Van képem hozzá

Paggy

Re: Van képem hozzá

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. január 30. 18:49

2017-es ukrán animáció:
Mavka - az erdő lelke és a gondnoka - lehetetlen választás előtt áll a szeretet és az erdő szívének őrző kötelessége között, amikor beleszeret egy emberbe - a tehetséges fiatal zenészbe, Lukasba.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. január 30. 19:10

Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. január 30. 20:19

Végül még ma estére egy nem estére való és sajnos nem ehetem,de finomnak kinéző ,étel/Igaz, Rita összes csemegéje ,jóval finomabbnak látszik!!!! :) /

Most megyek gyógyteát szürcsölni a finomságok helyett!!!!!! :(( :(( :(( :) Szép estét!Paggy %%- @};-
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. január 30. 20:22

Holnap reggel pedig:

-a lányomék számára készül /SAJNOS!!!!!!ezt se hetek!!!! :(( /

Dalszöveg
Itt a farsang, áll a bál,
Keringozik a kanál.
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.

Dirreg-durrog a mozsár,
Táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
Míg az őrlő pergeti.

Heje-huja, vigalom!
Habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
Értünk van a parádé.
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. január 30. 20:35

Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. január 30. 20:44

Jövök majd, látom sok minden finomság is fent van újfent! Szép Estét, megyek vissza hallgatni N:S.-rt
szép estét, kellemes vasárnapot! :x :ymhug: i-) :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. január 31. 9:24

Sziasztok Kislányok!

Kata! Melyikőtöknek van hőemelkedése? És vajon miért? Gyógyuljatok meg gyorsan! De jó lesz,
ha végre kockázatmentesen kimehettek a lakásból! Kéne a több mozgás, séta.

Én egyáltalán nem vagyok gyűjtögetős - legalábbis ezt képzelem magamról - ennek ellenére
rengeteg felesleges dolog van a szekrényeimben, ami azt jelenti, hogy régen szelektáltam már.
Nagy a ház, sok a tárolási lehetőség, a spejzom akkora, mint egy kisszoba, lehet pakolni, fel sem
tűnik, ha valamit már régen ki lehetett volna dobni. Ha nem költöznék, lehet, hogy még most se
szanálnék... sőt biztos. ;)

Nem nagyon szokott befagyni a Sajó, folyóvíznél ez nehezebben megy. De volt olyan év, amikor
nagyon hosszan tartott a hideg, és akkor én is láttam, hogy csúszkálnak rajta a gyerekek. Ilyenkor
is csak a part menti részek a biztonságosak, jobb nem menni a közepére.

Ildikó,
Spoiler: mutasd
igazad van a podcasttal kapcsolatban. Én is azért értettem meg a szakértő beszédét, mert a
fermentálós és a TÉNÉ-s csoportban is sokat olvasok ezekről a dolgokról. A lényeg annyi, hogy az
egészségünk szempontjából nagyon fontos a tápcsatornánk milyensége, a benne lévő hasznos
baktériumok mennyisége. Ezeket leginkább növényi alapú étrenddel lehet "beszerezni". A növények
fermentálásával is rengeteg "segítő-támogató" baci kerül be a szervezetünkbe, amik még elő is
emésztik számunkra az ételt. Ezáltal megkönnyítik az emésztést, és a növényekben lévő tápanyagok
is nagyobb százalékban tudnak felszívódni. Nem beszélve arról, hogy élő anyagról van szó, tele
enzimekkel, amire nagyon nagy szükségünk van.
Schwab Richard arról is beszélt, hogy nem mindegy, milyen formában visszük be a gyümölcsöket.
Minél kisebb elemekre bontjuk, annál gyorsabban szívódnak fel, és ezáltal nagyon meg tudják emelni
a vércukor szintet. Minél gyakrabban "emelgetjük" a vércukorszintet, annál nagyobb az esélye az
inzulinrezisztencia, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. A legrosszabb a gyümölcsök
centrifugázása, mert ott szimplán egy "üres" lé az eredmény. Márpedig a rostnak pont az a dolga, hogy
lassítsa a felszívódást. Emiatt a legjobb a maguk természetességében fogyasztani a gyümiket. Ilyenkor
használjuk a fogainkat is, és már a szájban elkezdődhet az emésztés a maga természetes folyamatában.
A rágás nagyon fontos. Persze ehetünk gyümölcsöket, zöldségeket aprított formában is. Ilyenkor
vagy turmixoljuk őket, vagy lassú gyümölcspréssel nyerjük ki a levet, mert ezek rostosak. Balázs
kérdésére - aki azt mondta, hogy ő gyümölcsléfüggő - válaszolta azt, hogy a bolti gyümölcslevekben
nagyon sok a hozzáadott cukor, emiatt kerülni kéne a fogyasztásukat.
Schwab Richard elmondta, hogy ő a nyersvegánság mellett tette le a voksát, de még ő sem eszik
100%-ban ilyen módon.
Kitértek arra is, hogy az agyunk egészsége számára is mennyire fontos a helyes táplálkozás.
Volt még több minden is, de újra kéne hallgatnom az egészet, hogy írni tudjak róla. Annyi hasonló
beszélgetést meghallgattam már, hogy az sem kizárt, hogy amiket fentebb leírtam, az nem mind a
Balázsék podcastjában hangzott el.
Én magam is mindig elhatározom, hogy nyitok a nyers étkezés felé, de annyira a főtt ételekhez vagyok
szokva, hogy a menü összeállításánál mindig elfeledkezem róla. A csirákat, a gyümölcsöket nyersen
eszem ugyan, de bőven lennének még lehetőségek.
Valamelyik nap egy nyers almatortát láttam az egyik vegán csoportban. Meg is csináltam és nagyon
fincsi volt. Fel fogom tenni a fotóját.

Gyönyörűek a virágaid! Igaza van Paggynak, az írisz majd leugrik a papírról. Nekem is kedvenc virágom.
Egyszer Ági tett fel nagyon különlegeseket, azt hiszem az édesanyja kertjéből. Én itt a faluban csak
egyszerűbb változatokat látok.
A rúzs piros része fotó minőségű. Nagyon ügyes vagy!

Paggy, én azt hittem, hogy minden telefonon van ilyen szűrő, de nem így van. Az egyik kolléganőmnek
is nagyon tetszenek a szűrőkkel készült fotóim, de az övén nem találtuk meg ezt a lehetőséget.
Én magamnak fedeztem fel a telefonomat. Nyomkodtam összevissza, mindenhová bekukkantottam.
Többet tud, mint amit használok, de így volt ez a fényképezőmnél is. Van egy pár kedvenc, a többi
meg nem hoz lázba. :D

Tíz napig a lányoméknál kell majd karanténban lennem, addig biztosan kevés időm lesz feljönni a
fórumra.
Én is sejtem, hogy az unokákkal is úgy van, mint a gyerekekkel. Ahogy nőnek, egyre inkább leválnak,
távolodnak, és élik a maguk életét. Én is azt látom, hogy nagyon elfoglaltak a fiatalok, és rettentő
stresszes az életük.

A hálós frézia papírjára az van írva, hogy a hagymák elő vannak készítve, már csak el kell ültetni őket.
Csak azért írtam, mert te is elő szoktad készíteni őket az ültetésre. Szerintem ezeket már nem kell.
Lehet, hogy ez volt a baj az előzőeknél is, a dupla előkészítés?

Az a recept (videó), amit betettél részben nekem is jó. Addig a részig oké, amíg elő nem veszi a tojásokat.
Utána már más anyagokkal folytatnám, és olaj nélkül. Lehet, hogy egyszer kipróbálom.

Zsike! Mennyi madár! Néha a Sajón is rengeteg tőkésréce gyűlik össze, de mindig csak a buszból látom
őket.
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. január 31. 10:52

Ahogy Ildikónak írtam a spoilerben, mindig elhatározom, hogy több nyers ételt fogyasztok, aztán mégis
a legtöbb zöldség főve kerül a tányéromra. Nagyon szeretem a főtt ételeket, és miközben főzök, kimegy
a fejemből, hogy akár nyersen is ehetnék dolgokat. Kenyeret csak néha eszem, ezért a paprika és a
paradicsom is a főtt ételek alkotórésze lesz. Jórészt csak a csírák és a gyümölcsök maradnak nyersek az
étkezésemben.

Elhatároztam, hogy beleásom magam a nyers vegán ételek világába. E témának a legelismertebb mesterét
Lénárt Gittának hívják. Most az ő oldalán vagyok a legtöbbet. Mielőtt átvennék néhány elemet, fontos,
hogy itt is megtanuljam, hogy mit, mivel tudok helyettesíteni a főtt vegán konyhában használtak pótlására.
Így tanultam meg azt is, hogy mivel tudjuk helyettesíteni a tojást, a zsírt, a vajat, a tejtermékeket, a fehér
lisztet vagy a finomított cukrot például a vegán sütikben.

