
Van képem hozzá
Re: Van képem hozzá
RITA koszonom a festmenyes targyfotokat.Azert jobb az eredetin.ay elso szelfin kedvesebb vagy,azt valasztom

Kata Itt is irtozatos meleg van meg most is.Megy a ventillator.sajnos a melegben vakarodzom.Borzalmas,hiaba iszom.esz embe jutott Eva,amikor allandoan viszketett a bore,mit allhatott ki
Nagyon klassz a kek kavics,de meg ennel is jobb a kavicsos buszmegallo.Lehet nezgelodni,alkotni.Samut nem erdekelte kerdojel
Lanyok ma estere ennyire tellett tolem.Mindent elolvastam es kepben vagyok.Sziasztok.
Ildikonak udvozlet.Meg nem szurkalnak csak 3helyre tapaszt raktak ram es gyogyteakat kell innom.Jo ejszakat



Kata Itt is irtozatos meleg van meg most is.Megy a ventillator.sajnos a melegben vakarodzom.Borzalmas,hiaba iszom.esz embe jutott Eva,amikor allandoan viszketett a bore,mit allhatott ki

Nagyon klassz a kek kavics,de meg ennel is jobb a kavicsos buszmegallo.Lehet nezgelodni,alkotni.Samut nem erdekelte kerdojel
Lanyok ma estere ennyire tellett tolem.Mindent elolvastam es kepben vagyok.Sziasztok.
Ildikonak udvozlet.Meg nem szurkalnak csak 3helyre tapaszt raktak ram es gyogyteakat kell innom.Jo ejszakat
Re: Van képem hozzá
Sziasztok Lányok és Elthan ! Jó régóta fenn vagyok, vérnyomás norm. úgy hogy nem tudom mi a bánat miatt nem tudok aludni.
aztán majd nem tudok délben vagy még előbb fennmaradni!
Paggy, igencsak megleptél a üvegfólia ötlettel, s milyen szuper lett így a képem! Köszönöm!
A telefonod véletlenül angol beállítású ,, a beállításoknál állítsd a betürendet magyarra. van hogy elszöknek az általunk beállított módozatok.
Nálam a frissítés után kétszer kellett újraindítani az asztali rendszert, hogy normalizálódjon.
Rita, remek a fényjátékod, mindkettő tetszik, egyiknél a háttér sejtelmessége, a másiknál meg a közelség árnyalatai.
A Te felhőképed is szuper, milyen jó kis mozisort csinált abból is Paggy.
Ez is többek között Paggy erőssége.
Ildikó, mindig rossz amikor útépítés van, de a végeredménynek aztán persze mindig örülünk.
Bár láttad talán a legutóbbi esőképet, hogy arra nem tettek hangsúlyt, hogy ne legyenek gödrök amiben aztán remekül megállnak a tócsák.
Ildikó, örülök, hogy a barátnőd is jól van a nagy esése ellenére.
Talán lesz a nyaralásból mégis valami, igaz Samu nélkül, mert az időstalálkozó lesz és annyit nem bírna ki utazásilag Ő sem.
Nászút óta nem voltam sehol nyaralni. Ha tényleg megyek, igencsak furcsa lesz.
Rita, az a két hét meg már megint elröppen. Mennyi ideig leszel kint?

aztán majd nem tudok délben vagy még előbb fennmaradni!
Paggy, igencsak megleptél a üvegfólia ötlettel, s milyen szuper lett így a képem! Köszönöm!
A telefonod véletlenül angol beállítású ,, a beállításoknál állítsd a betürendet magyarra. van hogy elszöknek az általunk beállított módozatok.
Nálam a frissítés után kétszer kellett újraindítani az asztali rendszert, hogy normalizálódjon.
Rita, remek a fényjátékod, mindkettő tetszik, egyiknél a háttér sejtelmessége, a másiknál meg a közelség árnyalatai.
A Te felhőképed is szuper, milyen jó kis mozisort csinált abból is Paggy.
Ez is többek között Paggy erőssége.


Ildikó, mindig rossz amikor útépítés van, de a végeredménynek aztán persze mindig örülünk.
Bár láttad talán a legutóbbi esőképet, hogy arra nem tettek hangsúlyt, hogy ne legyenek gödrök amiben aztán remekül megállnak a tócsák.
Ildikó, örülök, hogy a barátnőd is jól van a nagy esése ellenére.
Talán lesz a nyaralásból mégis valami, igaz Samu nélkül, mert az időstalálkozó lesz és annyit nem bírna ki utazásilag Ő sem.
Nászút óta nem voltam sehol nyaralni. Ha tényleg megyek, igencsak furcsa lesz.
Rita, az a két hét meg már megint elröppen. Mennyi ideig leszel kint?






Re: Van képem hozzá
Sziasztok!
Mára ígértem Kata fotóit, azonnal ki is teszem.
A sorozatom finisébe értem. Ma befejezem az utolsó előtti részt, és elkezdem az utolsót, amin kb. három napig fogok
dolgozni. Talán holnaptól vagy holnaputántól elkezdem kitenni a feliratokat. Ha jól haladok holnap, ha nem jól, akkor
holnapután fogok jönni. Már nagyon szeretném befejezni a fordítást.
Kata fotói:
Naplementével és napkeltével mindig le lehet venni a lábamról. Várom a telet, hogy újra tudjak napkeltéket fotózni.
Most a fák lombja nem engedi.
Az áfonyás-túrós süti pöttyeit imádtam. Legalább olyan jó nézni, mint a kavicsokat.
Írtad, hogy Samu sokat evett
belőle. Megértem, én se állnék meg egy szeletnél.

















Mára ígértem Kata fotóit, azonnal ki is teszem.
A sorozatom finisébe értem. Ma befejezem az utolsó előtti részt, és elkezdem az utolsót, amin kb. három napig fogok
dolgozni. Talán holnaptól vagy holnaputántól elkezdem kitenni a feliratokat. Ha jól haladok holnap, ha nem jól, akkor
holnapután fogok jönni. Már nagyon szeretném befejezni a fordítást.
Kata fotói:
Naplementével és napkeltével mindig le lehet venni a lábamról. Várom a telet, hogy újra tudjak napkeltéket fotózni.
Most a fák lombja nem engedi.
Az áfonyás-túrós süti pöttyeit imádtam. Legalább olyan jó nézni, mint a kavicsokat.

belőle. Megértem, én se állnék meg egy szeletnél.

















Re: Van képem hozzá
https://tqconsulting.hu/zoldseggel-gyum ... elvarasok/
Megnezem ki felel meg ennek.
Lanyok!Nem tudom titeket erdekel- e/ nem csak felszinesen/hogy tenyleg miben vagyunk versenykepesek a mezogazdasagban.Ezen a heten , hetvegen is, utanajRok.Holnap talan eljutok uszodaba.Es takaritok 1000-rel amint picit enyhul.Ebben az idoben RESTvagyok.
Nyilvan, Ti akik nem Budapesten eltek, tonbet tudtok a mezogazdasag helyzeterol mint en.Am. az egesz orszagra ervenyes tudassal, egy atfogo keppel vajon rendelkeztek-e?En nem, viszont erdekel.Ha van kedvetek a " mukedvelo onmuvelesbe" az " okoskodasba" bekapcsolodni Gyertek es mondjatok el, hogy mit tudtok!Aprankent csak osszehozunk nemi kis ismeretet!Ma szerda van es takan esni fog, vasarnapig kutatgatok, amit sikerult " felfedeznem" beteszem.Tegyetek Ti is!Udv.Paggy
Megnezem ki felel meg ennek.
Lanyok!Nem tudom titeket erdekel- e/ nem csak felszinesen/hogy tenyleg miben vagyunk versenykepesek a mezogazdasagban.Ezen a heten , hetvegen is, utanajRok.Holnap talan eljutok uszodaba.Es takaritok 1000-rel amint picit enyhul.Ebben az idoben RESTvagyok.
Nyilvan, Ti akik nem Budapesten eltek, tonbet tudtok a mezogazdasag helyzeterol mint en.Am. az egesz orszagra ervenyes tudassal, egy atfogo keppel vajon rendelkeztek-e?En nem, viszont erdekel.Ha van kedvetek a " mukedvelo onmuvelesbe" az " okoskodasba" bekapcsolodni Gyertek es mondjatok el, hogy mit tudtok!Aprankent csak osszehozunk nemi kis ismeretet!Ma szerda van es takan esni fog, vasarnapig kutatgatok, amit sikerult " felfedeznem" beteszem.Tegyetek Ti is!Udv.Paggy
Re: Van képem hozzá
Az általános körkép után , válasszunk ki 3 zöldséget és 2 gyümölcsöt és nézzük meg hogy "áll a szénájuk"!
Induljunk el 5 évvel ezelőttről,azaz 2018ból ,nézzük meg mi volt akkor és mi változott azóta.
Először ,Ma a 2018-as állapotokról keresek cikkeket.Még bőven hőség van,így rászánok 1,5 órát a keresgélésre.
--------------
2018 .október:
----------
https://agroforum.hu/agrarhirek/zoldseg ... esztesben/
Részletek:
Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az OTP Agrár szakértői ennek okait elemzik, és felvázolják a kilábaláshoz szükséges feltételeket.
...hazai agrárgazdaság termelési szerkezete meglehetősen egysíkú, döntően a gabonafélék és az ipari növények dominanciája jellemzi. Ezért az agrárpolitika egyik fontos feladata a mezőgazdasági termékelőállítás diverzifikálása az állattenyésztés és a kertészet fejlesztésén keresztül. Megítélésünk szerint ezek közül elsősorban a kertészetben adott a lehetőség, itt ugyanis több komparatív előnyünk és kevesebb hátrányunk van, mind az állattenyésztésben.
Előnyeink főként abból adódnak, hogy a hazai ökológiai és talajadottságok kedvezőek a kertészet fejlesztésére. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ez a folyamat csak lépésről-lépésre, több tényező egymásra hatása mellett történhet meg.
A fejlesztés lehetőségeket és ennek hatékonyságát alapvetően határozzák meg a birtokméretek, az öntözési lehetőségek, a gazdálkodók pénzügyi kondíciói, a piaci igények és a gazdálkodók szaktudása is.Az elmúlt évtizedekben a kertészet teljesítménye tendenciáját tekintve – az ágazatba érkező EU-s támogatások ellenére is – legfeljebb a stagnált. A termelést Magyarországon két szélsőség jellemzi.
A gazdálkodók egy része a tőkehiány, illetve a szegényes szakmai ismeret miatt
elavult módszerekkel termeszt, aminek következménye az alacsony terméshozam.
Kialakult viszont egy szűkebb termelői kör, amelyik intenzív, korszerű termesztéstechnológiát alkalmaz. A zöldségfélék hazai átlaghozama az EU tagállamokéval összehasonlítva többnyire a középmezőnyben helyezkedik el, míg a gyümölcsféléknél ez a nyugat-európai vagy a hazai intenzív termesztésben elért hozamok felét-harmadát teszik ki.

A gyümölcstermő terület a rendszerváltás időszakában 100 ezer hektár körüli volt, ami a kétezres évek elejére 80 ezer hektárra csökkent és azóta is e körül alakul.
A visszaesés tehát egyértelmű, miközben a zöldség-gyümölcs szektor méltatlan sorsát sem a külső objektív körülmények, sem pedig hazai adottságaink nem indokolják. A külpiacokon érzékelhető a folyamatosan növekvő, és az egyre igényesebb termékek felé forduló kereslet. A piac adott, a lehetőségek elszalasztása elsősorban a
gyenge versenyképességünkből fakad.
.....Magyarországon a megtermelt zöldségek és gyümölcsök fele a feldolgozóiparba, fele pedig a frisspiacra kerül. A feldolgozóipari zöldség- és gyümölcsfelvásárlás csökkenő tendenciát mutatott 2003-2016. évi időszakban, a
Exportpiaci kulcsszerepben a feldolgozók.Főleg:
A piac adott, a lehetőségek elszalasztása elsősorban a
gyenge versenyképességünkből fakad.
MIÉRT????????A zöldség termékpályákon általában teljesül az a feltétel,
hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag álljon rendelkezésre, magas fokú termésbiztonság mellett, és a termelés gazdaságosságát is biztosító áron. Döntő részben ugyanis rendelkezésre áll a profi termelői háttér, a korszerű és jól gépesíthető termesztéstechnológia, a hozambiztonságot szavatoló öntözés, és relatíve magas fokú a szerződéses fegyelem. Emiatt az alapanyag mennyisége, minősége és ára viszonylag stabil.
A gyümölcs termékpályákon az alapanyag-termelés nagyon komoly hátrányokkal jellemezhető:
a termesztéstechnológia nagyobbrészt elavult, az öntözés a termőfelület csupán 10-20 százalékán van jelen, a jégesők és fagyok elleni védelem szinte teljesen hiányzik, és alacsony fokú a szerződéses fegyelem. Emiatt a gyümölcs termékpályákon a rendelkezésre álló alapanyag mennyiségben, minőségben és időbeli ütemezésében – még rövidtávon is – kiszámíthatatlan.
Mindezeket a hatásokat felerősíti, hogy míg a zöldségek éves kultúrák, és új feldolgozóipari szereplő belépése esetén az alapanyag-termelési háttér akár egy-két év alatt felépíthető, addig a gyümölcsök ültetvényes kultúrák, ahol az alapanyag-termelő ültetvények létrehozása és a termőre fordulás között 4-5 év telik el. Emellett magas a beruházási igénye és hosszú időre meghatározza a termelés irányát. A fenti okok miatt a zöldség-gyümölcs feldolgozóiparban a lehetséges középtávú fejlődési kilátások a zöldség termékpályákon pozitívabbak, míg a gyümölcsöknél negatívabbak.
A szervezetlenség hátulütői
A kertészet fejlesztése érdekében a zöldség-gyümölcs ágazatban meghatározó az alapanyag-termelés és -feldolgozás hatékonyságának javítása. Ennek segítése érdekében különösen az együttműködések erősítésében, a támogatások racionalizálásában, az öntözésben valamint a jég- és fagyvédelemben vannak feladataink.
Alapvető gond,
hogy a hazai termelők, illetve a felvásárlók és feldolgozók közt rossz a bizalmi viszony.
Ez gátolja hosszabb távú kapcsolatok kialakítását és segíti a külföldi vállalkozásokat abban, hogy a Magyarországon előállított mezőgazdasági termékek külföldi feldolgozókhoz kerüljenek, még abban az esetben is, ha ez itthon kapacitás-kihasználatlansághoz vezet.
2018-ról van szó!!
Összegezzünk a cikk alapján és lépjünk át 2019-re!
Induljunk el 5 évvel ezelőttről,azaz 2018ból ,nézzük meg mi volt akkor és mi változott azóta.
Először ,Ma a 2018-as állapotokról keresek cikkeket.Még bőven hőség van,így rászánok 1,5 órát a keresgélésre.
--------------


