Van képem hozzá

Kata58
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 23. 10:01

Sziasztok Lányok és Elthan! Nemsokára lefényképezem a cipőket, csak előtte felöltözünk, bár lehet teszek ki illetve fel képet róla. Olyan ritkán tudok jót venni, s ha tényleg beválik, negyedévente veszek belőle egyet.. hogy legyen tiszta váltó.
Szombathelyen egyébként nagy sikere van, 1o-ével viszik ezt a cipőt.

Köszönöm a kápolnás beszámolót, szégyen hogy ilyen pusztulásra ítéltetett! s nem vigyáznak a környezetére!
Na megyek csinálok egy két képet, meg teregetek, ugyanis közben elkészült a mosás. Milyen nagy áldás az automata
mosógép! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 23. 10:17

Sziasztok Lányok és Elthan! Nemsokára lefényképezem a cipőket, csak előtte felöltözünk, bár lehet teszek ki illetve fel képet róla. Olyan ritkán tudok jót venni, s ha tényleg beválik, negyedévente veszek belőle egyet.. hogy legyen tiszta váltó.
Szombathelyen egyébként nagy sikere van, 1o-ével viszik ezt a cipőt.

Köszönöm a kápolnás beszámolót, szégyen hogy ilyen pusztulásra ítéltetett! s nem vigyáznak a környezetére!
Na megyek csinálok egy két képet, meg teregetek, ugyanis közben elkészült a mosás. Milyen nagy áldás az automata
mosógép! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Már fenn is van a facén
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 23. 11:16

Sziasztok!Végignéztem a képeket és elolvastam mindent.
Először arra reagálok,hogy Miskolcra érkezett a Petőfi-busz:
Régen,mikor fiatal voltam,örömmel olvastam,tanultam Petőfi verseket.Most is van 1-2 ,amit szeretek,DE ARANY JÁNOS-t sokkal jobban kedvelem.Mélyebb,időtállóbb.Csúnya dolog ilyent mondani Petőfi évfordulókor.Keresek néhány még ma is érdekes verset.
Előtte viszont néhány érdekes cikk:
Kép
Petrovics István és Hrúz Mária

A forradalmár és nemzeti hős 1823. január 1-jén, Petrovics Sándor néven született Kiskőrösön, Petrovics István mészáros és Hrúz Mária, egy szlovák származású szolgálónő gyermekeként. A csecsemő születésekor olyan gyengének tűnt, hogy a történelmi forrásokban az egyik szemtanú szerint „spirituszban fürdették, hogy megmaradjon".

https://www.origo.hu/tudomany/20200315- ... orrol.html
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 23. 11:35

Jujj,találtam egy izgalmas cikket!!!!! :o) :o) :o) :o)

https://www.magyarkurir.hu/hirek/-magya ... -petofirol

Szerintem érdemes megvizsgálnunk magunkban,hogy a tradiciók ápolásán kívül jelent-e nekünk valamit azaz ünnep illetve az akit ünnepelünk.
A fenti cikkben találunk rá egyfajta választ.
Részlet:
Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóján Nényei Pál íróval, tanárral beszélgettünk az életműről, a tiszta költészetről, a kultusz által teremtett alakról, és kerestük, megragadható-e világszerte ismert nagy költőnk művészetében a transzcendens. Az interjú során új megvilágításba került a hagyományos Petőfi-kép.
...Egyébként, ha az ember Petőfivel, a valódi, történelmi alakkal kezd foglalkozni, rendkívül meg tudja utálni. Ahogy a hadseregben próbálja megélni a szabadságát, és nem veszi föl az egyenruhát, mint valami dacos kiskamasz; ahogy civil ruhában kimegy a harctérre, bár Bem kéri, hogy ne tegye… És ha elolvassuk, hogy képviselőjelöltként miket mondott, s aztán ő, az ország egyik vezető költője a saját körzetében, Szabadszálláson megbukott a választáson…

Ha megnézzük a politikai jellegű írásait, és föltesszük magunknak a kérdést, hogy most melyik pártnak lenne szüksége egy ilyen beállítottságú emberre, akkor az lehetne a válasz, hogy semelyiknek.

Kinek kell valaki, aki folyton akasztani akar, aki boldog és elégedett a lincseléstől, akinek a lelke szilaj gyűlölettel van tele, amit szét akar fröccsenteni a világba, s úgy gondolja, hogy a királyokat már csecsemő korukban föl kell akasztani. Szóval ez rettenetes. Erkölcsileg mindenképpen, poétikai szempontból meg sajnos értékelhetetlen.....
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 23. 11:41

Kedvencem/bocsánat,de most másikhoz nincs kedvem/
Petőfi Sándor: FÜSTBEMENT TERV

FÜSTBEMENT TERV

Egész uton - hazafelé -
Azon gondolkodám:
Miként fogom szólítani
Rég nem látott anyám?

Mit mondok majd először is
Kedvest, szépet neki?
Midőn, mely bölcsőm ringatá,
A kart terjeszti ki.

S jutott eszembe számtalan
Szebbnél-szebb gondolat,
Mig állni látszék az idő,
Bár a szekér szaladt.

S a kis szobába toppanék...
Röpűlt felém anyám...
S én csüggtem ajkán... szótlanúl...
Mint a gyümölcs a fán.

Dunavecse, 1844. április
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 23. 12:05

Kata!Nagyon gusztusos a túrós süti.Várom a siker cipőt!Kíváncsi vagyok rá!
Rita!Olvastam Lilykéről betett információkat.Jó ötlet a gofriba céklát tenni.A kínai palacsintában én is kipróbáltam.Finom!!!Gyorsan változnak a gyerkőcök ebben a kis korban.Köszönöm,hogy írtál róla.A múltkori fényképeken is látszik,hogy mennyire átalakul a kicsike :) :flower1: .
Köszönöm a kiállítás képeit.Magas szintűek a tárlók,sok mindent ki lehet próbálni.Mennyi szerkentyű van,igazán a kor múzeumi újdonságait hozták!!! :- ÉRDEKES,IZGALMAS,mint ahogy a gyerekek is visszajelezték.HÚÚÚ,a dínótojásban lévő kisdínók!!!Hatalmas a Hermann Ottó Múzeum!!!Milyen gyakran változnak a kiállítások???
A múzeum mögötti stációkat is megnéztem.Szép a kilátás.
Rita!A mángoldra azt hittem szanzavera.
Lányok!Most mennem kell főzni
:-h Paggy
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 23. 12:39

Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 23. 22:33

Na elkészültem az anyaggal, megyek aludni, jó éjszakát mindenkinek!
Paggy, köszönöm ezt szép gitár-szösszenetet, sajnos én odaadtam az enyémet, mert a kezem nem bírta.. de a zongora mellett még mindig a szívem csücske.. ezen a két hangszeren tanultam.

Én is sokkal jobban szeretem Arany verseit és balladáit!! :x :D :flower1: :littlehearth:

Sziasztok jó reggelt mindenkinek! Itt elég viharos szél van, felkavarja a gyomromat. De mindegy, ha négykézláb is de ma elmegyünk és túl leszünk az egész mizérián. sikerült mindkettőnknek időben felkelni, s van egy óránk elkészülni! :D :-bd x_x :-o :ympeace:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. február 24. 8:40

Sziasztok!

Kata, ezt a cipőmárkát a menyem és a fiam is nagyon szereti. Biztosan kényelmes, jólesik majd benne a járás.
Teszem ki a fotókat azonnal.

Samu ruházatán látom, nálatok is szuper idő volt tegnap. Milyen komoly férfi lett belőle! Röpül az idő.

Paggy, középiskolás diákként József Attila verseit kedveltem a legjobban. Később, amikor gyermekeim lettek,
visszatértem Weöres Sándorhoz, akinek a verseit, megzenésített dalait (Sebő együttes) gyerekként is imádtam,
de felnőttként jutottak el a lelkem legmélyéig. Ma már ott tartok, hogy egy-egy csodálatos rímpárjától képes
eleredni a könnyem, és nem túlzok. Mintha valami felszakadna bennem olyankor. Lilyke a Bóbita verseskötetet
képes egy szuszra végighallgatni (ő akarja, nem engedi, hogy abbahagyjuk a verselést-éneklést), de a Sógornőm
mondta, hogy a másfél éves unokája is imádja.

Nagyon szeretem hallgatni T. Szabó Anna költő-műfordítót, neki is kedvence Weöres Sándor. Szabados Ágnes
könyves podcastjában beszélt egyszer róla, olyan jó volt hallgatni.

