Van képem hozzá

Paggy

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 17. 17:26

Folytatás.
https://nyomorszele.hvgblog.hu/2022/03/ ... enekultek/
Részlet a Menekültek.cikkből:
....Az eltérő szocializáció gondja nálunk is itt van, megoldatlanul, de a migráns kérdés is behozta a témát, más megközelítésben ugyan, de mégiscsak volt egy határozott kísérlet arra, hogy elkülönítsék a háborúk elől menekülőket és a gazdasági bevándorlókat. Elég erős riogató képet építettek erről, amitől meg kell védeni magunkat, Európát.

Most itt van újra a téma, de megint van egy csavar a történetben. Mert akik az ukrán háború elől menekülnek, ők (persze nem kizárólag) magyarok is. Segítenünk kell, mindenki érzi, egyrészt a háború miatt, amit itt, a közvetlen környezetünkben azért nem úgy érzékel az ember, mint amikor más kontinensen van, és az ember nem ilyen közelről tapasztalja meg.

Köztük is vannak mindenfélék, éppúgy, mint köztünk. Vannak, akiknek a történeteit nem lehet könnyek nélkül végighallgatni, pl. a határon átadott kisgyerek, akit az apja egyedül nevel, és neki mennie kellett katonának, így rábízza másra, és lehet, soha többé nem látja.

De vannak mások is, akik pl. bevásárolnak a nagy üzletlánc egyik helyén, majd a pénztárnál közlik, hogy nem fizetnek, mert ők menekültek. És jöttek olyanok is, akik még nagyobb szegénységből érkeztek, mint ahogy nálunk a szegregátumokban élnek családok, és az ő generációs szegénységben rögzült szocializációs mintáik még messzebb vannak attól, ami nálunk is gátolja az integrációt.

:-?? Olyan helyzetekkel szembesülnek sokan az őket csoportosan befogadó önkormányzatok, szervezetek közül, amivel nem tudnak mit kezdeni. Mert ők segíteni szeretnének, és azt gondolják, ebben a traumatizált helyzetben, amiből a háború miatt érkeznek, lesz alkalmazkodás a menekülők részéről, talán egy kis hála is feléjük, hogy kapnak szállást, ellátást. És van, hogy azt tapasztalják, nem így van. Mert nem elégedettek azzal, amit kapnak, és ennek hangot is adnak. Néha egészen durván, követelőzve. Miközben a befogadó oldal nem kis áldozattal próbál segíteni, nincs felkészülve arra, hogy nem lesz megfelelő a “három az egyben” kávé, amit adnak.

Az egésznek az oka pedig az x_x , hogy másféle szocializációval bírnak, nekik más az elvárt, a természetes, mint amivel ez a befogadó közeg bír. Más szokások vannak pl. a testi higiéniával, vagy a wc használattal kapcsolatban is.

x_x A befogadók pedig rémültek: mi van, ha kihangosodik? Akkor azt fogják gondolni róluk, hogy nem szolidárisak, nem akarnak segíteni a menekülő magyarokon. Pedig ők akarnak…de nem ezt várták. És növekednek az előítéletek, melyekre eddig is megvolt az “igény”, de most megerősítést kap, nem is akármilyet.

Mert a fővárosból, az íróasztalok mögül ezt nagyon könnyű kimondani, hogy segíteni kell, vagy, mint legutóbb, meg kell oldani a menekült gyerekek iskoláztatását. Ott, ahol településenként egy-két jobb társadalmi státuszú család érkezett, akit vagy rokonok, vagy jóérzésű emberek befogadtak, ott nem lesz gond, ha holnap megjelennek az iskolában. Az, hogy mit és hogyan tanulnak majd, persze kérdéses, nem hiszem, hogy a pedagógusok van bármi tudása azokról a tananyagokról, könyvekről, amiből Ukrajnában tanultak, de egy-két gyerekkel még biztosan meg lehet próbálni valamit.

De mi lesz ott, ahol 30-50 gyerek van településenként? Olyanok, akik az iskolai lemorzsolódás kockázatának éppúgy kitettek Ukrajnában, mint nálunk… Mi van, ha a településen szegregált iskola van, ahol a pedagógusok eszköztelenek a saját tanítványaik problémájával szemben is, és most kapnak még többet, még problémásabbakat.

Oldják meg az iskolák… de hogyan? Mikor? Iskolaidőben, vagy után? És mi van akkor, ha mondjuk nem akarnak részt venni a tanulásban? Velük szemben nincs tankötelezettség…vagy igen? Vagy az oltások kérdése. Mi van, ha nem akarják felvenni azokat a nálunk kötelező védőoltásokat, amiket ők nem kaptak meg, mert Ukrajnában nem kell annyi?

Megannyi kérdés, amire nincs válasz. Segíteni kell nyilván. De a szándék és a “meddig megyünk el?” közötti kockázatokkal időben kellene foglalkoznunk. Félreértés ne essék: mind nélkülözhetetlen, de mind mást igényel.

Mert adományt adni, pénzt, ruhákat, tartós élelmet, gyógyszert, az a legegyszerűbb. Ennek a logisztikájában dolgozni, még mindig egy olyan terület, amiben pozitívan élik meg az egészet, akik így segítenek. Akik a szállításban segítenek, ők a következő fokozat. Aki szállást és ellátást ad, az már benne van a sűrűjében. Már ennyi idő után is vannak helyek, ahol konfliktusok vannak. Persze vannak, akik nem maradnak, mennek máshova, ahol nekik megfelelőbb ellátásban reménykednek, a helyükre jönnek újak, de közben körvonalazódik egy nagy probléma.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 17. 17:33

Folytatás:
Mi lesz azokkal, akik a magyar viszonyokhoz képest is nagyobb nyomorúságból érkeztek, és nem akarnak majd hazamenni, mert itt úgy vélik, jobb életet élhetnek? Persze lehet udvariasan hallgatni erről, és csak arról kommunikálni, micsoda csodálatos összefogás van (ami van is), és mennyire jól kezeljük ezt a helyzetet, de közben egy nagyon nagy problémáról nem beszélünk, amivel már az első héten sok helyen szembesültek.

Nem tudjuk, meddig fog tartani. Sem azt, hogy mi lesz utána. Mindenki segíteni szeretne, és jól segíteni. De most a saját bőrünkön tapasztalhatunk meg sok mindent, amit eddig más elvekkel próbáltunk véleményezni, kezelni. Félek, mire eljutunk oda, hogy szembenézzünk ezzel, már a nyakunkba vettük egy másik ország társadalmi leszakadásának megoldatlan problémáit is. És itt nem lehet egy vonalat húzni, hogy lesznek, akiket befogadunk, másokat meg nem annyira szeretnénk. Pedig ezt már érzékelni lehet…
Folytatás a cikkben.
......-------Írhatnám,hogy évek óta tudom,mert saját bőrömön tapasztaltam és NEKTEK is leírtam a hatalmas szégyentelen kudarcomat nevelőszülőként.Gondolom Ti is tudjátok,nem csak annyi ,hogy jótékonykodik az ember.Viszont vészhelyzetben életmentő és nem vacilálhatsz,hogy mi lesz később.Bocsánat a hasonlat az állatokkal.50éve élek sok állattal,akik mind rászorulók voltak.Semmi hősködés vagy magamutogatás,csak írom.Nem volt könnyű soha.Nyilván ,ha nagyon szegény lennék,nem tehetném.Nem vagyok gazdag.Csak azért írom,hogy még az állatokkal sem könnyű.Más évvel ezelőtt 2 idegen idős nénit fogadtunk be évente pár hónapra,nem anyagiakért.A végén ,mivel ha igaz vagy ,akkor muszáj kevés feltételhez szabni a cselekedeted,szóval a 3. év végére már majdnem megromlott a kapcsolatunk .És akkor jött egy csoda,tényleg csodaként észleltük,mindnyájan toleránsabbak lettünk ,azaz engedtünk .Sokkal jobb lett.A legvége pedig már megható volt.Most csak ennyit szószátyárkodást.------
Elolvasom,hogy mit írtatok.Ha naponta 3x viszem ki nagy sétára a kutyát és még vásárolok , főzök,másnapokon meg takarítok,délután 5-re, hulla fáradt vagyok.Az esti séta még hátra van akkor.Most megyek nézelődni.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 17. 18:22

Rita!20 percet meghallgattam meg az 1 órás Görög Zitával készült interjúból.Este, lefekvés után ,folytatom,akkor szoktam a hosszabb lélegzetűeket.Örülök,hogy Lilykével napi kapcsolatod van.Azért biztosan érdekes lesz a találkozás.Mit jelentett az,hogy számodra későn kezdődött a grillezés?Azt,hogy Te pontban 11 ill.12-kor eszel a TÉNÉ miatt??Ja,biztosan,már értem és sajnálom,hogy nem tudtatok együtt enni.-Voltunk a lányoméknál-bár mind olyan étel volt,ami problémás nekem,de azért pár falatot ettem.Csoki nagyon jól érezte magát.nem akart hazajönni.Kergetőznünk kellett vele ,amikor kiszálltunk az autóból,hogy vissza ne szálljon.Jó mérges voltam,de nem komolyan.Néha olyan kis agyatlan illetve nagyon is agyas!!! :(( de többnyire angyal ,szeret minket,mint ahogy mi őt.A párom UNOKAKUTYÁNAK hívja.Jót vihogok,amikor felháborodottan közli,hány műcsontot,kenyérhéjat,fadarabot dugott el a párnája alá. :)) :)) :)) :))
Kata!Most nem reagálok a baloldalra írt """"""KRITIKÁDRA"""" mivel látom ott is a ronda dolgokat,SŐT nem is ÍROM LE TÖBBEDSZER a jobboldalról
a media által közzétett ugyanennyi piszkot,mert azt gondolom, egyik sem reális.Viszont az össze nem fogás és a gyűlölködés, AZ REÁLIS.Nézd meg TÉGED is és ENGEM IS MIRE RAGADTATOTT!!!!Ez kell nekünk!!Jól kimérgelődni magunkat!!! :(( Nem tudom Te, hogy vagy azután,hogy átéled,nekem felmegy a vérnyomásom ,szívdobogásom lesz és ájuldozok.
Rita!Nagyon-nagyon jó volt olvasni a miskolci március 15-i ünnepségről.Megnéztem a programot és a képeket.Aranyosak,vidámak az óvodások zászlói és kokárdái.Igazán ünnepi hangulatúak!!! \:D/ \:D/ \:D/ Tetszettek az utcai játékok.,a pasik is,akik a földön ülve malmoztak.Lányok!Picit abbahagyom ,mert csöngettek. A párom jött haza a könyvtárból.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 17. 19:29