https://agroforum.hu/agrarhirek/zoldseg ... esztesben/
Részletek:
Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az OTP Agrár szakértői ennek okait elemzik, és felvázolják a kilábaláshoz szükséges feltételeket.
...hazai agrárgazdaság termelési szerkezete meglehetősen egysíkú, döntően a gabonafélék és az ipari növények dominanciája jellemzi. Ezért az agrárpolitika egyik fontos feladata a mezőgazdasági termékelőállítás diverzifikálása az állattenyésztés és a kertészet fejlesztésén keresztül. Megítélésünk szerint ezek közül elsősorban a kertészetben adott a lehetőség, itt ugyanis több komparatív előnyünk és kevesebb hátrányunk van, mind az állattenyésztésben.
Előnyeink főként abból adódnak, hogy a hazai ökológiai és talajadottságok kedvezőek a kertészet fejlesztésére. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ez a folyamat csak lépésről-lépésre, több tényező egymásra hatása mellett történhet meg.








A gyümölcstermő terület a rendszerváltás időszakában 100 ezer hektár körüli volt, ami a kétezres évek elejére 80 ezer hektárra csökkent és azóta is e körül alakul.
A visszaesés tehát egyértelmű, miközben a zöldség-gyümölcs szektor méltatlan sorsát sem a külső objektív körülmények, sem pedig hazai adottságaink nem indokolják. A külpiacokon érzékelhető a folyamatosan növekvő, és az egyre igényesebb termékek felé forduló kereslet. A piac adott, a lehetőségek elszalasztása elsősorban a



.....Magyarországon a megtermelt zöldségek és gyümölcsök fele a feldolgozóiparba, fele pedig a frisspiacra kerül. A feldolgozóipari zöldség- és gyümölcsfelvásárlás csökkenő tendenciát mutatott 2003-2016. évi időszakban, a
Exportpiaci kulcsszerepben a feldolgozók.Főleg:
A piac adott, a lehetőségek elszalasztása elsősorban a



MIÉRT????????A zöldség termékpályákon általában teljesül az a feltétel,

A gyümölcs termékpályákon az alapanyag-termelés nagyon komoly hátrányokkal jellemezhető:

Mindezeket a hatásokat felerősíti, hogy míg a zöldségek éves kultúrák, és új feldolgozóipari szereplő belépése esetén az alapanyag-termelési háttér akár egy-két év alatt felépíthető, addig a gyümölcsök ültetvényes kultúrák, ahol az alapanyag-termelő ültetvények létrehozása és a termőre fordulás között 4-5 év telik el. Emellett magas a beruházási igénye és hosszú időre meghatározza a termelés irányát. A fenti okok miatt a zöldség-gyümölcs feldolgozóiparban a lehetséges középtávú fejlődési kilátások a zöldség termékpályákon pozitívabbak, míg a gyümölcsöknél negatívabbak.
A szervezetlenség hátulütői
A kertészet fejlesztése érdekében a zöldség-gyümölcs ágazatban meghatározó az alapanyag-termelés és -feldolgozás hatékonyságának javítása. Ennek segítése érdekében különösen az együttműködések erősítésében, a támogatások racionalizálásában, az öntözésben valamint a jég- és fagyvédelemben vannak feladataink.
Alapvető gond,


2018-ról van szó!!
Összegezzünk a cikk alapján és lépjünk át 2019-re!
Re: Van képem hozzá
-Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik.
-.hazai agrárgazdaság termelési szerkezete meglehetősen egysíkú, döntően a gabonafélék és az ipari növények dominanciája jellemzi
Ezért az agrárpolitika egyik fontos feladata a mezőgazdasági termékelőállítás diverzifikálása az állattenyésztés és a kertészet fejlesztésén keresztül. Megítélésünk szerint ezek közül elsősorban a kertészetben adott a lehetőség, itt ugyanis több komparatív előnyünk és kevesebb hátrányunk van, mind az állattenyésztésben.
-Előnyeink főként abból adódnak, hogy a hazai ökológiai és talajadottságok kedvezőek a kertészet fejlesztésére.
-A fejlesztés lehetőségeket és ennek hatékonyságát alapvetően határozzák meg a birtokméretek, az öntözési lehetőségek, a gazdálkodók pénzügyi kondíciói, a piaci igények és a gazdálkodók szaktudása is.Az elmúlt évtizedekben a kertészet teljesítménye tendenciáját tekintve – az ágazatba érkező EU-s támogatások ellenére is – legfeljebb a stagnált.
-A termelést Magyarországon két szélsőség jellemzi.
A gazdálkodók egy része a tőkehiány, illetve a szegényes szakmai ismeret miatt
elavult módszerekkel termeszt, aminek következménye az alacsony terméshozam.
Kialakult viszont egy szűkebb termelői kör, amelyik intenzív, korszerű termesztéstechnológiát alkalmaz. A zöldségfélék hazai átlaghozama az EU tagállamokéval összehasonlítva többnyire a középmezőnyben helyezkedik el, míg a gyümölcsféléknél ez a nyugat-európai vagy a hazai intenzív termesztésben elért hozamok felét-harmadát teszik ki.
- A külpiacokon érzékelhető a folyamatosan növekvő, és az egyre igényesebb termékek felé forduló kereslet. A piac adott, a lehetőségek elszalasztása elsősorban a
gyenge versenyképességünkből fakad.-
-
-A zöldség termékpályákon általában teljesül az a feltétel,
hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag álljon rendelkezésre, magas fokú termésbiztonság mellett, és a termelés gazdaságosságát is biztosító áron. Döntő részben ugyanis rendelkezésre áll a profi termelői háttér, a korszerű és jól gépesíthető termesztéstechnológia, a hozambiztonságot szavatoló öntözés, és relatíve magas fokú a szerződéses fegyelem. Emiatt az alapanyag mennyisége, minősége és ára viszonylag stabil.
A gyümölcs termékpályákon az alapanyag-termelés nagyon komoly hátrányokkal jellemezhető:
a termesztéstechnológia nagyobbrészt elavult, az öntözés a termőfelület csupán 10-20 százalékán van jelen, a jégesők és fagyok elleni védelem szinte teljesen hiányzik, és alacsony fokú a szerződéses fegyelem. Emiatt a gyümölcs termékpályákon a rendelkezésre álló alapanyag mennyiségben, minőségben és időbeli ütemezésében – még rövidtávon is – kiszámíthatatlan.
-Mindezeket a hatásokat felerősíti, hogy míg a zöldségek éves kultúrák, és új feldolgozóipari szereplő belépése esetén az alapanyag-termelési háttér akár egy-két év alatt felépíthető, addig a gyümölcsök ültetvényes kultúrák, ahol az alapanyag-termelő ültetvények létrehozása és a termőre fordulás között 4-5 év telik el.
Alapvető gond,
hogy a hazai termelők, illetve a felvásárlók és feldolgozók közt rossz a bizalmi viszony.
-.hazai agrárgazdaság termelési szerkezete meglehetősen egysíkú, döntően a gabonafélék és az ipari növények dominanciája jellemzi
Ezért az agrárpolitika egyik fontos feladata a mezőgazdasági termékelőállítás diverzifikálása az állattenyésztés és a kertészet fejlesztésén keresztül. Megítélésünk szerint ezek közül elsősorban a kertészetben adott a lehetőség, itt ugyanis több komparatív előnyünk és kevesebb hátrányunk van, mind az állattenyésztésben.
-Előnyeink főként abból adódnak, hogy a hazai ökológiai és talajadottságok kedvezőek a kertészet fejlesztésére.
-A fejlesztés lehetőségeket és ennek hatékonyságát alapvetően határozzák meg a birtokméretek, az öntözési lehetőségek, a gazdálkodók pénzügyi kondíciói, a piaci igények és a gazdálkodók szaktudása is.Az elmúlt évtizedekben a kertészet teljesítménye tendenciáját tekintve – az ágazatba érkező EU-s támogatások ellenére is – legfeljebb a stagnált.
-A termelést Magyarországon két szélsőség jellemzi.



- A külpiacokon érzékelhető a folyamatosan növekvő, és az egyre igényesebb termékek felé forduló kereslet. A piac adott, a lehetőségek elszalasztása elsősorban a



-
-A zöldség termékpályákon általában teljesül az a feltétel,

A gyümölcs termékpályákon az alapanyag-termelés nagyon komoly hátrányokkal jellemezhető:

-Mindezeket a hatásokat felerősíti, hogy míg a zöldségek éves kultúrák, és új feldolgozóipari szereplő belépése esetén az alapanyag-termelési háttér akár egy-két év alatt felépíthető, addig a gyümölcsök ültetvényes kultúrák, ahol az alapanyag-termelő ültetvények létrehozása és a termőre fordulás között 4-5 év telik el.
Alapvető gond,

Re: Van képem hozzá
Sziasztok LÁnyok és Elthan!
Nagy kő esett le a szívemről, szerencsére a szaporodó anyajegyek nem olyan jellegűek amilyennek ránéztére az ember gondolna, mindenesetre legalább ezen is túlvagyunk mindketten. Dupla protekcióval.
Egyébként nagyon nehezen terhelhető, de csak sikerült mindenhova eljutni, éppen mindig jött a busz, így minimális gyaloglással mindenhova odaértünk. De rettenetesen elfáradtunk. A vízkortyolgatásra odafigyeltem, s szerencsére a bevásárló kocsiban maradt hátul két kókuszrúd, így a rendelőben tudtam neki adni.
Ebéd gyanánt meg vettem egy rántotthúsos szendvicset meg két melegszendvicset, az utóbbit jól becsomagolva hoztuk haza.
Éppen jött az 5-ös járat, így el tudtunk menni a papucsért, ami tényleg el is készült. Csak most érzem hogy a lábamon van , hogy mekkora különbség a tiszta bőrpapucs és aközött amit vettem.. szóval nem nekem találták ki azokat a nem is tudom milyen anyagú papucsokat, amiket mostanában árulnak.
A kínait odaadtam a szomszédnak, ő imádja..
Rita, köszönöm a képeket, mindig öröm viszont látni őket. Paggy, képét amit megcsinált, hogy üvegtapétának is jó lenne, olyan jó lenne a facen is viszontlátni így feldolgozva!!! Esetleg ha módod van rá, megkérlek!
Barátnőmnek szeretném megmutatni, micsoda maximum lett kihozva a képemből, hát oda vissza vagyok a gyönyörűségtől.
várom nagyon a soridat, biztosan az is többször nézős lesz mint az eddigiek. Van amit nem is akartam letölteni, aztán mégis meggondoltam magam, mert így bármikor mindentől független tudom nézni, ha nincs net akkor is.
Olyankor még a torrentről tudok filmezni.
Paggy, ma érdeklődtem egy két embertől, hogy milyen a csarnok, és mindig azt a választ kaptam hogy drága.
Nincsenek is úgy felpakolva az emberek ahogy szoktak, és érdekes módon semmiről nem mondtak árakat.
A krumpli ügyben most legutóbb szerencsére nem jártam úgy mint Te most, de télen volt hogy igen.
A hagymával sokkal gyakrabban járok így. hogy elkezdem pucolni és kuka, mert belül már rohad. Tehát még azt sem mondhatom, hogy újhagyma kezdeményezés.
Hogy mennyire utálom a pazarlást!... brrrrrr.
Mindenkinek kellemes délutánt, én most egy picit ledőlök, mert már 2-3-szor itt volt értem Samu, hogy menjek lefeküdni...
Még a délutáni alvás sem megy nélkülem.