Pár hónapja hallgattam egy podcastot szintén Szabados Áginál, ahol egy irodalomtörténész hölggyel beszélgetett
Petőfi feleségéről Szendrey Júliáról. 2009-től kutatja Szendreyt, a disszertációját is belőle írta, és fantasztikus
volt hallgatni, hogy SZ.J. mennyire meghaladta a korát. Mai szóval élve, modern csaj volt, ahogy Petőfi is a maguk
idejében.
Petőfi barátai, se Jókai, se Arany nem szerették, mert nem a kor női eszményét testesítette meg. Kilógott a sorból,
és ezt akkor még jobban elítélték, mint most. Semmit nem tudtam - és nagyon sokan vagyunk így szerintem - irodalmi
munkásságáról, holott ezen a téren is úttörő volt. Verset írt, kötetei jelentek meg naplórészletekkel, és Andersen
meséket fordított. Ő fordította magyarra a Császár új ruháját, a Rendíthetetlen ólomkatonát, a Hókirálynőt,
a Kis hableányt, a Gyufaárus kislányt, a Bodzaanyót, a Borsószem királykisasszonyt. Koppenhágában szobrot állítottak neki.

Kép

Érdemes végighallgatni, mert amellett, hogy érdekfeszítő, nagyon jó korrajz is.

Igen, Lilyke épp abban a korban van, amikor napról-napra rácsodálkozunk, hogy amellett, hogy úgy nő, mint a gomba,
kezdi elveszíteni a kisbabás formáját, jellemzőit. Nagyosodik.

Spoiler: mutasd
Kép

Kata fotói:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 24. 12:04

Sziasztok Lányok és Elthan! Sikerrel vettük az akadályokat, minden rendben s a cipők is felavatásra kerültek! :))
a facéra már fel is tettem a kissé ügyetlen képeket, de most ilyen sikerült.

Szendrei Juliát én is nagyon szeretem, s Samunak anno sokat olvastam és énekeltem én is Weöres megzenésített dalait.
emellett még a csángó dalokat szeretjük nagyon. Bár őszintén mostanában nem hallgattam őket, egy kicsit elvarázsolt Kína csodaszép muzsikalitása! :D

Lilyke tünemény, s látszik hogy egyre karakterikusabb benyomást kelt, s már milyen bátor a csúzdánál. :flower1: :-bd :littlehearth:

Voltunk a tescoban is vásárolni visszafelé, jó kis málhaló lettem ma is . Viszont vettem pár cukkinit, narancsot, de most nagyon megnéztem hogy görög legyen. S olyan gyönyörű oldalas volt hogy nem bírtam otthagyni. szóval a végeredmény egy 1o-es lett., meg 4 db csirkecomb.
Többet nem tudtam vásárolni, mert már a cipekedési határaimat feszegettem így is! De a lényeg, hogy minden itthon van.
Tejfölt és túrót viszont nem tudtam venni, mert olyan horror áron van még mindig hogy lemondtam róla, pedig nálam ez nagy szó.

Ma is fogok csinálni majd almás kevert joghurtosat, mert azok meg vannak itthon. S ne menjenek már tönkre!
További szép napot mindenkinek! :x :ymhug: :D :-bd :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. február 24. 12:25

Kata, már ki is teszem a fotókat, mert lehet, hogy holnap nem leszek itthon.

Egyáltalán nem ügyetlenek ezek a képek, sőt! Nagy ötlet az anya-fia páros lábfotó! :D

Így lábon, már jól látszik, hogy nagyon kellemes, kényelmes viselet lehet az új cipőcske. Használjátok egészséggel.
Jó sokat sétáljatok benne. Samu szeret új dolgokat kapni? Vagy inkább ragaszkodik a megszokottakhoz?

Én is vettem ma görög narancsot, mondjuk nem is volt más az Intersparban. Jól le volt értékelve.

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 24. 12:43

Köszönöm hogy kitetted a képeket, valahogy nem annyira látszott a telefonon sem hogy milyen lett. Kényelmes, nyugodtan beletehetem a betétet is, mert akármilyen puha is az a belső a rüsztnek kell az emelés.
A narancsot én is kicsit olcsóbban vettem, de nem annyival mint gondoltam. délután majd még megyünk egyet, csak most még pihengetünk. :x :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:

Vannak dolgok amikhez ragaszkodik, de ha tetszik neki az új akkor semmi gond azzal. De nem vehetem meg neki azt ami ránézésre nem tetszik ... még magamnak sem! Ugyanis meg kell kérdezzem tőle hogy tetszik neki amit venni akarok magamnak. S ha azt mondja hogy nem akkor annak annyi.
Hihetetlen de nagy többséggel neki van igaza ha nem hallgatok rá! Ez valami belső intiució lehet nála :)) :)) :)) de meg tudnám ilyenkor zabálni! :-bd ~o) :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 20:39

Milyen nagy kincs , igy estenkent , egy szoba, ahova elvonulhatsz.Teljes az idil: kutya az olben, macskak melletted dorombolnak, durmolnak.Nyuszik muszognak a tagas ketrecben.Meg a teknosok is becammognak egy pillanatra, hogy megnezzek, megvagyunk-e.l?
Milyen nagy kincs ,ha van valaki, akivel beszelgethetsz,gyereked ,ferjed vagy baratod vagy csak a szomszed.
Tegnap a Budapesti Muszaki Egyetemen voltam konyvtarsetan , utana pedig megneztunk egy videot.Szep Erno irasaibol keszult irodalmi osszeallitas.
https://mediaklikk.hu/ajanlo/video/2022 ... anlo-01-03
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 20:58

A nehany ives emlekezest alig 10 honappal pokoljarasa utan vetette papirra az akkor hatvanegy eves iro.1944.oktober 2o-an, a "Szalasi- vilag"hatidik napjan, a Pozsonyi uti csillagos haz zsido szarmazasu ferfiait, kora reggel sorakoztattak az udvarban, 2 napra valo hideg elelemmel a zsakjukban....
Szep Erno eleteben megjelent utolso prozai munkaja az Emberszag cimu.1944. Iszonyatanak,pontos, naploszeru lejegyzese.
A Madach Szinhaz szineszei altal eloadott irodalmi osszeallitast az M5 tv- ben lehetett latni.Mi videon neztuk meg
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 21:18

Tehat megneztuk a konyvtarat .Errol hozok kepeket.Es egy talaloskerdest is felteszek a vegen
Eloszor azonban itt a teljes video.Ne ijedj megt tole nagyon jo. eloadas 50 perces.Nem gazkamras!!!

Emberszag-film/2022/Megtekintese a you tubon
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 21:35

A filmet ajanlom megnezesre.Ha nem is nezed meg vegig, mindenkeppen nezzel meg melole 15 percet!
Most megyek az asztali gepemhez feltenni nehany fotot.
A Budapesti Műszaki Egyetem csodaklassz könyvtárépülete:

Kép
A műegyetemi könyvtár történetében rendkívüli jelentős mozzanat, hogy a lágymányosi műegyetemi telepen a könyvtárnak önálló külön épületet emeltek.

Épül a könyvtár. A kép forrása: BME LevéltáraA minden tekintetben kiváló épület Pecz Samu műegyetemi tanár tervei szerint épült, aki elveihez híven mindenütt belülről kifelé építő rendszert vezetett keresztül.

Pecz alaposan tanulmányozta a könyvtárak és levéltárak üzemét s a könyvtárüzem számtalan igényeit kielégítve oldotta meg feladatát.

A könyvtár épületének tervezésekor nagy előnyére szolgált, hogy már 1898-ban megbízták az Országos Levéltár új épületének tervezésével. Ennek érdekében 1898-1905. évek között több tanulmányutat is tett.

A szerzett tapasztalatok alapján arra a meggyőződésre jutott, hogy a könyvtárakat és levéltárakat a kellő áttekinthetőség, világítás és tűzbiztosság elérése céljából legcélszerűbb szabadon állóan építeni, a raktárakat pedig leghelyesebb alacsony, legfeljebb 2.5 m. magas emeletsorokkal tervezni, hogy a könyveket, illetőleg iratcsomókat létra nélkül lehessen elérni, de ügyelni kell arra, hogy a tér két-két emeletsort összefoglalva minél jobban kihasználtassék.A 1909 őszén elkészült könyvtár épülete a nagyolvasó irányából.

A műegyetemi könyvtárnál ennek megfelelően a raktárban minden második emelet teljesen tűzbiztos födémmel van befödve, a közbeeső födémek pedig sodronyhálós üvegből készítve. A födémek vasbetonpillérekre támaszkodnak.

