Sziasztok Kislányok!Kata! Melyikőtöknek van hőemelkedése? És vajon miért? Gyógyuljatok meg gyorsan! De jó lesz,
ha végre kockázatmentesen kimehettek a lakásból! Kéne a több mozgás, séta.
Én egyáltalán nem vagyok gyűjtögetős - legalábbis ezt képzelem magamról - ennek ellenére
rengeteg felesleges dolog van a szekrényeimben, ami azt jelenti, hogy régen szelektáltam már.
Nagy a ház, sok a tárolási lehetőség, a spejzom akkora, mint egy kisszoba, lehet pakolni, fel sem
tűnik, ha valamit már régen ki lehetett volna dobni. Ha nem költöznék, lehet, hogy még most se
szanálnék... sőt biztos.
Nem nagyon szokott befagyni a Sajó, folyóvíznél ez nehezebben megy. De volt olyan év, amikor
nagyon hosszan tartott a hideg, és akkor én is láttam, hogy csúszkálnak rajta a gyerekek. Ilyenkor
is csak a part menti részek a biztonságosak, jobb nem menni a közepére.
Ildikó, igazad van a podcasttal kapcsolatban. Én is azért értettem meg a szakértő beszédét, mert a
fermentálós és a TÉNÉ-s csoportban is sokat olvasok ezekről a dolgokról. A lényeg annyi, hogy az
egészségünk szempontjából nagyon fontos a tápcsatornánk milyensége, a benne lévő hasznos
baktériumok mennyisége. Ezeket leginkább növényi alapú étrenddel lehet "beszerezni". A növények
fermentálásával is rengeteg "segítő-támogató" baci kerül be a szervezetünkbe, amik még elő is
emésztik számunkra az ételt. Ezáltal megkönnyítik az emésztést, és a növényekben lévő tápanyagok
is nagyobb százalékban tudnak felszívódni. Nem beszélve arról, hogy élő anyagról van szó, tele
enzimekkel, amire nagyon nagy szükségünk van.
Schwab Richard arról is beszélt, hogy nem mindegy, milyen formában visszük be a gyümölcsöket.
Minél kisebb elemekre bontjuk, annál gyorsabban szívódnak fel, és ezáltal nagyon meg tudják emelni
a vércukor szintet. Minél gyakrabban "emelgetjük" a vércukorszintet, annál nagyobb az esélye az
inzulinrezisztencia, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. A legrosszabb a gyümölcsök
centrifugázása, mert ott szimplán egy "üres" lé az eredmény. Márpedig a rostnak pont az a dolga, hogy
lassítsa a felszívódást. Emiatt a legjobb a maguk természetességében fogyasztani a gyümiket. Ilyenkor
használjuk a fogainkat is, és már a szájban elkezdődhet az emésztés a maga természetes folyamatában.
A rágás nagyon fontos. Persze ehetünk gyümölcsöket, zöldségeket aprított formában is. Ilyenkor
vagy turmixoljuk őket, vagy lassú gyümölcspréssel nyerjük ki a levet, mert ezek rostosak. Balázs
kérdésére - aki azt mondta, hogy ő gyümölcsléfüggő - válaszolta azt, hogy a bolti gyümölcslevekben
nagyon sok a hozzáadott cukor, emiatt kerülni kéne a fogyasztásukat.
Schwab Richard elmondta, hogy ő a nyersvegánság mellett tette le a voksát, de még ő sem eszik
100%-ban ilyen módon.
Kitértek arra is, hogy az agyunk egészsége számára is mennyire fontos a helyes táplálkozás.
Volt még több minden is, de újra kéne hallgatnom az egészet, hogy írni tudjak róla. Annyi hasonló
beszélgetést meghallgattam már, hogy az sem kizárt, hogy amiket fentebb leírtam, az nem mind a
Balázsék podcastjában hangzott el.
Én magam is mindig elhatározom, hogy nyitok a nyers étkezés felé, de annyira a főtt ételekhez vagyok
szokva, hogy a menü összeállításánál mindig elfeledkezem róla. A csirákat, a gyümölcsöket nyersen
eszem ugyan, de bőven lennének még lehetőségek.
Valamelyik nap egy nyers almatortát láttam az egyik vegán csoportban. Meg is csináltam és nagyon
fincsi volt. Fel fogom tenni a fotóját.
Gyönyörűek a virágaid! Igaza van Paggynak, az írisz majd leugrik a papírról. Nekem is kedvenc virágom.
Egyszer Ági tett fel nagyon különlegeseket, azt hiszem az édesanyja kertjéből. Én itt a faluban csak
egyszerűbb változatokat látok.
A rúzs piros része fotó minőségű. Nagyon ügyes vagy!
Paggy, én azt hittem, hogy minden telefonon van ilyen szűrő, de nem így van. Az egyik kolléganőmnek
is nagyon tetszenek a szűrőkkel készült fotóim, de az övén nem találtuk meg ezt a lehetőséget.
Én magamnak fedeztem fel a telefonomat. Nyomkodtam összevissza, mindenhová bekukkantottam.
Többet tud, mint amit használok, de így volt ez a fényképezőmnél is. Van egy pár kedvenc, a többi
meg nem hoz lázba.
Tíz napig a lányoméknál kell majd karanténban lennem, addig biztosan kevés időm lesz feljönni a
fórumra.
Én is sejtem, hogy az unokákkal is úgy van, mint a gyerekekkel. Ahogy nőnek, egyre inkább leválnak,
távolodnak, és élik a maguk életét. Én is azt látom, hogy nagyon elfoglaltak a fiatalok, és rettentő
stresszes az életük.
A hálós frézia papírjára az van írva, hogy a hagymák elő vannak készítve, már csak el kell ültetni őket.
Csak azért írtam, mert te is elő szoktad készíteni őket az ültetésre. Szerintem ezeket már nem kell.
Lehet, hogy ez volt a baj az előzőeknél is, a dupla előkészítés?
Az a recept (videó), amit betettél részben nekem is jó. Addig a részig oké, amíg elő nem veszi a tojásokat.
Utána már más anyagokkal folytatnám, és olaj nélkül. Lehet, hogy egyszer kipróbálom.
Zsike! Mennyi madár! Néha a Sajón is rengeteg tőkésréce gyűlik össze, de mindig csak a buszból látom
őket.