Sziasztok Kislányok!Ági! Most olvasom, milyen "szenvedés" vár rád a közeljövőben.

Ilyen kínokat én is szívesen elviselnék.
Igen, meg kell tanulni "így" főzni. Én is tanácstalanul álltam a sok zöldféle előtt, hogy mihez is kezdjek velük.
Le kell gyűrni az agyban állandóan előnyomakodó rutint. Kell egy pár hónap, mire eljut oda az ember, hogy
a hűtője elé állva a látottakból azonnal tudja, hogy mit fog főzni, és hogy az milyen ízű lesz nagyjából.
Tulajdonképpen ez a legfontosabb, ehhez kell a gyakorlat. Csak akkor tudjuk előre megítélni, hogy ízleni fog-e,
amit tervezünk elkészíteni.
Mára már nagyon leegyszerűsödött és letisztult a főzésem. 8-10 ételt variálok. Nagyon szeretem ezeket, és
mindent bele- vagy mellépakolok, amit fontosnak tartok. Hatvan évesen jutottam oda, hogy azért eszem,
hogy minden (szerintem) táplálót bevigyek a szervezetembe. Az élvezetnek nincs szerepe, de olyat azért nem
ennék meg, amit nem érzek finomnak.
Őszapók! Nálad mindig olyan sok van! Annyira cuki kismadarak.
Természetesen nem mindegyik fűszer tartalmaz adalékanyagokat, de előfordulnak sunyiságok, mint annak idején
az őrölt pirospaprikával például, de a fahéjról is olvastam már.
Nem kaptam őrölt koriandert, igaz, csak az Intersparban néztem. Egészet meg nem akartam venni, hogy ne "szagosítsam
be" a kávédarálómat. Lenmagot és zabpelyhet szoktam benne darálni, azok meg szagmentesek.
Ildikó, a fagyasztott zöldség ugyanolyan értékű, mint a nyers a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, enzimek
szempontjából, és télen sokszor olcsóbbak, mint az élő. Tegnap a piacon láttam, hogy 7500 forintért árulják
az áfonya kilóját, míg fagyasztva csak 3700 forint a Spar saját márkása. De ugyanez van az eperrel, a magozott
meggyel, a fekete szederrel vagy a ribizlivel is. Nyáron is mindaddig a fagyasztottat vásároltam, amíg a piacon
alá nem mentek az árakkal. Csak az van gondban, akinek számít az állag. Én smoothieban iszom meg a bogyósokat,
így nekem nem számít.
Most olvastam el rendesen a betett süti receptedet. Semmi probléma nincs vele, de ha magamnak sütném,
a kókuszolajat tahinire, a mézet datolyapasztára cserélném.
Én a barna rizst hagytam el majdnem teljesen, mert a kuktában is jóval tovább készül, mit a többi, általam
nagyon kedvelt gabona és álgabona. Néha megkívánom a rizibizit, akkor gond nélkül csinálok magamnak,
pedig nem teljesértékű. Amit a leggyakrabban eszem, az a bulgur, a hajdina (álgabona), a zabtöret és az árpatöret.
A quinoa nem a kedvencem, nagyon ritkán készítem, de annyira hasznos álgabona, hogy néha előveszem.
Szegénnyel csak egy bajom van, a magok mérete. Csak köretként nem is tudom megenni, még zöldségesen elkészítve
se. Olyan, mintha zöldséges mákot ennék. Ezért is kaptam a lehetőségen, amikor megláttam ezt a chilisbab
receptet, amit tegnap elkészítettem, mert itt az egész étel együtt van megfőzve. Továbbra sem kedvencem, de
így szívesebben eszem. Simán helyettesítheted hajdinával.
Jaj, a boltok feltérképezése ment nekem is a leglassabban. Mindenért máshová kellett mennem. Itt Miskolcon is
ugyanez történt. Mára már megvannak a helyeim. Szerencsére nem egyszerre fogynak el a dolgok, nem kell
mindig nagy köröket futni.
Sajnos nekem nem jó az itteni sütőm (régi típusú, a lakáshoz tartozó, gáztűzhely), nem tudok sütiket sütni benne.
Viszont vannak sütés nélküli sütik is, amit kipróbálhatunk. Hirtelen eszembe jutott a kölesből készült hamis
túrógombócom, ami nagyon fincsi.
Egyszer-kétszer már betettem a receptjét, és a fotókat. Megkerestem az egyiket, itt van:
Kölesgombócok (hamis túrógombóc)Először köleskását kell főznünk, és ha meghűlt, gombócokat tudunk formázni belőle.
A köleskása nagyon finom édesen és sósan is, ezért köret és desszert is lehet belőle.
Hozzávalók (kilenc darab lesz belőle):
1/2 csésze köles (több vízben meg kell mosni, hogy ne legyen keserű)
1,5 csésze víz
csipet só
4 nagy evőkanál növényi joghurt vagy egy bögrényi növényi tej
bio citrom héja és pár csepp leve (el is hagyható, de nekem így finomabb)
A fél csésze alaposan megmosott kölest háromszoros vízben odatesszük főni. Kb. fél óra kell neki. Ha még kemény
a köles, de a vizét elfőtte, akkor mindig pótoljuk. Készen kb. tejberizs sűrűségűnek kell lennie. Ha elérte ezt az
állagot, tegyük hozzá a négy evőkanálnyi "joghurtot" vagy növényi tejet, és azzal is főzzük még
vagy két percig.

Ahogy hűl, úgy szilárdul, mint a tejbegríz vagy a tejberizs. Hűlés közben belereszelünk egy fél citrom héját és
egy kevés levet is tehetünk bele. Mazsola is mehet annak, aki szereti.
Ha kihűlt, gombócokat formázunk belőle, és zsemlemorzsában, őrölt mákban, dióban, mogyoróban, mandulában
megforgatjuk őket. Juharsziruppal és juharsziruppal édesített növ. joghurttal szoktam nyakon önteni őket.
A második képen még Dr. Oetker féle növényi tejföl van rajtuk, de ma már nagyon ritkán veszek ilyet. Tele van
csúnyasággal. A harmadik képen aldis mandula joghurt és juharszirup van a gombócokon. Látszik, hogy mákot
kívántam Mind a kilencet abban forgattam meg.




Kata, az az egyszerű almás-zabos recept, nagyon fincsi. Az alma megédesíti kicsit, de nem túlzásban. Akkor találtam
rá, amikor Angliában voltam, és azonnal ki is próbáltuk. Mindenkinek nagyon ízlik. Itthon még nem készítettem,
de magamnak felezni kell majd a mennyiségeket. Még ez is sok egyszerre, de másnap is nagyon finom.
10 deka zabpehely
1 alma
2,5 dl forró víz
fahéj
Nem kell lemondani semmiről, ha úgy érzed, hogy nehezen bírnád ki nélküle. Mindenki éljen, egyen a meggyőződése
szerint. Én is azt teszem, és maximálisan elfogadom, ha más, másként csinálja.
A hűtőben nincs ideje megromlani a zöldségeknek, mert folyamatosan fogyasztom őket. A növényi főtt ételek viszont
tovább elállnak, mert nincs bennük állati eredetű összetevő. Azok a legromlandóbbak.
A quinoát nyugodtan helyettesítheted hajdinával vagy bulgurral. Ezeknek hasonló a főzési idejük.
Én se bírom a pazarlást. nagyon nehezen dobok ki élelmiszert, főleg most, hogy vagyonokba kerül minden.
Ha minden elolvastam, és mindenre reagáltam, kiteszem a te fotóidat is.
Paggy, most értem a te fotóidhoz és videóidhoz. A tömeget látva biztos vagyok benne, hogy jövőre nagyobb területen
rendezik majd meg a külső programokat.
Nagyon bájos a lampion és a talizmán. A legyezőnek milyen az anyaga, hogy ennyire áttetsző? Papír vagy textil?
Újabb videó, ami mutatja, mekkora tömeg volt. Ha valaki le tudott ülni valamilyen tevékenységhez, másikhoz már
nem sok esélye volt.
Jót nevettem a szóismétléses feladaton és a "szuper" minősítésen. Németben is jó vagy, biztosan jó a nyelvérzéked,
és füled is van hozzá. Nekem angolból mindig a kiejtés volt (és ma is az) a gyenge pontom.
A kis piros talizmán szerencsét hozott. Két nyereményt is bezsebeltetek.
Milyen helyes a teás lány és a fiú. Egy teaházba, de egy igazán autentikusba nagyon szívesen elmennék én is. Már
régi vágyam. De azzal is be fogom érni egyelőre, ha a te fotóidat láthatom majd az egyikből.
Azon is jót vigyorogtam, hogy levideóztad a teaivásodat.
Szerintem mindegyikünk elmarad a szépségideáltól. Idősödő hölgyek vagyunk, akiken nem csak az idő hagy nyomot,
hanem az életünk kínja-baja is. Ránk van írva minden, amit megéltünk. Ez van.
Én is hasonlót kívántam volna, mint te.
Nagyon jólesett a zenés befejezés. Nem is tudom, hány éve már, hogy halljuk ezeket a hangszereket. Mikor a
"tilinkó" is bekapcsolódott Második zenés videó), még otthonosabban éreztem magam.
Az utolsó videó elképesztő volt. De jó lenne megtudni, hogy csinálta a maszkcserét a hölgy. Nagyon tetszett.
Lentebb olvasom Ági reagálását. Akkor ez az archúzás technika lehetett.
Köszönjük a beszámolót! Nagyon élveztem. Külön köszönet Birinek, hogy ennyi szereplést vállalt.