Nagy kő esett le a szívemről, szerencsére a szaporodó anyajegyek nem olyan jellegűek amilyennek ránéztére az ember gondolna, mindenesetre legalább ezen is túlvagyunk mindketten. Dupla protekcióval.
Egyébként nagyon nehezen terhelhető, de csak sikerült mindenhova eljutni, éppen mindig jött a busz, így minimális gyaloglással mindenhova odaértünk. De rettenetesen elfáradtunk. A vízkortyolgatásra odafigyeltem, s szerencsére a bevásárló kocsiban maradt hátul két kókuszrúd, így a rendelőben tudtam neki adni.
Ebéd gyanánt meg vettem egy rántotthúsos szendvicset meg két melegszendvicset, az utóbbit jól becsomagolva hoztuk haza.
Éppen jött az 5-ös járat, így el tudtunk menni a papucsért, ami tényleg el is készült. Csak most érzem hogy a lábamon van , hogy mekkora különbség a tiszta bőrpapucs és aközött amit vettem.. szóval nem nekem találták ki azokat a nem is tudom milyen anyagú papucsokat, amiket mostanában árulnak.
A kínait odaadtam a szomszédnak, ő imádja..
Rita, köszönöm a képeket, mindig öröm viszont látni őket. Paggy, képét amit megcsinált, hogy üvegtapétának is jó lenne, olyan jó lenne a facen is viszontlátni így feldolgozva!!! Esetleg ha módod van rá, megkérlek!
Barátnőmnek szeretném megmutatni, micsoda maximum lett kihozva a képemből, hát oda vissza vagyok a gyönyörűségtől.
várom nagyon a soridat, biztosan az is többször nézős lesz mint az eddigiek. Van amit nem is akartam letölteni, aztán mégis meggondoltam magam, mert így bármikor mindentől független tudom nézni, ha nincs net akkor is.
Olyankor még a torrentről tudok filmezni.
Paggy, ma érdeklődtem egy két embertől, hogy milyen a csarnok, és mindig azt a választ kaptam hogy drága.
Nincsenek is úgy felpakolva az emberek ahogy szoktak, és érdekes módon semmiről nem mondtak árakat.
A krumpli ügyben most legutóbb szerencsére nem jártam úgy mint Te most, de télen volt hogy igen.
A hagymával sokkal gyakrabban járok így. hogy elkezdem pucolni és kuka, mert belül már rohad. Tehát még azt sem mondhatom, hogy újhagyma kezdeményezés.
Hogy mennyire utálom a pazarlást!... brrrrrr.
Mindenkinek kellemes délutánt, én most egy picit ledőlök, mert már 2-3-szor itt volt értem Samu, hogy menjek lefeküdni...
Még a délutáni alvás sem megy nélkülem.






Re: Van képem hozzá
Nézzünk egy cikket 2020-ból!Mi változott,,,
K S H adatok!!!
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idosza ... index.html
Részlet.
Főként a gyümölcsfélék, a gabona és az élő állat kibocsátása csökkent
A mezőgazdasági számlák előzetes adatai szerint 2020-ban az állattenyésztés volumene 1,3, a növénytermesztésé 3,3%-kal mérséklődött. A teljes volumen így összességében 2,2%-kal alacsonyabb volt a 2019. évinél.
A növénytermesztési ágazat teljesítményét negatívan befolyásolta többek között tavasszal a fagy, majd az aszály, nyáron pedig a kalászosok betakarítását nehezítő csapadékos időjárás.
A gabonafélék volumene 2,1%-kal lett kevesebb a 2019. évi, magas bázishoz képest. A legfontosabb gabonanövényeink közül a búza kibocsátása 7,0%-kal csökkent, a kukoricáé 1,3, az árpáé 3,6%-kal bővült.
Az ipari növények volumene 3,8, a növénycsoport nagy részét kitevő repce terméseredménye 5,8, a napraforgóé 2,3%-kal visszaesett.
A kisebb részarányú fehérjenövényekből és szójából is kevesebbet takarítottak be az egy évvel korábbinál.
A cukorrépa termesztésének csökkenése folytatódott (7,7%).
A kertészeti termékek termésmennyisége 0,6%-kal mérséklődött.
A takarmánynövények volumene közel azonos volt az előző évivel.
A gyümölcsfélék volumene a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18%-kal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség, az ágazat jelentős részét kitevő alma termesztése 25%-kal visszaesett.
A szőlő mennyisége 8,0%-kal csökkent.
Az állattenyésztés kibocsátását a koronavírus okozta járvány és az állategészségügyi vészhelyzetek – például afrikai sertéspestis, madárinfluenza – miatti kedvezőtlen gazdasági körülmények is befolyásolták.
Az élő állatok volumene 2,4%-kal kisebb lett, ezen belül a szarvasmarháé 1,0%-kal nőtt, a sertésé 1,0, a baromfié 5,0%-kal csökkent, a többi állatfajé nem változott.
Az állati termékek mennyisége összességében 1,3%-kal emelkedett. A tejtermelés a tejkvóta 2015. évi kivezetése óta lassú növekedési pályára állt. A 2020-ban felvásárolt tejmennyiség 1575 millió liter volt, 2,7%-kal több az előző évinél.
Alacsony a munkaerő-termelékenység az agráriumban
2020-ban az előzetes adatok szerint a munkaerő-ráfordítás nagysága 5,9%-kal elmaradt az előző évitől, és 338 ezer ember teljes munkaidős (évi 1800 óra) tevékenységének felelt meg. A fizetett alkalmazottak száma az évtized első felében még nőtt, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a mérséklődő családi munkaerőt a fizetett alkalmazottak munkája váltotta fel. 2017 óta azonban lassú csökkenés figyelhető meg ebben a körben is. 2010 óta a munkaerő-ráfordítás közel negyedével visszaesett hazánkban, míg az Európai Unióban 16%-kal csökkent.
A kivitel és a behozatal szerkezete időben viszonylag stabil. A legnagyobb értékben gabonaféléket, húst és húskészítményeket, takarmányt, zöldség- és gyümölcsféléket, valamint olajos magvakat exportálunk. 2020-ban a gabonafélék kiviteli értéke és mennyisége is jelentősen emelkedett, a húsféléké viszont csökkent. Olajos magvakból, zöldségből és gyümölcsből a magasabb árak következtében az alacsonyabb értékesített mennyiség ellenére is nagyobb bevétel származott.
14. ábra
K S H adatok!!!
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idosza ... index.html
Részlet.
Főként a gyümölcsfélék, a gabona és az élő állat kibocsátása csökkent
A mezőgazdasági számlák előzetes adatai szerint 2020-ban az állattenyésztés volumene 1,3, a növénytermesztésé 3,3%-kal mérséklődött. A teljes volumen így összességében 2,2%-kal alacsonyabb volt a 2019. évinél.
A növénytermesztési ágazat teljesítményét negatívan befolyásolta többek között tavasszal a fagy, majd az aszály, nyáron pedig a kalászosok betakarítását nehezítő csapadékos időjárás.
A gabonafélék volumene 2,1%-kal lett kevesebb a 2019. évi, magas bázishoz képest. A legfontosabb gabonanövényeink közül a búza kibocsátása 7,0%-kal csökkent, a kukoricáé 1,3, az árpáé 3,6%-kal bővült.
Az ipari növények volumene 3,8, a növénycsoport nagy részét kitevő repce terméseredménye 5,8, a napraforgóé 2,3%-kal visszaesett.
A kisebb részarányú fehérjenövényekből és szójából is kevesebbet takarítottak be az egy évvel korábbinál.
A cukorrépa termesztésének csökkenése folytatódott (7,7%).
A kertészeti termékek termésmennyisége 0,6%-kal mérséklődött.
A takarmánynövények volumene közel azonos volt az előző évivel.
A gyümölcsfélék volumene a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18%-kal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség, az ágazat jelentős részét kitevő alma termesztése 25%-kal visszaesett.
A szőlő mennyisége 8,0%-kal csökkent.
Az állattenyésztés kibocsátását a koronavírus okozta járvány és az állategészségügyi vészhelyzetek – például afrikai sertéspestis, madárinfluenza – miatti kedvezőtlen gazdasági körülmények is befolyásolták.
Az élő állatok volumene 2,4%-kal kisebb lett, ezen belül a szarvasmarháé 1,0%-kal nőtt, a sertésé 1,0, a baromfié 5,0%-kal csökkent, a többi állatfajé nem változott.
Az állati termékek mennyisége összességében 1,3%-kal emelkedett. A tejtermelés a tejkvóta 2015. évi kivezetése óta lassú növekedési pályára állt. A 2020-ban felvásárolt tejmennyiség 1575 millió liter volt, 2,7%-kal több az előző évinél.

