Van képem hozzá

Kata58
Kapcsolat:

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. augusztus 4. 8:55

Sziasztok Lányok és Elthan!
Szép reggelt mindenkinek! Ma sokáig elaludtam, fél 9-ig, de egész éjjel alig aludtam valamit állandóan felriadtam, most egy kicsit fejbekólintottnak érzem magam a kialvatlanságtól.

Paggy, igen aranyosak vagytok Birivel, mindig öröm, mikor netes ismerősöknek sikerül személyesen találkozni!
Köszönöm a képes beszámolóm ilyen rámeglátásait, sokszor én sem tudom miért is kapom le hirtelen, de aztán Te még többet is kihozol belőlük mint az én egyszerű megjelenítésem.
Nagyon élvezem.!!
A Busani beszámolókat is, jövök majd csavarogni, ide is, mert filmileg rengeteg élmény kapcsolódik ehhez a városhoz.
Vagy családi vagy krimi... Hiszen pl. a bűnözöknek remek lehetőséget adott sokszor a rendszervek ellen elmenekülni.
De jó hogy ez nem lett sem japán sem észak koreai terület.
így jó ahogy ez most van. A sport területén is hatalmas változásokat fog hozni, ha itt lesz az egyik nagyszabású verseny, pedig már így is túl zsúfoltnak érzem ezt a területet.

Az idő majd megoldja... hiszen ki tudja addig hogy alakulnak a dolgok.
Megyek reggelit készíteni, pedig ilyenkor már inkább a tízórai felé szoktam gondolkodni.!
Most rántotta lesz, hogy délig aztán már ne kelljen enni! Tegnapról leves van, úgyhogy a 2. -at kell még kitalálnom hogy mit csináljak!

További szép napot mindenkinek! Itt csepereg az eső, és pillanatnyilag 18 fok van! :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth: ~o)
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. augusztus 4. 16:49

Sziasztok!

Holnap kora délelőtt visz a fiam a kassai repülőtérre, és majd 22-én kedden jövök haza. Addig még bejelentkezek
szerintem.

Kata, ne fáraszd magad a Fajgerné Dudás Andreával készült interjúkkal. Az ő világa, nem a te világod. Az enyém se,
de díjazom, hogy önazonos, hogy nem feszeng, nem akar senkinek megfelelni, egy szabad gondolkodású művész.

Elthan, olyan sokat lesem a laptop képernyőjét - főleg, ha fordítok -, hogy inkább a hagyományos könyvek olvasására
akarom magam visszaszoktatni. Legalább nem üt akkorát, ha este bealszok olvasás közben. =))

Paggy, Kata, az anyukám a lilahagyma mellett még paprikát is gyalult az uborka salátába, utána sózta be. Én a legjobban
a tejfölös uborkasalátát szerettem. Ma már nem használok sót hozzá, csak legyalulom és szójajoghurttal nyakon öntöm.

Paggy, a magánygyűjtemény képei isteniek voltak az emeleten lévőkhöz képest. Csak pár fotót csináltam, hogy megmutassam.
Nem tetszenek, nem értem őket, nem találok bennük semmi művészi értéket, nem is hiszem, hogy valaki érdemesnek
tart egyet is közülük, hogy megvegye.

Amikor a fotókat kezdtem nézni, azt hittem, hogy ez lesz a kedvencem...

Kép

...de végül ez lett. Nagggyon tetszik! Imádom, amikor a harsány színek "kiégetik" a szememet, és a csónakok tükörképe is
olyan különleges.

Kép

A videókhoz még hoztam egy drónfelvételt is. Érdemes felülről is megnézni a várost.

Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. augusztus 4. 17:17

Kata fotói:

Annyira cukik az "ecsetvonás" felhőcskék!

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. augusztus 4. 17:30

Kata fotói:

Újabb drámai felhők. Olyan kár, hogy az esős videót nem tudtam leszedni a fb.-ról.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. augusztus 4. 17:32

Kata fotói:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. augusztus 4. 17:46

Pár kép a Miskolci Galéria emeletéről, amikhez nem tudtam kapcsolódni egyáltalán.

A téma: Innováció a kortárs rajz és grafika területén

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2023. augusztus 4. 17:46

A lépcsőházak előtt a lakók szeretnek virágokat, sövényeket, cserjéket ültetni, de egyre többször látok ehető
növényeket is közöttük.

Füge:

Kép

Kép

Menta, citromfű:

Kép

Kép

Paradicsom, sóska, petrezselyem, felmagzott saláta...

Kép

Kép

A gyerekkoromat idézik a házak végében lévő szőnyeg porolók:

Kép

Kép

Azt hittem, hogy nem látogatható, de tévedtem. Magyarország harmadik legnagyobb zsinagójája a dohány utcai
és a szegedi után. Szörnyű állapotban van évek óta. Ígéretek vannak...

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Ebben az imateremben tartják a szertartásokat. A farács mögött ülnek a nők, akik a zsinagógában az emeleten
ülnének. Az utolsó képen a tóraszekrény látható.

Kép

Kép

Kép

A Libriben kettőt fizet, hármat kap akció van. Ezt a három könyvet vettem, a Frida Kahlo ingyen volt. Ezt kezdtem
el olvasni.

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. augusztus 5. 11:31

Köszönöm Rita a kitett képeket és a sok látnivalót is. :-bd
A Busan videót meg is osztottam a youtubon, hogy más is gyönyörködhessen benne. :movingflower:
A miskolci kiállítás most engem sem igazán ragadott meg, mondhatni a házak közötti "csendéletek "sokkal jobban. :D

A zsinagóga meg nem rossz, hanem egyenesen siralmas állapotban van. Rémes!!
Könyvet nem vettem most, ellenben Elthannak köszönhetően már letöltöttem a két Szilvási könyvet amit már rég el akartam olvasni! :D

Ott kint milyen az idő? Itt most csepereg, hűvösnek tűnik, hogy nincs napsütés.
előbbre hoztam az ebédet, majd koradélutánra csinálok tejfölös gombát tésztával. Ha marad belőle holnapra is, akkor pedig csinálok hozzá egy kis párolt csirkemellet.

Kisunoka már biztos kisajátította magának a nagyit, de majd kérünk szépen egy két édes beszámolót is.
Addig is mindenkinek további kellemes szombat délutánt és egyben hétvégét! :x :D ~o) :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 6. 10:59

Sziasztok,sziasztok!Most csak beugrottam,hozok egy videót,ami nem túl értékes.Csak pici életkép tegnapról.Délután ,ha nem zuhog,megyünk egy fizetett sétára.Tematikus séta,majd beteszem,ha sikerül eljutnom.Most jöjjön a videó!Itt hűvös van ,esőre áll az idő.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 6. 11:30

LÁNYOK!Ezer bocsánat vacak a videó,de ma már nyugisabban csinálom! ^:)^ Mindig elfelejtem,hogy lassan kell fordulni a telefonnal.ÉS KÖSZÖNET KATA ÉS RITA A KÉPEKÉR,Még csak rájuk sandítottam.Majd holnap megnézem őket.Rita!Frida Kahlo--Majd mesélj,szuper!!!Üdv:Paggy
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 6. 11:45

LÁNYOK!LÁNYOk!LÁNYOK! :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty:
BORZASZTÓAN ÖRÜLÖK!!!!!!!
Megtaláltam a kedvenc dokumentumfilmemet,amit 3 éve a koreai filmfesztiválon láttam:

aenyeo (más néven haenyo ) (hangul: 해녀 ; szó szerint "tengeri nők") női búvárok a dél-koreai Jejutartományban, megélhetésük abból áll, hogy különféle puhatestűeket, hínárokat és más tengeri élőlényeket gyűjtenek be az óceánból. A független szellemükről, vasakaratukról és eltökéltségükről ismert haenyeo Jeju félmatriarchális családszerkezetének képviselője. [1] : 1  [2] [3]

Előzmények
Jeju búvárhagyománya i.sz. 434-re nyúlik vissza. [4] : 100  Eredetileg a búvárkodás kizárólag férfi szakma volt, kivéve azokat a nőket, akik férjük mellett dolgoztak. [4] : 101  A női búvárok első említése az irodalomban csak a 17. században történik, amikor a Jeju földrajz monográfiája jamnyeoként ( szó szerint "búvár nők") írja le őket. [4] : 101 

Haenyeo múzeumi diorámája egy kandalló mellett pihen, miután egy nap alatt végeztek munkájukkal
A 18. századra a női búvárok, akiket ezen a ponton általában haenyeo néven emlegetnek , meghaladták a férfi búvárokat. [5] : 1  Ennek az eltolódásnak több lehetséges magyarázata is létezik. Például a 17. században jelentős számú férfi halt meg a tengeren háború vagy mélytengeri halászati ​​balesetek következtében, ami azt jelenti, hogy a búvárkodás a nők munkája lett. [1] : 1  [6] Egy másik magyarázat az, hogy a nőknek általában több a bőr alatti zsírtartalmuk , és magasabb a remegés küszöbük, mint a férfiaknak, így jobban alkalmasak a hideg vizekben való munkára. [4] : 101  Egy 18. századi dokumentum feljegyzi, hogy a szárított abalét adót kell fizetnia hétköznapi emberekre kényszerítették, sok nőt arra kényszerítve, hogy várandósan hideg vízben merüljenek. [6]

Ahogy a tengeri búvárkodás a nők által uralt iparággá vált, a haenyeo közül sokan később férjüket váltották fel az elsődleges munkásként. [5] [7] [8] Ez a tendencia különösen azután volt szembetűnő, hogy a japánok 1910-ben gyarmatosították Koreát, és a búvárkodás sokkal jövedelmezőbbé vált. [9] Eddig a pontig a haenyeo betakarított anyagának nagy részét a Joseon- kormány kapta tiszteletdíjként. [9] Amikor azonban a japánok átvették az irányítást, eltörölték ezt a hagyományt, lehetővé téve a haenyeo-nak , hogy eladja a fogást a piacon, és profitot termeljen. [9] Ezenkívül japán és koreai kereskedők béreltek fel haenyeóthogy Japánban és a Koreai szárazföldön dolgozzanak nekik bérmunkásként, ami jelentősen megnöveli anyagi helyzetüket. Yeonpyeong-ri-n, egy Incheon melletti szigeten, ahol sok haenyeo dolgozott, fizetésük átlagosan egy tipikus család összjövedelmének 40-48 százalékát tette ki. [9] A haenyeo kiemelkedő helye Jeju gazdaságában és egyéni családi egységeiben sokáig a japán gyarmatosítás után is megmaradt. Az 1960-as évek elején például Jeju halászati ​​bevételének 60%-át a haenyeo betakarítás tette ki, és a haenyeo férjek 40%-a munkanélküli maradt. [4] [7]

A társadalomban
Mivel oly sok család a haenyeo- ra támaszkodott jövedelmének nagy részében, egy félmatriarchális társadalom alakult ki Jeju-n a haenyeo- val a háztartás élén. [10] [9] A Jeju partjainál lévő apró szigeteken, mint például a Mara-szigeten, ahol a tengeri búvárkodás volt az egyetlen bevételi forrás, a hagyományos nemi szerepek megfordítása teljes mértékben megvalósult; a férfiak vigyáztak a gyerekekre és bevásároltak, míg a nők pénzt hoztak a családnak. [10] Jeju egyedülálló társadalmának egyéb megnyilvánulásai közé tartozik, hogy a férfiak hozományt fizetnek a menyasszony családjának (a koreai szárazföldi szokások megfordítása), valamint a lányok születését ünneplő családok a fiúk születése helyett. [6] [11]

