Ez a recept jó lesz? Ezt már akkor kinéztem, amikor belinkeltem neked a blogot. Felezzük a hozzávalókat, mert mi egyedül esszük
majd meg, amit főztünk, és módosíthatunk is az összetevőkön.
Ha fele mennyiséget csinálunk, azt két- három napig fogjuk enni. Gond ez neked?
https://veganblog.hu/recept/chilis-bab-edesburgonyaval/Én kuktában fogom csinálni, de leírom majd a végén, hogy én hogyan főzném meg tűzhelyen. Nem tart sokáig elkészíteni, mert a
quinoa gyorsan megfő, az édeskrumpli és a paprika is, a bab és a kukorica meg eleve főtt.
Ez az eredeti recept:
1 közepes (lila)hagyma - apróra vágva
4-5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
2 közepes édesburgonya - felkockázva
2 közepes piros kaliforniai paprika - felkockázva
csipet fahéj
1/4 -1/2 kiskanál őrölt koriander, őrölt kömény, római kömény
1/8 kiskanál bors, kurkuma
só + 2-3 evőkanál mindenmentes ételízesítő
3 bögre (bögre=2,3 dl) víz
1 kis konzerv (1,5 bögre) darabolt paradicsom
1/2 bögre zabtöret/ quinoa /köles
1 kis konzerv /1,5 bögre főtt vörös vesebab
1 kis konzerv /1,5 bögre főtt fehérbab
1 konzerv/ 1 és 1/3 bögre kukorica
Így módosítanám a hozzávalókat és a mennyiségüket:
1 közepes (lila)hagyma - apróra vágva (én félkarikákra fogom vágni, mert szeretek ráharapni)
3 gerezd fokhagyma - apróra vágva
1 közepes édesburgonya - felkockázva
1 közepes piros kaliforniai paprika - felkockázva
csipet fahéj
1/4 -1/2 kiskanál őrölt koriander, őrölt kömény, római kömény
só
kb. 1,5 bögre (bögre=2,3 dl) víz
0,5 kis konzerv darabolt paradicsom
1/2 bögre quinoa
1 kis konzerv vörös vesebab
1 kis konzerv kukorica
1 csokor újhagyma
Még nem vettem soha őrölt koriandert, de ha ma kapok, akkor azzal fogom elkészíteni, ha nem kapok, akkor őrölt
curryvel fogom pótolni. Nagyon szeretem.
A kurkuma és a bors azért szerepel az eredeti receptben, mert ők is a téné szerint étkeznek. Bár ezek nincsenek benne a
napi tucatban, de benne vannak a napi ajánlásban. A kurkuma szinte minden folyamatot jótékonyan befolyásol a
szervezetben, de csak a borssal együtt fogyasztva tud jól beépülni. Ez az 1/8 kiskanálnyi mennyiség nem befolyásolja
az étel ízét, de én ettől egy kicsit többet, kb. 1/4-1/3 kiskanálnyit szoktam megenni, ennyit már nem főzök bele az ételbe,
hanem egy kis vízben elkeverem egy nagy csipet borssal és megiszom.
Ha ízületi gyulladás van a lábadban, napi 1/3 kiskanálnyi kurkuma egy csipet borssal nagyon jót tenne neki.
Vesebab, quinoa, paradicsomkonzerv van itthon. Kukoricát vennem kell. Az újhagyma se szerepel az eredeti receptben,
de imádom a zöld szárával együtt. Nagyon el tudom képzelni az ételben, mert hiányzik belőle a zöld szín. Ha nem kapok
szépet, akkor nem teszek bele.
Azért választottam a quinoát, mert nem biztos, hogy kapsz zabtöretet. Csak egy fajtát lehet kapni, a Szafiét, és csak
az Auchanban tudtam megvásárolni eddig. A köles azért nem jó most, mert tűzhelyen jóval tovább tart a főzési ideje,
mint a többi hozzávalónak. Minden szétfőne, mire végre megpuhulna.

Én így készíteném el tűzhelyen az ételt:
Jó forró lábasba (olaj nélkül) beledobnám a hagymát és a fokhagymát, picit megsóznám, és addig kevergetném, amíg
meg nem indul a karamellizáció. Ilyenkor barnás-vöröses lerakódás jelenik meg a lábas alján. Ekkor kell beleszórni a
fűszereket, kevés ideig azzal is keverni a hagymát, majd ráönteni egy kevés vizet, hogy a pörzsanyag feloldódjon.
Ekkor minden hozzávalót beleöntenék a lábasba, felönteném a maradék vízzel (vagy, amennyit jónak látsz), ha kell
még fűszerezném, és letakarva, néha megkevergetve, közepes tűzön megfőzném. Nem baj, ha kicsit leveses marad,
mert a bab fog még rajta sűríteni. Ha mégis úgy ítélném meg, hogy nagyon leveses maradt, akkor egy pici keményítővel
sűrítenék rajta.
A főzés után fog maradni egy fél paradicsomkonzervünk (bár az is lehet, hogy menet közben úgy látjuk, hogy az egész
mehet bele a kajába), ami egy műanyag tárolóba kiöntve öt napig is gond nélkül eláll a hűtőben. Ezt a következő
főzésünknél felhasználhatjuk.
Ételtől függő, hogy milyen baktériumok vannak a beleinkben. Aki nagyon ritkán eszik hüvelyest, annak nincsenek ehhez
meg a bacijaik. Elképzelhető, hogy ha három napon keresztül esszük a fentebbi ételt, és vele a babot, akkor kicsit
puffadni fogsz. De semmi gond, ahogy megjelennek a hüvelyesek lebontásáért felelős baktériumok, megoldódik a
probléma.
Kérdezed, hogy mit ne egyél még. A következő a fehér liszt és a fehér cukor, amit gyorsan elhagynék, de haladjunk lassan.
Most szoktassuk hozzá a szervezetedet az állat nélküli létezéshez. De addig is lehet csökkenteni ezt a kettőt is.
Írd meg, hogy benne vagy-e ebben a közös kalandban. Ha igen, vásárlásra fel! A quinoa drága, de szuper élelmiszer, és
úgyse ezt esszük minden nap.