Ági! Nem szabad műanyag lapkát használni, mert a kifolyó lé káros anyagokat oldhat ki belőle.
Tegnap édes káposzta fermentálás közben még eszembe jutott pár dolog:
- Ne használj jódozott sót, mert a jód akadályozza a fermentációt.
- Ha nem lesz tele az utolsó üveg káposztával, ne hagyd félig telten, hanem gyalulj hozzá például
répát. Persze azt is le kell mérni, és sózni, csak ezután tömködd a befőttes üvegbe.
Volt még valami, de most hirtelen nem jut eszembe. Biztosan nem volt nagyon fontos.
Kétféle cékla vált be nálam eddig. Az egyiknél a són kívül csak őrölt kömény volt az üvegben, meg torma,
a másiknál meg alma és banán.
Köményes-tormás cékla:A céklát meghámoztam, és nagy lyukú almareszelőn lereszeltem. Hozzáreszeltem még egy hüvelykujjnyi
hosszúságú tormát, ezt már a kisebb lyukú sajtreszelőn, és szórtam rá őrölt köményt, plusz a sót. Tavaly
kaptam tormát az Aldiban, akkor kis darabokban lefagyasztottam. Felengedés nélkül reszelem bele a
céklába.
A céklát is próbáljuk minél szorosabban rakni az üvegbe, de ezt nem lehet annyira gyömöszölni, mint a
káposztát. A végén általában hosszában vágott sárgarépa szeletekkel szoktam a cékladarabkákat a lé alá
szorítani, mert az mindig van itthon, de sok minden más is szóba jöhet: karalábé darabkák, vagy a karfiol
levélnyele vagy akár káposztalevél is. A leszorító felé még levet öntök, annyit, hogy majdnem színültig
legyen az üveg, majd jól rácsavarom a lapkát.
Innentől ugyanúgy járok el, mint a káposztánál. Kis tálakba teszem az üvegeket, és mosom őket, meg
a tálkákat, amikor elkezdi a levet kinyomni. A negyedik naptól lehet fogyasztani.
Sokan megszokásból hiányolják a cukrot a céklából. Fermentálás előtt nem szabad cukrot hozzáadni, mert
még savanyúbb lesz a végeredmény, meg a cukor el is viheti más irányba a folyamatokat. Csak a kész céklát
lehet utólag édesíteni, ha valaki nagyon szeretné.
Almás-banános cékla:Ennél a változatnál a cékla kell hogy domináljon, az alma és a banán csak az ízesítést szolgálja. Nem tudok
pontos számadatot, de a banán és az alma össztömege nagyjából csal a harmada-negyede legyen a cékláénak.
Mondjuk három jó nagy céklához kerüljön egy nagy alma és egy nagyobb banán.
Minden hozzávalót lereszelünk az almareszelőn, majd sózzuk és jól összekeverjük. Innentől ugyanaz a módi,
mint a fentebbi verziónál.
Tegnapi kápik: