Van képem hozzá

Rita
Adminisztrátor

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 4. 15:47

Kata fotói:

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 4. 18:05

Lilyke 2-án lett öt éves, ahogy ő mondja "big five", vagyis nagy ötéves. :)) De igazából az tetszene neki, ha pár évvel
idősebb lehetne. Bármerre jár, bárhol van, mindig a tőle idősebb lányokat figyeli, és őket próbálja utánozni. Mi meg
csendben vigyorgunk az igyekezetén, de úgy, hogy ő ne lássa.

Spoiler: mutasd
Angliában nem szokás - sőt barbárságnak tartják - a gyerek fülét születésekor kilyukasztani, emiatt neki sincs még
fülbevalója, de nagyon szeretne. 14 éves koruk körül szokták megengedni a szülők a gyerekeknek, hogy kifúrassák
a fülüket, neki is, és a többi kislánynak is eddig kell még várnia, de addig is lehet venni fülcimpára ragasztható apró
fülmatricákat, meg klipszeket. Szülinapjára az egyik ajándék ez az eper alakú klipsz volt, és egy gyűrű (ez is nagy
vágya volt).

Kép

Kép

A Csingilingnek öltözött Lilyke lerajzolta magát Csingilinként. A ruhához van szárny, amit ő nem szeret felvenni, mert
játék közben mindenbe beleakad, de a rajzon ott van az is. Tudtam, hogy hülye kérdés, de megkérdeztem, hogy miért
lett kék az arca. Értetlenkedve nézett rám, mit nem értek ezen. Azért kék, mert így tetszik neki. :))

Kép

Egyszer tettem már ki képet egy ilyen rágógumi szemetesről, ami maga is rágógumikból készült. Az a piactéren áll,
ez meg a vasútállomáson.

Kép

Lilyke másfél éves korában kezdődött, hogy egyre kevesebb dolgot volt hajlandó megenni. A régi kedvenceire rá se
bírt nézni többé. Eléggé kétségbeejtő helyzet volt számomra is, mert nekem mind a három gyerekem jó evő volt.
Tanácstalanok voltunk, de aztán olyan sokat olvastunk erről a korszakról, hogy megértettük, nem tehetünk egyebet,
mint hogy beletörődünk és várjuk a változást (kamasz kor környéke :( ). Írtam korábban, hogy magánbölcsibe járt
Lilyke, ami piszok sok pénzbe került. Nem mehetett államiba, mert nem volt rászoruló. A magánbölcsiben lehetett
kérni, hogy biztosítsák számára a vegán étkezést, és ha nem evett meg valamit, akkor vagy szendvicset vagy pirítóst
adtak neki és másnak is egyébként. Az iskolában egy hétre előre napi háromféle ételből lehet kiválasztani, hogy mit
egyen a gyerek, de nem minden nap van vegán választék, és ha van is, nem biztos, hogy megeszi Lilyke. Ráadásul
egyszerre viszik a három előkészítős osztályt ebédelni, nagy valószínűséggel senkinek nincs ideje figyelni, hogy ki
nem evett az ételéből, kinek kell pótolni. Úgyhogy Lilykének minden nap csomagolunk. Szerencsére erre van lehetőség.
Ő is megy az ebédlőbe a többivel, csak ő a sajátját eszi. Látja, hogy mit eszik a többi gyerek, időnként meg szoktuk
kérdezni, hogy akar-e ő is iskolai ételt enni, ha van vegán választék, de egyelőre nem akar.
Az iskolában tízóraira szoktak nyers gyümölcsöt, zöldséget és pirítóst kínálni. Lilyke szerint alma, banán, paradicsom,
répa, körte, szőlő szokott lenni a választék. Ha a szülő előfizet rá, dobozos tejet is kaphat a gyereke.
Az előkészítősöknek és az elsősöknek ingyen van az ebéd.

Lilyke ételhordó táskájában az alsó szinten van egy több rekeszes ételtartó. Amikor fotóztam, ezeket tettük bele:
(Vacsorára szokott meleg ételt enni.)

Teljes kiőrlésű wrap: humusszal megkenve, apróra vágott salátán csíkokra vágott sült tofuval, vegán reszelt sajttal.
Szendvics: tk. kenyér, vegán "vajjal", vegán lapka sajttal.
Répacsíkok

Kép

Kép

Kép

Felső szint: szőlő (félbevágva, ezt kéri az iskola a szülőtől), alma (hihetetlen picik az almák Angliában) és egy kis lekváros
kekszecske. Nincs a képen, de ugyanúgy, mint az óvodában, ide is mindenki magának viszi a vizet névre szóló kulacsban.

Kép

Ez például az egyik kedvenc ebédje: rizibizi (a borsót nem régóta eszi meg), szójaszószos pirított tofu, párolt brokkoli.

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 5. 21:34

Sziasztok Lányok, mindent elolvastam tegnapról, akkor még nem futottam bele Ildikóba!
Szegénykém, jó kis bizonyítványt állított ki az illető magáról, de az ember olyan szívesen megspórolna ilyen helyzeteket, de ez van. Ezek után legalább tudod te is hova merre ezzel az illetőve. Legyen boldog a gonoszkodásával.

Remélem azért rámegy egy pár álmatlan éjszakája.
Az Akt nagyon tetszett nekem is, bár csak egy egy megnézésre, apunak volt egy néger nőről, hát kirázott a hideg amikor ránéztem. pedig amúgy művészi volt a munka.

Sajnos nem jó a sütő most még a süteményt is majdnem félnyersen ettük meg, pedig másfél órát volt a sütőben 5o perc helyett.

Mindenképp ki kell cserélnem a tűzhelyet, mert ez nem állapot . amennyi kenyeret vettem, abből már minimum két tűzhelyet tudtam volna venni!

Lilyke meg igen aranyos a kis eperfülbevalóval és a kis gyürüvel. Kajatéren van egy kis kamaszos lázadás. De nem baj, egyébként úgyis mindent megkap amire szüksége van. csakhát azért a szülőnek nem mindegy mennyivel kell többet dolgozni a konyhában, hogy kedvére tegyenek.

Köszönöm hogy kitetted a képeket is. Megpróbálom elküldeni...Mindenkinek jó éjszakát! :x :ymhug: :movingflower: :flower1: i-)
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 6. 17:02

Sziasztok!

Kata, hátha még meg lehet szerelni a sütődet. Egy jó háztartási gép szerelő kéne hozzá. Itt a miskolci csoportban szoktak egymásnak
ajánlgatni megbízható, jól dolgozó gáz,- víz,- fűtésszerelőket, hátha egy győri csopiban is találsz ajánlásokat.
Próbából a Google térkép keresőjébe beírtam, hogy "háztartási gép szerelő Győr", és ezt dobta ki. Bal oldalt csillaggal értékelve is
vannak a szerelők.
https://www.google.com/maps/search/h%C3%A1ztart%C3%A1si+g%C3%A9p+szerel%C5%91+gy%C5%91r/@47.7225045,17.2171109,76942m/data=!3m2!1e3!4b1?hl=hu&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQwMi4xIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Ma küldött a lányom egy olyan képet Lilykéről, amin egy cseresznyés klipsz van a fülében plusz nyaklánc a nyakában. Azt mondja
Zsuzsi, hogy több klipsz volt egymásba csomagolva. Várom, hogy milyen gyümölcs lesz a következő. Mondom, hogy nagyon nagy lánynak
képzeli magát. :D