Ági!Szörnyű,hogy egyszerre lettek betegek a férfiemberek!!Láz,torokfájás.Ott a klinikán van az orvosi ügyelet?Nem szentségelnek,ha ünnepnap mentek???Nálunk előfordult,hogy majdnem kidobtak,néhányan ott is bunkók.Hogy vannak????Most is gyógynövényes pasztillákat szednek?--Elmaradtál a festéssel a kezed miatt.De rossz lehet neked.Ugye, alapvetően nem hagyod abba???Kár lenne.Tudom a szemed..de azért néhanapján,párszor évente stabilizálni tudnád az eddigieket?
Ági!Hallottad Pogány Judittal készült interjút??Nem biztos,hogy szeretet,mert kicsit nyekergős, én viszont nagyon bírom.Nagyszerű humora van.Sokszor azt érzem,ugyanúgy beszél az állatokról,mint én,hasonlóak a tapasztalatai.Beteszek egy régebbit,röhögtem rajta!!! =)) =)) =)) Bocsánat Ági,ha nem szereted!!
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2022. március 17. 19:55

Sziasztok LÁnyok és Elthan!
Semmi gond lányok, legalább kiírtuk magunkból a benyomásokat és érzéseket..s nem haragszunk egymásra!
Kellett ez a Békemenet, de látom mélyebbre nem gondoltatok szinte egyitőtök sem.. Brüsszelnek megmutatni hogy itt demokrácia van, mindenki kifejezheti a véleményét hovatartozását, és boldogan emlékezhet meg az ünnepről is, és kifejezheti hogy nem a háború pártján hanem a béke pártján áll!!!

Orbán most 3 napra leköltözött a keleti határrészre, pontosan azért is, hogy felmérje a még nem tapasztalt várt problémákat és megoldást találjon .. mert a legnehezebb nem most van, mert most még viszi a többséget a segíteni akarás, hanem a háború befejezése után azoknak akik maradni akarnak és itt tanulni dolgozni, azoknak megoldani a hátteret, s akik vissza akarnak menni azoknak is segíteni nagyívű hatalmas feladat, s biztosan mi is meg fogjuk érezni több mindenen keresztül hogy már semmi sem ugyanolyan mint eddig.
Csak már rosszabb ne legyen, kezdhessünk már magunkhoz térni mi is!
sok feladat van, s egyenlőre szerencsére a télből megyünk ki, egy hónap múlva Húsvét, el sem hiszem, hiszen most volt karácsony, mintha dupla sebességgel telnének a napok!

Megyek esti gyógyszerezni, s be kell vennem a fájdalomcsillapítót, mert miközben itt írok már folynak a könnyeim annyira fáj a térdem. A röntgen közepes kopást mutatott ki!
A gyógyszertári kikevert krém 10 000 Ft. volt! Majdnem hanyattestem a meglepetéstől, a két doboz stugeronnal együtt otthagytam egy 20-ast...

Na megyek ápolgatni magamat, meg szamócámnak az esti gyógyszer, s egy pohár tej!
Jó Éjszakát mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 17. 20:20

Ildikó!Milyen volt a babalátogatás?Kik ők????Várjuk az újonnan festett képet!!!
Lányok!Mióta kitört a háború, nincs nagy kedvem semmihez.Ha ez megtörténhet,ha 1 perc alatt felfordulhat a világ,akkor kár tervezni!Egyik napról a másikra kell élni.Mindenesetre meg kell becsülni a szép pillanatokat és el kell engedni a nagyon negatív embereket!Írom én,amikor újabban sokat panszkodok és mérgeskedek itt!!! :)) :(( [-x Még a fényképezéstől is elment a kedvem.Most a kutyaséta,a furulyagyakorlás,főzés,vásárlás,palántázás,némi politika,a menekültek teszik ki az életem.Oda a" szép" Budapestem "program.Még a BUDAPEST 100-t sem várom igazán,pedig idén a vári lakóházak jönnek sorra.Az egyik ilyennek Julika a bemutatója.Megdöbbentem
Spoiler: mutasd
,mert Lillát nem vették fel a 8 osztályosba,pedig jól sikerült a felvételije.Kicsit örülök is neki.mi a fenének egy negyedikes gyereknek iskolát váltani.Esetleg 6. után.mindegy,ezt nem mondom.állítólag egész nap sírt a kisnagyunokám.Szegényke,muszáj a sikertelenséget is megélni.Eddig mindenben jó volt,ez nem normális.Jaj,remélem a lányom nem olvassa!! :)) :(( Kapnék érte hideget-meleget!!! [-x [-x [-x :(( :(( :((

Kedves Lányok!Most megyek egy kis házkerülős sétára a kutyával.Jó éjszakát!Paggy
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 17. 20:27

nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2022. március 17. 21:07

Jó estét.
Paggy borzasztó amit átéltél. elolvastam és én is átéltem veled együtt. Nagy káosz van, és a segítségből, amit nagy részt egyszerű emberek adnak - mert másnak nincs pénze - az országé befektetésre került /szépen mondva/ így nagyon behatárolt. Aztán meg minél többet adsz, annál több kell. A bejövők zaklatottak, szép otthonuk után meg kell elégedniük azzal amit kapnak. Nem is tudom, hova tudnak menni, ki és hogyan fogadja be őket más országba. Egy élet munkája került rombolásra. Nem volt elég a covid?

