Van képem hozzá

Rita
Adminisztrátor

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. június 5. 6:56

Sziasztok!

Elolvastam, jól megnézegettem, amit Paggy kitett, de majd csak azután lesz időm bővebben írni róla, ha hazamentem.
Mindjárt mindenki felébred, és beindul a nap. Még iskolaszünet van, ma és holnap Lilykézek még, szombaton meg
szeretnék legalább két fogást megfőzni, hogy a lányomnak legyen még pár főzésmentes napja, miután hazamegyek.

Vasárnap már otthon leszek. Hétfőn a szokásos menetrend lesz. Bevásárolok, feltöltöm a hűtőt, főzök, mosok, kicsit
takarítok (a negyedikre jóval, de tényleg jóval kevesebb por jut fel, ezt meglepődve tapasztalom), és ide is jövök,
ez biztos.

Tegnap reggeli képek. Még pizsamában voltunk mindketten. Eper- és borsószedés (nyersen eszegetjük, jó kis zsenge még),
majd teregetés a fincsi napsütésben. Utána reggeli. Lilykének nem paradicsom, paprika, vagy uborka kerül a tányérjára
a hummuszos pirítós mellé, hanem gyümölcs. Ő alakította így magának az évek alatt. Válogatós, de szerencsére nagyon
sok gyümölcsöt megeszik egy nap. Az utolsó képen a szintén tegnapi ebédje látható (a dinnyével kezdi az evést :)),
az ő gyomrának ez természetes).
Az első képen a korábban leszedett borsó és eper látható. Végre nemcsak a bolt polcain láthatja ezeket a növényeket.

Spoiler: mutasd
Kép

Kép

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 6. 17:37

Sziasztok@Egy kulonleges konyvbemutatora megyek.Ma van az Irodalom Ejszakaja és egy kavezoban ebből a könyvből olvasnak fel:
https://www.libri.hu/konyv/hvang_borum. ... sbolt.html
https://www.irodalomejszakaja.hu/
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 6. 17:42

Kép
Éppen villamosozom oda
Kép
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 6. 17:46

Majd hozok kepeket. \:D/
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. június 6. 19:56

Rita! Nálunk vasárnap és hétfőn semmi nem lesz nyitva!
sziasztok Lányok jövök majd én is... :x :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. június 7. 7:22

Sziasztok!

De jó, hogy szóltál, Kata! Már hívtam is az otthoni fiamat egy listával, hogy mit vegyenek meg nekem.

Hétfőn jövök bővebben.

El tudjátok képzelni az otthoni nagy hőségben, hogy így felöltözve mentünk tegnapelőtt Lilykével a boltba?
Pedig igaz. De az is igaz, hogy hazafelé már le kellett venni a dzsekit, mert elment a nagy vastag fekete felhő
az égről, és egy vékonyabb réteg került a helyére, ami már jobban átengedte a meleget. (alsó kép).

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 7. 14:09

Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. június 7. 19:39

sziasztok Lányok! Szép estét mindenkinek! Köszönöm ezt az érdekes videót Paggy, ki is tettem a főlapomra, mert a másik pesti barátnőmmel szoktunk azzal viccelődni, hogy küldöm a kostolót a drónnal.... :)) :x :ymhug: :-bd

Örülök Rita, hogy ezzel tudtam segíteni... :ymhug: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 8. 7:32

Fontos!!!
Tettem ki magyarázó szöveget a himzeskiallitashoz
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 8. 7:48

Kép
Fantasztikusan finom,most reggel megcsinaltam
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 8. 7:53

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 8. 12:20

Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. június 8. 14:52

Sziasztok!

Hazaérkeztem, holnap jövök! (Ez nem fenyegetés, csak ígéret. =)) )
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. június 8. 17:38

Hurrá! Biztonságban Itthon! :x :-bd :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. június 8. 17:39

Paggy, neked meg köszi a remek receptet! szép hétvégét és ünnepet! :x :D :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 9. 7:58

Aki nem csak felszinesen erdeklodik Kína iránt,annak ajánlom Sálat Gergely videóit!Halas vagyok a sorsnak,hogy vannak olyan emberek,akik önzetlenül megosztják a tudásukat.
Cim:
A régi Kína őstörténet 01.Salat GergelyMegtekintes a youtubeon
Tisztelni kell a tudást. ^:)^
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 9. 10:30

Már a 2. Részt hallgatom Sálat Gergely Kína történetéből.Nagyon nagyon érdekes,érthető,sok hasznos információval.1 rész kB.1o20 perc,de olyan érdekes,hogy gyorsan elrepul és mivel leallithato,bármikor folytatható.Szerintem annyit nézünk kinai SOROZATOKAT és ITT VAN NEKUNK A NAGY MOSTANI KINA,hogy érdemes tanulmányozni a történetet.Ugyanugy,ahogy a zsido-jereszteny kultura a kinai is a 3 nagy kultura resze.Nem nehéz megerteni az előadáson hallottakat,bátran fogjátok bele!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 9. 10:34

Nincsenek véletlenek!
Kép
A múlt héten vettem a konyvturkaloban ezt a könyvet.Nem tudom lattatok-e a HAROM KIRALYSAG TITKA c.szuper,kinai sorozatot.?3x néztem meg.450ft volt a könyv és ekkor találtam rá Sálat Gergely a könyvet ismertető videójában.
A harom kiralysag története a 4. Legfontosabb irodalmi mű egyike,mely a régi Kínában íródott.Ez az Édesvíz kiadó által megjelenését könyv,csak pici részlete a 120 fejezetből álló nagy műnek.Beteszem az ismertetőt és Sálat Gergely videóját is,amelyben ajánlja.Elkezdtem olvasni,lassan lehet haladni vele,mert milliónyi eseményről szól a Harom kiralysag korából.Addig nem folytatom,amíg a Kína története videókat meg nem néztem és ki nem jegyzeteltem vázlatosan.
Képfree pic upload
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. június 9. 17:50

Sziasztok!

Kata, igaza van Paggynak, egy járókeretszerűség vagy egy kerekesszék is megoldást jelenthetne Samu számára. Nálatok
van lift a házban, nem jelentene problémát a lejutásotok, és te is nyugodtan tudnál nézelődni, vásárolni. Szerintem TB-re
is felírnák nektek, de ebben nem vagyok biztos.

Hülye csótányok! Szerencsére én még nem találkoztam eggyel se egyik lakásban sem, ahol eddig éltem. Úgy tudom a
paneleket szeretik igazán. Míg falun éltem hangyát kellett irtanom legalább egyszer egy évben, és pók is rengeteg volt,
azokat csak úgy összeporszívóztam. Tudom, ki kellett volna vinni őket a kertbe... ^:)^ Ja, meg ősszel kellett nagyon
vigyázni, nehogy résnyire is nyitva maradjon az ajtó, mert azonnal besurrant egy-egy egér. Hű, de utáltam!

Kb. 3-3,5 órás út északra a másik nagymama.

A zabkeksz nagyon egyszerű (elronthatatlan) receptje:

3 túlérett banán
15 dkg apró szemű zabpehely
5 dkg kókuszreszelék
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál ecet
1 púpos kiskanál ceyloni fahéj
1 csipet só
mazsola
étcsokidarabkák (el is hagyható)

A banánokat egy tálban krumplinyomóval jól összetörjük, majd minden hozzávalót beleöntünk a tálba és kézzel jól
összekeverjük. Sütőpapíros tepsibe gombócokat teszünk, amit az ujjainkkal kissé lelapogatunk. Ebből az adagból kb.
12 darab lesz. 170-180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Egy tiszta konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.

Tegnap mellbe vágott a hőség, amikor kiléptem a repülőből. Máskor is jártam már így. Hidegből indultam és hőségbe
érkeztem. 5-6 hét múlva megyek vissza, mert kezdődik a nyári szünet Lilykének, és évek óta nem tudom eldönteni,
hogy szerencsésnek érezzem-e magam, amiatt, hogy nem vagyok itthon a legnagyobb kánikulában. Imádom a meleget,
a napsütést, de Angliában ez csak ritkán adatik meg nyáron. Fura dzsekiben vagy vastag pulcsiban létezni (néha estére
még be is fűtünk rövid időre) júliusban meg augusztusban. Viszont a tartós kánikulát se szeretem. De akkor is....

Paggy, a képen, amit kitettél nagyon jól nézel ki. Tragédia, betegség, több rossz dolog is elért téged mostanában, de ez
kívülről nem látszódik már. Persze tudom, hogy belül ott vannak a lenyomatai, és sok mindent kell még megemésztened.
Mindent tégy úgy, ahogy jólesik.

Az angol nagyinak nagyon nagy fájdalmai vannak. Végtelenül sajnálom szegényt.

Jót nevettem a válogatós gyerekből lett séfen. Az nem biztos, hogy Lilyke séf lesz, de főzni megtanítjuk az tuti. Az angolok
már nem nagyon főznek. Az üzletek tele vannak kész ételekkel, amit csak be kell tenni a mikróba vagy a sütőbe, és már
lehet is enni. A vőm is ilyen ételeken nőtt fel, tehát már az ő anyukája (78 éves) se főzött, csak melegített. Nálunk ez a
korosztály még javában maga készítette az ételeket, de még az én korosztályom is. Szerencsére a vőm teljesen átállt a
ténére, nem kell neki külön főzni. Van pár étel, amibe bele se üti az orrát, például a főzelékek. Kivéve a kelkáposzta főzelék,
amit imád. Úgy nőtt fel, hogy zöldség még csak-csak, de gyümölcs soha nem volt az asztalon, és nem azért, mert nem volt
rá pénzük. Egy átlag angol rettentő kevés zöld félét eszik. A készételek, bár nem olyan arányban, mint Amerikában, de
rengeteg zsiradékot, cukrot stb. tartalmaznak. Ha néha veszünk chipset, azon is érződik, hogy jóval több cukor van benne,
mint itthon. Ugyanez elmondható a ketchupról, fagyiról, jégkrémről, csokiról, pékárukról, süteményekről. Nagyobb a vegán
választék, mint itthon, de nem egészségesek azok se.

Mindannyian mások vagyunk, nincs ezzel semmi gond. Volt olyan kolléganőm, aki a legintimebb dolgait is kibeszélte a tanáriban,
míg a válásom ténye mindenkit váratlanul ért, mert soha nem beszéltem róla, hogy milyen nehézségeim vannak a házasságomban.
Van, aki szereti kikérni mások véleményét, én nem. Azt mondják, nem szabad magunkba fojtani a problémáinkat, sokkal jobb, ha
kibeszéljük. Nálam ez nem működik. Én szeretem magamban lerendezni a dolgaimat. Megemésztem, feldolgozom, és megyek
tovább. Ezt a technikát már gyerekkoromban elsajátítottam. Muszáj volt.

A lakásban a nagyszobába még sok mindent kell vennem, de ebből csak a könyvespolc lesz nagyobb darab, a többi a csinosítást,
a komfortosabbá tételt fogja szolgálni. Nem sietek, nézelődöm, ötletelgetek. Októberben fognak jönni a gyerekek, addigra szeretném
teljesen berendezni. A hálószobába nem kell - nem is férne - nagy dolog, azt is csak csinosítani kell. A többi helyiség készen van.

Miért szedted szét a számítógépes asztalodat?

Nagyon szép volt a videó a hímzésekről. Máskor, ha újra fogsz nekünk hímzéseket hozni, több közeli felvételt is készíts, légyszi.
Olyan szívesen megnéztem volna, hogy melyik mintát, milyen öltésekkel készítette a művész. Ez csak egy kérés, nem követelőzöm.

Istenem, de jó Birinek, hogy még van anyukája!

Rendben, hogy Lee Jungsook negyven éve készíti ezeket a gyönyörűségeket, de akkor is hihetetlennek tűnik ez a termékenység.
Több darab is hatalmas méretű és tele van zsúfolva mintával. Nekem a csomagolókendők és a királyi viseletek tetszettek a legjobban.
Nagyon érdekesek voltak a hímzett-festett képek. Amíg közel nem vitted a telefont az egyikhez, nem tudtam megállapítani, hogy
melyik rész van hímezve. Festménynek tűnt az egész.

A fotóidról szeretnék még pár dolgot írni, ami nem a kiállításhoz kapcsolódik, de eszembe juttatott valamit.

Nem tudom, hogy véletlenül vagy szándékosan történt-e, de "lőttél" pár fotót portré módban, ami különösen tetszik nekem.
Mutatom:

Biri és amit néz éles, a többi képrészlet elhomályosodik.

Kép

Az előtérben álló három hölgy éles, a többi rész homályos.

Kép

És ez is.

Kép

A sok lábról egy próbafülke vagy egy szavazófülke jutott eszembe. :D
https://i.postimg.cc/x837shnX/20250515-181845.jpg[/img]

Az Irodalom Éjszakájától folytatom holnap.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. június 10. 6:27

Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. június 10. 18:21

Sziasztok!

Paggy, elolvastam miről szól Hvang Borum könyve. Megfilmesítve, sőt több részben feldolgozva is tetszene nekem.

A drónos videóba belelapoztam, de nem nézem most végig. Egy hónapnyi elmaradásom van a yt-on. Sok videó már
el is avult (azok, amik a napi politikával, híradásokkal foglalkoznak), de azokat se tudtam még mindet meghallgatni,
amik csak pár napja jöttek ki. Holnaptól elkezdek fordítani is. Nagyon vágyom rá. Tavaly ősszel fordítottam utoljára.
Egy nagyon jó thai sorozaton dolgozom, még csak a negyedik résznél tartok. Újra kell néznem ezt a négy részt, és
utána belekezdek.

Nagyon guszta a répatortád. Sokáig nem akaródzott megkóstolnom, mert azt hittem répa íze van x_x , de egyszer
rávett a lányom, és jól tette. Azóta ő is répatortát süt ha a családban valakinek szülinapja van. Nagyon szeretik.
Karácsonykor tesz a tésztájába mézeskalács fűszerkeveréket, úgy süti meg.

Hű, a Kína történelméről szóló videók nagyon hosszúak. Tudom, hogy te nagyon szereted a történelmet, sajnos
engem kevésbé érdekel. Ha történelmi sorit fordítok, akkor nagyon szeretek a kornak utána nézni, még élvezetet
is találok benne, de igazából csak az izgat, hogy ne fordítsak butaságot.

A piacosba szintén belelapoztam. Nagyon szeretem a "kajás" videókat... fordítani is.

Kata, friss fotókat nem találtam, ezért pár szép emléket a fb oldaladról. A vörös rózsáról
és a jezsamenről eszembe jutott a pici falusi létem, a felhőidről meg az, hogy holnap én is fogok felhős napnyugtákat
hozni. Kedvencem a fehér-sárga írisz. Gyönyörű. Samuka itt még élvezte az utazást. Szeretem a huncut grimaszait.

Kata fotói:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. június 10. 19:56

Sziasztok lányok! Mire mindent elolvastam és megnéztem, addigra be is esteledett... persze képletesen, mert még világos van, csak ugye az esti gyógyszerek.
Megtréfált az egész napos hol fáj holnem fáj fejfájás, jól ki is merített, most meg vulkánost akar játszani velem.. brr.

Lehet nem volt jó ötlet most mandarint enni, egyik másik gerezd egy kicsit savanyubb volt.
Na mindegy, megyek vizet inni, aztán gyógyszerek. S folytatom majd az olvasást.
A hírektől meg égnek áll a hajam, pedig nem is mindent olvasok el, mert már a főcim is sokkoló.
Szegény családok...

Pünkösdi napjaink viszont csendben és nyugalomban teltek, ettünk, tévéztünk, vagy itt néztünk egy egy filmet. alvás, zenehallgatás, aztán kezdődött előlről minden.
Nem mertem senkit sem felhívni, nem akartam senkinek sem a terhére lenni.

Azért jól éreztük magunkat, szerencsére egészen be vagyunk már idomulva a négy fal közé! Esőben szélben meg hova mehetett volna az ember. / most jó volt hogy nem volt kutyám/ Még őket sem igen lehetett látni.

viszont biztosan nagyszerű rendezvények voltak. Ha megadatik, talán majd a következőre jobb idő és mozgáslehetőség lesz.
Jut eszembe nálunk olyan kicsi lift van hogy felháborító. Sokaknak a babakocsi is nehézségt okoz a berakás végett.

Paggynak a videóti meg megosztottam a facén, hátha mást is majd érdekel..
Jó éjszakát mindenkinek, jövünk majd.. s megnézem az emlékekekt, mert ma még nem voltam arrafelé.. xdd :x :D :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. június 11. 15:25

Sziasztok!

Kata, amikor arról írtál, hogy jól teltek a pünkösdi napjaitok, eszembe jutott, hogy mit gondoltam vasárnap a repülőtéren,
amikor az útlevél ellenőrzés után velem együtt hömpölygött a sok ember a kijárathoz: szegény külföldiek, még nem tudják,
hogy két napig nem lesznek nyitva az üzletek. Ez különösen azoknak gond, akik nem szállodába érkeztek, hanem lakást vettek
ki mindenféle ellátás nélkül. Persze, ha keresnek találnak pékséget, kisboltot, de akkor is elég ijesztő, meg kellemetlen lehet.

Azt mondja a fiam, hogy mióta hazajöttem, kint is újra nyár lett. Sokat süt a nap. Meleg van.

Hozok pár fotót, ahogy jönnek.

Ha van felhő az égen, nagyon szép fotókat lehet csinálni naplementekor, illetve ha esni készül. Némelyik kép zoomolva, némelyik
anélkül készült.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. június 11. 15:25

A magyar fiúk, férfiak általában külföldi foci hírességeket választottak példaképnek. Így volt ezzel az én két fiam is. Olyan fura
látni, hogy egy angol kisgyerek meg egy magyart választ magának. De legalább Puskás után újra van kire büszkének lenni a fociban.
Ez már a második gyerek, akin Szoboszlai feliratú mezt látok Angliában. Liverpool 25 km-re van Warringtontól, ahol a gyerekeim
élnek, és ugyanennyire van Manchester. Mindkét városnak nagyszerű focicsapatai vannak. Gondolom a város fele az egyiknek, a
másik fele a másiknak szurkol. Most a Liverpool nyerte meg az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságot, a drukkerek büszkén
tették ki az ablakaikba (van aki még a villanypóznára is, második fotó) a vörös zászlókat.

Minket nem nagyon érdekel a foci azt hiszem, de nagyon érdekes a liverpooli és a két manchesteri fociklub rivalizálásának története.

"A Liverpool és a Manchester közötti rivalizálás az angol futball egyik, ha nem a legintenzívebb és legpatinásabb ellenségeskedése.
Liverpoolnak egy, Manchesternek két első osztályú csapata van, a Manchester United és a Manchester City. A legrégebbi és
legmélyebben gyökerező rivalizálás, a Liverpool FC és a Manchester United között van.

A két város között már az ipari forradalom óta erős a gazdasági és ipari vetélkedés. Liverpool virágzó kikötőváros volt, míg
Manchester a textilipar központja lett. Manchester 1890-ben megépített egy hajócsatornát, ami lehetővé tette, hogy a város
közvetlenül kereskedjen a tengerrel, kikerülve Liverpool kikötőjét, ez még tovább szította az ellenségeskedést.

Mindkét klub a legsikeresebbek közé tartozik az angol futball történetében, rengeteg bajnoki címmel és kupagyőzelemmel. Hosszú
időn keresztül váltogatták egymást a domináns szerepben, ami folyamatosan élesítette a versenyt. Mindkét csapatnak óriási és
szenvedélyes szurkolótábora van világszerte, és az egymás elleni meccsek hangulata mindig rendkívül felfokozott.

A rivalizálásból a másik manchesteri csapat, a Manchester City sem maradhatott ki. De ennek a vetélkedésnek más az alapja.
Az elmúlt évtizedben a Manchester City is hatalmas erőt képvisel a Premier League-ben, és a Liverpoollal együtt ők a két domináns
csapat. Ez a rivalizálás elsősorban a sportbeli sikereikből és a bajnoki címekért folytatott közvetlen küzdelmeikből fakad. Az elmúlt
években több alkalommal is csak az utolsó fordulókban dőlt el a bajnoki cím sorsa a két csapat között.

Összességében elmondható, hogy mindkét manchesteri klubbal van erős rivalizálás, de a Manchester United elleni az a klasszikus,
történelmi vetélkedés, amely mélyebb gyökerekkel rendelkezik, és nem csak a fociról szól, hanem a két város történelméről és
identitásáról is. A Manchester City elleni rivalizálás a modern éra "szuperrangadója", ahol két csúcsformában lévő csapat küzd
a legnagyobb trófeákért."

Két fotó a manchesteri csatornáról, amely kb. 58 km hosszú, és keresztül megy a mi városunkon, Warringtonon is. (Bocsánat, hogy
a magaménak is vallom, de öt éve a fél életemet ott töltöm.) Az utolsó két fotó a warringtoni csatornáról készült. A második képen
a két oldalra kifordítható híd látható. Amikor épült érdekességnek számított, mert akkor még inkább felfelé nyíltak a hidak, ha
jött egy nagy teherhajó.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Ilyen kis postaládát csak a kertvárosokban látni. (Postaládákról még bővebben fogok írni. Érdekes történetre bukkantam egy
kék postaláda kapcsán.)

Kép

Rózsaszín virágú eper.

Kép

Színesednek az áfonyák:

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. június 12. 20:03

Szia Rita! Isten hozott itthon! De jó, hogy biztonságosan hazaértél.! Én már nem is mernék repülni!
Remélem az ünnepek kellemesen teltek. :ymblushing: :D
Nagyon tetszettek a képek, igazi profi felhőkavalkádban lett részünk.
Nagyon érdekes volt a helyi csatorna története, de ugyanilyen élvezet volt olvasni a foci kapcsán a sok infót.

Más területen, sport sok magyar érem született, úgyhogy nem győztem gratulálni, és megnézni a kiemelt pillanatokat!
Roppant büszke vagyok fiataljainkra, akik rengeteg munkát, időt, energiát belefektettek, és sikerrel vették szó szerint az akadályokat!

várom majd a további beszámolókat is. Jó időtöltést és időt kívánok nektek, bár az időjárás igencsak szélszőséges szeszélyességét is képes volt megmutatni mostanában.

Mindenkinek kellemes estét, s hamarosan hétvége! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:

Vissza: “Társalgó”