Van képem hozzá

gyomar

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: gyomar » 2016. július 26. 15:22

Kép
Kép
gyomar

HozzászólásSzerző: gyomar » 2016. július 26. 15:27

Kép
gyomar

HozzászólásSzerző: gyomar » 2016. július 26. 16:01

Kép
gyomar

HozzászólásSzerző: gyomar » 2016. július 26. 16:13

Kép
Gabóci5

HozzászólásSzerző: Gabóci5 » 2016. július 26. 16:21

Marcsi! Köszönöm a képeket, a lányodnak is. Több kedves emlékem fűződik Szegedhez, így a Dóm térhez is. Szépek a képek, ügyes a lányod. :ymapplause:
gyomar

HozzászólásSzerző: gyomar » 2016. július 26. 19:01

Gabi!
Nagyon szépen köszönöm, aranyos vagy, csak erősen gyakorolnom kell a kicsinyítést, mert így gyorsan tele lesz a Rita honlapja. x_x
Marcsi :-)
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 26. 19:35

Gabi és Marcsi! Gyönyörűek a fotóitok, és még jól ki is egészítik egymást!
Gabi a természetből, Marcsi az ember által épített környezetből tett ki képeket!

Mindkettőtök lányának van tehetsége a fotózáshoz!

Kép
MinGi

HozzászólásSzerző: MinGi » 2016. július 26. 19:39

Kedves Marcsi! Rita ajánlott régebben egy képátméretező oldalt, egyszerű és jól használható. Ha gondolod próbáld ki Zsike
Spoiler: mutasd
http://www.kepatmeretezes.hu/
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 26. 20:17

Chester:

Ma az egész napot Chesterben töltöttük. Pontosan 30 km-e van innen, és több dolog miatt
is érdemes ellátogatni ide. Az első számú turista célpont az állatkertje. A Forbes szerint
2007-ben a világ 15 legjobb állatkertje között tartották számon. 2015-ben már a világ
hetedik legjobbjának szavazták meg a TripAdvisornál. A zoo nemcsak hatalmas, és gyönyörű,
hanem fontos kutató munkákat is folytatnak itt.

http://divat-trend.com/chester-zoo-egy-meses-allatkert-tortenete

Nem szeretem a állatkerteket, csak akkor megyek oda, ha muszáj, például gyerekeket
viszünk oda, de ha már a világ egyik leghíresebbjéről van szó, és itt van a közelben,
úgy döntöttem, hogy ezt nekem is látnom kell. Nagyon-nagyon-nagyon nem bántam meg!
Fantasztikus élmény volt, a sokszínűsége, a csodálatosan megalkotott parkjai, sétányai,
a gyönyörű növényei, a "szórakoztatva tanítsunk" koncepciója, a családbarát környezete
a nagy gondossággal kialakított "házai" (pillangó, madár, növény, csimpánz, orángután...)
miatt. Az eredeti funkciója mellett mindent elkövetnek, hogy ott tartsák az embereket
egész napra. Rengeteg környezetbe illő üzlet, étterem, és mindenféle, az állatkerttől
nem idegen szórakozási lehetőség áll a családok apraja és nagyja rendelkezésére. Ez furán
hangozhat, de nem az.
Egyet nem bírtam csak, az állatok látványát. Minden állatkerttel ugyanaz a problémám.
Unatkozó, ide-oda fetrengő csimpánzok, az egészen nagy, de mégsem szavanna méretű
területre beszorított érdektelen oroszlánok, üres tekintetű elefántok, szárnyaszegett
madarak... Nem is fotóztam állatokat, minek, úgysem nézném meg újra a képüket.

A fotóim nem adják vissza azt a szépséget, amiben részünk volt... sajnos. De azért
kipakolom a képeket:

A lepkeházban nem sajnáltam annyira a lepkéket, mint az emlősöket. Őket megpróbáltam
lencsevégre kapni, de bizony nem is volt olyan könnyű:

Kép
Kép
Kép

Összezárt szárnnyal...

Kép

... és kitárt szárnnyal:

Kép

Folyt. köv.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 26. 20:41

Csak úgy...

Kép

A madárházban:

Kép
Kép
Kép

Bárhol le lehetett ülni a fűre, akár plédre is:

Kép

Az állatkert felett, nem túl nagy magasságban akár kisvonattal is végig lehetett járni a zoo-t:

Kép

Időnként hangosan hörgő dinók bukkantak fel, amivel szerintem az volt a céljuk, hogy a már
nyűgös gyerekeket feldobják egy kicsit. Mondanom sem kell, hogy a dinók mellől nem akartak
elmozdulni, ekkor a szülők kezdtek el nyűgösködni:

Kép
Kép

Folyt. köv.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 26. 21:06

Tavaly adták át a Szigetet, ahol mindenféle izgalmasságok vannak. Pár egzotikus ország néhány
állatritkasága mellé, a jellemző növényeket, és a kultúrájuk egy szeletkéjét is bemutatják.
A szigeten szigetszerűen vannak elhelyezve a szigetecskék - ezt jól megmondtam - amit körbe
is lehet hajózni. Ha gyalog megyünk, akkor kis hidak kötik össze őket. Nagyon tetszett az egész:

Itt szumátrai hangulatba kellett kerülnünk, és kerültünk is:

Kép
Kép

Bali:

Kép
Kép

Talán Borneo (ugyanúgy bambuszcsöveken folyt a víz, mint a bhutáni filmemben, azért
fotóztam le:

Kép
Kép

Szulavéziben a szulavézi stílusú kajálda és ajándékbolt:

Kép
Kép

Kép
Kép

Folyt. köv.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 26. 21:21

Pár pub, étterem és kávézó az állatkertben

Kép
Kép
Kép

Én "fish and chips"-et (sült hal sült krumplival) kértem ebédre, mert még soha nem
kóstoltam meg ezt az igazán eredeti angol ételt. Itt lehetett kapni, vettünk is.
Tőkehalból készült, finom volt:

Kép
Kép

Folyt. köv:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 26. 21:29

Pár szép fotó:

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Folyt. köv.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 26. 21:46

Növények, virágok:

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 10:43

Az állatkert után még bejártuk Chester városközpontját. Többre nem volt időnk, de ide még vissza fogok
térni, hogy végignézzem a rengeteg műemléket.

Ezt olvastam a városról:

"Először a rómaiak építettek itt katonai tábort 79-ben, hogy a Dee folyó körüli termékeny földeket megvédjék.
A várost akkoriban Devának nevezték. A rómaiak kivonulását követő évszázadok harcban teltek el, a szászok
a 7. században kiűzték a briteket, s csaknem teljesen lerombolták azt, ami a római városból megmaradt.
Harcoltak érte a különböző angolszász törzsek is, míg Ethelfleada, Mercia királynője el nem foglalta, és újjá
nem építette a 10. sz. első éveiben. A város sokáig ellenállt a normannoknak, s a normann hódítást követően
négy évszázadon keresztül háborúzott a walesiekkel. A Tudor korban felvirágzott a város, a jólétet az ipar és
a kereskedelem biztosította, de a polgárháború véget vetett a jólétnek, s újabb pusztítást hozott a városra.
Cromwell csapatai 1644-1646 között két évig ostromolták.

A sok pusztítás ellenére Chester római falaival, a 70-es években feltárt amfiteátrumával, egész Angliában
páratlan, feltehetőleg a 13. századból származó emeletes üzletházsoraival, gyönyörű katedrálisával, a normann
korból származó kolostorával, városának időtlen hangulatával, olyan, mint egy nagyszerű szabadtéri múzeum."

Forrás:http://www.londonanglia.hu/varos/chester

"Az eredeti római falak szabályos négyszögben övezték a várost... A ma álló falak a 14. sz.-ban épültek, s ma is,
akárcsak a rómaiak idejében, csak a négy kapun keresztül lehet bejutni a városba... A többször átépített városfal
legjobban megmaradt szakasza a katedrálistól fut az Eastgate-ig (Keleti kapu), ahol 1897 óta áll a csodálatos
kovácsoltvas óra."

Nekünk most csak ezen, a fentebb említett szakaszon sikerült végigmennünk. A Chester kanális partján sétálva
jutottunk el a falszakaszhoz:

Kép
Kép

Több hajó is horgonyzott a kanális oldalánál:

Kép

Volt, amelyikben ott voltak a tulajdonosok. Ha már ott voltak, feldobták a hajójukat. Nem ez az egyetlen,
amelyikre virágok voltak kipakolva:

Kép

Itt már látszik a városfal, az egyik toronnyal (balra):

Kép

Itt lehet felmenni rá. Háttérben a katedrális:

Kép

Folyt. köv.
Unni2011

HozzászólásSzerző: Unni2011 » 2016. július 27. 10:58

Rita, köszönöm az újabb élménybeszámolód! :) Nagyon érdekesek, szépek a virágok is. :movingflower: A képeiden elnosztalgiázgatok, az épületeken, a hangulaton, ugyanis én is kétszer jártam Londonban és a környékén, és a fíling most újból megcsapott. ;;)
Kép
KépKépKép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 11:04

Fenn a falon:

Kép

Balra: a Katedrális kertben található egy családi solymászat, ahol többféle madárral tart bemutatót
Tommy McNally és Sophie Pegg solymász. Most egy keselyűt vittek ki magukkal. Épp akkor kezdődött
a bemutató, amikor odaértünk, sajnos nem maradhattunk.
Van egy honlapjuk, innen okosodtam:

https://twitter.com/chesterfalconry

Innen tudom azt is, hogy egy keselyűvel tarthatták a bemutatót, mert csak az fekete a képeken,
és mi is egy nagy fekete madarat láttunk. Még bagollyal, sólyommal, és héjával dolgoznak, de azok
nem olyan testfelépítésűek, mint amit láttunk:

Kép
Kép

Jobbra: kilátás a kanálisra:

Kép

Egy tornyocska. Sajnos be volt zárva:

Kép

Mielőtt elértük volna az órát és ezzel a Nyugati kaput, itt jobbra le lehetett menni a falról. Megnéztem,
hová vezet az út. Egy étteremhez:

Kép
Kép

Folyt. köv.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 11:38

A kapu és az óra lentről:

Kép

Utcarészlet fentről:

Kép

"A négy városkaputól (Eastgate, Northgate, Watergate, Bridge Gate) utcák vezetnek le, melyek a város közepén
találkoznak. Az utcákon igen sok a régi favázas ház, s különösen érdekesek az emeletes üzletházsorok (rows),
melyek szépen faragott kiugró emeleti homlokzatát a földszint fölött oszlopok tartják."

Kép

"A hosszú emeleti árkádsorok az egymás fölötti boltokkal, évszázadokkal megelőzték a modern sokszintes
üzletközpontokat. Bár a kiugró ablakfülkék és a gerendadíszítések legnagyobb része a 19. századból való,
a házak már a 13.-14. században is álltak, és sok helyen felismerhetők az eredeti épületrészek."

Még mindig ez az oldal a forrásom:

http://www.londonanglia.hu/varos/chester

Kép
Kép

Folyt. köv.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 12:10

"A Rows házai az Eastgate és a Bridge utcák találkozásánál a leglátványosabbak. A gyönyörűen
megőrzött középkori város káprázatát a katedrális és a régi városfalak látványa mellett a kikiáltó
hangja teszi teljessé."

A katedrális:

Kép
Kép
Kép

Kép
Kép
Kép

Folyt. köv.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 13:00

A városháza:

Kép

A városi könyvtár:

Kép

A vasútállomás. Vonattal érkeztünk a városba, és busszal mentünk ki az állatkertbe.

Kép

Ahogy kilépünk az állomásról, a Queen Hotel látványa fogad:

Kép
Kép

Bekukucskáltunk a parkjába:

Kép

Az út másik oldalán pedig Town Crier nevű pub:

Kép

A valamikori gőzmalom épületében alul éttermek, az emeleti helyiségekben kiadó irodák vannak.
Nem kis pénzűeknek. A belső fotókat a netről szedtem le:

Kép
Kép

Folyt. köv.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 13:18

Még pár szép fotó:

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Gabóci5

HozzászólásSzerző: Gabóci5 » 2016. július 27. 13:34

Szia Rita!
Köszönöm a képes élmény beszámolódat amit minden napodról küldesz . Csak ámulok és bámulok olyan csodálatosak. Szeretem az ódon városokat melyeken nyomot hagyott a történelem, legszívesebben nagyban nézném ezeket a képeket. A parkok zöldje, a virágok élénk színe, hangulatos városrészek, az épületek stílusa mind elragadó. Nagyon sokat lehetne ott elidőzni.
@};- %%- @};- %%- @};- %%-
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 16:57

Unni2011 írta:Rita, köszönöm az újabb élménybeszámolód! :) Nagyon érdekesek, szépek a virágok is. :movingflower: A képeiden elnosztalgiázgatok, az épületeken, a hangulaton, ugyanis én is kétszer jártam Londonban és a környékén, és a fíling most újból megcsapott. ;;)

Szia Unni! Nagyon szívesen! Élvezettel pakolászom ki a fotóimat, csak rettentő lassan haladok vele.
Miközben válogatok a képek között, újra és újra végignézem az egészet. Még az elrontottakat sem
töröltem ki. Nooormális?

Egy aranyos fiatalka vérbükk állt az állatkert bejáratánál. Nagyon szeretem, az iskola közelében is
van egy hatalmas példány, de az már több, mint 100 éves. Sajnos a régi laptopomon vannak azok a
fotók, amiket júniusban, az utolsó tanítási napon készítettem róla, különben most betenném őket.
Hasonló képeket csináltam a kupacsáról, és azokról a növényekről, amik a törzsére ránőttek, pont
úgy, ahogy itt a falakba szoktak.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 17:12

Gabóci5 írta:Szia Rita!
Köszönöm a képes élmény beszámolódat amit minden napodról küldesz . Csak ámulok és bámulok olyan csodálatosak. Szeretem az ódon városokat melyeken nyomot hagyott a történelem, legszívesebben nagyban nézném ezeket a képeket. A parkok zöldje, a virágok élénk színe, hangulatos városrészek, az épületek stílusa mind elragadó. Nagyon sokat lehetne ott elidőzni.
@};- %%- @};- %%- @};- %%-

Gabi! Nagyon szívesen! Mint mindig, most is magamból indulok ki. Én is örömmel
nézegetem más képeit, ezért abban a hitben vagyok, hogy az enyémnek is örülnek
mások.

Ez a város gyönyörű, szerencsére a fotók egész jól visszaadták a hangulatát. Jó lesz,
ha újra visszajöhetek, és mindazt megnézhetem, ami most kimaradt. Azt olvastam,
hogy az északi fal legvégénél vannak a római maradványok, és az Északi kapunál
található a város legdíszesebben faragott épülete, illetve a legrégebb óta nyitva tartó
vendéglője.

Ez is gyönyörű épület:

Kép
Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2016. július 27. 17:35

A végére hagytam a hortenziákat. Én csak a "falusi" verziókat ismerem, azt a két-három fajtát,
amit nálunk is lehet látni a faluban. De most itt szélesedett a hortenzia ismeretem. Kiteszem az
összeset, amit eddig lefotóztam. Azokról nem csináltam képet, amelyeket már ismerem. Remélem,
látok még új fajtákat! Ezeket vegyesen itt, és az állatkertben készítettem:

Kép
Kép
Kép

Ennek a két fajtának a feje kúp alakú volt:

Kép
Kép

Ezek milyen különlegesek!

Kép
Kép
Kép
Kép