Van képem hozzá

Rita
Adminisztrátor

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. november 23. 9:43

Sziasztok Kislányok!

Ildikó, nem baj, ha nincs sok kép, de olyan jó nézegetni őket. Jó érzés a ti szemetekkel látni. Nemcsak átlapozom
alaposan szemügyre is veszem őket, főleg a városi fotókat. Azokon sok kisebb nagyobb nézni- és észrevenni való van.
Az én fotóimon keresztül ti is megismerhettetek engem egy kicsit. Ha nem is minden oldalamat, de egy egész nagy
részemet. :)

Én is csináltam hasonló "kacsaszigetes" fotót a Tisza-tónál. Jól használjátok, a tőkés réce a hivatalos neve a vadkacsának.

De jó lenne, ha a húgod csodás mézeskalácsairól is tudnál hozni képeket, főleg így, hogy elárultad, hogy most másmilyeneket
csinál. Gyönyörűek voltak a múltkoriak is.

Most nem a dokumentum sorozatra gondoltam, hanem a erre a sorira. Ez szólt a selyemhímzésről.

https://forum.ezoritusubs.com/viewtopic.php?f=10&t=244

Szeretnék nagyon a Tésztaúthoz vagy a Só útjához hasonló dokusorozatokat fordítani, de vagy nincs angol felirat, amibe
dolgozhatnék, vagy nagyon rossz a minősége.

Milyen érdekesek azok a légies padok ott a Mura partján. Mintha mindkettő árnyékát látnám a ti hármótoké mellett. :)
Mondom, hogy mindent megfigyelek... :))

Paggy, direkt nem néztem képeket a kiállításról, hogy általad ismerhessem meg. Mondjuk eddig se kutakodtam előre,
szeretem a meglepetéseket. :D

Jogos a méregkeverés! A párod mérgét kell hatástalanítanod. Valójában "ellenméregkeverő" boszi vagy! :))

Kata, én is imádtam fát vágni, amíg oda nem jutottam, hogy injekciózni kellett a könyökömet. "Favágó könyököm" lett.
Utána már a gyújtósokat is óvatosan hasogattam. Szerencsére ügyes vagyok a bal kezemmel, tudtam váltogatni.

A válásom után 45 évesen, december 22-én költöztem az én házamba a gyerekekkel. Akkor, a tél közepén kellett megtanulnom,
hogy hogyan kell fával fűtenem. Előtte egy gázzal működő padlófűtéses házban éltem, ahol hozzá se kellett érnem a
rendszerhez.
Persze télen vettem a fát is, közvetlenül a beköltözés előtt. A szállító pontosan tudta, hogy egy tudatlannal van dolga,
ezért odahozott nekem több köbméter gyertyánt, amit képtelenség felvágni, ha már kiszáradt a vágási felülete, meg
a víztől szinte csöpögő csertölgyet, ami persze nem égett, csak sistergett. Én meg sírtam a kazánházban. Drága jó
szomszédom, Margitka férje, Feri még éjjel is képes volt átjönni, hogy segítsen. Tőle mindent megtanultunk.

Pont én is arra gondoltam a zacsis sütőtöknél, amit írtál, hogy nem képződik rajta az a finom réteg, amit a cukortartalma
karamellizációja okoz. Inkább csak párolódik a zacskóban.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. november 23. 9:55

Végre már tudok szép napkeltés fotókat hozni. A felkelő napot még nem látom (majd később), de a fényét
már igen. Az utolsó fotó ma reggel készült. Színével a fényképezőmet is megbolondította:

Kép

Kép

Kép

Kép

Itt zoomoltam egy nagyot, de nem tetszett az eredmény, ezért ki akartam kapcsolni a gépet, de véletlenül
kattintottam is egyet a másik ujjammal:

Kép

Minden évben ilyenkor a közeli fákon gyülekeznek a varjak. Éktelenül rikácsolnak, perlekednek, egy pillanatig
sincsenek csendben. Aztán hirtelen felröppennek, majd visszatérnek.

Kép

Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2023. november 23. 10:40

Paggykám, már tavaly is szerettél volna mézeskalácsot, de nem vállalja a postai küldést, semmilyet sem, mert könnyen eltörhet.
A te "selyemutadról" én is várom a fotókat.
Nagyon ügyes vagy, a cukrot is cserélhetnéd, és akkor még "látványosabb lenne a gyógyulás. A lisztes ételbe legalább 1-2 kanál teljes kiőrlésüt tenni akkor jobban laktat és talán kevesebbet enne. Nálunk a férjem nagyon meghízott, de lehet, hogy nem is hízás volt, mert mindent titkolt és nem tudtam a teljes igazságot. /kiméletből csinálta, amit így utólag is nagyon nehezményezek/.

Gyönyörűek a fotók, igazán szépek, néha elfog a vágy, hogy valamelyiket megfessem, de soha nem lesz olyan mint a fotó, és a sötétet nem annyira szeretem, mert a festést is komorrá tudom tenni vele.
Most kenyeret sütök, mert egy szelet sincs.
Vettem tegnap zsemlét, most megtöltöm túróval, és megsütöm. ötletfélének is írtam.
Szép napot, süt a nap, de még nem voltam kint.
/Ja és fát vágni nem kell, mert felvágva vettük, a fafélékről semmi ismeretem nincs. Felváltva fűtünk gázzal és fával/. Nagyon kell vigyázni az átállítással, mert können el lehet téveszteni.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 23. 15:12

Hazaertem.Nagyon szep volt!!!2 nap alatt osszerakom a kepeket, videokat.
Sok kiegeszitest teszek majd fel a gyonyoru anyaghoz.Ennek osszeszedesehez ido kell,szombat estere talan kesz leszek Lanyok!Ma ellogtam a napot, mar nem csinalok semmi nagyobb dolgot, ezert lesz idom nyugiban olvasni es nezelodni itt. \:D/
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. november 23. 15:52

Ildikó, imádtam a túróval töltött zsemlét, végigkísérte a gyerekkoromat és a felnőtt koromat is, egészen addig, amíg
le nem mondtam az állati eredetű dolgokról. Én úgy készítettem, hogy olajban sütöttem ki a zsemléket, anyósom meg
tepsibe tette őket, nyakon öntötte valamilyen tejes öntettel, és a sütőben sütötte meg.

Engem a szomszéd jól kitanított a fákról. Később már sose volt vizes fám, mert tavasszal meghozattam, és egész nyáron
volt ideje kiszáradni. Ha elmentem a fatároló mellett mindig hallottam, hogy pattognak száradás közben. Ugyanilyen
hangja van a csicseriborsónak is, ha beáztatom. :))

Nagy darabokban hozattam a fát, mert így sokkal olcsóbb volt. Még úgyis megérte, hogy fel kellett fűrészeltetnem. Általában
a fiam hasogatta fel, mert ő is nagyon imádta csinálni.

Csak egy pár fotó:

Újabb Van Gogh esernyő ugyanabban a kirakatban, ahol a múltkorit fotóztam (Csilagos éj a Rhone fölött). Ennek a címe
Csillagos éjszaka.

Kép

Készül az ideiglenes koripálya az Erzsébet-téren. Nem nagy, de itt ennyi hely van.

Kép

Minden hónap harmadik vasárnapján termelői piac van az Erzsébet téren. Most a korcsolyapálya miatt a mellette lévő
Szent István téren rendezték meg.

Kép

Nem vettem volna semmit, ha nem veszem észre, hogy egy úr, sulyomból készült édességeket árul. Elkezdtünk beszélgetni,
és kiderült, hogy az ő manufaktúrája készíti ezeket a csokikat, bonbonokat, sőt még nagyon kis mennyiségben pálinkára is
futja.

A sulyom védett növény, engedély köteles a szüretelése.

Ebből a 3 perces videóból megismerhetitek ti is azt urat, aki árulta a portékáját, és hogy hogyan is néz ki a sulyom és a magja
amiből a ritka finomságokat készíti. Két csokit vettem tőle a fiamnak és a menyemnek a mikulászsákba.

https://www.facebook.com/watch/?v=535530930977639

Kép

Kép

Kép

Kép

Ezt a két csokit vettem:

Kép

Voltak nála érdekes ízesítésű szaloncukrok is:

Kép

Kép

Kép

Csak úgy ideteszem, mert olyan szép őszi hangulatuk van:

