Asian Corridor in Heaven / Ázsiai ösvény a mennyben (online is nézhető)

Rita
Adminisztrátor

Re: Asian Corridor in Heaven / Ázsiai ösvény a mennyben (3/6)

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 11. 13:14

Kata58 írta:Wow! ma én lettem az első? Köszönet az újabb kalandos utazásért, nagyon izgalmas lesz a látottak alapján ez is. Alig várom, hogy teljesen értsem is... :D :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:

Kata! Ügyes voltál! Nagyon szívesen a 4. részt is! Még tegnap befejeztem a fordítást,
de az átnézés ma reggelre maradt. Lehet, hogy még meleg volt, amikor letöltötted.

Nemcsak a teával, a sóval is gondja volt Tibetnek. A tea megvonásával is irányítani
próbálták, és a sós vizes forrásai miatt is háborúztak felette:

Kép
Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 11. 14:05

Magdimama írta:Kedves Rita! Köszönöm szépen a sorozat 4. részét.Némi előképzés után itt a fórumon,ma és holnap ebéd után meg fogjuk nézni az első két részt.Tudom,hogy érdekes lesz,de más filmekkel sorozatokkal ellentétben a dokumentumokat nem szeretem egyedül nézni. Még egyszer köszönöm,majd jövök ,ha megnéztük.Üdv. :) :-h :littlehearth:

Kedves Nagyi! Nagyon szívesen a 4. rész fordítását is!

Hidd el, megértelek!
Ezekkel a dokumentumfilmekkel az a "baj", hogy utána nagyon
szívesen beszél róla még egy ideig az ember. Ezért nagyon szerettem a Tésztaútnak
is a topikját. Ott is szó, szót követett, és már nemcsak a videókból, hanem egymástól
is nagyon sokat tanulhattunk. Ez a műfaj az, amit közösen a legjobb nézni, mert az
utána való közös "emésztés" is élményszámba megy.

Jó szórakozást kívánok az első két részhez! Lehet, hogy több is lesz belőle!

Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 11. 14:22

Gabóci5 írta:Köszönöm Rita a 4. részt. ^:)^ Már alig várom a délutánt, hogy megnézhessem. :-w Ismét sok érdekességet fogok megismerni. :x
Tudjuk milyen fontos az életünkbe/ételünkbe a só. :-bd Már a címe is nagyon tetszik: "A nők kristálya". Milyen mély jelentése van. :ympeace:
Eddig csak sóbányát láttam, vagy ahogy a tengerből kinyerik sót. Nagyon kíváncsi vagyok erre a nehéz, a teraszos művelésre emlékeztető sótermelésre.

Kedves Gabi! Nagyon szívesen! Én is alig várom, hogy elmondjátok, hogy tetszett!

A narrátor szerint, ez a sókészítési mód, amit a tibeti asszonyok alkalmaznak, a
legprimitívebb. Ezért is van az, hogy rengeteg munkát, energiát kell belefektetniük,
hogy egy kis bevételre szert tegyenek. De ők rendületlenül csinálják. Az is igaz, hogy
nem egész évben kell ezt a megerőltető munkát végezniük, mert csak három hónap
az, ami a legalkalmasabb rá, de az épp elég.

És azok az utak, amin a férfiak elszállítják! Itt az egyik, egyre távolabbról:

Kép
Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

Re: Asian Corridor in Heaven / Ázsiai ösvény a mennyben (4/6)

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 11. 14:45

Vaskica06 írta:Kedves Rita!
Köszönöm az újabb részt.Nagyon tetszik ez a dokumentum sorozat.A teás rész után felfedező útra indultam az interneten.Jobban meg akartam ismerkedni tea készítés rejtelmeivel.Szomorúan megállapítottam,hogy a kedvenc jázmin teámat nem jól készítettem eddig.Pontosabban, nem tudok szabályosan semmilyen teát készíteni.Rájöttem,hogy ahány tea annyi elkészítési mód van.Minden tea más hőfokú vizet és időt igényel. Van olyan tea amelyik még a kannában is válogat,mert nem adja ki bármiben az ízét.
Köszönöm az eddigi élményeket. <3

Kedves Ica! Nagyon szívesen az újabb részt is! A Tésztaút után megszállottan kerestem
a kajás sorikat, nagy kedvem lett volna, újra éheztetni magamat és Titeket, de helyette
ezt találtam. Gondoltam, ha ugyanaz a koreai tévétársaság csinálta, mint a Tésztautat,
nem lehet rossz. Így is lett, hála istennek!!!

Azt írod, hogy rosszul készítetted a jázmin teádat, de a helyes módszert sikerül majd
kivitelezned? Nem kerül nagy befektetésbe?

Szerintem még az sem mindegy, hogy Ázsia melyik országában vagy. A japánok tuti, hogy
nem pont úgy készítik az egyes teaféléket, mint a kínaiak, vagy akár a koreaiak.

A Lancang (Mekong) folyó egyik partján nem pont ugyanúgy készítik a sót, mint a másikon.
Nem tértek ki rá pontosan, hogy miért, de szerintem a felső képen látható terepbeli
különbségek miatt, és a nap sem pont ugyanannyit süti a keleti partot, mint a nyugatit:

Kép
Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2017. február 11. 17:15

sziasztok! Jöttem beszámolni.! :D .
Számomra végtelenül megrendítő, hogy ilyen "számunkra " életveszélyes módon dolgoznak a nők az adott terepen! Meghökkentő, hogy milyen fiatalon kell egy adott családi tragédia miatt a fiatal lánynak dolgozni. ráadásul felnőtteket megszégyenítő ügyességgel!
amíg hűl egy kicsit a jázminteám megpróbálom összegezni..Hihetetlen, hogy 1ooo éve anyáról lányára adódik át a sótermesztés, és én is találónak érzem a nők kristályát. Tudom hogy a só kitermelése nem egy könnyű feladat, de ott a hagyományok miatt még a férfimunkát igénylő részek is a nők végzik a termelés terén. Az időjárás és az áradás következményeit megható, hogy ekkora segítséggel igyekeznek elhárítani, hogy tudjon minél előbb sót termelni. :ympeace: A férfiak bevállalják a hosszú és egyáltalán nem veszélyes utat, hogy gabonát és más szükséges dolgokat hozzanak a családjaiknak! Milyen korán be vannak fogva a gyerekek is, hogy megtanulhassanak az állatokkal bánni, megismerjék a kereskedelem mibenlétét, megismerjék az ú nehézségeit, legfőképpen hogy ne tévedjenek el. #:-s . Az időjárás nem volt kegyes hozzájuk mert nem volt hova behúzódni a jégeső a dörgés villámlás elől. Milyen bátor volt a filmen a 1o éves kisfiú! Csak lestem...szép , érdekes és megható is volt egyben az esküvő is. Milyen másként dolgozza fel a két oldal az akitől elmegy a legény a háztól, és az akihez megy ...egyiknél sírás, másiknál nevetés..szép, és érdekes volt ez az út....és megint csak le kell szűrnöm, hogy európaiként, és városlakóként tuti nem tudnék helytállni ha hasonló helyzetbe kerülnék...
Köszönöm Rita még egyszer a fordítást! :ymhug: \:D/ :movingflower: :flower1: :littlehearth:
elfelejtettem megemlíteni..a víztározó vajon milyen új lehetőségeket tud nyújtani az ilyen egyszerű embereknek mint ez a csoport...hát valahogy nem repesek az örömtől....
Vaskica06

HozzászólásSzerző: Vaskica06 » 2017. február 11. 17:46

A jázmin teámmal az volt a gond,hogy túl forró vizet öntöttem rá.Elég neki a 80-90 fokos víz.Ebben 2-3 percig kell áztatni ,utána fogyasztható.A tealeveleket háromszor lehet forrázni.Alacsonyabb hőfokú vízzel másabb lett az íze.Az oolong ,a pu-er és a fehér tea elkészítése kicsit macerásabb és nagyobb odafigyelést igényel.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 11. 17:51

Szia Kata! Köszönöm az első beszámolót!

Én azt a 22 éves lánykát egyáltalán nem 22 évesnek láttam. Azt láttam benne, amit
olvashattunk is róla, hogy 12 éves korától neki kell eltartania a családot. Ha nem sót
készít, akkor árpát termeszt. Túl komoly, az élet nehézségeit túl korán megtapasztaló,
de azt felelősséggel vállaló asszonyt láttam benne, akinek magára sincs ideje. Lehet,
hogy a szegénység az oka, de az összes többi nő szebb ruhában volt az esküvőjén,
mint ő, és mosolygósabbak is voltak. Talán azzal, hogy férjhez ment, kicsivel könnyebb
lesz az élete, és többször fog ő is mosolyogni.

Rossz volt nézni, ahogy a kútban, a keskenyke létrákon, mezsgyéken, a meredek csúszós
utakon közlekedtek a nők a hatalmas terheikkel.

Kép
Kép

Érdekesnek tartom, hogy a férfiak vásárolnak be a nőknek is, gyerekeiknek is. Mivel
csak férfiakat látok a karavánnal közlekedni, azt gondolom, hogy a nők szinte soha nem
mozdulnak ki otthonról. Esetleg a szomszédos településekre jutnak el gyalog vagy lóháton.

A legjobb tanulás a példamutatás. A gyerekek nem könyvből, hanem a gyakorlatban tanulnak
meg mindent az apjuktól. Remélem iskolába is járnak. Eddig erről nem volt szó egy részben
sem.