2020-ban az előzetes adatok szerint a munkaerő-ráfordítás nagysága 5,9%-kal elmaradt az előző évitől, és 338 ezer ember teljes munkaidős (évi 1800 óra) tevékenységének felelt meg. A fizetett alkalmazottak száma az évtized első felében még nőtt, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a mérséklődő családi munkaerőt a fizetett alkalmazottak munkája váltotta fel. 2017 óta azonban lassú csökkenés figyelhető meg ebben a körben is. 2010 óta a munkaerő-ráfordítás közel negyedével visszaesett hazánkban, míg az Európai Unióban 16%-kal csökkent.

14. ábra
Re: Van képem hozzá
Mi a helyzet 2023-ban és mik a legkeresettebb exportcikkeink/növénytermesztés!!!/?
Milyen kilátásai vannak az agrárszektornak 2023-ban?
Az elmúlt évek nehézségei rendkívül megviselték az agrár-élelmiszeripari ágazatot. A szántóföldi növénytermesztésünket a tavalyi nagyon erős, történelmi mértékű aszály után az EU-ba koordinálatlanul beömlő ukrán gabona és olajosmagvak árleszorító hatása is megviseli, a nemzetközi terményárakban sem látható pozitív elmozdulás. Bár még nagyon a szezon elején tartunk és nem tudni, hogy mennyire lesz kedvező az időjárás, de egyelőre még jó állapotban vannak az őszi vetések, ami jó terméskilátásokkal kecsegtet. A tavaszi vetésű kultúrákkal azonban már más a helyzet. A tavalyi veszteségek és az alacsony felvásárlói árajánlatok miatt félő, hogy az idén sokan elfordulnak ezen kultúrák termesztésétől, akár más élelmiszer vagy takarmánycélú kultúrák irányába.
A kertészet területén is sok a bizonytalanság. Az eddigi enyhe tél miatt a gyümölcstermesztés felett Damoklész kardjaként lóg a tavaszi fagykárok veszélye. A szántóföldi zöldségtermesztésben az öntözetlen területekről látványosan szorulnak vissza a zöldségkultúrák, ami szintén a kibocsátás csökkenésével járhat. Sajnos a közelmúltban bekövetkezett szélviharok az elmúlt évihez hasonlóan ismételten jelentős károkat okoztak a hajtató kertészeknek a termesztőberendezések megrongálásával és az alattuk fejlődő kultúrák pusztításával.
Az állattenyésztésünkben továbbra is problémát jelent a járványos betegségek veszélye vagy jelenléte (madárinfluenza, afrikai sertéspestis), valamint az inputanyagok, a takarmányok, a munkabér és az energia árak emelkedéséből származó önköltség-növekedés, ami nem minden esetben érvényesíthető az átadási árakban.
Nehéz év vár az egész ágazatra, ami előtérbe hozza a termelés hatékonyságának növelésében rejlő lehetőségek eddigieknél intenzívebb alkalmazását és olyan új innovatív technológiák gyorsított bevezetésének kényszerét, aminek üteme a versenytársainkhoz képest meglehetősen lassú volt az elmúlt években. A jelenlegi gazdasági körülmények között mire számítanak az agrárpályázatok/támogatások kapcsán?
Milyen kilátásai vannak az agrárszektornak 2023-ban?
Az elmúlt évek nehézségei rendkívül megviselték az agrár-élelmiszeripari ágazatot. A szántóföldi növénytermesztésünket a tavalyi nagyon erős, történelmi mértékű aszály után az EU-ba koordinálatlanul beömlő ukrán gabona és olajosmagvak árleszorító hatása is megviseli, a nemzetközi terményárakban sem látható pozitív elmozdulás. Bár még nagyon a szezon elején tartunk és nem tudni, hogy mennyire lesz kedvező az időjárás, de egyelőre még jó állapotban vannak az őszi vetések, ami jó terméskilátásokkal kecsegtet. A tavaszi vetésű kultúrákkal azonban már más a helyzet. A tavalyi veszteségek és az alacsony felvásárlói árajánlatok miatt félő, hogy az idén sokan elfordulnak ezen kultúrák termesztésétől, akár más élelmiszer vagy takarmánycélú kultúrák irányába.

Az állattenyésztésünkben továbbra is problémát jelent a járványos betegségek veszélye vagy jelenléte (madárinfluenza, afrikai sertéspestis), valamint az inputanyagok, a takarmányok, a munkabér és az energia árak emelkedéséből származó önköltség-növekedés, ami nem minden esetben érvényesíthető az átadási árakban.

Re: Van képem hozzá
Mi a helyzet a krumplival,a hagymával,a paradicsommal,gyümölcsökkel?
https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/ ... feltetelei
-----A cikk 2014ből.
...Szomorú sokadszorra is leírni, de a hazai burgonyatermesztés hosszú évek óta elhúzódó válságban van.
https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/ ... feltetelei








...Szomorú sokadszorra is leírni, de a hazai burgonyatermesztés hosszú évek óta elhúzódó válságban van.
Spoiler: mutasd
Re: Van képem hozzá
Krumplihelyzet 2023!!!!!!!
https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2023 ... meny-sorsa
..Részlet:
Óriási mélyrepülésben a burgonyaexportunk,
Beszédes adat, hogy idén jelentősen, mintegy 70%-kal megcsappant a burgonyaexportunk, nagyjából 556 tonnát tett ki, az exportárbevétel 862 ezer euró volt, ami 14,5 százalékkal több a 2022. első negyedévi értéknél. Emellett a burgonya exportátlagára több, mint három és félszeresére emelkedett. A behozatal továbbra is számottevően meghaladja a kivitel volumenét és értékét is: a burgonyaimport mennyisége 2,7 százalékkal 38 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest, értéke több mint harmadával emelkedett, ami 16,8 millió eurót jelentett.....
https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2023 ... meny-sorsa
..Részlet:
Óriási mélyrepülésben a burgonyaexportunk,
Beszédes adat, hogy idén jelentősen, mintegy 70%-kal megcsappant a burgonyaexportunk, nagyjából 556 tonnát tett ki, az exportárbevétel 862 ezer euró volt, ami 14,5 százalékkal több a 2022. első negyedévi értéknél. Emellett a burgonya exportátlagára több, mint három és félszeresére emelkedett. A behozatal továbbra is számottevően meghaladja a kivitel volumenét és értékét is: a burgonyaimport mennyisége 2,7 százalékkal 38 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest, értéke több mint harmadával emelkedett, ami 16,8 millió eurót jelentett.....
Re: Van képem hozzá
A hagyma:/2022!!!/
https://www.agrarszektor.hu/noveny/2022 ... udja-41202
A 102 éve nem látott aszály és a szélkárok komoly terméskiesést okoztak az idén a magyar vöröshagymában. Az időjárási problémákon kívül az előállítási önköltségek növekedése okozta a legnagyob problémát a termelőknek. Jó hír azonban, hogy a hazai termesztésű zöldség minőségével viszont nincs gond.
https://www.agroinform.hu/hazikert/mier ... -50801-001
Helyes fajtamegválasztás
Talán valamennyi tényező közül a legfontosabb a helyes fajtamegválasztás. Tekintettel arra, hogy a piac a hagymát egész éven át folyamatosan igényli, vannak nyári és őszi, azaz friss fogyasztásra nemesített fajták, és tárolási célra (téli és tavaszi fogyasztásra) előállítottak.
A friss fogyasztásúak lazább szöveti szerkezettel, magasabb nedvességtartalommal és alacsonyabb szárazanyag-tartalommal rendelkeznek, ebből adódóan tárolásra, hosszabb idejű eltartásra alkalmatlanok. Egyre kevesebb helyen alkalmazzák a kétéves, dughagymáról történő szaporítást és az ehhez alkalmas fajtákat, ezek a magasabb szárazanyag-tartalmuk miatt tárolásra jobbak, mint a magról vetett, egyéves termesztésűek.
....A sikeres tárolás feltétele a jól beérett, kellően megszárított, vastag páncéllevélzettel rendelkező, sérülésmentes hagyma – A szerző felvétele
Tárolási körülmények
A vöröshagyma – eltérően más zöldségfajoktól – száraz, hűvös, levegős helyen tárolható sikeresen. Ilyen célra legjobb a padlás, kivételes esetben szellős, száraz kamra, ahol elhelyezhető 2-3 rétegvastagságú halomban, ládában, konténerekben, vagy raschelzsákokban. Optimális tárolási hőmérséklet 1-2 0C-kal 0 0C felett, -3 0C-ig a hagyma tárolása biztonságos. Ilyen feltételeket csak speciális tárolókban lehet megvalósítani, ahol akár 8-9 hónapig tartó tárolás is elképzelhető, kisüzemi tárolás esetén a fenti értékek közelítésére kell törekedni.
Legtöbbször a tárolóban történő romlást a nedvesedéssel járó felmelegedés okozza, ami lehetővé teszi a gombás betegségek (aszpergilluszos betegség, fuzáriumos és botrítiszes rothadás) fellépését. Szellőztetéssel, a hagyma átválogatásával a kár megelőzhető, illetve a veszteség minimalizálható.
https://www.agrarszektor.hu/noveny/2022 ... udja-41202
A 102 éve nem látott aszály és a szélkárok komoly terméskiesést okoztak az idén a magyar vöröshagymában. Az időjárási problémákon kívül az előállítási önköltségek növekedése okozta a legnagyob problémát a termelőknek. Jó hír azonban, hogy a hazai termesztésű zöldség minőségével viszont nincs gond.
https://www.agroinform.hu/hazikert/mier ... -50801-001
Helyes fajtamegválasztás
Talán valamennyi tényező közül a legfontosabb a helyes fajtamegválasztás. Tekintettel arra, hogy a piac a hagymát egész éven át folyamatosan igényli, vannak nyári és őszi, azaz friss fogyasztásra nemesített fajták, és tárolási célra (téli és tavaszi fogyasztásra) előállítottak.
A friss fogyasztásúak lazább szöveti szerkezettel, magasabb nedvességtartalommal és alacsonyabb szárazanyag-tartalommal rendelkeznek, ebből adódóan tárolásra, hosszabb idejű eltartásra alkalmatlanok. Egyre kevesebb helyen alkalmazzák a kétéves, dughagymáról történő szaporítást és az ehhez alkalmas fajtákat, ezek a magasabb szárazanyag-tartalmuk miatt tárolásra jobbak, mint a magról vetett, egyéves termesztésűek.
....A sikeres tárolás feltétele a jól beérett, kellően megszárított, vastag páncéllevélzettel rendelkező, sérülésmentes hagyma – A szerző felvétele
Tárolási körülmények
A vöröshagyma – eltérően más zöldségfajoktól – száraz, hűvös, levegős helyen tárolható sikeresen. Ilyen célra legjobb a padlás, kivételes esetben szellős, száraz kamra, ahol elhelyezhető 2-3 rétegvastagságú halomban, ládában, konténerekben, vagy raschelzsákokban. Optimális tárolási hőmérséklet 1-2 0C-kal 0 0C felett, -3 0C-ig a hagyma tárolása biztonságos. Ilyen feltételeket csak speciális tárolókban lehet megvalósítani, ahol akár 8-9 hónapig tartó tárolás is elképzelhető, kisüzemi tárolás esetén a fenti értékek közelítésére kell törekedni.
Legtöbbször a tárolóban történő romlást a nedvesedéssel járó felmelegedés okozza, ami lehetővé teszi a gombás betegségek (aszpergilluszos betegség, fuzáriumos és botrítiszes rothadás) fellépését. Szellőztetéssel, a hagyma átválogatásával a kár megelőzhető, illetve a veszteség minimalizálható.
Re: Van képem hozzá
A paradicsom.
https://index.hu/gazdasag/2023/04/08/pa ... s-zoldseg/
...Rájár a rúd a hazai paradicsomtermesztőkre: nem elég, hogy túlkínálat veszélye fenyegeti a hazai piacot, de egy újabb növénybetegség is megjelent, ami a Nébih szerint akár százszázalékos terméskieséshez is vezethet.
....A külföldi túlkínálat még rémisztőbb
Az igazi megmérettetés három-négy hét múlva kezdődik, akkor a hazai kertészetekkel együtt a hollandoktól is nagyobb mennyiség érkezik. A paradicsom ugyanakkor egy gyorsan romló termék, ami eladási kényszerhez vezethet
A túlkínálat az árakra is csökkentő hatással lehet. Míg a múlt évben sikerült elfogadtatni a piaccal a magas árakat, az idén már nem biztos, hogy hajlandók lesznek többet fizetni a vásárlók.
https://lilafuge.hu/ezek-a-legfinomabb- ... adicsomok/
https://hvg.hu/kkv/20180517_Cukorfalat_ ... l_importot
Részlet:
A kérdésre, hogy miért vatta állagú, vastag héjú és ízetlen a mai paradicsomok többsége, Márkus Zsolt azt válaszolta:
„A fajtaválasztás a kulcs. Azokban az országokban, ahonnan késő ősztől tavaszig kapjuk a paradicsomot, vagyis Hollandiában, Spanyolországban, Törökországban és Marokkóban nem tudják és nem is akarják az ízt, mint kiválasztási szempontot előtérbe helyezni. Üzleti okok miatt más tulajdonságokat tartanak fontosnak. Ilyen például a polcon tarthatósági idő, a szállíthatóság és a magasabb hozam. A fürtöket 3 zöld bogyós állapotban, éretlenül szedik, ebből pedig nyilvánvalóan nem lehet jó állagú és ízű paradicsomot eladni a minimum egyhetes logisztikai idő után. Ezen kívül a kórokozók és károkozók nagyobb terhelése miatt sok vegyszert használnak. A jó minőséget inkább Franciaországba, Angliába, Németországba és a spanyol piacra viszik. Hozzánk pedig külföldről sajnos a silányabb minőség kerül.”
https://index.hu/gazdasag/2023/04/08/pa ... s-zoldseg/
...Rájár a rúd a hazai paradicsomtermesztőkre: nem elég, hogy túlkínálat veszélye fenyegeti a hazai piacot, de egy újabb növénybetegség is megjelent, ami a Nébih szerint akár százszázalékos terméskieséshez is vezethet.
....A külföldi túlkínálat még rémisztőbb
Az igazi megmérettetés három-négy hét múlva kezdődik, akkor a hazai kertészetekkel együtt a hollandoktól is nagyobb mennyiség érkezik. A paradicsom ugyanakkor egy gyorsan romló termék, ami eladási kényszerhez vezethet
A túlkínálat az árakra is csökkentő hatással lehet. Míg a múlt évben sikerült elfogadtatni a piaccal a magas árakat, az idén már nem biztos, hogy hajlandók lesznek többet fizetni a vásárlók.

