ma már harmadszor vagyok fenn de nem sokáig, mert harmatgyenge vagyok még...rég voltam ilyen cudarul, de majd rendbe jövök...most meg Samuka kezd jéghideg lenni és izzad mint a ló...

Kata58 írta:Szia Rita, nem tudtam a megáról leszedni, mert azt írta hogy túlléptem a keretet majd holnap azzal kezdek![]()
ma már harmadszor vagyok fenn de nem sokáig, mert harmatgyenge vagyok még...rég voltam ilyen cudarul, de majd rendbe jövök...most meg Samuka kezd jéghideg lenni és izzad mint a ló.....remélem nem lesz komoly...
![]()
![]()
![]()
![]()
Vaskica06 írta:Köszönöm szépen a 6. részt.Nagy élmény volt ez a sorozat.Gyönyörű és izgalmas helyekre vitt el.Sok új dolgot megismerhettem.Nagyon tetszett.Kár,hogy már az utolsó résznél járunk.Még elnézegettem volna.Megyek és megnézem az utolsó részt.Vittem a Guge-t is.Nagyon kíváncsi vagyok rá.Köszönöm a segítséget.
Nagyon köszönöm,hogy a segítségeddel sok új élménnyel lettem gazdagabb.
További kellemes estét kívánok.
Danna írta:Kedves Rita, őszintén örülök, hogy az általad készített fordítással nézhetem meg ezt a rendkívüli sorozatot.
Óriási történelmi és kulturális jelentőséggel bír, bizonyára nagy élményt fog nyújtani.
Egy misztikus, nagyon különleges utazás lesz............
Hálás köszönetem!
f.ági írta:Szia Rita!
Csodás volt nagyban nézni a tájat, a jakokat. Azt hittem megáll bennem az ütő, mikor az egy méter szélességű tó feletti úton az egyik jak előzni akarta a másikat. Nem könnyű élet az is biztos se nekik, se az embereknek. akik nem sokat találkoznak a családjukkal egy év alatt az is biztos.
Kemény embert próbáló munka mindenki számára. A jakokról a szürkemarha jutott eszembe. Hogy birkóztak a szarvuknál fogva velük! Régen mindig csodáltam ezeket az állatokat, olyan ősi erő van bennük, hogy ihajj. Kis - nagy - tömzsi állatok, hatalmas szőrrel, nagy bufla fejjel.![]()
Figyeltétek, hogy a hold keskeny sarlója nem úgy áll, mint nálunk?
Amikor mérték a sót és a kukoricát, ők nem lesimitották, hanem púposan adták tovább. Másik részben szép simára lehúzták a tetejét, igy volt egy adag.
Jó volt látni,hogy hiába a kemény út, olyan szép mosolyt tudnak produkálni és láthatóan tudnak örülni a legkisebb örömnek is.
Kiváncsi leszek majd a befejező részre is nagyon.
Köszönöm a mostani élményt is!!
Rita írta:Olyan kíváncsi lettem volna rá, mi volt az a por, amit ez a férfi jó mélyen felszippantott:
nildiko írta:Köszönöm szépen, elvittem az újdonságokat.
Szép hétvégét mindenkinek.
Gabóci5 írta:Rita! Nagyon érdekes volt ez a rész is. Az első gondolatom a tájra vonatkozik. Hiába kopár, szürke, mégis lenyűgöző! Az jutott eszembe, hogy sokkal szebb mint a Grand Canyon.
Nem csodálom, hogy ez a vidék tele van legendákkal, és csak kb. 120 éve fedezték fel a Guge királyság létezését. Érdekes a vallás befolyása a történelmére. A királyi palota monumentális nagysága, a freskók szépsége, a belső titkos folyosó, az egyszerű emberek sziklába vájt barlanglakásai mind-mind lenyűgözőek. Ebben a környezetben csatornát építtetni, gabonát termeszteni és állatokat tenyészteni, nagy uralkodókra vall, akik megszilárdították a királyságot. A kereskedelem során nem csak árut cseréltek, de új népcsoport is letelepedett, behozva a dromedárokat és az iszlámot. Guge volt a központja a keleti és a nyugati civilizációk találkozásának.
Sokadszorra is csak tisztelettel leborulni tudok az itt élő emberek előtt, ahogy küzdenek a természettel az életben maradásukért.
Feltétlenül újranézős!!!
virag1 írta:Kedves Rita!
Köszi az utolsó részt is, érdekes volt.
Megnéztem a másik filmet is a Guge királyságról. Igy összességében elgonodlkoztató, hogy képesek voltak ilyen erőditményt építeni.
Valaha gazdagság lehetett a falfestmények alapján, de az elsívatagosodás ezt a földrészt is utolérte. Mert víz és élelem nélkül nem lehet megmaradni.
Köszönet mégegyszer e csodás sorozat fordításáért.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
f.ági írta:Szia Rita!
Köszönöm az új részt is! Megvallom őszintén ezt a mostanit vártam legjobban amikor kikerültek a cimeik.
Talán, mert ifikoromban régész akartam lenni.
Nagyon szépek voltak a falfestmények. Finoman, részletesen kimunkált, szines csodák!
Mindig is kiváncsi voltam, milyenek lehettek ezek az ősi városok a saját idejükben, találgatni lehet, úgysem tudjuk meg már.
Jó volt a végén újra átélni az eddig látottakat!
Én nagyon örülök ennek az új ismeretanyagnak, amit kaptunk Tőled. Titkon csak remélni tudom, hogy találsz még ilyen nyalánkságokat és megosztod velünk!.
Kata58 írta:sziasztok! Addig jutottam, hogy elolvastam egy két hozzászólást, de már mennem is kell lefeküdni...pedig aludtam egyet, azt hittem utána jobb lesz de még nem ...vigyázzatok magatokra..puszim mindenkinek!![]()
![]()
![]()
nildiko írta:Köszönöm szépen, elvittem az újdonságokat.
Szép hétvégét mindenkinek.
...anno nem volt akkora hatással rám a régészeti lelet és történelmi-kulturális jelentősége, mint most. Az, hogy Guge az indiai, nyugati és keleti utak csomópontján feküdt, csak most csörgött le, de jobb későn, mint soha
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég