HozzászólásSzerző: nildiko » 2022. április 19. 14:03
Kedves Lányok és fiúk!
Elmúltak a húsvéti ünnepek, sokat dolgoztunk érte, hogy szép, és emlékezetes legyen. De kellenek a hétköznapok is, a fontosságukkal, szépségükkel, és az egyszerűséggel.
Én már lassan jobban szeretem,mint az ünnepnapokat. Egy hétköznap is kitűnhet, és szinte ünnepnek számíthat, ha olyan dolgot viszel véghez, vagy gondolsz, vagy meglátod a nap szépségét, ami téged jó érzéssel eltölt. Engem mindig eltöltenek szépséggel a fák, a virágok, egy kedves szó, egy jól sikerült süti, vagy fotó, esetleg festmény. Most eléggé komor az idő. Elmentek a vendégek, a kis csacsogó babákkal, szeretetükkel. Sok-sok kedvességet hagytak itt magukból. Egy évben talán kétszer találkozunk velük. Tavaly nem került rá sor.
Idén tanultak a szülők krumpliprószát sütni, nem is olyan egyszerű eltalálni a hozzávalók mennyiségét, mert sok mindentől függ. Húsvét másnapján volt ilyen étel. A férj tanulta meg, ő a konyhafőnök, a beosztott egyszemélyben.
Aztán meg itt van a település is ahol lakom. Nem mindennapi hely, nem tudom hány évtizede Zalaegerszeg része, addig önálló település volt. Én itt születtem, akkor még önálló volt, aztán 3o év belváros, és végül visszatértünk ide, mint sok más ember, aki elhagyta valamikor, és sok új betelepült is érkezett.
Ha gondoljátok nézzétek meg ezt a kis bemutatót, ahol van egy kastély, aminek története van, de története van a citerazenének, /Válicka citerazenekar, sok-sok könyvnek, ami a településről szól /egy helybeli mindenérdeklő ember személyében, aki mellesleg a szomszédom volt/. Még a marhapásztorkodást is megírta, és a vidék neveit, annak helyeit is ismertette, és a kastély és a Válicka történetét. Kastély lakóját, az ott szolgáló emberek véleményét az "uraságról", a Válicka kisasszony és Csatár úrfi szerelmét. Kiadták nyomtatva,bekötve, és talán minden család megvásárolta. Volt aratás is, ahol bemutatták a kaszával, és más aratási szerszámokkal való használatot. Volt aratópálinka, kicsit én is megkóstoltam. Marokszedő lányok, és kaszás legények, kötélvető gyerekek munkáját is láthattuk. A kastély kirándulókat, tájfutókat, erdei iskolásokat fogad, el lehet indulni a páfrányok útján, piros és kék vonalon. Van madárgyűrűzés, békamentés, gyógynövény ismertetés, gombaszedés, különböző virágok lelőhelyének felkutatása is. /sokféle orchidea/.
Ma ilyen nosztalgikus hangulatban vagyok, akit nem érdekel "ugorja át". Remélem jól sikerül a linkfelrakás. Ki kell másolni és uj lapra betenni.
Hozom a linket.