Nildikó és Ági annyira ügyesek vagytok. Én semmi hibát nem látok a festményeknél. Irigykedem.
Kata, remélem Samu mielőbb jobban lesz. Az aluszékonyságotok szerintem abból az állandó otthonlétből adódik.
Paggy: Ezt találtam neked:
https://izekmentesen.hu/category/alacso ... ntartalmu/ http://testandforma.blogspot.com/search ... di%C3%A9taA gluténmentes recepteket néztem és közben fedeztem fel és elmentettem. A férjemnek is így kellett számolni a szénhidrátot amikor elkezdte a cukros diétát. Most már nem méregetünk, mert már tudjuk az adagokat nagyjából és lejött az inzulinról.
Rita: Én a nyers zöldséget szoktam sütni. Néha köretként, de sokszor a hússal együtt. Ma is a csirkecombbal sütöttem édes és sima burgonyát, sárgarépát, zöldséget, sütőtököt, karfiolt, lila és fokhagymát. A karfiol és a zeller csak akkor jó, ha még friss. Fonnyadtan csak megbarnul, nem lesz ropogós. Viszont ezeket nagyon szeretjük sütve. A sötőtököt csak én szeretem a fiúk nem. A múltkor beletettem próbaképpen és senki sem tudott különbséget tenni a sült édesburgonya és sütőtök között. Azóta azt is keverek közé. Brokkolit a férjem nem hajlandó enni. Az édesburgonya nekem csak sütve ízlik, ezért én krémlevest nem szoktam belőle. Attól függ, hogy mi van itthon szoktam még sütni közé karalábét, csicsókát, kelbimbót. Szintén csak én eszem a céklát. Na azt nagyon sokáig kell sütni, azt én nem szoktam csak miattam, pedig nagyon dicsérik.
A smootira visszatérve én évekig csináltam magamnak zöld turmixot. Amíg érzetem rendesen az ízeket. Aztán elkezdődött ez az ízérzékelés zavar, akkor sokáig nem bírtam gyümölcsöt sem enni. Nagyjából 2 évig nem ettem, aztán lettem gluténérzékeny. Akkor viszont már kellett pótolni a rostokat, ezért erőszakoltam magam és újra eszem gyümölcsöket, de nem a megszokott az ízük, ezért csak muszájból eszem.
Tehát bármilyen idénygyümölcsből lehet csinálni és zöld levelekkel és vízzel összeturmixolni. A gyümölcs több legyen, mint a levélzöldség. A gyümölcs annyi legyen, mint amikor a tejes turmixot csinálod és ízesíteni is pont úgy kell, és pluszban teszed hozzá a leveleket. Ízesítésnek mézet, citromlevet és fahéjat használok, ha citrusok vannak benne akkor már nem kell citrom pluszban. Ja és mindig csak pici vízzel turmixolom össze a gyümölcsöt és a leveleket, csak ami éppen ellepi, akkor tudja rendesen össze aprítani simára. A vizet vagy tejet később teszem hozzá és azzal még összekeverem és utóízesítem, ha kell. A levélzöldség lehet kelkáposzta, spenót, sóska, répa, karalábé, cékla, karfiol, zeller, koriander, reteklevél is. Gyomok közül a porcsinfű, csorbóka, disznóparéj, tyúkhúr, csalán, utifű, papsajt levele. Tehát minden ehető zöld levél vagy salátaféle mehet bele. Nálad a mikrozöldek is.
Mióta van új, erős turmixom a családnak nyáron naponta, de télen is többször egy héten szoktam csinálni és üdítők helyett isszák. A férjem nem issza zölden, tehát csak pár levelet szoktam beletenni, ha ő is inni akar belőle, az nem látszik meg benne. Télen aszkorbinsavval. Ez a patikában kapható és C vitamin por alakban. A kenyérsütésnél is használják csipetnyi mennyiségben, tartósítóként szolgál. A teába is szoktam tenni, pár csipetet, amikor már ki van hűlve.
Nyáron lasszit szoktam csinálni. Az indiai éttermekben mangó lasszit lehet kapni, jó drágán. Ott is gyümölcs a kiindulás és abba a méz mellé kurkumát teszek és citromlevet. Joghurttal szoktam össze mixelni ami ellepi majd egyenlő arányban joghurt, kefír és vízzel még újra turmixolom. Nekünk így hasonlít leginkább az íze az eredetire. Banánból és őszi vagy sárgabarackból a legfinomabb, de csináltam már eperből, körtéből és sárgadinnyéből is. Néha mangóval is, de az nagyon drága, csak akciósan szoktam venni. Nekem 1,5l a kancsóm abba szoktam tele készíteni. A lasszit és a tejes turmixot mi szinte rögtön meg szoktuk inni, nehogy összemenjen.