https://hvg.hu/kkv/20180517_Cukorfalat_ ... l_importot
Részlet:
A kérdésre, hogy miért vatta állagú, vastag héjú és ízetlen a mai paradicsomok többsége, Márkus Zsolt azt válaszolta:
„A fajtaválasztás a kulcs. Azokban az országokban, ahonnan késő ősztől tavaszig kapjuk a paradicsomot, vagyis Hollandiában, Spanyolországban, Törökországban és Marokkóban nem tudják és nem is akarják az ízt, mint kiválasztási szempontot előtérbe helyezni. Üzleti okok miatt más tulajdonságokat tartanak fontosnak. Ilyen például a polcon tarthatósági idő, a szállíthatóság és a magasabb hozam. A fürtöket 3 zöld bogyós állapotban, éretlenül szedik, ebből pedig nyilvánvalóan nem lehet jó állagú és ízű paradicsomot eladni a minimum egyhetes logisztikai idő után. Ezen kívül a kórokozók és károkozók nagyobb terhelése miatt sok vegyszert használnak. A jó minőséget inkább Franciaországba, Angliába, Németországba és a spanyol piacra viszik. Hozzánk pedig külföldről sajnos a silányabb minőség kerül.”
Re: Van képem hozzá
A gyümölcsárak:
https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-bajba- ... es/409752/
A következő két-három évben a jelenlegi 80 ezer hektáros gyümölcstermő terület több tíz százaléka szűnhet meg a klímaváltozás miatt, és egyre csökken a gazdálkodók száma is....
....azok a zöldség- vagy gyümölcsfajok, amelyek nem bírják már a forró, meleg klímát, és élőmunka-igényesek, azok az elmúlt években megszűntek. Ilyen a málna, a szeder, a feketeribiszke, a brokkolik vagy a kelkáposzta, ezeket már itt alig-alig lehet termelni,
így sok esetben a szomszédos országokból hozzuk ide sokkal olcsóbban....
https://hirklikk.hu/kozelet/nagy-bajba- ... es/409752/
A következő két-három évben a jelenlegi 80 ezer hektáros gyümölcstermő terület több tíz százaléka szűnhet meg a klímaváltozás miatt, és egyre csökken a gazdálkodók száma is....
....azok a zöldség- vagy gyümölcsfajok, amelyek nem bírják már a forró, meleg klímát, és élőmunka-igényesek, azok az elmúlt években megszűntek. Ilyen a málna, a szeder, a feketeribiszke, a brokkolik vagy a kelkáposzta, ezeket már itt alig-alig lehet termelni,
így sok esetben a szomszédos országokból hozzuk ide sokkal olcsóbban....
Re: Van képem hozzá
Hát Lányok,jóval túl kerültem a 1,5 órán,amit rászántam,de egy picit tájékozottabb lettem.Még valamit megnézek!!!
Ezt a cikket már betettem:
https://qubit.hu/2019/08/07/hogyan-elhe ... zogazdasag
EGY A LÉNYEG,hogy aLIDL-ben lehet tavasszal magyar fajta paradicsom palántákat kapni.
Ildikó!Szégyellem,de nem tudom melyik paradicsommagból lett a palántám.Elnézést kérek.
Sziasztok!Paggy
Ezt a cikket már betettem:
https://qubit.hu/2019/08/07/hogyan-elhe ... zogazdasag
EGY A LÉNYEG,hogy aLIDL-ben lehet tavasszal magyar fajta paradicsom palántákat kapni.
Ildikó!Szégyellem,de nem tudom melyik paradicsommagból lett a palántám.Elnézést kérek.

Sziasztok!Paggy
Re: Van képem hozzá
Jó éjszakát mindenkinek!






Re: Van képem hozzá
Sziasztok!Vegre esett.Jo lenne, ha megirnatok, hogy nalatok mi ujsag , jol jott-e az eso!
Kiraktam a szobanovenyeimet az erkelyre azni.
Most megyek piacra es!!!azviragfoldet venni a szobanovenyeknek, mert meg nem erett a komposztom.
A kutyafuttato egy csodalatos hely reggel.Kepzeljetek, csupa baratsagos kis- es nagy kutya, baratsagos gazdakkal!Holnap , ha nem zuhog, csinalok a kutyakrol videot.
Kiraktam a szobanovenyeimet az erkelyre azni.
Most megyek piacra es!!!azviragfoldet venni a szobanovenyeknek, mert meg nem erett a komposztom.
A kutyafuttato egy csodalatos hely reggel.Kepzeljetek, csupa baratsagos kis- es nagy kutya, baratsagos gazdakkal!Holnap , ha nem zuhog, csinalok a kutyakrol videot.
Ki van itt
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég