Van képem hozzá

dorina

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: dorina » 2020. november 24. 16:00

Kedves Kata58, a magyar nyelv szerintem is nagyon szép. Igaz, annak, aki nem itt született, tényleg nehéz megtanulni, pontosan azért, amiért olyan szép a mi anyanyelvünk. Talán nincs is a világon még egy olyan nyelv, ami ilyen sok szinonimát használ, és ezek jelentése többnyire árnyalati különbségeket is rejt. Akinek nagy a szókincse, végtelenül sok érzést és finom különbséget tud kifejezni.
Véleményem szerint jó fordító is az lehet, aki nagyon jól tud magyarul, ez persze az idegen nyelvről magyarra fordítókra vonatkozik, és nyilván az sem árt, ha azt a nyelvet is elég jól ismeri, amiről fordít. Itt nem elsősorban a helyesírásra gondolok, habár az is nagyon lényeges, miközben senki sem tévedhetetlen, hiba előfordulhat mindenkinél. Fordításnál többszörös ellenőrzés után lesz csak hibátlan a kész mű. Még ekkor sem biztos, ld. a nyomtatott könyvekben is előforduló hibákat, bár ez inkább elírás, "nyomdahiba".
Ha nagyon szépnek tartjuk is a nyelvünket, azért fontos, hogy tudjunk idegen nyelveket, ma már a világ globális, enélkül a magyar ember is kevéssé tud boldogulni.
Két dolog jut eszembe a nyelvről.
Az egyik egy valamikori lingvista, Lomb Kató mondása: Egy dolgot érdemes rosszul is tudni, ez a nyelv.
A másik G.B. Shaw-nak tulajdonított, ezt mondta: Ha magyarul tudtam volna írni, sokkal jobb író lehettem volna, mint így.

Ahogy Paggy, én is hoztam egy könyvről készült képet. Nemrég kaptam ajándékba:
Kép
Nádasdy Ádám a szavak embere, nem fotós. Viszont, ahogy írja, nagyon szereti a fényképeket. A könyvben minden képhez van egy "félperces" tőle.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 24. 16:51

Visszaértem a kutyasétáltatásból.
Kedves Dorina!Örülök a Lackfi János versnek.Nagyon találó a viszonyokra! :)) :)) :)) A másik,hallottam Nádasdi Ádám könyvéről.kedvelem is őt,bár néhány tanítványomnak tanára volt az ELTE-n,elég rossz híre van/véreskezű!/.Mi viszont csak a kellemeset kapjuk belőle,a humorát ,a fordításait és a nyelvművelő műsorban való részvételét.
Esetleg ,Ha lenne kedved 1 képet és mellé egy történetet mutathatnál belőle!Fortepán képekhez írt szöveget?Köszönöm,hogy eszembe juttattad,ha a könyvesboltba megyek,belenézek. :flower1:
Lányok!Bajlódok a sok fréziával.Nincs igazam,mert nem velük,hanem magammal,amiért ilyen sok hagymát vettem.Nincs szívem,hogy ne gondozzam szeretettel,pedig meghaladja a lehetőségemet.Le sem írom,mert bolondnak néznétek,hogy mennyi faxnit csinálok velük,hogy megfelelő hőmérsékleten és elég fényben neveljem őket.Beteszek inkább 1 képet.Néhányat behurcoltam a szobámban,mások a gangon tanyáznak .......
Most pedig megyek a páromnak vacsorát főzni.Szép délutánból estébe hajló időt!Üdv.Paggy @};-
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 24. 17:02

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 24. 17:08

Ja,még valami,találtam 2 nagyon érdekes videót.Már el is kezdtem kipróbálom az első film 2perc.48mp-nél lévő "gombatermesztést"Egy ilyen videóból vettem a fentebb látható műanyagpalackos temesztést.Érdemes megnéznetek,mert jó ötletek vannak benne!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 24. 17:10

:-h :flower1:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 24. 17:20

Hú,ezt elfelejtettem berakni.Mutatom .
https://welovebudapest.com/cikk/2020/11 ... b-epuletet
Részlet a link alatti cikkből.
Kép
És ha már ennyit beszélünk a megfejtésre váró motívumokról, a bennünk élő Sherlock leginkább az oromzat domborműve iránt fog lelkesülni, ahol a Szobrászat, a Festészet és az Építészet allegorikus alakjai láthatók. Sőt! Ha tovább vizsgáljuk ezt a képet, akkor észrevesszük, hogy az Építészetet megformáló alak éppen egy makettet vizsgál, ami valójában a fasoron álló villa kicsinyített mása, így nem nehéz rájönni arra sem, hogy az alak az építész, Kőrössy Albert Kálmán maga.

A háború alatt bombatalálat érte a házat, így a stukkók, a szobrok, a vakolat, de legfőként az oromzat megsérült, ezt lebontották, ám a helyreállítás során már nem törekedtek arra, hogy restaurálják is. Az épület így egészen sokáig, 1996-ig díszeitől megfosztva állt a villák között. Ezek az egyszerű, egyformaságra törekvő helyreállítások jellemzőek voltak az 1945 utáni időkre, ahogy erről a budapesti épületek eltűnt kupolái kapcsán is írtunk.
....És ez ?
Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2020. november 24. 17:29

sziasztok! oda vagyok az ilyen klassz videókért. még nézni is élvezet!
Kicsit sok helyet foglalnak a fréziák, de majdcsak lesz velük valami...olyan szépen nődögélnek.
:x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 25. 9:23

Szép reggelt Lányok!Elég hideg van és közepesen borús idő.
2 "projektem " van,amiről szeretnék beszámolni:
1/ frézia nevelés:
Kép
Még mindig nem tudom megfordítani.Fekvő fréziák. =)) =)) =))
a másik egy próba.A fenti videók közül az elsőn van 2/ a gomba növesztés:
Kép
Állítólag kávézaccon 30 nap alatt kinő.majd meglátjuk!!
A 3. projekt a legfontosabb!!! TAKARÍTÁS 1000-rel!!!Hajrá-mondom magamnak! \:D/ \:D/ \:D/
Szép napot!Paggy %%- @};-
dorina

HozzászólásSzerző: dorina » 2020. november 25. 16:39

Paggy! Nagyon tetszett a kerti praktikákról a videó, köszönöm. Talán még van, amit balkonon is tudunk hasznosítani.
A kívánságaid így teljesüljenek:
Kép
Kép
1892. írja a könyv, de ez a kifényképezett képbe nem fért bele.
És igen, a Fortepán gyűjteményből származnak a képek.

Még a 100 év elején tartok, ebéd utáni luxusom, hogy egy-két részt ebből és egy-egy Lackfi napi sztorit elolvasok. Este pedig vagy fordítok, vagy Závoda "Hajó a ködben"-jét olvasom.
Egy kis ízelítő részlegesen Lackfitól. Részleges, mert magam másoltam ki.
Spoiler: mutasd
Január 10. – Az ősiség ereje
Ezt az ősi asszír áldást mindenképpen küldd tovább 333 jó barátodnak, mert az asszíroknál ez szent szám, és meglátod, mi fog történni. (Nem akarunk súgni, de jusson eszedbe: lóvé, szerelem, száguldás…) „Így tanít a 333 ágba font szakállú bölcs apó: Ha az ég feletted és a föld alattad, tudd, hogy életben vagy, az élet pedig benned van, és minden, ami nemélet, kívüled van, és te is kívül vagy mindenen, ami nemélet. …… Viszont mondjuk ha az ég lenne alattad és a föld feletted, sokkal rosszabbul járnál, nekem elhiheted! Ha a felséges nap süti hevével arcod és ama szél fújja arcod, melyről senki nem tudja, honnan jő, és senki nem tudja, hová tér, akkor használj Garnier naptejet és Elsève bőrzsírosító kókuszfaggyúkrémet, mert különben kiszederjesedik a képed, …… Ha a magas égből aláhulló eső áztatja arcod, tudd, hogy otthon hagytad az esernyőt, ……" Ezt a feliratot egy 333 éve elesett hun vitéz övcsatján találtuk óarámi nyelven, közvetlenül a MADE IN CHINA felirat mellett.

Aki költőre ráismertem:
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 25. 17:07

Kedves Dorina!Nem látszanak a képek.Addig nem olvasom el,amíg nem láttam.A Postimage.com-ra rakod fel?Paggy
És jaj!Már régen meg akartam köszönni a koreai szavakat,amit a megfejtésemre írtál. :x :flower1:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 25. 17:09

Köszönöm,már látom.Nézem és olvasom.Ma este jön 19 órakor Nádasdi Ádám a nyelvművelő műsorával.
Juj,de jó,sikerült elolvasnom.Rögtön ismerős volt a kép.Jó lenne közös emlékeket gyűjteni.Persze én itt születtem,mármint Budapesten,így könnyű nekem .Ha most elkezdenénk emlékezni,akkor sokan kirekesztve éreznék magukat.Fordítva ugyanez[
Spoiler: mutasd
spoiler].Emlék az rengeteg van,ugyanis az előző férjemmel a húszas éveinkben állandóan moziba és színházba jártunk.És ne vessetek meg érte,akkor még jól voltam eleresztve,néha vacsorázni is beültünk.Persze az nem az a kor,ami a fényképen látszik,de a lovaskocsi,szódás-jeges kocsi nekem is "megvan".Nem tudom vidéken hogy volt.Járt a szódás?Jeges?Anyukámék a külső kerületben laktak ,majdnem vidéknek számított.Viszont ha felültem a buszra 1/2 óra alatt a város belsejében
voltam[/spoilerElolvastam a könyvrészletet is.Nagyon kell figyelni miközben olvasod,elképzelni az ő képét,amit lefest.Okos dolgok ,"jótanácsok" :)
Örülök,hogy hoztál könyvrészletet.Már ellustulok a sok hétköznapi gondolkodásban és meg kell állítanom magam,hogy mélyebben értsek.Fontos!Köszönöm.
Megyek felmosni,mert ma a városban mászkáltam-bevásároltam ,elvittem a kókuszlikőrt,amit alkottam ,a barátnémnak.
Kókuszlikőr:
Kókusztej+tejszín+cukor+rum/vagy vodka és rumaroma/Mindent összekeversz és beteszed 1-2 hétre a hűtőbe.Az arányok,ahogy én csinálom.2 dl kókusztej,2dl tejszín,"X" mennyiségű cukor,1 ,5dl alkohol.Ha főzőtejszín ,akkor felforralom óvatosan és lehűtöm , utána keverem.Szörnyen finom!!!Jó ajándék édesszájú barátoknak + a narancsvodka.Nem vagyok alkoholista!!! :)) :)) :)) Megyek gyorsan felmosni.Sziasztok.Paggy %%- @};-
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2020. november 25. 19:39

DE JÓ VOLT OLVASNI..és mennyi mindent elindítanak a régi képek.
Vidéken is volt szódás kocsi! aztán egy idő múlva már mi mehettünk érte! Szerencsénkre egy sem robbant fel. :x :ymhug: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 26. 10:03

Sziasztok!csak egy pillanatra jöttem 2 dolog miatt.
A kókuszlikőrnél a tejszín legyen jó zsíros és lehet kevesebb rum vagy vodka,ha kókuszpasztából,krémből,csinálja az ember ,akkor lehet kevésbé zsíros a tejszín.Nem tudom,hogy kókuszreszelékkel miként lehet csinálni,de biztosan, tejszínben sűrűre főzöd,leszűröd,cukrozod és úgy jön bele az alkohol.Talán?
A másik dolog:
Dorina-Nádasdy Ádám könyve-fotók:Miért ne lehetne bármely városról,faluközpontról képet betenni , kiben milyen érzéseket ébreszt,szabadon engdve a fantáziát , nem emlékeket idézve?
Most megyek a dolgomra. :-h Paggy %%- @};-
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 26. 12:02

Ma úgy látszik ilyen nap van,mert muszáj újra idejönnöm a félreértés elkerülése végett.Téma:777 BAKANCSLISTA....c.könyv
Kutyaséta közben felhívott egy távolabbi barátom,hogy megérkezett hozzá az általam ajánlott könyv és NINCS VELE MEGELÉGEDVE:
Mert ez egy ötlettár és nem tájegységenként tárgyalja az érdekességeket,nem mutatja be a környéket,esetleg szálláshelyet nem említ.ÉS NEHÉZ.
EZ NEM MAGYARORSZÁG ÚTIKÖNYV,hanem érdekességekről ír,nem tájegységenként . A következő volt a barátnőm kifogása:
Leírja egy helyről,hogy itt telelnek télen a baglyok,azt hiszem Túrkevén,majd mindjárt megnézem. A barátnőm szerint,ki a fenét érdekel ez és miért nem Túrkeve templomáról,a környékről ír a szerző?Mindent meg kell nézni a NETEN.Ennyi pénzért, miért nem kapunk részletes infót?SZERINTEM, pont ez a lényeg,hogy felhívja a figyelmet 1 db!!! érdekességre és te pedig megnézed,hogy hol is van ez,mi van még ott,érdemes-e elmenni oda?
Beteszek újabb néhány részletet a könyvből.
Kép
Kép
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 26. 12:12

Csak remélni tudom,hogy nem "átkoztok" meg :)) a könyvajánlásomért!
És még egy:
Tényleg nehéz a sok kép miatt és kp nagy,de pont megnéztem a MAGYARORSZÁG útikönyv régebbi kiadását,amivel mi jártuk az országot,AZ IS NEHÉZ ,viszont TÚL KICSI.Persze nagyon jó és hasznos volt!!!!!!!!! \:D/ Ez egy ötlettár-nekem tetszik.
Mutatom a régi és az új könyv nagyságát:
Kép
Kép
Kép
Kép
A régin látszik,hogy milyen használt.10 évig hetente használtuk úton útfélen.
Most megnézem,hogy hol telelnek a baglyok.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 26. 12:28

Magyarországon Túrkeve számít a baglyok fővárosának. A téli hónapokban ezernél is több bagoly tölti itt a napokat. A hideg idő beköszöntével már idén is megjelentek a nagyobb fákon, s a helybéliek ismerősként köszöntik őket.
EZT NE HAGYJA KI!

– Minden télen itt telepszenek meg, a nyírfák csupasz ágai között, előfordul, hogy két tucatnyi is van belőlük – mondta el S.-né Ilonka, aki az egyik belvárosi utcában lakik, ahol gyakran vendégeskednek ezek az erdei állatok.
/https://www.szoljon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/ezernel-is-tobb-bagoly-telel-turkeven-1402321//
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 26. 12:29

Ez egy másik cikk: Nagykikinda Szerbiában van/!!!/Túrkeve pedig Magyarországon.--Nekünk is van baglyunk a fán/Magyarországnak/ :))
https://magyarmezogazdasag.hu/2019/12/0 ... zomszedban
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 26. 12:49

Egy számomra vonzó kép Túrkevéről a sok szép látnivaló mellett:
https://www.google.com/maps/place/T%C3% ... 20.7417284
Kattint rá!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 26. 12:58

Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2020. november 26. 16:22

sziasztok! A baglyok világa érdekel a legjobban :D
Na elkészültem az almás süteménnyel, mennyei finom lett, igaz a méreteket szabadon értelmezve végül dupla munkával de meglett! :-o ;) :D :-bd
Kép
Kép
Kép
Már csak a széle van meg...felfaltuk.. :)) :)) :)) :))
dorina

HozzászólásSzerző: dorina » 2020. november 26. 21:02

Kata!
Nagyon guszta a süti. Kedvet kaptam hozzá. Esetleg a receptet meg lehetne kapni?
f.ági

HozzászólásSzerző: f.ági » 2020. november 26. 21:33

Szép jó estét mindenkinek!
Jövök én, hébe-hóba, mert amióta többet vagyok itthon mindig van valami amit csinálni kell.
Dorina! Nagyon tetszik amiket olvasol!
Paggy, én is megnézném a baglyokat! :-) Mások vagyunk, mindnekinek más a fontos. Örülnék az ilyen könyvnek, mert olyan helyeket mutat meg, ami kincs. Ezért vágyok olyan helyekre a messzi Keleten, ahol nem járnak sokan és lehet mások számára nem érdkees amit az ember lát, de az apró szépségek maradandóak. Legyen az bármi, emberek, épület, bármi...
Kata, nagyon guszta a sütid! Igy este meg igazán csábitja az embert a hűtő kiynitására. :-)
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2020. november 26. 22:47

Sziasztok! hozom majd a receptet, de azt hiszem itt is megosztottam már az egyik hozzászólásnál vagy a facen,,.pillanat. csak annyit tennék hozzá, hogy én sokkal több almával csináltam, mert a kisebbek a jonagold nem bírja a panelt, és nem akartam hogy kidobásra kerüljön. úgyhogy pl nem négy alma van benne, mert az lehet apró vagy hatalmas, és máris más az arány. ami a lényeg, hogy 4 tojással csináltam meg kétszerre, mert először én is kettővel csináltam, de mivel saccoltam csak a lisztet..a mérleg még a szomszédban. így sűrü lett nagyon . Úgy oldottam meg hogy még két tojást felvertem meg a sárgáját hozzákevertem ahogy írta, és óvatosan hozzákevertem a már kész masszához, de egy pici tejjel még lazítottam és így lett ilyen amilyen. Amúgy 25 dkg liszt/fél csomag sütőpor átszitálva, 2o deka cukor én stevia combót használok úgyhogy abból két kiskanál kell csak...az almát citromlével meglocsoltam, kkanál fahéj, szerecsendiót ..a tészta pedig vaníliás cukor és a cukrot..
Az almát alulra elrendezzük, arra a tészta!
Lényeg az edény vagy jénai kivajazása és lisztezése.
:-bd :flower1: :littlehearth: 17o fokon kb5o perc sütés...
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2020. november 27. 14:20

Sziasztok!Kata,nagyon jól néz ki az almás süti. :ymdaydream: :ymdaydream: :ymdaydream:
https://utazovagyoknemturista.hu/Paggy %%- @};-
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2020. november 27. 15:30

drága testvérem...Legyen könnyű neked a föld...
Hát Ő is elment! Írhatja a mennyben a szebbnél szebb dalokat! :flower1: :littlehearth:

Vissza: “Társalgó”