Ez a rendszer a legnagyobb áttekinthetőség mellett a legjobb világítást és teljes tűzbiztosságot nyújt.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 21:59

Ezt a könyvtárat tehát az a Petz Samu tervezte,aki a tavasszal,a Budapest 100 on látott és nektek általam bemutatott vári Országos Levéltárat is.
Kép
Kép
Bemegyünk az ajtón:
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 22:25

Kattints a nyílra!
itt lehet a könyveket kikérni:
Kép[/url
MEGYÜNK AZ OLVASÓTEREMBE:
[url=https://postimg.cc/SYnBbfm6]Kép

Petz Samu szobra:
Kép
Bekukucskálokí:
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 22:56

Itt néztük meg a videót:
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 23:07

Az egyetem főbejárata a Duna felől:
Kép

Találós kérdés
A kapunal 4 szobor,allegória/Rejtett tartalmú mű, alkotás, amely egy rejtett érzést, eszmét jelképez/Mit jelképeznek?
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 24. 23:28

Abban segítek,hogy az egyetem 1-1 karát:
KépKép

[Erre nem jöttünk rá:
Kép
Kép
Na most már megyek aludni!Jó éjt!Paggy
Holnap este olvasok!!!Köszönöm a sok okosságot és szépséget,amit felraktatok. :flower1:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. február 25. 5:48

Sziasztok!

Kata, az írásaid alapján ilyennek képzeltem el Samut, azért is kérdeztem rá. Bár arra nem gondoltam, hogy rajtad sem
lehet akármi. :)

Paggy, tényleg nagyon szép az a könyvtár, kívül is és belül is! Gyönyörűek a cserepek is. Amikor a magasból lehet rálátni BP.-re,
akkor jól lehet látni, milyen sok épület teteje van hasonló módon lefedve.

Jaj, azok a gyönyörű olvasólámpák! És az átadópult fölöttiek is!

A szobrokkal kapcsolatban csaltam. A fogaskerék és a mérőeszközök egyértelműen a műszaki/mérnöki szakokra hagynak
következtetni, még a papírtekercsről is gondolhatom, hogy tervrajzok, de a "táblás"-ról nekem sem volt elképzelésem se.

De utánanéztem, és ha már a Wikipédián voltam, azt is elolvastam, hogy az orosz katonák szórakozásból semmisítették
meg az eredeti négy szobrot, és hogy ezek a mostaniak tulajdonképpen kortárs alkotásoknak tekinthetők, mert
mind a négynek van élő modellje.

A szobrok a következők:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Kab%C3%B3ca/M%C5%B1egyetem_f%C5%91bej%C3%A1rati_szobrai

Spoiler: mutasd
A "Vegyészet" 3,3 m-es szobrát Polgár Botond és Klosz Orsolya faragta újra. A talapzat: Szigeti Csongor Gábor munkája.
Az "Építészet" 3,3 m-es szobrát Kulcsár Írisz és Kotormán Patrik faragta újra. A talapzat: Szigeti Csongor Gábor munkája.
A "Mérnöki tudomány" 3,3 m-es szobrát Máthé Krisztián, Gilly Tamás és Nagy Sándor Zoltán faragta újra. A talapzat: Szigeti Csongor Gábor munkája.
A "Gépészet" 3,3 m-es szobrát Engler András, Kontúr András és Sólyom Attila faragta újra. A talapzat: Szigeti Csongor Gábor munkája.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. február 25. 6:16

Hozok egy kis tavaszt. Vidámságot, színeket, humort akarok becsempészni, még ha némely esetben a tartalom kicsit ízléstelen is.
Most arra ne figyeljünk!

Auchanban láttam:

Kép

Kép

Kép

A szolárlámpák után itt vannak a szolár állatok. 8-| Hmmmm....

Kép

Kép

Kép

Kép

Szegény kertitörpék le vannak maradva. Nincs szolárszemük. Kellenek ezután valakinek? Basszus, nem hittem volna,
hogy egyszer könnyet ejtek értük.

Kép

Kép

OBI-ban láttam:

Nem minden színvariációt fotóztam le, legalább még ennyi volt.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Nooormááliis?

Kép

Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2023. február 25. 7:34

Kedves Lányok, itt esik az eső. Remélem Győrben nem, ma oda megyünk.
Gyönyörű fotókat h oztatok, majd ha haza értünk megnézegetem, a telómon nem találom az Ezoritu fórumot.
Szép napot. :flower1:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 25. 8:30

Orokseg:
Anyai dedanyam lugot ivott-ongyilkos lett
Az o lanya a nagyanyam mostohaval nott fel es nem volt nagyon cucujgatos tipus.De mindent megvett anyamnak
Anyam nem torodott velunk gyrekkorban
En elmentem apamhoz , mert anyam elhanyagolt.Elvaltam felnottkent es szereto anya akartam lenni
A lanyom haragszik ram
Remelem az unokamnak jobb sorsa lesz!
A transzgenetikus pszihologia ezzel foglalkozik, a csaladi"orokseggel".

Vissza: “Társalgó”