Paggy, köszi a kutakodásodat! Amikor ezekről a közép-ázsiai országokról tanultunk, még a Szovjetunió részei
voltak, és én meg is rekedtem annál a szintnél. Nem olvastam róluk, és dokumentumfilmet se néztem róluk.
Annyit tudtam csak, hogy miután önállóak lettek, még nagyobb nehézségekkel kellett szembenézniük, mint
addig, pedig az oroszok uralma alatt se volt könnyű nekik.
Borzalmas volt nézni az Aral-tó pusztulását. Mennyi élőlénynek adott valamikor életteret, most meg milyen
szánalmas látványt nyújt azokkal a hajó torzókkal.
A Selyem-út nagyon izgalmas. A só útja mellett szerettem volna erről is filmet vagy sorozatot fordítani. De
csak olyanokat találtam, amihez nem volt angol felirat. Amihez volt, azt már leadták a tévében magyarul is.
Nagyon élveztem volna! Arra nem is gondoltam, hogy járványok is terjedhettek a Selyem-úton, pedig logikus.
Csodásak az épületek, a falfestmények, a kézimunkák a szőnyegekkel, a fafaragásokkal együtt. Az utolsó linken
a szamarkandi utazásról készült fotók a legcsodálatosabbak nekem. Jó, hogy ki lehet nagyítani a képeket.
Nagyon tetszett Timur Lenk szobra mögött a jelent jelképező óriáskerék. Megnéztem, egy 9 nap 7 éjszakás
út 500 ezer forintnál kezdődik. Marad Anglia!
Ha Mo. annyi sorozatot tudna készíteni, mint az ázsiaiak, akkor máris sokat tenne azért, hogy szerte a világon
megismerjenek bennünket, úgy ahogy vagyunk. Ez a formátum a legalkalmasabb arra, hogy minden szempontból,
eladjon bennünket. Mi is az ázsiai sorozatokon keresztül látjuk a jelenüket, a jövőjüket,a múltjukat, azon
belül a kultúrájukat, az ételeiket, az építészetüket, a szokásaikat, gazdasági fejlettségüket stb...stb.
Kata, nálunk reggel esegetett, meg nagyon fújt a szél. Most délben, meg szépen süt a nap, és már csak szellő
fújdogál. Az eső miatt nem mentem le délelőtt, így a főzés mellett takarítottam is egyet.
Éva, nekem a turmixom túl darabosra hagyja a hajdinát, de a rúdmixerrel még nem próbáltam. Jó, hogy mondtad.
Pont hogy a lisztet akarom kiváltani a turmixolt nyers hajdinával. Nincs semmi baj a liszttel (mármint a nem fehér,
nem finomított lisztekkel), de jobb, ha nincs annyira finomra őrölve. A lányomnál csak beletettük a kehelybe a
megmosott nyers hajdinát, meg a vizet, pillanatok alatt összeturmixoltuk, és a kehelyből már öntöttük is az olajmentes
serpenyőbe. Gyorsan megsültek, és lehetett enni a wrapot. Igazából nem tudnék egyedül kihasználni egy nagyobb
teljesítményű robotgépet, azért nem akarok pénzt áldozni rá.
Még azt el tudom képzelni, hogy a kávédarálóval durvábbra őrölöm a hajdinát. Na, ki fogom próbálni.
Angliában láttam csak feketebab konzervet, itthon még nem, ezért veszem a piacon. Épp most főtt meg a kuktában.