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 23. 17:58

Sziasztok!AZT írtam :::::::HOGY TUDSZ A VIKIN NÉZNI!!!!!!!!!!és NEM LETÖLTENI sorozatot---AZ MEG CSAK 3 KATTINTÁS KÉRDÉSE ugyanannyi mint VIDEÁN nézni. és persze mindenki kedve szerint néz sorozatot.
EZT ÍRTAM:
:ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: Tudtok vikin sorozatot nézni?Ha nem ,leírom hogy kell,Ill megmutatom a következő hozzászólásban. :ymparty: :ymparty: :ymparty:
Úr Isten Ildikó,mennyi mindent csináltál a legutóbbi időben!!!Kardiológus,kirándulás,fabeszerzés,kisolló keresés,,,Napi 1 dolog is elég izgalom-szerintem-legalábbis nekem 1 izgalom/nap elég a kutyasétáltatások mellett.Nem emlékeztem rá,hogy az elmúlt évben is szerettem volna venni a mézeskalácsból.Nekem is van képesítésem hozzá,de az írókázás,amit a testvéred mesterfokon csinál,nem sikerül tökéletesre.A magos mézeshez van tehetségem.
Ilyeneket csinálok/Ez nem az enyém,hanem Vágó Edit ,a tanárom, könyvéből való/:
Kép
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 23. 18:23

Rita!Nagyon érdekes számomra,hogy viszonylag könnyen el tudsz fogadni EGY MÁSIK OTTHONT.EBBŐL LÁTSZIK,HOGY LEVEGŐ JEGYŰ VAGY,NEM CÖVEKELED MAGAD EGY FÖLDHÖZ.Ilyen emberekre mondják,hogy kozmopolita/világpolgár/Igaz ennek a szónak több ,tartalmasabb jelentése van:
Spoiler: mutasd
A kozmopolitizmus a görög kozmosz (mindenség) + polisz (város) szavak egyesítéséből keletkezett kifejezés, jelentése „világpolgári szemlélet”. A kozmopolita a világ problémáit a nemzet problémái elé helyezi, azaz az emberiség érdekei felülmúlják egy osztály, ország, nemzet érdekeit.

Vajon az emberekkel való közelebbi kapcsolódás is menne,mint a falutokban?Szerintem IGEN. :)
Ildikó!Ez a mondatod olyan kedves:
-Tejbedarát főztem magamnak, jól esett, már nagyon régen ettem.
Emlékeztek a finom tejbedara ízére?Puha,meleg és megnyugtató.Egy bizonytalan világban,milyen jó is egy finom meleg tejbedara!!!Sajnos,sajnos és sajnos nem ehetek. :(( :(( :(( :(( :(( :(( :(( :((
A páromról már írtam,hogy kicsit elviselhetőbb.
Spoiler: mutasd
Ma viszont reggel úgy éreztem,hogy ha elhagynám magam,idegösszeroppanást kapnék.Fáradt vagyok a sok lelki nehézségtől.Éreztem,hogy 1 percbe telne és már erőm se lenne felkelni,azután kis idő után felkelsek és OKÉ,mert minden vacakság elmúlik csak bírja ki az ember.Vagy nem múlik el és beletörődik..És visszatekintve az életre ,rájön,ez volt a sors,tekintsünk a jóra.minek belerokkanni.Mint az előzőekben, az autista srác anyukája.Kihívás az élet.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 23. 18:57

Ildikó!Jaj,de szép a Mura!!Jó nézegetni a kis szigetet a kacsákkal.Gyorsan megnézem egy térképet a Muráról.
https://funiq.hu/2777-mura-foly%C3%B3
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 23. 19:05

Kép
Mura folyó
A Horvátország és Magyarország között szeszélyesen kanyargó Mura igazi kincse a tájnak. Hajdanán a történelmi határt képezte a két ország között, de a gyakori mederváltás miatt ma már itt is, ott is átcsap a két szomszédos állam területére.

Partizán sziget a Murán
A Mura folyó Ausztriában, A Hohe Tauern hegységben ered, 1764 méteres magasságban. Teljes hossza 454 km, amelyből csak a legalsó szakasz - annak is csak a bal partja - esik Magyarországra, de még ezen az alsó szakaszon is elég gyors ahhoz, hogy medrét a laza talajban folyamatosan változtassa.

A magyarországi 48 km-es szakaszon a folyó már nem azt az arcát mutatja, mint az Alpokban, ahol a Magas-Tauern bércei közül még igazi hegyi folyóként tör utat magának a Kárpát-medence felé. Jócskán megszelídülve éri el hazánkat Kerkaszentkirálynál, mégis azt mondhatjuk, hogy vad, zabolátlan folyó, mely a mai napig változtatja medrét, kavicszátonyokat épít, partfalakat mos alá. ......
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 23. 19:08

De szép lehetett!
Kata!A kanadai tök finom.
ÓÓÓÓ,Rita.Azt a sorozatot a fogadalmam miatt nem láttam/modern kínai sorozatot nem nézek/Ha láttam volna,nem ajánlottam volna a Malvelous Woment.Meg fogom nézni.Köszönöm.Így azután ,biztosan értékelni fogjátok a gyönyörű kiállítási anyagot.Gyönyörűek a napfelkeltés képek!!!!!!
Ildikó!Próbálom a párom kosztját egészségesebbé tenni,de az öszvér sokkal kevésbé konok,mint ő.
Ildikó!Köszönöm szépen a fotókat.Várom a festményt,amit festettél.
Rita!Majd meséld el milyen volt a sulyomkrémes csoki,már ha kapsz belőle :)) :)) :)) El sem tudom képzelni!!
Nagyon guszták a csokik és szaloncukrok.Majd korcsolyás fotókat is készíts,ha lehet!!!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 23. 19:27

https://ilovetiszato.hu/2020/07/22/uj-i ... inalataba/
Lányok!Köszönöm a sok szép képet.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. november 23. 21:29

Most csak beköszönök egy jó éjszakát kívánva, mert el sem hiszem hogy fél1o van.
Szerencsére a Samu gyógyszerei beadva időben.
Mindent megnéztem és elolvastam, és kiélveztem én is a képeket! Rita napkeltés képei fantasztikusak Na és a madarak!
A szaloncukrok láttán összefutott a nyál a számban. Mostanában a Lidltől kezdve a Spár, Aldi szaloncukrait visszahívták.

Na megyek, holnap remélem tudok jönni ide is ! :ymhug: i-) :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 24. 3:19

Ti csak aludjatok bekesen!Felebredtem,az agyam zakatolt a tegnapi uj elmenyektol.MERT, nem csak a Mezogazdasagi Muzeumban voltam a kinai kiallitason, hanem a belvarosba is mentem a "galeriak utcajaba".A Falk Miksa utcat hivjak igy.

https://divany.hu/vilagom/2020/10/02/ki ... erfigyelo/

) A cikk a regisegboltok utcajanak nevezi, de szerintem a galeriak utcaja is, mert sok van beloluk .Itt talalhato Budapest 2 legjelentosebb galeria- es aukcioshaza a Kisselbach -es a Virag Judit..Nagyon nevesek es hiresek a modern magyar festeszet. arukereskedelme szempontjabol.Itt olyan festok muvei csereltek gazdat mint Csontvary, Gulacsy, Ripl -Ronai...
Majd valamikor megmutatom nektek, miket lattam.Hu +Ha!!!!
Es!!
https://nullahategy.hu/mintegy-30-helys ... -budapest/
https://www.bpartweek.hu/hu/helyszinek/
Most erre nem megyek,de maskor megnezem a nekem tetszot.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 24. 3:33

%%-A selyemkiállítást ezekre a helyekre teszem fel.
Végeztem a háztartási munkámmal,most van 2 órám,elkezdem rendezni és feltenni a tegnapi dolgokat.Majd folytatom később, esetleg holnap is
:movingflower: A SELYEM :movingflower:
A selyem
mindig is különleges helyet foglalt el a textíliák világában, és a mai napig erős vonzereje van, nehéz hozzá nem érzelmileg viszonyulni. Még a laikusok is drága és különleges anyagnak tartják, aminek hosszú-hosszú történetét minden más szövetnél több legenda veszi körül.