Mifelénk a lányokat "adták el", de a koreai sorozatokban is azt láttuk, hogy a lány költözött
a fiús házhoz, főleg az első szülött fiú esetében. Érdekes, hogy Tibetben fordítva van. Azért
a jegyese gyakran meglátogathatta a fiatal lányt, bizonyíték rá a kisbabájuk.

Úgy láttam, a fiú kicsit jómódúbb családból származott, mint a lány:

Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 11. 18:03

Vaskica06 írta:A jázmin teámmal az volt a gond,hogy túl forró vizet öntöttem rá.Elég neki a 80-90 fokos víz.Ebben 2-3 percig kell áztatni ,utána fogyasztható.A tealeveleket háromszor lehet forrázni.Alacsonyabb hőfokú vízzel másabb lett az íze.Az oolong ,a pu-er és a fehér tea elkészítése kicsit macerásabb és nagyobb odafigyelést igényel.

A teás rész kapcsán derült ki számomra, hogy közülünk milyen sokan szerettek teázni.
Az a lényeg, hogy a kedvencedet nem bonyolult megcsinálni.

Én is nagyon csodálkoztam rajta amikor olvastam, hogy minden felöntésnek más az
íze. Egyszer befizetem magam egy komoly teázásra. Át szeretném élni a puer élményt,
igazi szertartással, megadva a módját.

Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2017. február 11. 18:48

Kedves Rita, letöltöttem a 720-ast magamnak, és a kisebbet is, mert van akit érdekel még, és elküldöm.
Köszönöm szépen a letöltési lehetőségeket és a fordítást is.
Szép hétvégét, bár nálunk ma reggel a hó is esett.
Gabóci5

HozzászólásSzerző: Gabóci5 » 2017. február 11. 18:51

Rita! Gondoltam az előzetes képek alapján, hogy nem lesz könnyű dolog itt sót begyűjteni, mert minden fázisa a folyamatnak
roppant nehéz és fárasztó, szenvedést és gyötrelmet jelent a nőknek. Ha csak az építményeiket nézem, elképesztőek. Minden tiszteletem ezeké az embereké, akik itt élnek és küzdenek. Legyenek nők, vagy férfiak, mindegyikőjüknek nehéz a feladata.

Kép

A film megnézése után kíváncsi voltam, hogy az általam is használt szép rózsaszín himalája sót hogy nyerik, ezért kicsit böngésztem , így találtam rá erre az 1999-es Oscardíjra jelölt 104 perces magyarul beszélő, francia-svájci-angol-nepáli kalandfilmre, ami az emberek küzdelmein keresztül láttatja egy karaván útját.

Himalája - Az élet sója RENDEZŐ: Eric Valli

Spoiler: mutasd
A film rendezője éveket töltött Tibetben, s élt a filmben szereplő emberek között. Az ő valós történeteikből született e film.
A film szereplői közül csupán egy játszott már korábban filmben. A többiek épp olyan egyszerű emberek, amilyeneket alakítanak.

virag1

HozzászólásSzerző: virag1 » 2017. február 11. 19:49

Kedves Rita !

Köszi a 4 rész feliratát megnézem..........és irok.
Szeretek több féle sót használni főzéshez. ( csak a boltit nem).
Parajdi só, koreai tengeri só, himalája só, most vettem Kék perzsa sót. Végig kóstolgattam és igy is érezni a különbséget ( pedig nem vagyok shéf).
Azt, hogy hogyan kerül az asztalunkra az a filmből kiderül ahogy írtátok.
Illetve a Parajdit tudjuk bányásszák.

:flower1: :flower1: :flower1: :littlehearth: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 11. 20:24

Gabi! Mikor mondta a lány, hogy a férfiaknak a tűzifagyűjtés az egyik feladata, akkor
gondolkoztam el rajta, hogy még az sem egyszerű. Ott, ahol ők laknak, nem sok fa van.

A teás részben láttam, hogy a pásztorok ott is, mint a mongol filmben, szárított trágyával
tüzelnek. De ezeknek az embereknek csak egy-két lovuk, vagy öszvérük van. Látva a kopár
hegyeket, el sem tudom képzelni, mivel fűtenek. Mivel a lakásban is vastag kabátban látom
őket, azt hiszem, hogy csak a főzéshez használnak fát.

Köszi, hogy betetted a videót! Egyszer láttam ezt a filmet az Avistazon, azonnal utána is
néztem, hogy van-e magyar felirata. Akkor láttam, hogy szinkronosan is megjelent nálunk.
Épp ott néztem bele a filmbe, ahol az idős anyuka egy darab jakvajat tesz a fia fejére, úgy
indítja útnak. Az anyukáról azonnal tudtam, hogy amatőr, nem színész.
Ázsiában nagy divat amatőrökkel forgatni. Én már négy ilyet fordítottam - két mongolt, egy
bhutánit, és a maláj The Journey-t - és mondhatom, nem maradnak el semmiben a profi
színészeket szerződtető alkotásoktól.

Ez az első kövér ember a sorozatban. Hatalmas volt a háza, látszott, hogy jómódú:

Kép

Nekem ez a kút is olyan félelmetes volt belülről a keskeny, meredek lépcsőivel:

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 11. 20:38

virag1 írta:Kedves Rita !

Köszi a 4 rész feliratát megnézem..........és irok.
Szeretek több féle sót használni főzéshez. ( csak a boltit nem).
Parajdi só, koreai tengeri só, himalája só, most vettem Kék perzsa sót. Végig kóstolgattam és igy is érezni a különbséget ( pedig nem vagyok shéf).
Azt, hogy hogyan kerül az asztalunkra az a filmből kiderül ahogy írtátok.
Illetve a Parajdit tudjuk bányásszák.

:flower1: :flower1: :flower1: :littlehearth: :littlehearth:

Kedves Virág! Érdeklődéssel várom, mit fogsz írni!

Én mindig bolti jódozott sót használok. Valószínűleg azért, mert ahol a napi bevásárlást intézem,
ott nincs másféle só. Ha nagyobb bevásárló központban járok, ott meg eszembe sem jut, hogy
szétnézzek a sók között. Őszintén szólva nem is szeretek tömegben nézelődni, kóvályogni. Gyorsan
bepakolom, ami kell, aztán mehetünk.

Ebben a részben is láthatunk csodaszép tájakat:

Kép
Kép
B.Marika

HozzászólásSzerző: B.Marika » 2017. február 12. 7:47

Szia Rita! Kicsit el voltam veszve, de már újra itt vagyok!
Köszönöm a feliratokat! :movingflower: :movingflower: :movingflower:

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 12. 13:08

Szia Marika! Az a fő, hogy megkerültél, és újra közöttünk vagy!

Jó szórakozást a 4. részhez is!

A tavasz a Himalájában is gyönyörű:

Kép
mikaz

HozzászólásSzerző: mikaz » 2017. február 12. 18:11

Kedves Rita! Köszönöm az újabb kirándulást! Nagyon tanulságos rész volt ez is. Elgondolkodtató és tiszteletre méltó,ahogy ezek a közösségek viselik a nehézségeket, ahogy küzdenek a fennmaradásukért. Megérintett, ahogy a lehetetlen tűnő életkörülmények között is megtalálták azt a kincset,amiből tisztességesen fenntarthatják magukat. S ha nem lennék hívő,akkor is elhinném, hogy ez csak Isten segítségével lehetséges. Milyen szép mitológiát költöttek a só köré!
Senkitől nem hallottunk panaszt, pedig gyötrelmes lehet nőként ilyen nehéz munkát végezni. Illetve mégis,hisz a gyönyörű dal, aminek a szövegét is lefordítottad, arról szólt, hogy szeretnének megszabadulni a terhes vödröktől.
Már a 35kg-os súlytól elborzadtam. Hát még a körülmények,ahol cipelik őket. Kétségtelen,hogy más a fizikai adottságuk. Rugalmasabbak, szívósabbak. Ezeken a magas és veszélyes hegyi utakon kifinomultabb lehet a mozgásuk, jobban alkalmazkodnak a nehéz terepekhez. Itt is láthattunk hatalmas fából kifaragott létrát, amin teher nélkül sem lennék képes felmenni.
Ez a sorozat nagyon logikus felépítésű. Tetszik,ahogy beleszövik az emberek hiedelemvilágát is.
Pl. csak nők érhetnek a sóhoz, s mindenhez,ami azzal kapcsolatos. Ez egy anyajogú társadalom lehet, ezért megy a fiú a lány családjához. Az ácsolatok, a sómedencék, a kutak karbantartása, a teher cipelése, a só tisztaságának ellenőrzése, a begyűjtése mind a nők feladata. A tudásuk is több lehet a férfiakénál, nem csoda,ha ők vannak fölényben. S nem lepne meg,ha emiatt a fölény miatt tartanák meg azt a hiedelmet,hogy a férfi kéz kárt okoz a sótermelésben. Inkább vállalják a nehéz munkát, ha ez a társadalomban előnyt biztosít számukra. A lányanya nem megvetés tárgya, ez is azt bizonyítja,hogy a nők diktálnak. Nem hallottunk a faluközösség működéséről, az iskolákról sem. Viszont láttuk a gyönyörű gyerekeket lubickolni a veszélyes folyóban, az esküvőn, a karavánban. Ők azt tanulják meg, ami az ottani élethez feltétlenül fontos. Kereskedni, karavánt vezetni, elviselni a nehéz terepviszonyokat, a só készítését, az árpa termelését, stb. Nagyon tetszett,ahogy elkészítették a sómedencéket. Ez a sárral kikent, ácsolatra épített sík medence mindenféle vízszintező, és gépi eszköz nélkül, szinte kőkorszaki módszerekkel. Megint az jutott eszembe, ami a mongoloknál is. Ők tudnak valamit, amivel túlélhetik a legnagyobb katasztrófákat is, míg a civilizált világ tehetetlenül összeomlana egy szempillantás alatt. Ki bírna közülünk jégesőben, villámlások közepette ilyen terepen megmaradni, nemhogy sószállítmányért, állatokért felelve haladni egy olyan ösvényen, ami még tiszta időben is veszélyes?
Vajon a vízi erőmű építése után életben maradhatnak ezek a közösségek?
Gabóci,neked is köszönöm a szinkronos film linkjét! Míg írtam, le is tudtam menteni. Érdekel a téma, szeretném megnézni.
KépKép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 12. 18:57

nildiko írta:Kedves Rita, letöltöttem a 720-ast magamnak, és a kisebbet is, mert van akit érdekel még, és elküldöm.
Köszönöm szépen a letöltési lehetőségeket és a fordítást is.
Szép hétvégét, bár nálunk ma reggel a hó is esett.

Kedves Ildikó! Bocsáss meg, csak most vettem észre, hogy kihagytalak a válaszadásból!
Még akkor elolvastam a hsz.-dat, amikor írtad, csak a válasz maradt el.

Köszönöm szépen a szokásos terjesztést a barátnőid körében!

Mindent, a videókat és a feliratot is nagyon szívesen!

Nálunk ma nem ment mínusz felé a hőmérséklet. A nap sem sütött, hideg volt. De már
bújik kifelé a hóvirág! Csak eljön a tavasz!

Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 12. 20:07

mikaz írta:Kedves Rita! Köszönöm az újabb kirándulást! Nagyon tanulságos rész volt ez is. Elgondolkodtató és tiszteletre méltó,ahogy ezek a közösségek viselik a nehézségeket, ahogy küzdenek a fennmaradásukért. Megérintett, ahogy a lehetetlen tűnő életkörülmények között is megtalálták azt a kincset,amiből tisztességesen fenntarthatják magukat. S ha nem lennék hívő,akkor is elhinném, hogy ez csak Isten segítségével lehetséges. Milyen szép mitológiát költöttek a só köré!
Senkitől nem hallottunk panaszt, pedig gyötrelmes lehet nőként ilyen nehéz munkát végezni. Illetve mégis,hisz a gyönyörű dal, aminek a szövegét is lefordítottad, arról szólt, hogy szeretnének megszabadulni a terhes vödröktől.
Már a 35kg-os súlytól elborzadtam. Hát még a körülmények,ahol cipelik őket. Kétségtelen,hogy más a fizikai adottságuk. Rugalmasabbak, szívósabbak. Ezeken a magas és veszélyes hegyi utakon kifinomultabb lehet a mozgásuk, jobban alkalmazkodnak a nehéz terepekhez. Itt is láthattunk hatalmas fából kifaragott létrát, amin teher nélkül sem lennék képes felmenni.
Ez a sorozat nagyon logikus felépítésű. Tetszik,ahogy beleszövik az emberek hiedelemvilágát is.
Pl. csak nők érhetnek a sóhoz, s mindenhez,ami azzal kapcsolatos. Ez egy anyajogú társadalom lehet, ezért megy a fiú a lány családjához. Az ácsolatok, a sómedencék, a kutak karbantartása, a teher cipelése, a só tisztaságának ellenőrzése, a begyűjtése mind a nők feladata. A tudásuk is több lehet a férfiakénál, nem csoda,ha ők vannak fölényben. S nem lepne meg,ha emiatt a fölény miatt tartanák meg azt a hiedelmet,hogy a férfi kéz kárt okoz a sótermelésben. Inkább vállalják a nehéz munkát, ha ez a társadalomban előnyt biztosít számukra. A lányanya nem megvetés tárgya, ez is azt bizonyítja,hogy a nők diktálnak. Nem hallottunk a faluközösség működéséről, az iskolákról sem. Viszont láttuk a gyönyörű gyerekeket lubickolni a veszélyes folyóban, az esküvőn, a karavánban. Ők azt tanulják meg, ami az ottani élethez feltétlenül fontos. Kereskedni, karavánt vezetni, elviselni a nehéz terepviszonyokat, a só készítését, az árpa termelését, stb. Nagyon tetszett,ahogy elkészítették a sómedencéket. Ez a sárral kikent, ácsolatra épített sík medence mindenféle vízszintező, és gépi eszköz nélkül, szinte kőkorszaki módszerekkel. Megint az jutott eszembe, ami a mongoloknál is. Ők tudnak valamit, amivel túlélhetik a legnagyobb katasztrófákat is, míg a civilizált világ tehetetlenül összeomlana egy szempillantás alatt. Ki bírna közülünk jégesőben, villámlások közepette ilyen terepen megmaradni, nemhogy sószállítmányért, állatokért felelve haladni egy olyan ösvényen, ami még tiszta időben is veszélyes?
Vajon a vízi erőmű építése után életben maradhatnak ezek a közösségek?
Gabóci,neked is köszönöm a szinkronos film linkjét! Míg írtam, le is tudtam menteni. Érdekel a téma, szeretném megnézni.

Kedves Zsu! Nagyon tetszett a magyarázatod, ahogy az anyajogú társadalomra, mint okra, vezettél
vissza több mindent is, amit a videóban láttunk. Nagyon logikusnak tűnik. Milyen jó, hogy itt vagy!
Veled együtt a történelmet is megkedvelem.
Ma felmentem a D-A-ra, és azon vigyorogtam, hogy nem is nézem a Saimdangot, mégis élvezettel
olvastam - ahogy láttam, Unni is - amit írtál a történelmi párhuzamokról, mert az önmagában is
érthető volt. Úgyis nagyon keveset tudok a mi történelmünkről (az iskolában az egyik fülemen bement,
a másikon kijött, amit az órán hallottam, és csakis a dolgozatok megírásáig tartott a sok-sok órán
keresztül sulykolt tananyag). Szóval ma is tanultam valamit!

Ez csak ezen a sókészítő területen alakulhatott ki, hogy a férfiak nem nyúlhatnak a sóhoz, mert a
következő részben, ahol még mindig a só lesz a téma, ott kifejezetten csak férfiak munkálkodnak.

Nagyon igazad van a túléléssel kapcsolatban. Egyedül áramuk van, mert villamosvezetékeket láttam
mindenfelé, a többit úgy hordják össze a természetből. Áram meg nem sok mindenhez szükséges.
Bőven kibírnák anélkül is.

Megakadt a szemem a megáradt folyó után maradt szennyeződéseken. Pár műanyag flakon, meg pohár,
egy-két nylon, és kész is. Nálunk ha kiönt a Sajó, és visszahúzódik, sokkal több szemét marad vissza.

Kép

A lány jegyese egyébként járt hozzájuk, ezen a képen is ő van, és a só eladásban is segített, ment
a karavánnal. 21 éves, egy évvel fiatalabb a párjánál. Az is látszik, hogy a nagymama van egész nap
az unokával:

Kép
Kép

Szörnyű, még belegondolni is, hogy ezek a nők, csak 20 éve mondhatják el, hogy saját maguknak
termelik a sót. Nem elég a nehéz, erőt próbáló munka, még le is szedte valaki a sápot!

Ilyenek jutottak eszembe, miközben nézegettem, ahogy a lapos tetőn az árpát, és másféle gabonát
szárítják, hogy ott, ebben a magasságban biztosan nincsenek már magevő madarak, különben
nem lennének a magvak biztonságban.

Kép
mikaz

HozzászólásSzerző: mikaz » 2017. február 12. 20:32

Kedves Rita! Köszönöm, örülök,ha nem tűnik okoskodásnak, és érthető,amit írok.

Nagyon jó ez az utolsó kép! Nekem fel sem tűnt,hogy a gabonát a tetőn szárítják. Gondolod,hogy ott már nincsenek magevő madarak? Hát ezen nem is gondolkodtam még. De igazad lehet. Talán fel sem tudnak repülni ilyen magasra, vagy csak nem bírják a hideget? Vagy nincsenek rovarok, magvak?

Nincs közöttünk biológus?

Egyébként szerintem szépek voltak a film szereplői. A fiatal lány és a vőlegénye is szép termetű, kedves arcú ember volt. A kisbaba is olyan takaros. De a többiek is tiszta tekintettel beszéltek, pl. a karavánról beszélő,kissé gyors beszédű férfi, s mellette helyes volt a fia is. Nekik még,ha jól láttam nem készítenek kettős szemhéjat a plasztikai sebészeten, de így is jó.
Igen, a környezet szennyezése sem jellemző! Mondjuk a műanyag flakonért is több napig kéne menni ötezer méter magas hegyi ösvényeken. Szóval, sokat nem tudnak eldobni. Bezzeg a Sajó mellett, s itt nálunk a Torna - patakban volna mit összeszedni.
Jaj, még a sajtkészítő mami kézmosása, na az még aranyos volt! Azért a Közegészségügyi Hivatal se szólhat, hiszen folyóvízzel mosott kezet.

Várom a férfias sókészítést! ^:)^ Zsu
KépKép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 12. 20:59

Zsu! Kifotóztam a kézmosást! És természetesen a szentelés sem maradhatott ki.
A mongol Aravtban látott kancatejes szentelés óta, ez lett a mániám. Mindenütt
észreveszem, de nem is kell nagyon figyelnem. Ahol nomádok, természetközeli népek
vannak, ott előbb-utóbb felbukkan valaki, aki épp megszentel valamit. Nagyon tetszik
a hálaadásnak ez a módja!

Kép
Kép

Az is feltűnt, hogy egy törzsön belül is vannak világos, és nagyon sötét barna bőrű
emberek is.

Aztán azt is megfigyeltem, hogy bizony a kitört üvegek helyett már csak nylonra tellett:

Kép

Utánanéztem, hogy a nási (naxi) törzs 2010-ben 326,295 főt számlált. Egy nagyon érdekes
cikk róluk, a dongba nevű vallásukról, és az írásukról, ami a kínai kalligráfiáknál is nehezebb:

http://romokon.blogspot.hu/2014/11/dongba-calligraphy.html

A legendát is egy dongba főpap mondta el (ő sem nézett ki 74 évesnek):

Kép
virag1

HozzászólásSzerző: virag1 » 2017. február 13. 0:40

Kedves Rita !

Nagyon érdekes volt ez a rész is.
Az első, hogyan van sós viz ott fenn a hegyekben. Tetszett a mese a sós viz keletkezéséről. Azután eszembe juttott de hát Székely földön is vannak sós vizű kutatak. Az egyik ismerősöm aki oda valósi szokott otthonról hozni és azzal főz. Csak Ők nem párologtatják el. Tehát másutt is van ilyen jelenség messze a tengerektől sós vizű kút van. Érdekes.
Az, hogy csak nők dolgoznak a só lepárlásánál erről az jutott eszembe mint a csador. Valaki kitalálta és a közösség elfogadta azután mesét kreáltak hozzá.
Ettől függetlenül tényleg nehéz munka számunkra szine elképzelhetetlen. De sajnos van. De Ők ebben élnek számukra így a természetes.
Ami még megütötte a fülemet már a multkori résznél is az a beszélt nyelv. Mivel egy pár kinai sorozatott már halottam feltünt, hogy másképpen beszélnek. De ahogy olvastam nincs egyésges nyelv náluk, tájegységenként nyelvjárások vannak.

Köszönet mégegyszer a sorozat fordításáért, teljesen más világot ismer meg az ember e filmek alapján.
:flower1: :flower1: :flower1: :littlehearth: :littlehearth: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 13. 6:05

Kedves Virág! Ha hazajöttem Te leszel az első, akinek válaszolok, de most csak
egy pillanatra ugrottam be, hogy kihirdessem a valentin napi meglepetésemet:

Címe: Lovelorn Rhapsody / Reménytelenségből szerelem

http://forum.ezoritusubs.com/viewtopic.php?f=45&t=122

Qian Huit és Yong Hao-t ugyanazon a napon dobja a szerelme. Még aznap barátaik ugyanarra
a szingli partira hívják meg mindkettőjüket. Vonakodva bár, de elmennek, ahol, ha nem is első
látásra (túl mámorosak voltak hozzá), de másodikra egymásba szeretnek.

Vajon bízhatnak-e főhőseink és a baráti körük abban, hogy elég erős alapokon nyugszik, egy
ilyen körülmények közt kialakult érzés?

Ritka, hogy akár egy romantikus komédia is felhőtlenül szórakoztasson. Ez a film olyan!
Többet nem írok róla, majd ha megnéztétek.

Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2017. február 13. 16:49

virag1 írta:Kedves Rita !

Nagyon érdekes volt ez a rész is.
Az első, hogyan van sós viz ott fenn a hegyekben. Tetszett a mese a sós viz keletkezéséről. Azután eszembe juttott de hát Székely földön is vannak sós vizű kutatak. Az egyik ismerősöm aki oda valósi szokott otthonról hozni és azzal főz. Csak Ők nem párologtatják el. Tehát másutt is van ilyen jelenség messze a tengerektől sós vizű kút van. Érdekes.
Az, hogy csak nők dolgoznak a só lepárlásánál erről az jutott eszembe mint a csador. Valaki kitalálta és a közösség elfogadta azután mesét kreáltak hozzá.
Ettől függetlenül tényleg nehéz munka számunkra szine elképzelhetetlen. De sajnos van. De Ők ebben élnek számukra így a természetes.
Ami még megütötte a fülemet már a multkori résznél is az a beszélt nyelv. Mivel egy pár kinai sorozatott már halottam feltünt, hogy másképpen beszélnek. De ahogy olvastam nincs egyésges nyelv náluk, tájegységenként nyelvjárások vannak.

Köszönet mégegyszer a sorozat fordításáért, teljesen más világot ismer meg az ember e filmek alapján.
:flower1: :flower1: :flower1: :littlehearth: :littlehearth: :littlehearth:

Kedves Virág! Nagyon örülök, hogy a 4. rész is tetszett! Még nem láttam az utolsó kettőt,
remélem azokat is szeretni fogjuk!

Elolvastam a lengyel Wieliczkai sóbánya keletkezését, annak is köze van az évmilliókkal
ezelőtt ott lévő tengerhez, és a hegyek gyűrődéséhez is. Annyi a különbség, hogy itt nem
rakodott le a só, hanem sós vizek törnek fel a felszínre:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wieliczkai_s%C3%B3b%C3%A1ny%C3%A1k

Spoiler: mutasd
A wieliczkai sóbánya a Kárpátok lábánál elterülő, mintegy 15 millió éves korú sótelepek nyugati
részén fekszik. Ezek a sótelepek a miocénben keletkeztek a bádeni korszakban a miocén kori
tenger eltűnésekor, amely zárt tengerré alakult növekvő sótartalommal. A forró éghajlat és a
Kárpátok felgyűrődése következtében egyre emelkedő tengerfenék lehetővé tette a szedimentációt.
Először a karbonátok kezdtek lerakódni, majd a szulfátok, végül a kősó.

Nekünk is vannak sós termálvizeink, nem is kevés. Annyira nem sok benne a só, hogy vad sósnak
érezzük, de a szokásos vizekhez képest azért jóval több. Sok betegségre jók ezek a vizek.

Forrás: http://www.termalfurdo.hu/furdozes/sos-termalvizeink-mire-jok-hol-talalunk-ilyet-2578

A himalájai sóra visszatérve. Megyek be reggel a boltunkba. Mi az első, amin megakad a
szemem? Egy átlátszó nylon zacskón, amin a "Himalája só" felirat díszeleg. Piszkos fehér volt,
benne a só, és imitt-amott vöröses színű darabkák is voltak benne. Messziről üvöltött róla,
hogy "gagyi vagyok, ne vegyél meg"!

A nyelv számomra egységet mutat. Eddig mind a négy részben ugyanúgy beszéltek a tibetiek.
Érdekes, semmihez sem hasonlítható, ropogós, gyorsan beszélt nyelv, fura hangsúlyokkal. Ez a
nyelv örökre a fülemben maradt.
A valóság ettől biztosan összetettebb. Akkora távolságokra laknak egymástól a törzsek, hogy
jócskán lehet eltérés a nyelvük közt.
Mikor a teás részben megkérdezték azt a nőt, akinek a képét betettem, ő olyan nyelven válaszolt,
ami a thaira emlékeztetett, de nagyon, pedig nem ott élt. De Jünnan tartomány, ahol ő lakott,
szomszédos Thaifölddel, sőt lehet, hogy a törzsük valamikor ott élt. Érdekesek ezek a dolgok!
Imádok mindent megfigyelni!

Kép

Nagyon szívesen a feliratot!

Azt is megfigyeltem, hogy nagyon szeretik a türkiz követ. A nőkön is és a férfiakon is bőségesen
láttam az összes részben. A vörös színű kövek nem tudom mik lehetnek:

Kép
Kép
mikaz

HozzászólásSzerző: mikaz » 2017. február 13. 18:26

Kedves Rita! Jót mosolyogtam ma az Anyukámon. Mondtam is neki,hogy megírom Neked. Tegnap kezdte a sorozatot a lovas karavánnal. Nagyon érdekli, látom rajta. Főleg,ahogy még idéz is a filmből. De milyen következtetéssel:
Hát tibeti ló nem lennék!
Nagyon megdöbbentette,ahogy áthúzzák a lovakat a víz felett, no meg a népi gyógyászat, a gennyes láb kezelése, a mérgező növény okozta betegség. Persze az embereket is sajnálja, de hát a lovak ártatlanul szenvednek, azok nem érdekből küzdenek.
Nem tudom a zarándokló férfiakról mi lesz a véleménye. Ma ezzel folytatja.

Köszönöm az ő nevében is! Ez egy csodálatos sorozat, nagyon nagy érték. Ha lesz módom és alkalmam, fel fogom használni a suliban. Egy aktív táblán kivetítve csodálatos élmény lenne a hegyek látványa is.
KépKép
Szilvia333

HozzászólásSzerző: Szilvia333 » 2017. február 13. 18:55

Drága Ritám!!
Köszönöm az újabb feliratot!! Még nem tudtam elkezdeni,de érdeklődve olvasgattam az ide írtakat.
Hogy azok az emberek ott a középkor szintjén élnek még a mai napig is,azt hellyel közel már tudtam.Hogy a munka sűrűje a nőkre hárul,erre mérget vettem volna!! ... A vörös kő kapcsán beugrott,hogy amerikába férjhez ment hajdan volt barátnőm,megajándékozott anno egy igazi Tibeti pénzből készült amulettel,és azon is rajta van egy kis darab vörös kő,ami állítólag vörös karbunkulus.
Lefényképezem az én kis kőkorszaki télómmal,és a képet át is küldeném neked,hogy itt közkincsé tudd tenni!!! %%- %%- %%-

Vissza: “Korea”