Kép

Sajnos nemcsak kamaszos lázadás a válogatósság.
Tudjátok egyéves korától másfél éves koráig én vigyáztam Lilykére, mert a lányomnak vissza kellett mennie dolgozni, de még nem
szerette volna egyévesen beadni a gyereket a bölcsibe. Én főztem, én etettem, láttam, hogy mindent megeszik, amit elé teszünk.
Elkezdtük beszoktatni a bölcsibe, én már készültem haza, amikor egyik pillanatról másikra azt tapasztaltuk, hogy sorra utasítja el
a korábbi kedvenc ételeit, és csak egy pár maradt, amit hajlandó volt megenni. Nagyon megijedtünk. Hallottunk válogatós gyerekekről,
de hogy ez ilyen félelmetes a valóságban, és hogy ez minket is érinthet, erre nem voltunk felkészülve. Hogy lehet az, hogy az a gyerek,
aki minden nap a reggelije mellé befal egy körtét is, többé rá se bír nézni? Még ma se hajlandó meg se kóstolni. És nem csak ezzel az egy
étellel jártunk így, hanem majdnem minddel. Gyümölcsből csak az eper, a szőlő, és a görögdinnye maradt meg, holott mindegyik a
kedvence volt. Mára hozzá jött még a görögdinnye, az alma, a banán (de csak a zöld, amit alig tudunk meghámozni, és tökízű 8-| ),
az áfonya és nagyon néha a sárgadinnye. Zöldségből semmi nem maradt. Úgy kellett minden ételbe, amit hajlandó volt megenni
belerejteni. De nem volt szabad észrevennie, mert azonnal abbahagyta az evést. A smoothie jó volt erre a célra, de egy idő után
ezt se fogadta már el. Mostanra a brokkolit (párolva), az édeskrumplit (párolva), a zöldsalátát, az uborkát, a borsót, a répát már
megeszi. A lányom szokott csinálni vegán majonézzel káposztasalátát, amit szintén megeszik. Ennyit haladtunk három és fél év alatt.
A hüvelyeseket nagyon klasszul el tudtuk rejteni, azzal nem volt gond, ráadásul a tofut, ami szójababból van imádja. Gabonák
közül köretként csak a rizst és a kuszkuszt fogadja el, de gombócként megeszi a kölest, a zabpelyhet kásaként, és sok más étel
alapanyagaként fogyasztja, a kinoát pedig a sushiba szoktuk belerejteni úgy, hogy háromnegyed csésze rizshez negyed csésze kinoát
teszünk a kuktába és dupla mennyiségű vízzel együtt megfőzzük meg őket. Így kerülnek rá az algalapra. Bár nem minden gyümölcsöt
eszik meg, de amit szeret, abból emberes adagokat eszik, naponta többször...hála istennek.

Angliában március 28.-án volt az anyák napja. Az iskolában is megünnepelték. A karácsonyi műsorhoz hasonlóan, most is mind a
három előkészítős osztály együtt készült és együtt szerepelt. Egy dalocskát tettem fel a yt-ra. Lilyke jobbján Alfie ül, aki nek az
édesapja magyar, az édesanyja angol. Eddig nem nagyon vettek egymásról tudomást, de Lilyke elejtett megjegyzéseiből tudjuk,
hogy mostanában sokat játszanak együtt. Azt mondja, azért szereti Alfiet, mert ő is félig magyar. :D

Kép

Egyik nap elmentünk vásárolni. Lilyke magával hozott egy nagyobb üres noteszt és egy ceruzát. Azt mondta, hogy le akarja írni a
kalandjait. Jót nevettünk a bemondásán, és elképzeltük, milyen vad kalandokba keveredik majd a Next áruházban, ahol ruhaféléket
akartunk neki venni.
Megvolt a vásárlás, a lányom és a vejem még beugrottak egy üzletbe, én meg Lilykével a kocsiban maradtam. Közben ment le a nap
és csodásan beszínezte az eget. Kiszálltam, hogy megörökítsem. Videózás közben hallom, hogy Lilyke engem szólít. Nem hagytam abba
a videózást, jól tettem. Nem lehet kalandnak nevezni, amit levideóztam, de nagyon jót lehetett rajta nevetni. Mielőtt megnézitek,
tudni kell hozzá, hogy a gyerek épp abban a korszakban van, hogy ha valami "csúnyán vicceset" akar mondani, akkor a kaka-pisi-puki-wc
szavak közül használja valamelyiket, mi meg nagyokat vihogunk rajta. (A videóban nem látszik, hogy az angol "poop" - kaki szót írta le.
Aztán jött a pisi. :)) A videót magunknak készítettem, de megosztom veletek is.

Kép

Napkelték Lilyke szobájából fotózva:

Kép

Kép

Miközben írok, nálunk elkezdett esni a hó. 8-| :-o

Naplemente a ház előtt fotózva.

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. április 6. 18:00

Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 7. 19:17

Sziasztok Lányok!
gyönyörű a naplemente, és én is jókat kuncoktam a videón amit megosztottál. Az iskolás előadáson meg csak úgy vibrált a nagy előadásban ahogy beleélte magát! Szegény kisfiú meg teljesen alulmaradt az igyekezetben.
Az evés szerencsére aztán mindig változik, csak az ember időnként igencsak alulmarad néha a kívánságok kapcsán.
Szerencsére Samum annyira szereti a hasát, hogy mindig ki lehet egyezni a tejbedara, tejberizs , vajaskenyér kolbásszal, palacsinta , borsófözelék, tojásos verziók között, amig kitalálok valami más husos vagy májas ételt.