A selyem történetével foglalkozó munkák többsége szerint minden Xi Ling-shi császárnéval kezdődött/ a legendás kínai császárné a Sárga Császár felesége volt , akinek teájába egyszer belepottyant egy selyemhernyó-báb. A forró víz hatására a bábról leváló selyemszál olyan hosszú volt és erős, hogy a kert végéig elért, és a császárné rájött, hogy ebből a szálból mindennél szebb anyag szőhető, és hopp, gyorsan fel is találta a szövőszéket.
Mikor a selyem elfogyott, meglátott egy kis gubót, és rájött, hogy ez a selyem forrása. Egy másik változat szerint a selyemhernyók az eperfa leveleit eszik és gubókat fonnak. Összeszedett néhány gubót, majd leült teázni. Miközben egy csészét kortyolt, egy gubót ejtett a gőzölgő vízbe . Finom fonal kezdett elválni a selyemhernyógubótól. Lei zhu úgy találta, hogy letekerheti ezt a puha és kedves fonalat az ujja körül.

Meggyőzte férjét, hogy adjon neki egy eperfa ligetet, ahol háziasíthatná a gubókat alkotó férgeket. Neki tulajdonítják a selyemtekercs feltalálását, amely a finom szálakat a szövéshez kellően erős fonallá egyesíti. Nevéhez fűződik az első selyemszövőgép feltalálása is. Nem tudni, mennyi igaz ebből a történetből, ha egyáltalán igaz, de a történészek tudják, hogy Kína volt az első civilizáció, amely selymet használt. Leizu megosztotta felfedezéseit másokkal, és a tudás széles körben elterjedt Kínában .
Illusztráció,Lei zhu tanítja a selyem előállítását:
Kép a SÁRGA cSÁSZÁR/Huangdi (黃帝)/, aki inkább egyfajta istenség, mitikus alakja a kínai történelemnek, uralkodását pedig, ha valóban élt, időszámításunk előtt nagyjából 2698–2598 közé teszik, azaz nagyjából a sumér eposzi hős, Gilgames kortársa. Itt pedig elválik egymástól a mítosz és a valóság. Mert a mítoszban ez a császár rengeteg dolgot jelent, a kínai kozmológia sarokpontja ő, kapocs a menny és a földi lét között, isteni megtestesülés, neve sokáig a vallási kultusz egyik eleme volt, mint az öt szimbolikus istenség egyike, később vált a központosított hatalom kezdetének eredetmítoszává. Csak viszonyításul, a történelem első igazi kínai császára Qin Shi Huang (秦始皇) kétezer ötszáz évvel később élt.

A selyemszövést tehát a kínai történelem kezdetének kezdetéhez köti a hagyomány, és valóban, régészeti leletek bizonyítják, hogy a selyemszövés az időszámítás előtti harmadik évezredben kezdődött. Csakhogy ez az idő nagyjából az újkőkorszakot jelenti, a bronz megjelenésére és a kínai palotacivilizációk kialakulására még nagyjából ezer évet várni kell. És a díszletet is így kell elképzelni. Nincsenek hatalmas paloták, lovaskatonák, kardozás, kungfu és Nagy Fal. Helyette fa és csontszerszámok vannak, a házak már éppen nem földbe vájt gödör fölé emelt tetőt jelentenek, hanem vályogból, kőből rakott falakkal ellátott épületeket, van kezdetleges folyóvölgyi mezőgazdaság, elsősorban kölest termesztenek, egyszerű cserépedényeket készítenek és van néhány házasított állat is, kutya, sertés, baromfi.
:movingflower: A selyem világhódító útja: :movingflower:

A selyemmel kapcsolatos mesébe illő kezdet után a folytatás is titokzatos, hiszen a kínaiak évszázadokon át gondosan megőrizték a selyem készítésének titkát, olyannyira, hogy Nagy Sándor koráig Európában a selymet egy kínai fa termésének hitték. Kr. e. 3. századra a kínai és közép-ázsiai kereskedők Ázsiában és Európa felé kiépítették az úgynevezett "selyemutakat", így e nemes anyag fokozatosan világhódító útjára indulhatott.isz. 552 fontos dátum a selyem európai történetében, ugyanis Justitianus bizánci császár ebben az évben bízott meg két Kínában járó szerzetest, hogy ázsiai térítő útjuk során szerezzék meg a kínaiaktól a selyemszövés technikáját. A szerzetesek ki is derítették a titkot, miszerint a magból eperfa nő, a hernyó pedig tavasszal tojást rak, eperfaleveleket eszik, majd gubót köt maga köré. A prédikátorok végül a botjukba rejtett eperfamagokkal és selyemgubókkal tértek haza, ám összekeverték az előállítás lépéseit, és a gubókat ültették el a földbe, míg a magokat igyekeztek meleg helyen tartani, így persze nem értek célt.

Létezik még egy legenda hernyótartás technikájának elterjedéséről, miszerint a nyugat-ázsiai országok között volt egy Kvüsadana nevű királyság, amelynek lakói szerették volna elsajátítani a selyemkészítés technikáját, de a kínaiak megtagadták a kérésüket. Ám a kvüsadanai király furfangos volt, ugyanis a két ország közötti jó kapcsolatának ürügyén feleségül kért egy kínai császári udvarbeli lányt. A kínai császár gyanútlanul hozzájárult ehhez, nem tudván, hogy a király az esküvő előtt arra kérte menyasszonyát, hogy lopjon el egy hernyót és néhány eperfamagot. Mielőtt távozott volna Kínából, a lányt ellenőrizték az átkelőnél, de mégis sikerült kicsempésznie a kincseket, ugyanis azokat a fejfedőjébe rejtette. Tény, hogy a Tang-dinasztia idején (i.sz. 618–907) a selyemkészítés titka nyugaton is ismertté vált. A 8. századtól a bizánciak mellett az arabok is bekapcsolódtak a selyemiparba, majd meghonosították Európában is. A 13. századra az európai selyemgyártó központok alakultak számos országban. A selyemtermelés Magyarországot is meghódította a 17. században, de az országszerte működő selyemgyárak a nagy munkaigény miatt a 20. század közepén megszűntek. Az európai konkurencia ellenére a selyemiparban mind a mai napig Kína a világelső.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 24. 3:37

(% %%-NÉZZÜK MEG,HOGY KÉSZÜL A SELYEMSZÁL!

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 24. 4:02

%%-
A hernyóselyem anyaga, szerkezete, tulajdonságai
Eszköztár:
A hernyóselyem tulajdonságai
Erős, rugalmas anyag. Vízfelvevő képessége nagyon jó. Vízben zsugorodnak, összemennek. Hő hatására sárgul, barnul, szenesedik, majd szétesik. A hernyóselyem-textília vasalható.
Éghető anyag, napfény hatására nagyon érzékeny. Színe a hernyóselyem fajtájától függően fehér sárgás vagy krémszínű. Jól színezhető.
Fénye a jellegzetes selyemfény.
Jó elektromos szigetelő.
A molyok lárvái a hernyóselymet is megtámadják, ezért attól óvni kell.

Kép
A hernyóselyem anyaga, szerkezete
Állati termék, tehát anyaga fehérje. A selyemszál anyaga a váz fehérjékhez tartozó fibroin és a ragasztóanyag szericin. A fibroin aminosavakból épül fel, de nem tartalmaz ként, mint a gyapjú. A szericin réteget el szokták távolítani, mert tompa fényűvé és merevvé teheti a selymet.
A hámtalanított selyem, szép, fényes, hajlékony, könnyű. A selyem a fehérje reakcióképességéből következően hajlamos nehéz fémsók megkötésére. A Na-foszfátos fürdőben kezelt selyem a hámtalanításkor elvesztett súlyát visszanyeri, ez a nehezített selyem. Fényes, nehéz szövet, merev, ezért idővel törékennyé válik. Fény hatására szétmálik.
:o) Egy kilogramm gubóból körülbelül 250-280 gramm fonott selymet lehet előállítani. 3 méter szövet előállításához, több mint 2800 selyemgubó szükséges. :o)
MIÉRT OLYAN ÉRTÉKES A SELYEM?
1. A selyem hipoallergén

Kiváló választás az asztmások, allergiások vagy érzékeny bőrűek számára. Jó légáteresztő, ezért felel meg például arcmaszkok készítéséhez.

2. Télen melegít

A selyemszálak a szoros szövés miatt közel vannak egymáshoz. Minél szorosabb a szövés, annál jobban szigetel a szövet. A szorosan szőtt selyem ruhadarab segít a természetes testhőt a bőr közelében tartani.

3. Nyáron hűvösen tart

A selyem mérsékelten légáteresztő anyag. Emellett nagyon könnyű és vékony. A laza selyemruhák és az olyan kiegészítők, mint a selyemsálak, remekül viselhetők nyáron.

Bár a selyem légáteresztő anyag, nem olyan nedvszívó, mint a pamut. Ez azt jelenti, hogy a selyem nem képes nagy mennyiségű izzadságot felszívni. Ha trópusi éghajlaton selyemből készült ruhát viselsz, az izzadás elkerülése érdekében inkább csak laza darabokat, sálat vagy maxiruhákat viselj! A bőrhöz közel viselt szorosabb selyemruhadarabok nyáron nem praktikusak.

4. Erős és tartós

Több száz évvel ezelőtt a mongolok még páncélt is készítettek selyemből, azért, mert sokkal strapabíróbb, mint egy hasonló vastagságú acélszál. A sokrétegű steppelt selyemből készült mellényeket arra használták, hogy tompítsák a bőrbe süllyedő nyilak becsapódását. A selyem nemcsak erős, hanem nagy rugalmassággal is rendelkezik. Ezeknek az értékes tulajdonságoknak köszönhetően sokáig a selyem volt az ejtőernyők gyártásakor leggyakrabban használt anyag.

5. Fényűző, fényes és puha

Amellett, hogy a selyem tartós anyag, amely nemcsak a környezetnek, hanem a bőrünknek is jót tesz, egyszerűen gyönyörűséges. Nincs még egy olyan szövet a földön, amely összehasonlítható lenne a selyem fényűző megjelenésével és tapintásával.

6. Véd a bosszantó szúnyogcsípéstől

A rovarok a selyemből készült ruhán keresztül nem tudnak megcsípni.

7. Soha többé ráncokat

A selyem egy organikus szál. Nem irritálja a bőrödet. A selyem párnahuzaton való alvás késlelteti az arc ráncosodását a selyemben lévő esszenciális aminosavak miatt. Nem szívja magába a szérumokat és krémeket, ezáltal azok hatékonyabban hatnak az arcbőrön.

Kevesebb nedvességet szív fel, mint a pamut, ezért védi a hajadat a töredezéstől, az elektrosztatikus feltöltődéstől. A selyemből készült anyag nem károsítja a hajszálak felületét, így a hajad szép, fényes marad.

MIÉRT FENNTARTHATÓ A SELYEM?
A divatipar nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ha te is szeretnéd kivenni a részed a környezetvédelemből, válassz természetes szálakból, például selyemből készült ruhákat, mivel ezek tartósak és újrahasznosíthatók.

A selyem előállításának folyamata 100%-ban természetes, semmilyen kémiai indukcióval vagy szintetikus módsz
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 24. 14:06

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 24. 14:13

MI A KESI?
kesi (k'o-ssu, kosze)

kínai képes selyemkárpit. A kesi elnevezés jelentése „vágott selyem”, s az elvágott szálakból adódó, a kárpitokon egymástól világosan elkülönülő, egymással nem keveredő színfoltok látványára utal.

A legkorábbra datált kesi darabok a Tang-korszakból (618-907) származnak, de széles körben először a Déli Song-korszakban (1127-1279) készítettek ilyen kárpitokat Kínában. A technika a Ming-korszakban (1368-1644) vált különösen népszerűvé, és egészen a Qing-korszak végéig (1911/12-ig) virágzott. A kárpitokon gyakran híres festmények másolatait is megszőtték.
A sorozat,amit ajánlottam /Marveolus Women /a KESI szövésről szól
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 24. 14:16

És most nézzük a tegnapi napot úgy egészben!Hosszú lesz,aki unja,ne nézze!!!
A Mezőgazdasági Múzeumban van a kiállítás,ami a Hősök tere közelében a Vajdahunyad várban található
Földalattival eljöttünk Verával a Hősök teréig,innen megyünk a Vajdahunyad várba.
Kép
Megyünk a Városligeti tavon átívelő hídon:
Kép
Jobbra a Műjégpálya, balra a tó másik része-
Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. november 24. 15:13

Az első videó,nem a tegnapi,amiben Vera említést tesz egy Brughel képről:
Kép
A kép címe:
id.Pieter Brughel:Téli táj korcsolyázókkal és madárcsapdával, 1565