Nem volt ma kedvem hogy fényképezzek pluszban, talán holnap. Délelőtt vetettem 2 sor fehér répát, a levele miatt majd, ha kikel egyáltalán, ennek helyét fel kellett ásni,és 1 sor sárgarépát. Ez nekem nyáron elég, télre nem tárolok.
Be kellett kerítenem,mert Negró belement és a tappancsaival jól megjárta. Délután fodrászhoz mentem,mert már az ősember is megirigyelhette volna a frizurámat. Aztán géphiba, ami miatt sokat idegeskedtem, de valahogy visszaállítottam, A bit torrentet találta vírusnak a gép, és bedobta a kártevők közé. Mindent feladva egy óra után visszaraktam a karanténból, de azt hiszem a tűzfal lehet a hibás, mert nem fogadja el. Amig ki nem kapcsolom a gépet addig fent van, utána megint vírus lesz. Majd az unokám talán egyszer ráér, és akkor helyreteszi. Addig állítgatom, ha hagyja.

Még nem értem el a régi állapotomat, és a haláleset nyomaszt. De igyekszem mielőbb kilépni belőle.

A fák még nem virágoznak, majd később, bár most jól levagdostam az ágakat,mert már csak bujkálni tudtam a veteményesben az ágak alatt. Így nem tudtam fényképezni. A benti hajtatott már hullatja a virágait.

Azt hiszem, talán itt nem kellene politizálni, bár nagyon nehéz megállni, és akkor nem lennének olyan szavak, amitől feláll a hajam. Van éppen elég gond enélkül is. Bár magunkban akkor is megvan a sorrend, mit kellene, hogyan, milyen életünk legyen.

Holnap veszek virágot, férjem szülinapja lenne. Amig élt én sok virágot kaptam, most ő kap még akkor is amikor nekem kellene kapnom. "kivívta magának ezt a jogot. Akinek van férje, nem tudja még milyen ha nincs. Persze az elválásokat nem számítom be, azt biztos muszáj volt megtenni.

Hozok két festményemet: egyik sem világszám. Egy virág, ami gyakorlat az akvarell színeinek kezeléséhez. Nem tökéletesen jó, de már haladok és sajna nem használtam a sörte ecsetet. Majd legközelebb. A másik egy esti utcajelenet egy forgalmas helyen. Mindkettő gyakorlás, és kis méretű. Ma is szerettem volna egyet csinálni, de nem került rá sor.

Szép estét.
Képtemporary image upload
Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2022. március 18. 8:51

Sziasztok lányok, és Elthan!
Már komolyan aggódom hogy egy bepillantás nincs részéről, remélem azért ami érdekli csak elolvassa! és nincs nagy baj.
Megyek én is mindjárt bekenem a lábam ezzel a csodakenőccsel,mérgemben a másikat is bekentem vele.
viszont tényleg hatott, végig aludtam az éjszakát pedig a gyógyszert még nem is vettem be. Azt majd 11 felé!
Ma egyszerű ebéd lesz tojásleves és túróstészta. Elhatároztam hogy ma nem vásárolni megyünk, hanem csak nézelődni!
DE majd csak délután, mert ide nagyon jó időt ígér. Remélem így is lesz!

Most jut eszembe, hogy chilisbabot ígértem Samunak tegnap! Akkor lesz mindkettő, azon nem múlik! Legfeljebb én nem eszem a babból, és marad neki holnapra.

Ildikó, megint nagyon szépek a képek, s nagyon jól visszaadja a séta a kimozdulás lehetőségét.
A virág is szép lett, olyan benyomással, ami már kezd túlvirágozni. Ha nem jól látom igazíts ki.

Olvasom a vetegetést. ilyenkor nem szoktál egy egy sorban salátát és retket is ültetni? meg újhagymát?

Nekem a sóska nagyon hiányzik, amikor még elég fiatal, még megfőzni sem volt néha türelmem.. szintúgy a rebarbara..
muszáj lesz majd elnézni legalább a csarnokba! Na nem holnap persze..

Paggy, teljesen igazad van, abban, hogy meg kell élni a kudarcokat is! Valamint itt jókor és jó helyen! Igazad van ráér majd iskolát váltani vagy tovább lépni, nem tudom miért kell elvenni az agyontanulással a gyerekek gyerekkorát.

Még ha nagyon tehetséges akkor is! Az valahol visszaüt. Bár ne legyen igazam.
Olvasom a helyzetjelentéseket, és ez is kétoldalú! Csak egy vélemény... miért kellett megvárni hogy ide fajuljon a dolog.

Mindegy most már ami megtörtént az megtörtént, csak már legyen vége ennek a rémálomnak!
Mindenkinek legyen szép napja, s legfőképpen egészsége! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2022. március 18. 14:01

Sziasztok.
Ma végre megvettem a fokföldi ibolya két változatát, a rózsaszínes /nagyon halvány/ és a mélykéket. Nagyon szépek. Krizantémot is hoztam ünnep lenne, majd viszem a temetőbe.

Kata, salátát nem vetek, mert talán egy fej salátát megeszek belőle. Azt inkább megveszem. A helyem is kicsi, inkább a paradicsomra hajtok, azt nagyon szeretem, és olyanokat ültetek, amik nem nagyon savasak, és nem vastag héjúak. A retekkel az a gond, hogy azt sem szeretem, máskor volt, hogy majd a gyerekek megeszik, de mindig vegyszerezni kellett, mert megették a bolhák. Lehet, hogy földfertőtlenítőt kellene használni, de hát akkor hol van az egészséges zöldség. Kétélű fegyver.
Megtaláltam a kaliforniai mák magját, azt feltétlen elvetem. Most kicsit a hunyor is elővette magát.

A festett virág már elvesztette, hamvasságát, elég nehéz ilyen virágot festeni.
Nálunk a menyem nem kér virágot, cserepest vesz amilyet akar, de vágott szerinte "halott virág" inkább maradjon a földben a szárán.
Látjátok mindennek megvan az értelme, csak mi nem így gondolunk rá.
Mielőtt valamit mondunk, mindig át kell gondolni, hogy más szemszögből, nem éppen rosszindulat és ellenségeskedés, csak a következmények, amiket hoz a dolog, a saját vélemény szerint más- és más. Lehet, hogy rosszabb mint a mi gondolatunk, de beillesztve az illető életébe, vagy talán az enyémbe nem hozza azt az eredményt, amit én szeretnék elérni. Tehát egyénenként más. Jól össze-vissza tekertem. A minősítésekkel nagyon kell vigyázni, mert nem lehetünk egy véleményen. Minden ember más.
Ja és ezt el szoktuk felejteni, és vannak fanatikusok is. Hát ezért jó egy fékrendszer, ami beleillik a helyzetbe. Kicsit visszatart a marhatások elkövetésétől. Talán át gondoljuk.
Kisdolgok pl. a tetves retek.
Ketten vagyunk Kata, te azt mondod, hogy vessek, én azt hogy nem vetek, mert.......

Na ez semmiség, csak példa.
Néha kicsit kisüt a nap, aztán elbújik, egyet fekverészek, mert elfáradtam, és irány az udvar.

A fotókat majd nem felejtem el.
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2022. március 18. 19:35

Ildikó olyan jót derültem az utolsó mondataidon...csak amikor azt mondod hogy vetsz, mindig eszembe jut az én kis icipici kis biokertem! Aztán már jönnek is a kívánságok! :))
De természetesen ebben is igazad van, hiszen mindenki saját maga tudja mit bír el és mit nem. Ezért is nagyon sajnálom, hogy még egy minimális normális erkély sincs ezekben a panelekben, csak azoknál a lakásoknál vannak amik legalább 4 szobásak!

Nálunk sem lett annyira jó idő amennyire beharangozták, s már vissza is ment 7 fokra.
Egykét csillag van az égen, és a családi házakból bejön szénszag, mert most olyan irányú az enyhe szél. :-o .Nem szeretem, úgyhogy csak annyi időre nyitok ilyenkor ablakot, hogy tényleg átjáródjon mert itt bent is befülledt a levegő.
De a légszűrőm egyből átállt lilára annyira nem szimpatikus neki ami kinti levegő bejött.

Voltak a családsegítőktől családlátogatáson, úgyhogy ezt is túléltük! Rendesek voltak, normális kérdésekkel.
Máris péntek este lévén merthogy most igencsak rövidre sikeredett ez a hét, most időben lefekszünk, megyek olvasni a manónak mert ez két estét kimaradt. S ebből a jó szokásból meg nem akarok engedni, hogy örül az esti felolvasásnak!

Ma nagyon érdekes beszélgetést hallgattam meg,
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 18. 21:11

???????????!!!!!!!!!! x_x
https://magyarmezogazdasag.hu/2022/03/1 ... allamokban
....A módosított hím rovarokat úgy :o) :(( tervezték/????????/, hogy terméketlen utódokat hozzanak létre.
.....A programot azonban sokan vitatják, mert véleményük szerint ismeretlen környezeti, illetve egészségügyi kockázatokat rejthet.
Olyan vélemények is megfogalmazódtak, hogy az EPA és a helyi hatóságok nem tettek meg mindent a projekt teljes átláthatósága érdekében......
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 18. 21:19

https://qubit.hu/2020/08/05/ot-magyar-t ... valtozasra
Ez egy régebbi cikk,de érdemes elolvasni.mindjárt utánanéztek mi valósult meg belőle.AKTUÁLIS ,MERT MOST SINCS ELÉG CSAPADÉK illetve HA VAN,AKKOR ZÚDUL!!!
......Mivel a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségeket (aszályok, árvizek, hőhullámok), és azok következményeit az emberiség már kezdi a saját bőrén érezni, az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló jelenségekre a világ minden pontján, így Magyarországon is ideje felkészülni. A Belügyminisztérium és a WWF Magyarország LIFE-MICACC projektje olyan településeket támogat, amelyek vízgazdálkodási problémákkal küszködnek, öt településen pedig már el is készültek a természetes vízmegtartásra épülő prototípusok.
...Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu, Ruzsa és Tiszatarján községekben indult projektben arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, hogy miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben.
Püspökszilágyon a hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt a település épített környezetére, Rákócziújfaluban a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak. Bátyán a hirtelen lezúduló nagy esők, majd hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát, a Homokhátságon fekvő Ruzsa évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével. Tiszatarjánban a hullámtéri vizesélőhelyek szárazodása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást.
:ymdaydream: :ymdaydream: :ymdaydream: Keressünk ki egy községet és nézzük meg hogy áll a projekt!!!! :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: BÁTYA KÖZSÉG :ymparty: :ymparty: :ymparty: https://batya.hu/
Kép
Bátya község a Duna bal partján, az 51. sz. közlekedési főútvonal mentén található, Kalocsa településtől 5 km távolságban. Megközelítése, elérhetősége kiváló, a várossal jó állapotú kerékpárút köti össze. A falu belterületén kanyarog a Vajas nevű Duna-völgyi csatorna, kellemes felüdülést jelent azoknak, akik kedvelik a természetet. Bár nem kiépített, de rendezett a környéke.
.....Bátya egy tökéletes prototípus a helyi közösségek számára, mely bemutatja, hogy hogyan lehet a több medencés vizesélőhelyeket a különböző vízzel kapcsolatos éghajlati események (jelen esetben aszály és szélsőséges esőzések) kezelésére használni. Az elmúlt években egyre inkább jellemző a telepA másik kiemelt probléma a már említett kevés csapadék hirtelen lezúdulása, ami esetenként jégeső formájában éri a települést. Ezt az esetenkénti nagymennyiségű csapadékot a települési csatornák nem tudják elnyelni, így gyakran elönti a pincéket, illetve akadályozza a közlekedést az utcákon. Ezt a komplex problémát a település a LIFülésen az alacsony éves csapadékmennyiség, ami a terület fekvéséből és jellegéből adódóan erős párolgással párosul.
:ymparty: :ymparty: :ymparty: :ymparty: A víztározó tó kétmedencés kialakításának köszönhetően az egyik medencében mindig lesz nyílt vízfelszíni elérhetőség, míg a másik változó élőhelyet biztosít. Ezzel nem csak a helyi vízkészletek mennyisége nő, hanem segítséget is nyújt a vízhiányos és vízbő időszakok közötti egyenlőtlenségek mérséklésében is. Az ilyen fajta természetes vízmegtartó megoldás még soha nem került tesztelésre hazánkban. :ymparty: :ymparty: :ymparty:

Kép
Találtam egy meghívót 2021 júliusi dátummal BEJÁRÁS
http://bmevents.gov.hu/hu/content/life- ... s-20210720
ÉS !!!! :ymparty: :ymparty: :ymparty: Megtaláltam!!!!!!
https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu/ ... tok_batyan
HURRÁ!!Tehát már nem csak tervezik,hanem elindult a beruházás!!!!!!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 18. 22:33

Megnéztem Bács -Kiskun megye a klimaváltozásra válaszként adott tervét.Ebből a vízgazdálkodást emelném ki,amit az előbbi cikk is tárgyal.
https://www.bacskiskun.hu/uploads/files ... a%20v4.pdf
.....Bács-Kiskun megyében a vízgazdálkodás, valamint a
mezőgazdaság és erdészet minősülnek az éghajlatváltozással szemben leginkább sérülékeny ágazatoknak, ......
Nem részletezem,aki szeretné,olvasson bele.ma hasjnalban a konyhámban hallgattam egy műsort,ott említették,hogy mennyire kevés csapadék hullott tavaly és idén.Persze én is tudom és TI MEG PLÁNE!!!!!
Azt is hallottam hogy Afrikában a sivatagokat milliárd dollárokkal akarják növénytermesztésre alkalmassá tenni.
https://www.elobolygonk.hu/Innovativ_tr ... n_videoval
VÁLASZ AZ AFRIKAI TÚLNÉPESEDÉSRE: NÖVÉNYTERMESZTÉS A SIVATAGBAN (VIDEÓVAL)
A Sundrop Farms célja nem más, mint hogy lehetőséget teremtsenek a növénytermesztésre a világ legbarátságtalanabb területein is.

A kísérleteket a cég Ausztrália kies, száraz területein végezte el. A feltalált technológia lényege a végtelennek tekinthető forrás, a napenergia újra és újra történő felhasználása.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 18. 22:52

Na és nálunk???A fentebb említett víztározó tavacskán kívül/Batyán/itt egy következő cikk:

https://www.elobolygonk.hu/Innovativ_tr ... elalfoldon
...Folytatódhat a Homokhátság vízpótlását lehetővé tévő elengedhetetlen fejlesztési sorozat, amelynek célja az elsivatagosodás megállítása a dél-alföldi térségben. Az ország zöldségtermésének jelentős részét itt állítják elő....
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 18. 22:54

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 18. 22:55

:)
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 18. 23:07

Ez is a vízzel kapcsolatos!!! :) :) :)

Jó éjt!Paggy
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. március 19. 7:26

Sziasztok Kislányok és Fiúk!

Korábban megfogalmazódott már bennem, de most írom le, hogy soha többet nem fogok sem elolvasni,
sem reagálni politikai tartalmú hozzászólásra. Mondhatnánk, hogy nincs olyan téma, ami mögött ne
húzódna politikai szándék, ez igaz, ezért konkretizálom: azokat a hsz.-kat, amelyekben megtalálhatóak
a "jobboldal", és a "baloldal" szavak, vagy magyar vagy külföldi politikusok nevei, vagy aktuális akciói,
uszításai, propagandái, figyelmen kívül hagyom. A háborúval kapcsolatos dolgok csak annyiban kivételek,
amennyiben személyes kötődésünk van hozzá, ilyen az, ha segítünk, mint például az utalások, vagy a
menekültek személyes segítése Paggy vagy Hesu esetében. Ezt, ilyen formában magaménak érzem, mert
ti kötődtök hozzám, ezért szívesen elolvasom, de mást nem. A magam módján szeretnék tájékozódni az
aktuális politikai, közéleti témákban.

Ha ti szeretnétek politikai tartalmú hsz.-kat írni, nyugodtan tegyétek meg, elvégre ez egy demokratikus
fórum, de én ebből kimaradok.

