nagyon szeretem.

Lilyke azt veszi fel még egyelőre, amit ráadnak. Olyan szokott lenni néha, hogy nem tetszik neki valami, amit úgy
vettek meg, hogy ő nem volt ott. Akkor azt visszaviszik. A világos színeket kedveli, és azok is állnak neki a legjobban.

Látom megint van probléma a frézia hagymával. Még jó, hogy van türelmed hozzájuk, és nem lomboz le ha nem
úgy sikerül a hajtatásuk, ahogy szeretnéd (és mi is :D ). De a többi növénykéd (írisz, eper...) kárpótol. De sok fincsi
epred lesz!

Szabados Ági minden videóját meghallgatom. Másodikos koromtól faltam a könyveket, aztán az internet elmarta mellőlem.
Sajnos hagytam magam, nem voltam elég erős, és most már nem akaródzik visszatérni. De nem adtam fel még.
Iskolás koromban a magyar volt az egyik kedvenc tantárgyam (a másik a biológia volt). Annak ellenére, hogy nem olvasok,
az irodalom szeretete máig megmaradt, és nagyon szeretek a témában "hallgatózni".

Régen divat volt a szobák falain a poszter. Anyukám szobájának egyik falán a Római híd Mosztarban c. kép volt kitéve
jó nagyban. Alatta volt az ágya. Nagyon szerette Csontváryt.

Nagyon klassz kezdeményezés ez a könyvturkáló. A régiségvásárban rengeteg helyen szokott lenni hasonló. 200-300 ft-ért
lehet válogatni és vásárolni.

A könyvturkálós fotón megakadt a szemem a "Regio játék" feliraton. Tegnap jártam az egyik ilyen üzletben. 12 új diafilmet
vettem Lilykének. Egy másik fotón meg a "Libri"-ről jutott eszembe, hogy három könyvet is vásároltam ott mostanában
szintén Lilykének. Ezek mind a szülinapi ajándékai lesznek másik két könyvvel együtt. Aztán ott van még az "Interspar" is
is, ahol majdnem naponta megjelenek. Hát így kapcsolódunk mi össze a saját fotóinkon keresztül. Jó érzés!

Kata, engem is meglepett, hogy tanultál gitározni. Ha rád gondolok, a hegedűt jobban el tudom képzelni a kezedben. :D
A csángó zene is meglepett, de én is tudok hasonló meglepetést okozni: imádom az autentikus cigány népzenét.
Csak autentikus lehet, semmi tuc-tuc, semmi "modern" feldolgozás, csak a hagyományos eszközök, a hagyományos zene,
és az ének. Kedvencem a Kalyi Jag (Fekete Tűz).

Egy gyönyörű hallgató a sok közül:

Hű! Krumplistészta! De régen csináltam már! Anyukám mindig úgy készítette, hogy csinált egy paprikáskrumplit, amit
elég levesesre hagyott, majd amikor készen volt, beleforgatta a tésztát, ami az állásban magába szívta a felesleges levet.
Anyósom pedig főtt krumplit csinált, amit jól szétfőzött, majd nyakon öntötte hanymás-őrölt paprikás olajjal, és a kifőtt
tésztával. Összekeverte és készen is volt. Mindkettő más ízű volt, de ugyanúgy szerettem őket. Te hogy csinálod?

Ildikó, de jó, hogy te is ott voltál Bence diplomaosztóján! El tudom képzelni, mennyire kifáradtatok a végére, a vendégek
miatt még otthon sem tudtatok kiengedni. De az ilyen sokadalom fel is tud tölteni energiával. Időnként jó összejönni,
és együtt enni-inni, beszélgetni. Remélem, nem fáztál meg a hidegben. Nálunk is újra beköszöntött a hideg. Most olvasom,
hogy nem fáztál meg. Na, ennek örülök. Már biztosan minden ki is pihented a fáradalmakat.

Meglepett a "felhőelméleted", de lehet benne valami.

Nálad is nyílnak lassan a kertben a virágok. Olyan szép csendéleteket szoktál fotózni. Már várom.

Hesu, neked is legyen kellemes a heted!

A hagymás növények szinte mind enyhén mérgezőek, talán a hóvirág keserűbb a többinél ezért nem fanyalodik rá a
kutyusotok.

Nem könnyű az idősekkel. Én nagyon eltökéltem magamban, hogy nem fogok szokványos öregasszonnyá válni. Tudom,
könnyű mondani, aztán meg úgysem veszi észre az ember, amikor kezd "lükülni". De tudom, hogy az étkezés mekkora
hatással van az agyműködésre is, ezért is ragaszkodom a magam étrendjéhez. Gyorsan ideírom, hogy ez csak az én
véleményem. Elfogadom, hogy más meg másra esküszik.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 9:41

Rita!Meghallgattam-szep volt.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. március 1. 9:51

Vasárnap talált a lányom egy nagyon olcsó jegyet szombatra, úgyhogy megyek a gyerekekhez. Nem tudom meddig
maradok, de szerintem egy hónap elég lesz, úgyis jönnek májusban haza. Na, majd meglátjuk.

