A Miskolci Nemzeti Színházról, és környékéről mesélnék most képekben.
Ez Magyarország első kőszínháza. Klasszicista és romantikus stílusban épült 1847. és 1857. között. Az első színházi
épület, amelyet 1823.-ban adtak át, a tűz martaléka lett az 1843-as nagy tűzvészben, a múltkor említett, a Hősök
terén álló minorita templomhoz hasonlóan, amely szintén súlyosan megrongálódott ebben a tűzvészben.
Az 1990-es években, gyökeresen új elképzelések szerint nagyszabású átalakítások kezdődtek, melynek révén Miskolcon
Közép-Európa egyik legösszetettebb színházi együttese jött létre. A megújult Miskolci Nemzeti Színház összterülete
az eredeti méret kétszeresére, 15 074 négyzetméterre növekedett. Az épületegyüttesben a nagyszínpadon kívül még
négy játszóhely található: Csarnok, Kamaraszínház, Játékszín, Nyári színház
A netről szedtem le az színház épületegyüttesének makettjét. Próbatermek, színészlakások, raktárak, irodaépületek,
a Játékszín, a Nyári színház, a Kamaraszínház, színészmúzeum, a Nagy színház látható a képen. Az épületek egy nagyon
hangulatos terecskét, az ún. Déryné udvart fognak közre.

A kis fehér papíron olvasható, hogy az a Déryné utca, na én ezen a kis utcácskán sétálva készítettem a fotókat.
Képzeljétek el, hogy a makett mellett látható fehér fal mellől indultam, amíg el nem jutottam a rá merőlegesen lévő
Széchenyi utcáig. A sarkon bekanyarodtam, majd az utcára kilógó főbejárat mellett lévő árkádok alatt bementem a
Déryné udvarba. Ott lefotóztam a színészlakásokat, mega művészbejárót, és az udvar másik végén kiballagtam.
Szóval, ahol a fehér fal van, ott ér véget a Hősök tere, a Nagyboldogasszony templommal, a két gimnáziummal,
a Nagypostával, meg a zsinagógával. A zsinagóga mellett megyek be a Déryné utcába:
Visszapillantva:
Aztán következik a Játékszín Kamaraszínház

Majd a Nyári színház bejárata:

És a Színészmúzeum:

Végül a Nagyszínház épülete:

Az utca túloldalán egy stílszerűen Tháliáról elnevezett söröző, és egy Déryné presszó található:

Majd a Déryné utcáról ráfordulok a Széchenyi utcára, ahol a színház kiugró főbejárata található.

Elhagyva a bejáratot besétálok a színészek képeivel díszített oszlopsorok mellett a Déryné udvarba.
Baloldalon a színészlakások ablakainak szivecskés spalettái láthatók. A baloldali kis átjárón megyek
majd ki az udvarból.