Sziasztok!Paggy, remélem, hogy a lázas állapot már a múlté. Tudom, a gyász, a szomorúság marad még egy ideig,
de már az is sokat javít a hangulaton, ha nem vagy ágyhoz, lakáshoz kötve.
Jó látni, hogy Bp.-n is virágzanak a díszfák.
Érdekesség, hogy a thai sorozatomban, amit most fordítok, is szó esik arról, hogy Ayutthayában is a
papíreperfa kérgét használtál a papírkészítéshez.
Másik idekapcsolódó dolog, hogy az egyik Tesz-vesz város c. könyvben (Lilyke aktuális kedvence) szó van
a papírkészítésről. És épp a napokban beszéltük a lányommal, hogy ha nem is fából, de hulladék papírból
fog készíteni vele (újra)papírt. Ez egyébként eszünkbe nem jutott volna, de annyiszor elolvastatja ezt
a részt, hogy látszik, nagyon érdekli őt a téma.
A képet a netről szedtem:
Ó, de mutatósak azok a lampionszerűségek!
A színeknél arról lehet olvasni, hogy hogyan, mivel, és hányszori festéssel kapják meg a kívánt színt.
Például a sárgásbarnás színnél azt írták, hogy az elsődleges festés szappanfával történik, és ha sötétíteni
akarják, akkor égert és cserzőgubacsot használnak, mert azok barna színt produkálnak. A sárgás szín
eléréséhez gardéniát, amur parafát és japánakácot használnak.
A lila színhez előbb kékre festik a papírt, majd jöhet a piros festék, amihez pórsáfrányt, festőbuzért
és még egy másik növényt használnak leggyakrabban.
A zöld színhez először keserűfüvet, majd a különféle árnyalatokhoz gardéniát, amur parafát, kurkumát,
japánakácot használnak.
Nem lehet egyszerű munka a papírfestés, főleg, ha kétszer ugyanazt az árnyalatot akarod megkapni.
Köszi Paggy! Érdekes volt, ilyen jellegű kiállítást még nem láttam.
Kata, ha valakinek a régi fórum címe van elmentve az is idetalál, mert pár másodperc múlva átirányítja
ide.