Még egy dolog van, amit ki szeretnék írni magamból. Az utóbbi időben kezdtem azt érezni, hogy bűnös
dolog jól érezni magam, és már-már félve rakosgattam ki a kis hétköznapi dolgaimat ábrázoló képeimet.
Ezt az érzést örökre elhessegettem, és nem engedem többé, hogy kicsit is befolyásoljon. Nem szeretném
semmilyen formában bizonygatni, hogy engem is érdekelnek az ország és a világ dolgai, és szeretném,
ha nem érne emiatt kritika, még burkolt formában sem.

Paggy, sok lelkierőt kívánok a segítő munkádhoz. El tudom képzelni, milyen érzés lehet hallgatni a történetüket.

A késői grillezésről: a gyerekek szabadságon vannak a héten, ezért későn kelnek, későn reggeliznek, így
későn kezdtek a grillezéshez is. Tudták, mert megbeszéltük, hogy én "csak" beszélgetni megyek, és azért,
hogy együtt legyünk, enni nem fogok. Fél három lehetett, mire az első adag kaja lekerült a rácsról, én meg
12 és 13 óra között eszem először az időszakos böjt miatt. De evés nélkül is nagyon jól éreztem magam.
Szerencsére csodás volt az idő is.

Egyébként ma együtt fogunk enni. A fiam meghívott bennünket, nőket, egy nőnapi ebédre. Kicsit elkéstünk
vele, de most van az, hogy mindenkinek jó az időpont.

Ez a Csoki tényleg olyan, mint egy kisgyerek, vagy mint egy unoka. Elhiszem mennyire élvezte a másik két
kutyus társaságát, persze, hogy nem akart hazamenni. :)) A párod párnája alá rejti a csontokat? Haha! =))

Van egy nagyon különleges, politikamentes, 10 éves hagyománnyal rendelkező eseménye Budapestnek is,
amelyen ismert zenészek, színészek lépnek fel március 15.-én, ez a Red Bull Pilvaker. Nem sokat tudtam
róla eddig, de egy podcast annyira érdekessé tette számomra, hogy minden elérhetőt meghallgattam
vele kapcsolatban. Ma már tudom, hogy ez egy rettentően menő dolog, és azt is, hogy mennyire népszerű
a fiatalok körében. Feltették a yt-ra az idei előadást, már alig várom, hogy láthassam. De a korábbiakat is
megnézem majd.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kult/red-bul-pilvaker-2022-kritika-beszamolo/

Sajnálom, hogy nem vették fel Lillát, de csak azért, mert sokat sírt emiatt. Nem vagyok benne biztos, hogy
veszített vele. Azt viszont nagyon károsnak tartom, hogy már ilyen kis korban versenyeztetik a gyerekeket.
Sőt, már az óvodában elkezdődik ez a verseny.
Az egyik pedagógus ismerősöm panaszkodott, hogy a fia, aki még csak általános iskolás volt és matematika
tagozatra, jól kiválogatott gyerekek közé járt, mennyire szenvedett attól, hogy a 4,7-es eredményével a rossz
tanulók közé tartozott a gyereke. Ezerszer megbánta, hogy tagozatos osztályba adta a fiát. Egy átlagos
osztályban ezzel az eredménnyel a jók közé tartozott volna, és örömmel járt volna iskolába. A tagozaton
meg folyamatos kudarcok érték.

Épp Zsuzsival beszéltük, hogy az esős Anglia mítosznak is lassan vége lesz. Ott is sokkal kevesebb csapadék
esik, mint korábban. Ezt én is bizonyíthatom. Sőt egész komoly kánikula is ki szokott alakulni nyaranta, ami
aztán valóban nem fordult elő régebben.
Nem emlékszem olyan télre, mint az idei volt. Soha nem esett ennyire kevés hó vagy más csapadék, mint most.
Hó szinte nem is volt. Itt Miskolcon csak nevetséges mennyiség esett.
Nagy a baj! Erről írtam korábban, hogy ez sokkal több ember pusztulását fogja okozni, mint a háborúk, mégse
veszik olyan komolyan, mint kéne.

Kata, a régi öregek kocsonyát vagy körömpörköltet ettek, ha porckopásuk volt. De a zselatin is nagy segítség
lehet. Még évekkel ezelőtt hallottam egy ismerőstől, hogy neki használt. Sokkal olcsóbb, mint a gyógyszerek,
és mindig kéznél van, ha veszel egy pár csomaggal. Beteszek egy cikket róla, de olvasd el a hozzászólásokat is.
Sok hasznos dolog van benne a külső és belső használatáról.

https://www.ogyik.hu/az-izuleti-problemak-es-a-porckopas-csodaszere-a-zselatin

Összejött a "csak" séta és nézelődés? Olyan gyönyörű idő volt tegnap is! Hűvös volt, de mivel állt a levegő, a
nap melege érvényre tudott jutni. Nagyon jólesik kint lenni.

Évente egyszer mennek hozzád ellenőrizni? Most jut eszembe, hogy jövőre te is mész nyugdíjba.

Ildikó, irigyellek, hogy mehetsz a kertbe. Ha kicsi is, de minden nap lehet nézni, milyen növényke bújik ki épp.

A virágos festményed se rossz, de az utcai jelenetes még jobban tetszik. Szeretem, ha valamilyen jellegzetes
épület van a képen.

A retekkel én is felhagytam annak idején.

Valamikor nagyon sokféle fokföldi ibolyám volt, mert az egyik kolléganőm gyűjtötte őket, és mindig adott
levelet amivel én és a többi kolléganő is szaporíthattuk. Ő virág mániás volt, látszott is a növényein. Azóta
se láttam annyi virágot egy növényen, amennyi neki volt az ibolyáin.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. március 19. 8:33

A lilakáposztám első, második, harmadik, és ötödik naposan (tegnap elfelejtettem lefényképezni).
A harmadik nap délutánjától nincs letakarva.

