Kata58 írta:Rita! említetted a stíriai metéltet..![]()
![]()
azt sem mostanában csináltam..de meghoztad rá a gusztust...au..és pont most nincs itthon túró.................aish! ma már nem megyek le...nincs az a pénz.
![]()
ugyanis elfáradtam. De nagyon tetszettek a éppen kitett képek micsoda adatok...ezek szerint ha mi megeszünk 25 dkg tésztát na jó ketten mert általában felezem...akkor hány kilométerre valót eszünk...jesszus ha ezt le kellene gyalogolni...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Magdimama írta:Kedves Rita! Köszönöm a 4. részt.Majd jövök hsz-t olvasgatni,na meg nézni,mert látom már túlnőtt rajtam.Gratulálok a választásodhoz.Milyen sokan érdeklődünk.Üdv.Nagyi
Kata58 írta:Szia Rita! végül is nem almáspitét, hanem almás rizskochot csináltam....nosaltisat...az is nagyon finom lett....megcsinálom legközelebb a is ..legalábbb nem megy tönkre az alma
f.ági írta:Szia Rita!
Még mindig csodálattal nézem, ahogy kézzel készitik, verik az asztalhoz a tésztát, és agyalok, hogy hogy a bánatba lehet ebből annyi szál a végére.
Nagyon szépek voltak a romtemplomok, barlangok.
A kisérlet is érdekes volt, miszerint a lúgos vizes tészta nem szakad.
Lányok! Aki megcsinálta már a tésztát , mennyi szódabikarbónát tett a vizbe, hogy lúgos legyen?
A fiam mondta, levideózza, ha csinálok ilyen dobálós tésztát.
Kiváncsi voltam, hogy a bhutáni hajdinatésztát kézzel sodorják? Mitől ilyen egyforma vastagságú? Erre is megjött a válasz. Nem irigylem őket, mert tényleg munkás lehet.
Legalább már tudom, milyen a hajdina kinézete, mint gabona.
Sok érdekesség volt még itt:
Hidraolikus prés megkönnyiti a hajdinatészta kinyomását. - és miylen igazuk van-
Kimcsi tészta, hideg tésztaleves, rizstészta készitése, az ember csak kapkodja a fejét, hogy mindent jól megfigyeljen.
Eddig jutottam a jegyzeteléssel és rájöttem, hogy nem lehet visszaadni ezt a sok csodás információt, ételt, izorgiát, amit itt láttunk.
Senki sem irta még, hogy megfogadta nem eszik se előtte, se utána ahogy megnézte a filmet.
Én három lekváros bukta után úgy érzem kopog a szemem az éhségtől.
Többször előfordult, hogy láttam valamit, elkezdtem rajta gondolkodni miként csinálták, aztán egy idő után mikor már nem is vártam, jött a válasz. Ilyen volt a halotti szertartásnál a tészta, ami olyan rendezett sorba volt begyömöszölve az arany edénykébe.
Rita, szuper volt ez a rész is! Köszönet érte Neked és Krisztinek is.
Én ezt otthon krumplinyomóval oldom meg. Olyankor csinálom, amikor gyors csipetkére van szükségem és nem akarom bügyürgetni a tésztát.
Kata! szuper a rizskoch variációd!![]()
Gabóci5 írta:Rita! Annyi érdekes információ volt ebben a részben is. Még szívesen néztem volna tovább.![]()
A hajdinával és a kölessel kb 20 éve ismerkedtem meg a reformtáplálkozás jegyében. Nem csak köretet, hanem süteményt is készítettem már belőlük. A hajdinát almásnak, a kölest pedig túrósnak csinálom. Tésztát még nem próbáltam, de lehet egyszer nekiugrok. Van egy ügyes szerkentyűm, amivel a gesztenye masszát szoktam kinyomni, majd azzal kipróbálom.![]()
![]()
![]()
Kata58 írta:Köszönöm hogy kitetted az almás rizskochtot tényleg finom..de a citromosat sokkal jobban szeretem...mindenesetre egy próbát megért!
dolores953 írta:Szia Rita
Köszönöm a 4. rész fordítását, Krisztinek pedig az utómunkákat.![]()
Érdekes volt ez a rész is, megnyugvással láttam , azért van ahol sodrófával nyújtják és
késsel vágják fel a szálas tésztát. ( A tyúkhús levesbe valót.)
Alig várom már hogy nyár legyen és legyenek idénygyümölcsök; a hozzávaló rétest pedig lúgos vízzel
fogom elkészíteni. Nagyon kíváncsi leszek az eredményre. A csapkodós tésztát is ki fogom próbálni.![]()
![]()
![]()
Majd próbálok fotót is hozni.
mikaz írta:Köszönöm Rita! Még nem tudtam megnézni, de gyűjtögetem!
nildiko írta:Köszönöm szépen a 3-4 rész feliratát.
mkatinka írta:Sziasztok!
Rita viszem a 4.részt,köszönöm szépen!
Még ma belelesek, de csak holnap nézem meg,mert elfáradt a szemem az olvasásban. Annyira jó végig olvasni a hozzászólásokat,
olyan jól szórakozom! Gyönyörűségesek a képek a megsütött csodákról, nagyon ügyesek vagytok! Mi kenyeret mostanában ritkán sütünk- s bár huszonéve van kenyérsütőnk,nemigen használjuk.Ha mégis,a férjem szokta kézzel dagasztani, nagyon finomakat tud csinálni.Szerintem sokkal finomabb így , a sütős nekem mindig sokkal szárazabbnak tűnt. Én ma Anyák napja alkalmából kétféle kaláccsal leptem meg a családot.
Katának üzenném :a medvehagymát ha megdörzsölöd és érzed azt a finom hagymaszagot,biztos nem cserélték őssze a gyöngyvirággal.
Az ország egyik legnagyobb medvehagyma-lelőhelye itt van a környékünkön, a Mecsekben.Orfűn medvehagyma fesztivált is szoktak rendezni ,amikor megjelennek az első hagymák.Sajnos az idei évtől kezdve elég nagy területen megtiltották a szedését, mert sokan
nem ismerték a mértéket, és zsákszámra tépkedték ki.Szerencsére a fiamnak vannak tiltott területen kívüli jó lelőhelyei, így idén is tudtam eltenni kicsit a hűtőbe.Nagyon szeretjük levesnek, pogácsába vagy épp kenyérbe!
Mindenkinek kellemes kalandozást kívánok továbbra is a tészta világában, és szép hetet!
Kata58 írta:Köszönet a narancshéjtipphez...legközelebb azzal csinálom.Apu most beiglit rendelt.A héten az lesz a soros sütemény...de a kelesztést lugos vizzel csinálom majd.
Nagyon guszta a csokival leöntött rizschoh is.!Kipróbálom majd a medvehagymás pogácsát is. Minden alapanyag van hozzá!
.
Most készülődünk, délután jövök legkorábban. Mindenkinek áldott, sikeres hetet kívánok...A vizsgázóknak különösen!!!!![]()
![]()
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég