Sziasztok!Kata, igaza van Paggynak, egy járókeretszerűség vagy egy kerekesszék is megoldást jelenthetne Samu számára. Nálatok
van lift a házban, nem jelentene problémát a lejutásotok, és te is nyugodtan tudnál nézelődni, vásárolni. Szerintem TB-re
is felírnák nektek, de ebben nem vagyok biztos.
Hülye csótányok! Szerencsére én még nem találkoztam eggyel se egyik lakásban sem, ahol eddig éltem. Úgy tudom a
paneleket szeretik igazán. Míg falun éltem hangyát kellett irtanom legalább egyszer egy évben, és pók is rengeteg volt,
azokat csak úgy összeporszívóztam. Tudom, ki kellett volna vinni őket a kertbe...

Ja, meg ősszel kellett nagyon
vigyázni, nehogy résnyire is nyitva maradjon az ajtó, mert azonnal besurrant egy-egy egér. Hű, de utáltam!
Kb. 3-3,5 órás út északra a másik nagymama.
A zabkeksz nagyon egyszerű (elronthatatlan) receptje:
3 túlérett banán
15 dkg apró szemű zabpehely
5 dkg kókuszreszelék
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál ecet
1 púpos kiskanál ceyloni fahéj
1 csipet só
mazsola
étcsokidarabkák (el is hagyható)
A banánokat egy tálban krumplinyomóval jól összetörjük, majd minden hozzávalót beleöntünk a tálba és kézzel jól
összekeverjük. Sütőpapíros tepsibe gombócokat teszünk, amit az ujjainkkal kissé lelapogatunk. Ebből az adagból kb.
12 darab lesz. 170-180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Egy tiszta konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.
Tegnap mellbe vágott a hőség, amikor kiléptem a repülőből. Máskor is jártam már így. Hidegből indultam és hőségbe
érkeztem. 5-6 hét múlva megyek vissza, mert kezdődik a nyári szünet Lilykének, és évek óta nem tudom eldönteni,
hogy szerencsésnek érezzem-e magam, amiatt, hogy nem vagyok itthon a legnagyobb kánikulában. Imádom a meleget,
a napsütést, de Angliában ez csak ritkán adatik meg nyáron. Fura dzsekiben vagy vastag pulcsiban létezni (néha estére
még be is fűtünk rövid időre) júliusban meg augusztusban. Viszont a tartós kánikulát se szeretem. De akkor is....
Paggy, a képen, amit kitettél nagyon jól nézel ki. Tragédia, betegség, több rossz dolog is elért téged mostanában, de ez
kívülről nem látszódik már. Persze tudom, hogy belül ott vannak a lenyomatai, és sok mindent kell még megemésztened.
Mindent tégy úgy, ahogy jólesik.
Az angol nagyinak nagyon nagy fájdalmai vannak. Végtelenül sajnálom szegényt.
Jót nevettem a válogatós gyerekből lett séfen. Az nem biztos, hogy Lilyke séf lesz, de főzni megtanítjuk az tuti. Az angolok
már nem nagyon főznek. Az üzletek tele vannak kész ételekkel, amit csak be kell tenni a mikróba vagy a sütőbe, és már
lehet is enni. A vőm is ilyen ételeken nőtt fel, tehát már az ő anyukája (78 éves) se főzött, csak melegített. Nálunk ez a
korosztály még javában maga készítette az ételeket, de még az én korosztályom is. Szerencsére a vőm teljesen átállt a
ténére, nem kell neki külön főzni. Van pár étel, amibe bele se üti az orrát, például a főzelékek. Kivéve a kelkáposzta főzelék,
amit imád. Úgy nőtt fel, hogy zöldség még csak-csak, de gyümölcs soha nem volt az asztalon, és nem azért, mert nem volt
rá pénzük. Egy átlag angol rettentő kevés zöld félét eszik. A készételek, bár nem olyan arányban, mint Amerikában, de
rengeteg zsiradékot, cukrot stb. tartalmaznak. Ha néha veszünk chipset, azon is érződik, hogy jóval több cukor van benne,
mint itthon. Ugyanez elmondható a ketchupról, fagyiról, jégkrémről, csokiról, pékárukról, süteményekről. Nagyobb a vegán
választék, mint itthon, de nem egészségesek azok se.
Mindannyian mások vagyunk, nincs ezzel semmi gond. Volt olyan kolléganőm, aki a legintimebb dolgait is kibeszélte a tanáriban,
míg a válásom ténye mindenkit váratlanul ért, mert soha nem beszéltem róla, hogy milyen nehézségeim vannak a házasságomban.
Van, aki szereti kikérni mások véleményét, én nem. Azt mondják, nem szabad magunkba fojtani a problémáinkat, sokkal jobb, ha
kibeszéljük. Nálam ez nem működik. Én szeretem magamban lerendezni a dolgaimat. Megemésztem, feldolgozom, és megyek
tovább. Ezt a technikát már gyerekkoromban elsajátítottam. Muszáj volt.
A lakásban a nagyszobába még sok mindent kell vennem, de ebből csak a könyvespolc lesz nagyobb darab, a többi a csinosítást,
a komfortosabbá tételt fogja szolgálni. Nem sietek, nézelődöm, ötletelgetek. Októberben fognak jönni a gyerekek, addigra szeretném
teljesen berendezni. A hálószobába nem kell - nem is férne - nagy dolog, azt is csak csinosítani kell. A többi helyiség készen van.
Miért szedted szét a számítógépes asztalodat?
Nagyon szép volt a videó a hímzésekről. Máskor, ha újra fogsz nekünk hímzéseket hozni, több közeli felvételt is készíts, légyszi.
Olyan szívesen megnéztem volna, hogy melyik mintát, milyen öltésekkel készítette a művész. Ez csak egy kérés, nem követelőzöm.
Istenem, de jó Birinek, hogy még van anyukája!
Rendben, hogy Lee Jungsook negyven éve készíti ezeket a gyönyörűségeket, de akkor is hihetetlennek tűnik ez a termékenység.
Több darab is hatalmas méretű és tele van zsúfolva mintával. Nekem a csomagolókendők és a királyi viseletek tetszettek a legjobban.
Nagyon érdekesek voltak a hímzett-festett képek. Amíg közel nem vitted a telefont az egyikhez, nem tudtam megállapítani, hogy
melyik rész van hímezve. Festménynek tűnt az egész.
A fotóidról szeretnék még pár dolgot írni, ami nem a kiállításhoz kapcsolódik, de eszembe juttatott valamit.
Nem tudom, hogy véletlenül vagy szándékosan történt-e, de "lőttél" pár fotót portré módban, ami különösen tetszik nekem.
Mutatom:
Biri és amit néz éles, a többi képrészlet elhomályosodik.

Az előtérben álló három hölgy éles, a többi rész homályos.

És ez is.

A sok lábról egy próbafülke vagy egy szavazófülke jutott eszembe.
https://i.postimg.cc/x837shnX/20250515-181845.jpg[/img]
Az Irodalom Éjszakájától folytatom holnap.