Kép

Kép

Kép

Kép

Nem akartam hinni a szememnek, amikor az Auchanban megpillantottam egy zacskót, amire az volt
írva, hogy "árpa bulgur". Eleve az fura, hogy valamit bulgurnak neveznek, ami árpából van, hiszen a
bulgur nem más, mint előgőzölt, majd újra kiszárított tört búza. Ez olyan, mintha az aszalt meggyre
azt írnák, hogy meggy mazsola. :))

Vettem egy zacskóval, és utána akartam nézni, de nem sok mindent találtam róla. Kipróbáltam, és
ez is szerelem lett első kóstolásra. Nagyon szeretem az árpát, de még kuktában is kell neki 25 perc,
hogy megpuhuljon. Ha az árpa bulgur amiatt kapta a bulgur nevet, mert előgőzölték a gabonát, akkor
hasonlóan a bulgurhoz, neki is meg kell főnie 8 perc alatt a kuktában. Így is lett! Annyira örülök neki!
Ezután ilyen formában fogom enni az árpát. Energiatakarékos, és nem volt drága. Úgy emlékszem,
a fél kiló 400 ft körül volt. Eddig csak az Auchanban láttam.

Kép

Zöldségesen készítettem el (répa, zöldbab, hagyma, fokhagyma, gomba, cukkini, fűszerek). Amikor kész
lett, főtt vesebabot kevertem bele. Majd befedtem karfiollevelekkel, karfiollal, brokkolival, leöntöttem
jó sok szójajoghurttal, amibe szintén jó sok hummuszt és inaktív sörélesztőpelyhet tettem. Imádom!
Négy napig ettem. :))

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2022. március 19. 8:57

Tudtam, hogy van teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, de nem kerestem, mert nem használom
egyik ételhez sem. Véletlenül pillantottam meg az Intersparban, és akkor már megnéztem
az összetevőit is. Teljes értékű!

Kép

Kép

Ha már ott voltam, megnéztem a többi zsemlemorzsát is. Az első akár teljes értékű is lehetne,
ha nem fehér liszt szerepelne az összetevők közt. A másodikra azt mondom, hogy még elmegy,
de a harmadik és a negyedik...

Kép

Kép

Kép

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 19. 10:37

Rita!Megertettem amit irtal.Ha barmit is irtam nem kritikanak szantam, neha meg en is, aki mindig a magam es masok leljeben "turkal",meglepodom, hogy mast nem erdekli, ami engem.Nem rohejes, hogy milyen tudok neha lenni??? :))
Vettem luffa tokmagot.2025ig jo.Majd jovore megprobalom.
Este hozok kepeket es elolvasom mit irtatok.Csoki torokgyulladast kapott ,mert csont helyett fadarabot ragicsalt.Az egyik felsertette a torkat.Most koptetot adok nekies ugy krakog, mint mi, amikor hat a gyogyszer..Azt mondta az orvas ,ne ejszaka adjuk be ,mert nem fogunk tudni aludni a harakolasatol.IGAZ=)) IMegyek a piacra tojasert.Agika,Eva mi van VEKETEK?Gyogyultok?Nekem meg faj a bordam, ha lehajolok.Vicces:epp a kutyakakit szedtem volna ossze nagy nyogesek kozepett,amikor egy fiatal ember oltonyben ,odapattant hozzam.Nem latta mit csinalok, azt hitte, leejtettem valamit.Segithetek?- kerdezte.Hat-mondom-ha nagyon akar,de inkabb ne!Hoskent vallalkozott volna ra,de en megkoszontem es nem engedtem.) =)) Szep napot!Paggy
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 19. 16:17

Sziasztok!Szia Rita!Reggel óta azon gondolkodom,amit írtál.
Spoiler: mutasd
Értem. Másképp működünk.Mindnyájan másképp,ami nem baj.Nagyon nagyra értékelem,bár nem szorulsz az én dicséretemre,hogy a jövőért képes voltál lemondani a húsról.Tudom,most azt mondod,nem a jövőért tetted,hanem az egészségedért.NAGY DOLOG AZ ÚJFAJTA VILÁGSZEMLÉLET,mely lassan majd felváltja a régit.Akár tudatos,akár nem a választásod, ez a jövő,ha fent akarunk maradni.Engem még fogva tart a régi.Állandóan tudni akarom,sőt látni,hogy hol mi a probléma,lehet-e segíteni.Komolytalan ,amit most írok,mert könnyű nekem innen.Erről már szóltam.Szóval Rita,én képtelen vagyok most mosolyogni és jól érezni magam.Ezért ne neheztelj rám!!!Másfajta működés.
[A lányom szokta mondani,mama már ha csak nézel is tudom mire gondolsz,tehát mama nem érdekel mások gondja,nyavalyája.Nem érzéketlenségből,hanem ,mert túl nagy hatással van rám.Szóval mama,csak szűrjük meg a témákat!A lányom is adakozó,de nem "nem hal meg a beteggel". :)
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 19. 16:18

Mielőtt elolvasom,amit írtatok,hoztam egy kis délutáni napsütést és budai zajt.

Ez a videó nem nagy szám,de most ez telik tőlem.Még teszek be néhány képet is.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2022. március 19. 16:37

A nagyobbik kutyafuttató:
Kép
A kisebbik:
Kép

Vissza: “Társalgó”