A mogyorószószos zöldséges tészta (nagy kedvenc ez is):

A kuktába beleteszem a párolóbetétet (nem a kuktához tartozik, külön lehet venni), aláöntök háromnegyed bögre
vizet, majd a betétet telerakom különféle zöldséggel, majd magas nyomáson megpárolom őket.

Első szint egy nagy fej brokkoli, kb. negyed fej karfiol, egy hatalmas fej cékla, egy nagy édeskrumpli

Kép

Második szint:

10 darab gomba

Kép

Megpárolódva:

Kép

Közben a tésztát együtt kifőzöm mexikói zöldségkeverékkel és zöldbabbal.

Kép

Kép

Míg a kukta működik és fő a tészta, kifacsarom két narancs levét, aprítóba öntöm három evőkanál mogyoróvajjal,
és fokhagymaporral (az élő fokhagyma kicsit erős hozzá), majd krémesre dolgozom őket. Víz hozzáadásával lehet
változtatni a folyósságán.

Kép

Mindent külön tárolok, és csak fogyasztáskor teszem össze a zöldséges tésztát a többi zöldséggel és öntöm rá a
mogyorószószt. Nincs a fotón, de a tofut is pirítottam hozzá. Ez három napi adag. Elfelejtettem tányérfotót készíteni.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. március 1. 9:51

Még vannak kis színeseim, beteszem őket, hogy érezzük a tavasz és a húsvét közeledtét:

Mára már teljesen összekapcsolódott a tojás és a nyuszi. Biztos vagyok benne, hogy sok gyerek hiszi, hogy a nyuszi
tojást tojik, és abból lesz a kisnyuszi. Mondjuk ez a dekoráció csak megerősíti ezt a hiedelmet. Nooormáááliiis?

Kép

A nyuszi, a kiscsirke, meg a tojás mellé már régóta csatlakozott a bárány is. De mit keres itt a boci és a malac? Újabb
csatlakozás születésének lehetünk szemtanúi. Pár én, és jön a kutya, cica, szamár, pulyka meg talán a dínók is....

Kép

Melyik volt előbb? A tyúk vagy a tojás?

Kép

Húsvéti gyertya nélkül egy tapodtat se megyünk (ez a pohár egy felespohárnál csak egy picivel nagyobb)

Kép

Úgy kell egy húsvéti kopogtató, mint üveges tótnak a hanyatt esés. Mondjátok, hogy nem gyönyörű?

Kép

Húsvét vagy farsang?

Matróznak öltözött pipik:

Kép

Tojásnak öltözött pipik vagy pipinek öltözött tojások? Újra előjön a dilemma, melyik volt előbb, a tojás vagy a tyúk.
A papucsuk külön figyelmet érdemel.

Kép

Okostojásnak öltözött nyuszi:

Kép

Fatojásnak öltözött fémnyuszi. A lentebbi fotón látszik, hogy fatojás lufit tart a fémkezében, fémzsinóron. Mi volt
előbb? A fém, a nyuszi a fa vagy a tojás? Háttérben báránynadrágba bújt nyuszik.

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 15:53

SziASZTOK!Mutatok nektek "megeredt" fréziákat..Ezután belekerül a földbe:
Kép
Kép[/url)
Itt már elültetve.Látszik,hogy a gyökerei nőnek lefelé:
[url=https://postimg.cc/KKj3LP71]Kép

Közelebbről mutatom a gyökereket:
Kép
A fordított colás palackos módszerben a colás palack szájába szivacs kerül,ami átereszti a palack aljából felvett vizet.Szuper önöntözős módszer.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. március 1. 16:07

És,hogy szerencsés esetben mi várható?
Mutatom:
Kép

Kép

[url=https://postimg.cc/LYLZxHJf]Kép[/url)

Sziasztok,szép napokat!Paggy
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. március 1. 19:31

Sziasztok Lányok és Elhtan! Eseménydús nap volt a mai is, igaz a négy fal között ... jut eszembe, még nem tettem fel a mai kenyeret... pillanat, teszem fel a facéra.
már talán fenn is van.
A két nappal ezelőttit meg alig találtam meg, azon most olyan édes a Samu, ritka pillanat, igaz úgy csináltam mintha elfordulnék és úgy lekaptam...
Majdnem mindent elolvastam , visszajövök majd hallgatni is...! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth: i-)
Most vacsora, a vendég már nem jönl
A Családsegítőből voltak látogatáson, helyzet felmérésen! Sikeresen ez is letudva! :x :ymhug: :flower1: :littlehearth: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. március 2. 8:36

huh kisebb sokkot kaptam..
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. március 4. 6:37

Sziasztok!

Szóval este fél tízkor indul a gépem Angliába, valamikor éjfél körül érek oda (ottani idő szerint). Kedd környékén
fogok jelentkezni először.

Paggy, szerencsére lettek olyan hagymáid, amik megeredtek. Már csak újabb szerencse és a te gondoskodásod kell,
hogy csinos kis növényekké cseperedjenek. Egyszer régen volt egy fréziás játékunk, aminek a videóját megőriztem.
Minden résztvevőnek készítettél egyet. Lementettem a yt-ról, de most visszatöltöttem, hogy megmutathassam.

Nagyon szép a Paggy fréziái gyűjteményed. Mindig olyan érdekes, izgalmas fotókat készítettél a virágokról, ez a
videón is jól látszik.

Kata, hoztam a képeidet a fb-ról. Én is rácsodálkoztam tegnap, hogy mennyi virág nyílik már, és a bokrokon is pattannak
a a rügyek. Bár az elgondolkodtatott, hogy hamarabb nyílnak, mint eddig, és az egyik ismerőm szavai is itt csengenek
a fülemben, aki nem régen jött haza Zakopánéból a gyerekeivel. Azt mondta, hogy ilyen se volt még, hogy külföldre
kelljen menni azért, hogy havat lássanak és egy jót szánkózzanak a gyerekeikkel. Bár még lehet hó márciusban, sőt áprilisban
is, de azért ez mégis durva.

Samu nagyon elgondolkodott. :D Ú, de klasszak a felhők! Az utolsó fotó olyan, mint egy festmény.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. március 4. 7:28

Jövök a kis színeseimmel:

Készül a város a kocsonyafesztiválra. Azt hittem, hogy az idén alaposan belevetem magam, és hozok fotókat róla,
de mégse így lesz az utazás miatt. Nem baj, majd jövőre. Azért délelőtt ki fogok menni a városba, egy ideig tudok
majd nézelődni.

Kép

Kép

Nézzük, honnan ered a mondás, hogy Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka. Ahogy szokott lenni, több történet is
fennmaradt, de ki tudja, melyik a hiteles.

Spoiler: mutasd
"Egyes források szerint a miskolci kocsonya legendájának eredetét a 18-19. században kell keresnünk. Ennél korábban is
fogyasztották már ezt az ételt városunkban, bár hogy mikor, ez a feledés homályába vész. Akkoriban a piacokon és vásárokon
házi készítésű ételként eladásra is kínálták. Az első írásos emlék róla egy 1790-es tanúkihallgatási jegyzőkönyv részlete, íme:

,,Hallotta másoktúl, hogy midőn Kőmíves József lármázott házának feltöréséért, akkor Víg Mária odahaza nem volt, hanem
a piaczon árult kocsonyát." (Dobrossy István: A miskolci vendéglátás és vendégfogadók története 1745-1945, 129. oldal)

Szóval Mária volt az első, akiről tudjuk, hogy üzletelt ezzel a (nem csak) miskolci különlegességgel. A békás história is először
a 18-19. század fordulóján kapott országos figyelmet, amikor a városiak képeslap formájában adták tudtára az embereknek az
elbeszélést úgy, hogy egy békát ábrázoltak rajta, aki egy kocsonyában nézelődik.

,,1848-ban egy itthon járt képviselőnek az egyik avasi pince előterében kocsonyát tálalt vendéglátója. A hideg ételre jobban
csúszik a bor - mondta valaki. A kocsonyát a hordók mellől egy tégláról vette fel, annakelőtte ott fagyasztotta azt. Az alkony
félhomályban a képviselő evőeszközével megbökte a húsdarabot (cupákot) s rémülten, undorral látta, hogy egy kocsonyába
fagyott béka, mert a húsdarab pislogni kezdett." (Dobrossy István: A miskolci vendéglátás és vendégfogadók története
1745-1945, 132. oldal)

,,Egy felső gömöri tót furmányos is a ,,Magyar Huszárba" tévedt be napszálltakor. Vacsorát kért a kocsmárosnétől, mégpedig
kocsonyát. Az asszonyka, kit a népnyelv fantáziája bizonyos szemmel látható tekintetekkel fogva "Potyka Kati" becéző névvel
ruházott fel, mindjárt sarkon fordult és a ház alatti pincéből felhozott egy tányérral. Elibe tette a vendégnek. A tót atyafi takarékos
étvággyal neki lát a vacsorának és először is a tányér közepéből kikandikáló húst akarja konzulmálni. De egyszer csak ijedten ejti
el a villát és így kiált: - Jáj, jáj Kocsmárosné, annak a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felim! Potyka Kati asszony
odabokázott és elhűlve konstatálta, hogy igazat szólt a vendég. Az izmos termetű béka, mely majdnem derékig a kocsonyába volt
fagyva, esdeklő pillantásokat vetett feléjük a szabadításáért. - Na ennek pechje volt - mondá Kati és a tűzhelynél kiengesztelte
a jószágot." (Dobrossy István: A miskolci vendéglátás és vendégfogadók története 1745-1945, 130. oldal)

Ezen történeteken kívül rengeteg kering még a köztudatban. Vajon melyik vendéglőben történt az eset? Nagyon sokféle helyszín
vetődik fel a miskolciak elbeszéléseiben. A fent említett Magyar Huszár, a Három Rózsa, a Vörös Rák, a Törökfő, a Zöldfa, a Korona,
illetve területileg a Csabai kapu, a Búza tér, a Tetemvár, vagy a történelmi Avas is szóba kerül ennek találgatásakor. Valószínűnek tűnik,
hogy egyszer valahol, valamikor tényleg belefagyott egy béka Miskolcon egy kocsonyába."

Az igazi miskolci kocsonya receptje (ahogy az interneten megtaláljuk):

1kg vegyes kocsonyahús (fej, láb, csülök, farok, nyelv)
2db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
20 szem egészbors
ízlés szerint sózzuk, paprikázzuk

A húsokat alaposan megtisztítjuk, - akár perzseléssel is - megmossuk és sós hideg vízben odatesszük főni. A habját leszedjük - körülbelül
másfél órát főzzük így magában -, majd beletesszük a zöldségeket és befűszerezzük. Fedőt teszünk rá, és kis lángon puhára főzzük.
Ha készen van, a húsokat kicsontozzuk és elosztjuk a kívánt mennyiségben. Mindegyikre teszünk felkarikázott sárgarépát. A levest leszűrjük
és ezzel a levél töltjük fel a kiporciózott adagokat. Hideg helyre tesszük, majd ha kihűlt, megszórjuk pirospaprikával. Friss kenyérrel és cseresznyepaprikával találjuk magunknak és vendégeinknek. (A hvg.hu - Potyka Kati békája - az igazi miskolci kocsonya receptje című cikk
alapján)"

Forrás: https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2018/03/10/a_miskolci_kocsonya_legendai

Kép

Kép

Tegnap hirtelen ennyi kirakatot láttam, ahol békák voltak, ma biztosan többet fogok tudni lefotózni.

Kép

Kép

Kép

Nálunk is voltak cifra felhők tegnap:

Kép

Kép

Ajándékok Lilykének. Egy hónap múlva lesz három éves. A diafilmeket a lányom rendelte neki, ő fizette ki. Több, mint
20 ezer forintba került ez a 12 darab! Az ujjatlan mellényke még nagy lesz neki, de direkt ilyet vettem, mert van neki
kettő, ami még jó lesz rá tavasszal. Négy meséskönyv látszik, de öt van belőlük.

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. március 4. 9:53

Sziasztok Lányok és Elthan!
Hú de hosszú napod lesz Rita, de szerencsés oda és visszautat kívánok neked, és a kinti szeretteidet is szeretettel :ymhug: .
Meddig leszel kint?
Köszönöm a képeket amiket kiraktál, de a sajátjaidat is nagyon élveztem. :-bd :D Jót derültem a miskolci kocsonya történeten, és csak azt a mondást ismertem eddig, hogy reszket mint a miskolci kocsonya! :)) .

De a leírásod alapján kedvet kaptam egy kis kocsonya készítéshez! :D ;) .Megjegyzem, soha nem csináltam még!
Szépek a felhőid, néha hogy megtudja mosolyogtatni az embert egyik másik felhőfoszlány. :D
S mindjárt jobb kedve is kerekedik az embernek! :movingflower: :D

Én is meglepődtem hogy mennyire nyílnak már a virágok! Ugyanis előtte még semmi jele nem volt itt hogy ilyen hamar itt lesz, de a 1o-12 fokos melegek ennyire előre hozták az idejüket.

Lilyke nagyon aranyos kis ajándékokat kap, s a mellénybe meg úgyis hamar bele fog nőni. Én is azt csináltam Samunál, ha valami tetszett, mindjárt vettem egy számmal nagyobbat is, enni nem kér, s elfér! Ha már az ember néha kifogja, hogy
ráadásul akciósan.

Szép hétvégét mindenkinek! Paggy youtubos videóját pedig köszönöm, olyan jó ilyen dolgokat újralátni! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:

Vissza: “Társalgó”