Köszönöm a tippet a szerelővel kapcsolatban.
Paggy, dobtam egy hátast a hernyóbemutatón, de a mondanivalója nagyon ott van! Köszönöm.. :x :D :ymhug: \:D/ :-bd :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. április 8. 17:01

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. április 8. 17:07

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. április 8. 17:09

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. április 8. 17:13

Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 8. 19:21

Sziasztok!

Kata, így csapatban nagyon szívesen szerepel Lilyke, egyedül még nem kellett kiállnia, de nagyon kíváncsi lennék rá, hogy azt
is ennyire szívesen vállalná-e.

Alfie egy csendes, kicsit visszahúzódó, nagyon érzékeny kisfiú. Mikor a Könyv Nap volt, Fáraónak öltözött, mert neki az ókori
Egyiptommal foglalkozó könyvek a kedvencei. A lányom ezt a három dolgot szeretné majd neki ajándékozni, bár szerintem ehhez
Lilykének is lesz még egy-két szava. Zsuzsi is nagy ókori Egyiptom rajongó volt. 18. szülinapjára egy egyiptomi utat kapott tőlünk
ajándékba. Nem egyedül ment, hanem rokonokkal, de nélkülünk. Akkor vette ezeket, a turisták számára nagy tömegben gyártott
dolgokat. Májusban fogom magammal vinni őket. Aztán, hogy eljut-e Alfiehoz, az még rejtély. :D

Egy szkarabeusz és két papirusz kép van bennük:

Kép

Kép

Kép

Kép

Állítólag a kamasz kor körül fog rendeződni a válogatósság. Már most is haladunk, de csak lassan, kis lépésekben.

Paggy, én is ismerem ezt a csajszit. Lilykének is mutattam párat a videóiből. Az egyik könyvében le volt rajzolva a folyamat,
hogy hogyan lesz a petékből lepke. Megnéztünk pár rövid videót is a témában, de azt soha nem mutatták be, hogy a kikelt
lepke, hogyan pumpálja fel a szárnyait. Ezt néztük meg Gyuris Rita videóin.

Szombaton szétszedték a szekrényeket, ma meg elvitték. Nagy meglepetés ért, amikor megláttam, milyen színkavalkád volt
a nagyobbik mögött. Festéskor csak körbefestették. Megértem. Üresen se nagyon lehetett megmozdítani, olyan nagy darab volt.
Az ajtó mögül leszedtem a díszlécet, begletteltem a helyét. Lehet festenem. Holnap kezdem. 8-|

Kép

Kép

Talán a fb-ról szedtem le ezt a képet, amin egy fa által körbenőtt pad látható. Én naponta elmellőzöm ezt két lábú villanypóznát,
amit szintén félig "bekebelezett" már egy juharfa:

Kép

Kép

Kép

Kép

Mostanában jártamban keltemben elhagyott cipőket találok. De ezek úgy vannak elhagyva, mintha csak egy pillanattal azelőtt
lépett volna ki a gazdája belőle. Az első két képen, mintha azért vették volna le, hogy mezítláb másszanak fel a fára. A harmadik
fotó a szembe szomszédom ajtaja előtt készült. Három egyforma méretű vadonatújnak tűnő cipő. El se tudom képzelni, hogy
miért tették ki őket.

Kép

Kép

Kép

Ez meg csak egy érdekes csatornafedél:

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 9. 19:30

Sziasztok Lányok! El sem hiszem, hogy máris este van, Samukám meg éppen most jött értem a szobába!
Megnéztem Paggy lepkés videóit. Sajnos Samut ilyesmi nem köti le. a pillangó nagyon tetszett.

A lakás átalakítás akkor még hagyott most neked egy kis + munkát. De legalább ez is megvan. Illetve lesz.
Az utcai cipők azért vannak kint mert akinek jó az elviheti. A lakásajtóban levőre már nem lennék biztos.

Itt nálunk kb fél órát lenne kint a cipő, azonnal lenyúlnák.
Ilyent sem tapasztaltam még meg hogy a fák szinte megeszik a környezetüket.. szinte félelmetes, hogy a természet milyen abszurd képeket tud produkálni.

Még mindig nem vagyunk túl a matrac megoldáson, de ha minden igaz akkor Ági barátnőm, hozza holnap.
Közben meg még egy tűzhely cserét is le kell bonyolítanom.
Na mennem kell fürdés gyógyszer, és fekvés. Közben pedig bekapcsolódom a szerdai Istentiszteletbe, már rég csináltam.
Mindig utólag hallgatom meg. Nem mindig tudok sokáig fenn maradni.

