Van képem hozzá

Kata58
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 25. 9:19

Sziasztok LÁnyok és Elthan! Szép hétvégét mindenkinek! Itt az eső elállt, s a szél közepesen erős!
Ildikó, már lehet el is indultatok, biztonságos utat kívánok!

Paggy, köszönöm a sok szépséget, és néznivalót. Milyen jó lehet ilyen "ódon" helyekre bejutni, mintha visszamennénk az időbe!

Rita, de jó hogy ilyen virágos dolgokhoz is eljutsz. jók nagyon a képek, de a kaktusz nálam tabu.. nem állunk barátságban egymással.
Pedig amúgy gyönyörűek tudnak lenni, pláne amikor már virágzik.
A szoláros dolgokon jókat vigyorogtam.! :D :x :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 25. 9:22

Otodszor probalom elkuldeni a jo reggelt udvozlete!Visszadob a forum.Jovok az asztali gepen olvasok.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 25. 10:03

Megjöttem.Folyamatosan olvasom ,amit írtatok és reagálok.
Kata!Tetszenek a cipők,látszik,hogy jó minőségűek.Érdemes cipőből jót venni.Ruhából,jöhet a turkáló,mert ki lehet mosni és nem kitaposott az eredeti tulajdonos lábstatikája szerint.Mennyi ideig hordtok egy cipőt?/Azért kérdezem,mert nekem 2 cipőm van összesen.1 év alatt eljárom és jön az új/
Samu felnőtt lett.Változott valamit lelkileg is vagy stagnál az állapot? :flower1: Nagyon meglepett,hogy gitározni tanultál és az is,hogy a csángó dalokat szereted.Küldenél nekem egy kedvenc csángó dalt?Szeretem a népzenét.Te is nagyon sok mindent csináltál fiatal korodban. :-bd
Rita!Mindjárt meghallgatom a podcastot.Szendrei Júlia irodalmi munkásságáról tudtam,de főleg szörnyű házasságáról azzal a szadista professzorral
[url=https://postimg.cc/KKKLZtSG]Kép[/url
Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd - amit a modern kutatások eredményei is igazolnak -, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborús üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban - hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 25. 11:02

A dupla fréziáim 2 héttel előrébb vannak.Itt a fordított colás palackban neveltek közül 1-2:
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 25. 11:12

Az íriszeim már előrehaladottabb állapotban vannak:
Kép
Az eprek:
Kép
Most ennyi.Szép napot!Paggy
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 25. 11:41

Rita!És Lányok!De jó ez a podcast,amit betettél!Lányok!Nézzétek meg!!Most takarítok és közben hallgatom.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 25. 15:30

Sziasztok lÁnyok és Elthan!
Paggy, micsoda minigyönyörű kerted van, s mekkorát fejlődtek a fréziák is. az előadást majd én is meghallgatom, mert még ha ritkán is de szeretek ilyeneket hallgatni. Csak még több minden van aktuál politikai és háttér beszélgetés amit be kell hozzak.
Nagyon Szeretem Robert Castel beszélgetéseit, s azt látom, hogy egyre több fórumba is hívják, most éppen erdélyi előadáson volt.
Izgatottan várom a beszámolót, remélem rátalálok az adásra.
közben megtaláltam az egyik videót, sajnos nem élő előadás, így lemaradunk a zenészek személyes játékáról de a hangzás csodaszép. Közben rájöttem, hogy a NOX is belőlük merített.

Jut eszembe, hogy Laci orvosbarátja is Csángó, annakidején úgy kellett a gyógyszert láz csillapító stb átcsempészni.
Sajnos lebuktak és Lacit bezárta két napra a Secu. Még az inzulint sem voltak hajlandók odaadni.
Aztán később sikerült átjönni az egész családnak M.ora. Nem tudom a kislányuk azóta mire jutott, de nagyon szeretett zenélni.

Remélem azóta Ildikóék épségben hazaértek, jó negyvenes szél van olyan 7o-es lökésekkel.
Viszont most gyönyörűen süt a nap.

A sütim meg lassan elkészül, félidő most a sütőidő, így még tudok egy kicsit írni.
:flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 25. 15:39

Koszi Kata, hallgatom.Jartunk delszlav tanchazba 8 evig :)
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 25. 20:18

Szia Paggy, az is milyen klassz lehetett, én meg görögbe, sajnos az sem hosszú ideig, de nagyon élveztem. :D

Most egy kis gazdasági politikát tennék be, elhasaltam mennyire jó! Még nő létemre is élveztem, hogy megtudom hogy minek
köszönhető a mostani kialakult helyzet. Nem mintha nem tudtam volna nagy vonalakban sok mindenről, de találkoztam
újdonságokkal is, hogy tátva maradt a szám.
Tömören röviden minél később váljon valósággá!

Elhtan a te véleményedre külön kíváncsi leszek, de amúgy mindenkiére!
Jó éjszakát mindenkinek, megyek át a másik szobába, mert megy az Istentisztelet és még nem jelentkeztem be,
Samunak meg esti gyógyszer... ilyenkor elmarad a mesélés! :x :ymhug: #:-s i-) :-bd :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 25. 20:26

tervezett következő finomságom :-bd
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2023. február 26. 21:40

Jó estét Mindenkinek!

Kata, köszönöm szépen a győri időjárás jelentést. Meleg kabátot vittem, de jó lett volna, ha tovább gondolom és elviszem a hosszabbat, és még melegebbet. Ilyen bolond szelet mostanában nem érzékeltem. Sokat kellett várni a bebocsájtásra, és jól átfagytunk. Talán azért nem fáztunk meg. Több mint egy órát álltunk a hideg szeles, huzatos helyen, a kocsi messze volt, és nem is tudtuk mikor mehetnénk be a nagy csarnokba, így nem indultunk vissza. Bence jó helyen volt, ő bement a találért, és már nem jött ki. Foglalt nekünk helyet. 2-4-ig tartott az ünnepség. Volt egy csomó most végzős, és 5 fő a mesterképzős.
Még meg kellett várni, míg rákerül a sor, hogy visszavigye a talárt és a sapkát, mert az betétdíjas volt. Majdnem 3o.ooo ft, így azt nem hagyhattuk ott.Kiváló eredménnyel végzett.
Itthon volt az ünnepi vacsora, ma nagyon fáradtak vagyunk, mert volt plusz 5 fő a szük családon kívül, és ők itt is aludtak. Olyan volt a ház, mint egy munkás szállás.
De jó volt.
Majd holnap talán hozok valamiféle képet.
Tudjátok, most tudtam meg, hogy Kata miért tud ilyen szép felhőket fényképezni és Rita is pont így. Mások a felhők arra, mint felénk.Lapos a vidék. Végigláttam a látóhatárig, és ott olyan vastag és sokszínű a felhőréteg, mintha egy hegyvonulat lenne körbeölelve a látóhatárt. Pláne, amikor a nap is rásüt. Felfelé menet, ugye nem elöl ültem, így nem tudtam fotózni, visszafelé is csak egyet csináltam, akkor viszont már kezdett sötétedni.
Jó éjszakát kedves társaim. :flower1:
Kép
Hesu

HozzászólásSzerző: Hesu » 2023. február 27. 9:25

Szépséges szép hetet és reggelt Mindenkinek!

Rita
Lilike gyönyörűegy kis csaj. És mekkorát nőtt!
Kata
A csángót azt a nagyszüleim szerették hallgatni és az örökzöldeket.
Olykor nagyapám rázendített egy-egy népdalra és nagymamám is néha csatlakozott hozzá.
Pl. A házavatónkon is duetteztek, igaz majd 23 évvel ezelőtt vagy az uncsim esküvőjén meglepiként, igaz ez is majd 20 évvel ezelőtti esemény volt.
De mind a mai napig előttem vannak. Nagyon, de nagyon hiányoznak.
Paggy
Mesés a mini "virágoskerted" hacsak kezdeti fázisban is van.
Az én virágaim is bújkálnak már (harang lilom, tulipán, jácint, nárcisz - utóbbi már bimbós állapotban) és lassan magához tér a csomós harangvirágom is.
Zeusz a már virágzó krókuszaimat egy kivételével szinte mindet lelegelte :(( , de érdekes, a hóvirágokhoz nem ért hozzá. %%-
Nem is tudom mit kellene tenni. Estleg, ha van valakinek valami ötlete, azt szívesen venném/fogadnám!!!
Bezárni és megkötni nem szertném, mert erre a közbiztonság "tré". És egyenesen Isten őrizz.
Spoiler: mutasd
Legszívesebben néhány kölyköt a nyakánál fogva rántgatnék meg, vagyis nem igazán őket, hanem a szüleiket. Elképesztő, hogy mit megengednek meg maguknak.

Ildikó
Gratulálok a gyerkőcödnek. És sok sikert a későbbiekhez is :ymapplause: !!!
Elthan
Te és a feleséged hogy vagytok?

Papa ellátva, megyek a háziorvoshos gyógyszereket íratni, bár nincs semmi kedvem, mert hideg van. De jobb személyesen, mert ha telefonálok mindig lemarad valami. Nagyon remélem, hogy addig nem lesz semmi baja. A múltkor elesett, de %%- nem lett nagyobb baj belőle.
Remélem mindenki a maximális egészségnek örvend. Vagy fogjuk rá.
További szép napot és vigyázzatok magatokra és egymásra :) :-h !
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 27. 9:47

Sziasztok!Hesu!A lanyomeknal a 2 szaguldozo kutya mellett csak a magasagyas tuskes szellel mukodik
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 27. 11:51

Sziasztok! röppentyű bejelentkezés, a tészta kifőzve, ma gyorsított tempóban ebédelünk, akit vártam nem jött még eddig.
Ebéd után rákérdezek, addig meg egy sor pihenés is beiktatva aztán futás a dolgunkra!

Ildikó, örülök hogy minden jól sikerült, s menet közben sem volt semmi gond. Az időnkénti erős széllökések voltak talán inkább veszélyesek. Ilyenkor nem szoktam kimozdulni, mivel az instabil egyensúlyom miatt képes vagyok elesni.
Gratulálok én is minden eddig elért sikerhez! S váljanak az álmok valósággá, még annak ellenére is hogy a mostani pol. helyzetek körülöttünk nem éppen rózsás.
Akkor a mai napotok nálatok is a rendrakás, majd pihenés ...

Hesu, remélem mindennel sikerrel jártál te is, és mindenkinek jobbulást kívánok.
Nincs tippem a kutyusoddal kapcsolatban. Paggy ötlete illetve javaslata a magaságyás tekintetében remek. Nálunk a bárányok tettek tönkre mindent! Még a rózsát is lelegelte a marhája!

Jó étvágyat és szép napot mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Hesu

HozzászólásSzerző: Hesu » 2023. február 27. 12:59

Hali ! Ismét!

Kata
Mégcsak nemrég sikerült elszakadni az orvostól. Sikerült elrendezni mindent. Rengeteg gyermek beteg és egyik nyűgösebb a másiknál, a szülők meg fáradtak és ingerültek.
Paggy
A magaságyas tüskés megoldáson már túl vagyunk. De azért köszönöm szépen :x !
Az ISTEN MARHÁJÁT még az sem érdekelte, ha tüske fúródott az ínyébe. Csak amikor fennakadt és se jobbra, se balra. Na akkor abbahagyta.
Pedig Ata viszi sétálni, rengeteget foglalkozik vele. Pedig azt hittük, hogy amíg kicsi és újdonság, addig oké, de már nagy kópé és még mindig újdonság Atának. %%-

Tiszta őrült ez az idő. Egyszer elkezdett havazni, utána esett az eső, majd olyan szél kerekedett! És most szállingózik a hó.
Papa megetetve, elmosogatva.
Tegnapról maradt húsleves és töltött káposzta. Azt ette. Neki mindegy, úgysem emlékszik, hogy reggelire mit evett. Sajnos.