Bár a matriarchális társadalom bizonyos elemei felbukkantak Jejuban, ezek nem voltak elegendőek a konfucianizmus túlsúlyának teljes leküzdéséhez . Ennek eredményeként a hazai szférán kívül a Jeju társadalomban alig különbözött a Koreai szárazföldön létezőtől. Például a férfiak töltötték be az összes politikai vezetői szerepet, és ők voltak az egyedüliek, akik végezhettek ősimádó szertartásokat, örökölhetik a tulajdont és a családi ágat. Ezenkívül a gyarmati uralom idején haenyeo parasztok maradtak, és soha nem léptek feljebb a láncban, hogy kisvállalkozások tulajdonosai vagy tenger gyümölcseit gyártó üzemek vezetői lehessenek. [9] Még otthon is a legtöbb haenyeo maradt az elsődleges gondozó, és a házimunkák legalább felét ellátta.[4] : 107 

Ma a haenyeot Jeju egyik legértékesebb kincseként ünneplik. A koreai kormány kifejezi nagyrabecsülését a haenyeo egyedülálló hozzájárulásáért Jeju kultúrájához azáltal, hogy támogatja felszereléseiket, és kizárólagos jogokat biztosít számukra a friss tenger gyümölcsei értékesítésére. [10] [7] Ezenkívül 2014 márciusában a kormány felkérte az UNESCO-t , hogy vegye fel a haenyeót a szellemi kulturális örökség listájára . [6] A Haenyeót 2016-tól vették fel az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára , 2017-től pedig a dél-koreai immateriális kulturális javak közé .

Csökkenő számok
Sok más történelmi kulturális gyakorlathoz hasonlóan a tengeri búváripar is áldozatul esett az iparosodásnak. Az 1960-as évektől kezdődően a koreai kormány minden tartományban kereste az ország gazdaságának gyors beindítását. Mivel Jeju nem volt praktikus hely gyárak építésére, a koreai kormány úgy döntött, hogy a mandarin narancs exportőrévé teszi . 1969-re a vidéki munkások többsége csatlakozott ehhez az új iparághoz. Ezenkívül Jejuban a teljes földterület mintegy 2%-át mandarin narancstermesztésre szánták. Az 1970-es években a kormány újabb programot indított Jeju idegenforgalmi ágazatának megerősítésére . 1978-ra a turizmus megelőzte a mezőgazdaságot, mint a sziget legnagyobb iparágát. [9]

Mindez a változás jelentős hatással volt a haenyeo számokra. A nyomorúságos körülmények között végzett munka alternatívájaként a nők tömegesen hagyták el a tengeri búváripart. [9] Az 1965 és 1970 közötti öt évben a számok 23 081-ről 14 143-ra csökkentek. [9] A haenyeo életmódot, az oktatási lehetőségeket és a feltörekvő iparágakban elfoglalt vonzó pozíciókat még elmarasztalóan eltántorították attól, hogy haenyeóvá váljanak . [9] [12] : 2350  1970-ben a haenyeo- k 31% -a volt 30 éves vagy fiatalabb, 55%-a 30 és 49 év közötti, és csak 14%-uk volt 50 éves vagy idősebb. 2014-től azonban a haenyeo 98%-a50 év felettiek voltak. [5] : 2 

Fejlesztési folyamat, felszerelés, búvárminta és betakarítás
Hagyományosan a lányok 11 évesen kezdtek haenyeoként edzeni. A sekély víztől kezdve a gyakornokok nagyobb kihívást jelentő mélységekig dolgoztak. Körülbelül hét év képzés után egy lányt "teljes értékű" haenyeo-nak tekintettek . [4] Ma a legidősebb haenyeo több mint 80 éves, és több mint 66 éve búvárkodnak. [13]

A haenyeo hagyományos ruhája és eszközei egy Jeju-i múzeumban
Összességében a haenyeo eszközei egy búvárruha , búvármaszk , uszonyok , [14] kesztyűk, mellkassúlyok (a búvárkodást segítő), L-alakú gyomláló kapa és egy úszóeszközhöz rögzített háló. [13] A haenyeo ezekben a hálókban rejti el a fogást, amíg aznap el nem végez. [13]

Az évszaktól függ , hogy mennyi időt töltenek a haenyeo a vízben. Mielőtt a búvárruhák elérhetőek lettek volna, és csak pamut fürdőruhát viseltek, haenyeo a téli hónapokban egyszerre legfeljebb egy órát tudott a vízben tartózkodni. Egy óra múlva kiszálltak a vízből, és 3-4 órát ültek a tűz mellett, hogy megszáradjanak. A szünet után még egy órára visszaugrottak a vízbe. A nyári hónapokban azonban szünet előtt egyszerre legfeljebb 3 órát tartózkodtak a vízben. [10] A búvárruhák bevezetésével haenyeo úgy találta, hogy egyszerre öt-hat órát tudnak a vízben maradni, még télen is.

A haenyeo minden merüléssel akár 30 méter (98 láb) mélyre merül, és több mint három percig visszatartja a lélegzetét. [10] [13] Terméseik abálából , kagylóból , polipból , tengeri sünökből , tengeri spriccből , barna algából , kagylóhéjból , különféle sargassumokból , osztrigákból és tengeri csigákból stb. állnak. [4] [10] : 2350  [7] ] [9] [12] [13] A búvároknak olyan veszélyekkel kell megküzdeniük, mint a medúza , a rossz időjárás és a cápák.[13] [15]

Galéria
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 6. 12:26

És itt a játékfilm a híres színésznővel.Egy idős női búvárról:
https://videa.hu/videok/film-animacio/c ... OBjSIcYkxa
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. augusztus 6. 20:47

Sziasztok LÁnyok és Elhtan! Mindenkinek szép estét kívánok!
Paggy, köszönöm a videót, és ahogy előhoztad, bennem is számtalan film, illetve filmrészlet jutott eszembe az ottani nők élethelyezetéről.
Ilyenkor mindig megállapítom, hogy én nem lennék képes rá! :)) :D :x :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 8. 6:06

%%- :)
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 8. 15:40

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 8. 15:44

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 8. 22:54

nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2023. augusztus 9. 20:06

Kedves Lányok, egy pillantás alatt elszállt a hosszú levelem, nincs kedvem ujra fogalmazni, és visszamenni az időben.
Kép

Kép

Kép
Kép
Mindnyájatoknak szép estét kívánok.

Mindent megnéztem, elszórakoztam Paggy legutóbbi videóin, Rita kiállítási képein, valamint a szépséges vitorlásokon, és Kata szépséges felhő, ill. kenyérfotóin.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 10. 2:49

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 10. 3:12

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 10. 3:35

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 10. 4:08

:ymparty:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 10. 4:09

:-h %%-
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2023. augusztus 10. 9:25

Paggy írta:Részenként reagálok.Rita Elthannak írtál.Rettenetesen sajnálom Elthán,hogy ennyi rossz történik veled.Mivel lehet elviselhetőbbé tenni?Ma jöttem rá,hogy ha nagyon ellenállok és hangsúlyozom,ha nagyon ellenállok a sorsomnak és nem kezelem a nehézségeket,rosszabb helyzetbe kerülök.Ez szembe megy Rita életfilozófiájával.Most beteszem ennek példázatát,miközben leírom,hogy amennyire így távolból lehet,együttérzek veled Elthán..Írom azért is,mert tudom jól esik,ha nem is tudnak segíteni a társak,legalább együttéreznek.
https://spiritfm.hu/sorozat/nofilter

Sziasztok LÁnyok és Elthan!
De jó hogy szeretek visszaolvasni is, így most el tudtam menteni a Spirit onlen adásait. Köszönöm Paggy,! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2023. augusztus 11. 21:13

Vissza: “Társalgó”