Kiváncsi leszek majd a kissrác meglepetésére, hogy hogyan sikerült. Biztosan nagyon fog neki tetszeni.

Szép álmokat mindenkinek! xd :D :ymhug: i-) :-bd :flower1: :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 9. 19:30

Remek a csatornafedél! Tetszik! ;) :D :x
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 11. 18:27

Sziasztok!

Szia Kata! Szívesen kinyomoznám mindegyik cipő történetét. A legegyszerűbben a szembe szomszéd cipőinek a rejtélyét tudnám
megfejteni, csak rá kéne kérdeznem, de nem szoktam látni ő(ke)t, és persze nem is vagyunk olyan viszonyban, hogy megkérdezzem.
Nem tudom, kikkel lakok egy emeleten. Szemben egy fiatalember biztosan lakik. Onnan tudom, hogy egyszer becsöngettem hozzájuk,
hogy megkérdezzem, nem zavarja-e ő(ke)t, hogy pár polcot felfúrunk (az étkezőm szomszédos az ő konyhájával). Este fél hét volt
már, ezért kérdeztem meg. Nagyon kedves volt, mondta, hogy fúrjunk nyugodtan, és megköszönte, hogy megkérdeztük. Az átellenben
velem szemben lévő lakásban egy idősebb férfivel már találkoztam, egyszerre jöttünk ki a lakásból. Egy fiatal fiú is lakik ott, őt is
láttam már. És női hangot is hallottam onnan kiszűrődni. Mellettem egy férfi biztosan lakik, vele is egyszerre jöttünk ki a lakásból
pár napja. Rossz az arcmemóriám, az utcán még nem ismerném fel őket.

Na, megjött az új matrac? Milyen? Sajnálom, hogy le kell cserélned a tűzhelyedet. Gondolom mennyire hiányzott ez a nem kis kiadás.

Tudom, hogy neked elektromos tűzhelyed van, biztosan szereted, mert ezt szoktad meg. Én nehezen szokom a kerámialapost.
A sütője viszont szuper. Mindig gáztűzhelyem volt, vagy gáz vagy villanysütővel (ez utóbbi kombinációt szerettem a legjobban). Fura,
hogy főzés közben nem hallom a gáz hangját. Tudom, ez csak nyafogás, de ez a hang negyven éve hozzátartozik nálam a főzéshez. Úgy
érzem komfortosan magam. :D De ezt csak azóta tudom, mióta csendes a tűzhelyem. Lassúnak is tartom a gáztűzhelyhez képest, emiatt
vettem egy indukciós főzőlapot az Aldiban. Sokkal olcsóbb volt, mint gondoltam. Na, ez jó hangos, és nagyon gyors is.

A napokban kérdeztem Lilykétől, hogy mikor fognak otthon húsvéti kalapot csinálni. Azt mondta, hogy az iskolában fogják elkészíteni.
A lányom tegnap már küldte is a képet. Tegnap mentek a gyerekek utoljára iskolába, mától tavaszi szünet van. Az utolsó napon
mindenki a saját ruhájába mehetett suliba, és az egész nap a húsvét és a tavasz jegyében telt. A képen a három előkészítős osztály
látható a tanítónénikkel és az asszisztenseikkel. Lilyke a jobb szélen az első sorban kék ruhában látható. (Ez a ruha a kedvence, mert
nagyon pörgős :D . Még ősszel vettem a KIK-ben, le volt árazva. Nem volt 1000 forint.)

Kép

A tavalyi és a tavalyelőtti kalapja, ezeket már láthattátok.

Kép

Kép

A földön már összeállítottam, hogy hogyan fognak a teáskannák és a képek elhelyezkedni a polcokon a téglafalon. Itt lebegőpolcok
lesznek majd. A Jyskben vettem őket, ott a legolcsóbbak, meg a Möbelixben (itt Miskolcon legalábbis).

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 12. 9:21

Sziasztok!
Szép napsütéses reggelre ébredtünk, kis széllel. Tegnap még a szemetet sem mertem levinni akkora szél volt meg + a széllökések.
Mára kárpótolva vagyunk. :D
Matrac még nincs. Talán majd a jövő héten. Mindegy...

A tűzhelyet meg talán meg tudom csináltatni, aki régen szerelőm volt mosógépügyileg végre meggyógyult és dolgozik.

Lilyke nagyon aranyos, és olyan jó ott látni a sok sok gyerek között. Biztosan nagyon élvezi a szünetet. :-bd :movingflower:

Remekek a képek, és igen a tavalyi kis kalapot megismertem.
Az elrendezés a lakásban remek lesz, nagyon tetszik a padló és persze minden. Olyan szépen sikerül majd belaknod! :D :-bd ~o)

Előre örülök hogy minden a helyére kerül! Lassan azért nálam is, bár nem töröm össze magam.. :)) ;;)
Szép hétvégét mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :movingflower: ~o) @};-
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 15. 8:26

Sziasztok!

Ezt a hsz.-t még vasárnap kezdtem írni, egészen a fokhagymás rész végéig. Aztán elmentettem, és ma (kedd) folytatom. Csak
azért írom ezt ki, mert az időjárás azóta nagyon megváltozott. Nincs szép idő, sötét van és esik.

Kata, jó lenne, ha még megjavítható lenne a tűzhelyed.

Nálunk is nagyon szép az idő. Tegnap kint voltam a fiamék házánál, segítettem a kertet kigazolni. Az előző tulaj nagyon szépen,
jó ízléssel alakította ki a kertet, igazán mutatós az egész, de pár éve már nem tudtak elég energiát beleölni, kezdett elburjánzani
a növényzet. Konyhakertet nem alakítottak ki, egy picit se, de a fiamék akarnak majd pár magaságyást.

Szilveszter épp laminált padlózta az egyik szobát.

Kép

Sushival leptem meg. Nagyon szereti. Zsuzsi találmánya, hogy kinoás rizst tesz az algalapokra. Lilyke miatt találta ki, mert magában
nem eszi a kinoát. Mondjuk én se, én a hajdinával szoktam keverni. Mindkét esetben együtt főnek meg a kuktában. Ahogy a hajdinának
is, a rizsnek is nagyon jól áll a kinoa. Az ízén nem változtat, mégis jobb az összhatás, és még tele is van minden jósággal. Hummusz,
kaliforniai paprika, uborka, lilahagyma és sült tofu volt benne. A kinoás rizst jó sok rizsecettel kevertem össze.

Kép

Ezt meghagytam magamnak vacsorára:

Kép

Még pár fotó:

Kép

Kép

Kép

Szeretem, ha egy fotómnak jó kis története van. Hat éve találós kérdésként tettem fel nektek, hogy vajon mi lehet ez a három
tárgy. A lányom egy karácsonyi vásárban vette, és az aljára az volt írva, hogy spanyol termék. Az eladó azt mondta a lányomnak,
hogy a fehér gumi anyagú cső leszedi a fokhagyma gerezdről a héjat (és valóban, csak bele kell tenni akár többet is, meghengergetni,
és teljesen lecsupaszítja a gerezdeket), a tálka alján lévő recék arra valók, hogy lereszeljék, a kis ecset meg arra, hogy "összeseperjék"
a fokhagymapép utolsó morzsáit is.

Emlékszem, abban egyetértettünk, hogy szép ez a készlet, de egy egyszerű fokhagymanyomó sokkal praktikusabb. Igen ám, de akkor
még nem tudhattuk, hogy a fokhagymareszelésen kívül másra is való ez a tálka, és az se véletlen, hogy tálka alakú az a tálka.

Kép

Közben rátaláltam erre a videóra, amiből kiderül, hogy milyen célt szolgál a spanyoloknál ez a fokhagyma reszelő tálka:

https://www.facebook.com/reel/2322392288142118

Kicsit szégyellem magam, hogy nem tudtam, miért dekorálták ki kék masnikkal és lufikkal a Miskolci Éltes Mátyás Iskolát (régebben
kisegítő iskola volt a neve). Ez április másodikán volt, amiről akkor csak annyit tudtam, hogy Lilyke szülinapja. Hazaérve utánanéztem,
és kiderült, hogy az autisták világnapja is.

Kép

A Walton Hall and Garden az egyik kedvenc helyünk. Óriási zöld terület mindenféle lehetőséggel. Akár házasodni is lehet itt. Nagyon
régen nagyon sok képet hoztam innen, most csak ezt a kettőt készítettem. Szép és meleg téli nap volt (február 25.) A második képen
látható pavilon és épület szolgál esküvők helyszínéül.

Kép

Kép

Kép

Közben rákerestem, hogy mikor írtam bővebben erről a helyről. Egyik 2021-es bejegyzésem:
"A város határában van egy több hektáros park, egy kétszáz éves épülettel, oda gyakran elmegyünk. Nagyon
szeretjük, mert gyönyörű hely, fantasztikus aurával. Valamikor magánbirtok volt, aztán örökös híján a
városnak adományozták. Hozok majd képeket róla. Van jó nagy játszótere, elkülönítve korosztályonként,
van egy kis állatkertje is, kalandparkja, viszonylag nagy, 18 lyukú golfpályája, üvegháza, sövényekkel
elkülönülő különféle stílusú kertjei, egy tava mesterséges vízeséssel, és rengeteg ős-, és újonnan ültetett
fa, bokor. Az épületben esküvőket és rendezvényeket szoktak tartani, de a külső helyszínek is kibérelhetőek.
Az egyik nagy füves részen színházi előadásokat és filmvetítéseket tartanak. Van egy biciklimúzeum, és
az egyik épületen láttam kiírva, hogy ott festészetet lehet tanulni. Szóval mindent megtesznek azért,
hogy a családok reggeltől estig jól érezzék magukat. Ami meglepett, hogy erre a rengeteg emberre, aki nap,
mint nap megfordul ott, csak egy kávézó van, ahol ételt is lehet venni, és összesen két kocsi árul fagyit.

A főépület, és a melléképületek. A főépületben szoktak esküvőket, zenei és egyéb rendezvényeket tartani,
a melléképületekben alakították ki a kávézót, és éttermet, egy kis galériát, festőiskolát, bicikli múzeumot,
illemhelyeket."

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 15. 21:40

Sziasztok! Most csak beköszönök! Köszönöm az infókat és a sok szépet! Örültem, hogy újraolvashattam a parkról, már akkor is megfogott.
Érdekes volt az a spanyol tálka is. A receptet ki fogom próbálni. de egyébként szerintem az almareszelő ugyanazt tudná :))
Csak éppen eszembe jutott. Megyek lefeküdni, mert majdnem bekapom saját magamat.
Jó éjszakát mindenkinek! :x i-) :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 17. 16:54

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!

Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2025. április 18. 6:22

Kép
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 18. 17:24

Sziasztok!

Ildikó, milyen cuki dekorációtok van! Adtál egy ötletet. Holnap kimegyek a Városháztérre, ott szokott lenni a város adventi
koszorúja, betlehemese, stb. Hátha van húsvéti dekor is.

Ma ez a fotó került elém. Pécsen van fotózva. Nagyon szép ez is.

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 18. 17:27

Sziasztok!

Még egy fotó, aminek története van.

Kép

Lilyke iskolájának a neve Oakwood Avenue Primary School. Minden évfolyamon három osztály van, amelyeket nem "a", "b", "c"
betűkkel jelölnek, hanem nevet adnak nekik, minden évfolyamon ugyanazt: woodies, oakies, catkins. A negyedik évfolyamon
négy osztály van, ott van egy acorn nevű osztály is. Az iskola nevében az oakwood szó jelentése tölgyerdő. Az osztályok neveit
"fácskák"-nak, "tölgyecskék/tölgyikék"-nek, "barkáknak", a negyediket "makkocskák"-nak lehetne fordítani. Mialatt írom e sorokat
jutott eszembe, hogy a felsőbb osztályba járók ezeket a neveket már kikérnék maguknak. Hát jó, az ő nevük legyen: "fák",
"tölgyek", "barkák", "makkok". Lilyke jövőre lesz elsős, jelenleg "reception class"-ba, iskolaelőkészítőbe jár. Az ő osztályának
"reception catkins" a neve. Nem ismertem a catkin szót, meg kellett néznem a szótárban a jelentését.

Egyik nap épp az iskolából bandukoltunk hazafelé Lilykével, amikor egy bokron barkákat pillantottam meg. Hirtelen eszembe
jutott, hogy még ő se tudja, hogy mi is az a catkin, hiszen senki nem mutatta még meg neki. Letéptünk egy barkát, és elmondtam
neki, hogy angolul catkin, magyarul barka a neve, és hogy mi is ez valójában. Mindketten tanultunk valamit.

Tegnap küldte Zsuzsi. Lilyke tanít (mint minden áldott nap).... Nézzétek a zokniját! Csatokat biggyesztett rá. Miss Naylornak
van egy cipője, amin ehhez hasonló masnik vannak. :))

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 19. 17:27

Kata fotói:

Újabb guszta kenyér (remélem olyan fincsi volt, amilyennek kinéz) és két gyönyörű virágos fotó.
A legfelső a kedvencem. Szemkápráztató, idegnyugtató. Hihetetlen színe van a tulipánoknak.
Nálunk sok magnóliafán "rozsdásak" a virágok. Megkapta őket a fagy.

Kép

Kép

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2025. április 20. 12:47

Kellemes ünnepeket!
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2025. április 22. 11:00

Sziasztok Lányok, remélem mindenki jól van. Nagyon tetszett a kirakott Húsvéti dekoráció mindegyik városban.
Mi nem voltunk sehol, tévéztünk ettünk aludtunk filmeztünk.
Olyan kihalt volt Adyváros, hogy nagyítóval kellett volna keresni embereket.
Így meg nem mertem lemenni, mert mi van ha Samuval van valami. Már itt tartunk.
Hogy ebből mi lesz a jövő zenéje, nem is akarok belegondolni. Jó lenne valami ötlet, merre induljak!

Lilyke édes a kis csatos képpel, annyira aranyosan kis-nagylányos... :)) :littlehearth:
Ma krumplistésztát találtam ki uborka salátával.
Jövök majd még , de pillanatnyilag még pizsiben vagyok, Samu már átöltözött... :x :D :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
bár olyan kényelmes ez a pizsama, hogy szívesen ebben maradnék egész nap! :x
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2025. április 23. 18:00

Sziasztok!

Ezt a képet tegnap mentettem le. Paggy hagymával festett tojásai adták hozzá az indíttatást. Hátha valakinek egyszer
hasznára lesz.

Kép

Ezt pedig a lányomnak mentettem le, de bármelyikünknek jól jöhet még.

Kép

Kata, leszedtem a legújabb fotóidat, azonnal hozom.

Szerintem Samuval többször menj le, de csak egy kis átmozgatásra, és csak a ház közelében, hogy szokja a járást. A házak
között biztosan vannak padok, ahol le tudtok ülni, megpihenni, majd hazamenni. Minden nappal egy picikét többet legyetek
lent, többet mozogjatok. Ha a vérnyomása lenne a baj, akkor otthon is összeesne. Úgy gondolom, hogy a kevés mozgás miatt
nagyon gyenge az izomzata, de ezen könnyen lehet segíteni. Csak azért írtam ezt le, mert ötletet kértél tőlünk.

Nálunk a húsvét munkával telt. Kint voltam a fiaméknál és ahol tudtam segítettem. Májusban költözni akarnak. Vasárnap én vittem
az ebédet. Az én ételeim között nincsen ún. ünnepi kaja. Amíg mindenevő voltam, az ünnepi menü alapját a hús adta. Húsleves,
töltöttkáposzta, rántott hús, töltötthús...stb. A növények között egyiknek sincs kitüntetett szerepe, így a belőlük készült étkek közül
egyik se nevezhető ünnepinek, de úgy is felfoghatom, hogy mindegyik az. :))
Paprikás zöldségeket főztem, petrezselymes zabnokedlivel és "tejfölös" uborkasalátával. Anyukám mindig úgy készítette az ubisalit,
hogy lilahagymát és tv paprikát is gyalult az uborkához. Én is így csináltam, de tv paprika helyett sárga és piros kaliforniai
paprikával. Diós-narancsos muffint is sütöttem egy adaggal. Most ez a kedvencem. Szerencsére mindenkinek nagyon ízlett az ebéd.
Mindig aggódom egy kicsit, amikor először kóstolnak meg ételemet. Elkezdtem a fotózást, de mivel négyfélét főztem, sütöttem,
egy idő után eszembe se jutott elővenni a telefont, csak arra koncentráltam, hogy időben készen legyek.

Ezek a paprikás zöldség és az uborka saláta növényei. Ami nincs itt az a fagyasztott borsó, zöldbab és az őrölt zabpehely. A muffin
növényei: tk. tönkölybúza, dió, narancs, alma, aszalt vörösáfonya.

A paprikás zöldség tulajdonképpen egy felturbózott paprikáskrumpli, sok zöldséggel és kevés krumplival.

Kép

Kép

Kép

Az iskolai "easter bonnet" - húsvéti kalapka papírból volt, gyorsan elszakadt, ezért csináltak otthon egyet. Volt már sárga, rózsaszín,
most kék kalapot választottak alapnak.

Kép

Manchesterben egy húsvéti játszóházban Noellel, a lányom barátnőjének kisfiával.

Kép

Vissza: “Társalgó”