Megyek elindítom a mosógépet.
Puszika :-* !
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 27. 18:18

Sziasztok Lányok és Elthan!
végre leülhetek egy pillanatra, így tudok párszót írni.
Hesu, azért nem könnyű mikor ilyen helyzettel szembesül az ember. Én azért is nem mertem apunál aludni, mert már késsel a párna alatt aludt, s a fürdőbe az ő szobáján keresztül lehetett volna bejutni. Nem reszkíroztam.
Ő is mindig azt mondta hogy evett, aztán ott volt a kaja érintetlen. Kár hogy nem tudtam mennyire milyen a helyzet, csak az utolsó héten jöttem rá. Ennek is már 3 éve. Úgyhogy nem is ragozom, próbálom csak a szép emlékeket előhozni, de sajnos nem sok van.
Ma kimozdultunk, mindjárt teszem is ki a facéra a képeket. Itt kellemes idő volt, amit csak kihangsúlyozott a sok nyíló virág.
Éppen jókor mentünk el ahova kellett, így teljesen ki tudtuk élvezni a délutáni napot. De már itt csak 3 fok van.

Jó éjszakát majd mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 28. 16:50

Sziasztok!Jövök olvasni és teszek is majd fel képeket.
Kata!Robert Castelt sokszor hallgattam,már nem,mert mindig megijedek az előrejelzéseitől.
A csángók több :o) :o) :o) Romániában élő magyar nyelvű kisebbségi népcsoport összefoglaló neve. :o) :o) Három fő csoportjuk van: a moldvai csángók, a gyimesi csángók és a barcasági csángók.
[url=https://postimages.org/]Kép[/u
https://csangofesztival.eu/node/80
3 elmélet van a csángók eredetére:
Részlet:
Spoiler: mutasd
A csángó szó a „csavarog”, „vándorol”, „kószál” csang/csáng ige származéka, ami egyértelműen utal a népcsoport telepes, költöző voltára.
1/ Ezelőtt 200 évvel, még az 1800-as évek első felében is a magyar történészek úgy vélték, hogy a Moldvában élő magyarok a kunoknak és részben a besenyőknek az utódai........
2. A következő elmélet, amelyik hosszú ideig tartotta magát és még ma is vannak, akik ennek a bizonyítékait keresik, azt mondotta, hogy a honfoglaláskor a 890-es évek végén, amikor a magyarság egésze átjött Moldván és részben az erdélyi szorosokon, részben észak-keleten Vereckénél bejött a Kárpát-medencébe, egy töredéke a honfoglaló magyarságnak ottmaradt Moldvában. .....
3. Amit viszont már oklevelekkel is tudunk igazolni, az a mongolok, a tatárjárás korába vezet bennünket, tudjuk, hogy 1241-ben a tatárok megtámadták Magyarországot. A muhi csatában a magyar hadsereg elvérzett, a tatárok elöntötték az országot, óriási pusztítást végeztek itt mindenütt, majd egy szerencsés történeti véletlen folytán egy év múlva kivonultak az országból.

IV. Béla király, akit nem ok nélkül nevez a magyar történetírás második honalapítónak, az elpusztult országot kemény munkával új életre támasztotta. Mivel azonban attól félt, hogy a tatárok visszajönnek, hiszen csak azért vonultak ki, hogy a messzi Tatárországban a főkán választásánál jelen legyenek, megerősítette az ország keleti határait. Nemcsak a Kárpátok hágóit, hanem a Kárpátok előterét is, és végig a Szeret mentén, a folyó jobb partján, felénk eső oldalán katonai őrségeket telepített, amelyeknek a feladata az volt, hogy egyrészt akadályozzák a tatárok esetleges átkelését a folyón, másrészt pedig azonnal adjanak hírt Magyarországba, hogy a főseregek felsorakozhassanak és a Kárpátok hágói védelemre készen álljanak. Az akkori idők szokása szerint ezek a katonai őrségek családos kitelepítések voltak. A Szeret partján falvakat hoztak létre, a családok ott éltek és katonai szolgálatra voltak kötelezve. Az adatok, a régészeti emlékek azt mutatják, hogy ezek az őrhelyek valóságos láncot képeztek a Szeret partján végig.

A későbbi időkben azután közülük nem egy megszűnt. Katonai feladatuk már nem volt, lakói vagy elvándoroltak, összeköltöztek a falvak, vagy talán ki is pusztultak, kihaltak.

A mai ismereteink szerint, a történettudomány mai álláspontja szerint a moldvai magyarok nem keletről, hanem nyugatról, a mai Magyarországból kerültek oda, első hullámuk, első falvaik az 1250-es években....
Milyen nyelven beszélnek a csángók?
https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/ ... yelven.htm
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 28. 17:31

https://www.baratisuli.hu/wp-content/up ... C3%B3k.pdf
Gyimesi csángók
Részlet:A gyimesi csángók Romániában, a Csíkihavasokból Moldvába futó Tatros-folyó
völgyében és a Gyimesi szorosban élő
népcsoport neve.
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 28. 17:40

Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 28. 17:42

Sziasztok Lányok és Elthan! Végre gépközelben. Nem sokáig, mert mindjárt teregetek, s a krumplis tészta is elkészül.
Ma menős napunk volt, jól el is fáradtunk.

Köszi Paggy az ismertetőt a Csángókkal kapcsolatban, élvezet olvasni a történeteiket.
várok vendéget is, úgyhogy haptákban várom hogy megérkezzen. Félig már tálalva, remélem mindennel elkészülök
mire megérkezik.
Szép estét mindenkinek! :ymhug: :x i-) :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. február 28. 17:47

Paggy, éppen egymásra írtunk, gyorsan meg is néztem amit felraktál.
A rádióadást nem tudom elindítani.. majd keresek a youtubon hátha meglelem. :ymblushing:
Sajnálom hogy Laci minden képe elveszett, így nem tudok belőlük megosztani veletek.
Még ennyi emléktől is összeszorul a szívem ... és Ma van Zsoltom évfordulója is! :x :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 28. 17:51

Barcasági csángók:
A Barcaság területén tucatnyi faluban élnek csángók. Legnagyobb számban a Hétfalunak nevezett tájegységen, ami alapján nevezik őket hétfalusi csángóknak is.

Hétfalu eredetileg királyi birtok volt, melynek egyes részeit a 14–15. században kezdték eladományozni, majd II. Ulászló zálogosította el Brassó városának
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 28. 18:01

https://egyszervolt.hu/dal/palya-cserreg-berreg.html

Kattints rá és tekerd lefelé,nyisd meg!Palya Bea énekli a fentebb hallott moldvai csángó dalt.

Ildikó!Örülök,hogy résztvettél a szép ünnepségen,még egyszer gratulálok az unokádnak!!!!Kár,hogy rosszul szervezték és álldogálnotok kellett a hidegben.Remélem nagyobb meghűlés!!! nélkül megúsztad!
Küldök egy meleg cappuccinot:
~o)
Te egyedül főzted az ünnepi vacsorát?Ha igen,hát rettentő fárasztó lehetett!!!!!!!!!Mi volt a menü???
Talán már kipihented magad egy kicsit????
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. február 28. 18:38

Hesu!De jó,ez reményt ad nekem,hogy ilyen időtávlatban is szeretettel gondolsz a nagyszüleidre!!!
Az édesapádat hívod "papának",-Igen csetlünk botlunk idősebb korban,mert már szédelgünk./Az utóbbi 3 évben 3 törésem volt -2 kar és 1 bok x_x a./alam
Valami gond van a fórummal ,mert összevissza ír,rak ide-oda és nehéz elküldeni. :-??
a macskám itt üvöltözik,hogy adjak enni.A kutyával kapcsolatban nincs más ötletem.sokat kell foglalkoztatni.
Kedves Lányok!megint eltűnt ,amit írtam .
A lényeg:
Itt meleg van,Hesu írtad,hogy nálatok hideg,remélem a lakásban viszont meleg!Szegény ukrán nép.Szegény-szegény emberek.......Nem tudok mit tenni....Paggy

Vissza: “Társalgó”