Nem fogok teljesen áttérni a nyers kosztra, de növelni szeretném az arányát a táplálkozásomban. Ehhez
szükség lesz egy, az enyémtől erősebb aprítógépre, és egy négy tálcás Excalibur miniaszalógépet is be
fogok szerezni. Az aszalás amúgy is régóta érdekel.

A gabonákat csak csíráztatva tudják ehetővé tenni a nyersevők. Gitta oldaláról vettem az ötletet a hajdina
csiráztatásához. Nagyon szeretem főzve, innentől minél gyakrabban nyersen szeretném fogyasztani.

https://lenartgitta.hu/2018/01/29/hajdina-csira/

Végre kipróbálhattam a Zsuzsitól kapott csíráztató edénykéimet. Mivel a hajdina zselés anyagot képez csírázás
közben, nem igazán praktikus befőttesüvegben tartani. Muszáj többször jól átmosni, erre ez az edény alkalmasabb.

Ma második naposak. Már felhasadtak a magok, és látszanak a picike csírák. Holnap már eszem őket.

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. január 31. 12:50

Sziasztok! hozok majd képeket én is, de még mindig főzve! viszont a rendes és a másik burgonyát felszeletelve tettem a tepsi aljára és csináltam a szójaszószos tejfölös mártást, amibe beletettem a csirkemellet. só, bors, fokhagyma..isteni finom lett!
A csíráztatás is nagyon érdekel, de még kivárok! már félig kész a kenyérke is, ha már kész majd hozom!
Igazából két receptből lett egy, úgyhogy én is kíváncsi leszek, mit kotyvaszottam össze :)) .
Nem igazán merek kimenni Samuval, mert össze vissza van a hője, igaz csak egyszer volt lázas egy rövid ideig, de sehogy sem tetszik ez a helyzet! Nem is eleven, ahogy szokott, de ma már velem együtt hallgatta az Istentiszteletet a végéig Az estit és a ma délelőttit is. ami majd 2 óra! Örülök, hogy ennyire élvezi, szerintem sokat felfog belőle, különben faképnél hagyna ha nem érdekelné! :-bd :movingflower: :flower1: :littlehearth: Jövök majd, még van dolgom a konyhában.. :x
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. január 31. 13:11

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
na hogy mi lesz ebből, kenyér vagy kalács.. még számomra is rejtély :-bd Ugyanis véletlenül összekevertem a két receptet :)) :(( :)) na majd meglátjuk mi sül ki ebből...
Kép
Kép
Kép
most még 2o perc pihenő, és utána irány a sütő. Arról majd külön hozok képet! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. január 31. 13:45

Kata! Szóval Samukáról beszéltél. Nem is kell vele kimenni addig, amíg ingadozik a hője. Biztosan az
is hat rá, hogy látja, téged mennyire érdekel az istentisztelet. Érzi, hogy jó hatással van rád, így ő is
szereti.

Jót nevettem a receptcserén. Igazából mindegy, hogy kenyér vagy kalács, mindkettő nagyon fincsi.
Guszta lett a szójaszószos csirke is. A kétféle krumpli nagyon illik egymáshoz ízben is és színben is.
Mondjuk a batáta rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak az alakjuk hasonlít. Rokona viszont
a szulákoknak. :))

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89desburgonya

Még mindig lyukasórás képek (kék szűrővel):

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. január 31. 13:52

Nem egy időben készültek a fotók, több lyukasóra terméke:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. január 31. 13:54

Kép

Osztályfőnöki órán a gyerekek is kikívánkoztak. Sétáltunk egy jó nagyot.

Kép
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. január 31. 14:28

Kép
Kép
Majd megcsinálom még egyszer...igazából nem tudtam eldönteni, hogy kalács vagy kenyér készüljön, közben meg persze a kezem járt, az eszem meg lehet a hűtőben felejtettem!
szóval így jártunk, remélem azért majd finom lesz :)) :(( :)) :-bd

gyönyörű képeket hoztál, most tényleg csak gyönyörködni lehet a természet csodáin, hogy micsoda csipkéket tudnak alkotni! De jó hogy osztályfőnökin meg ki tudtatok mozdulni!

gyönyörű délutánt mindenkinek! :x :ymhug: :-bd :flower1: :littlehearth:
ui.: Majd jelzem milyen lett... x_x
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. január 31. 15:32

Sziasztok.
Mennyi finomság van itt. Egy kicsit mindbe belekóstolnék.
Rita nagyon köszönöm a magyarázatot, még igazán nem tudom, hogy megváltoztatom-e az étkezést, vagy nem. Fermentált uborkát kibírtam, szerettem is, de nem igazán a megszokott íz,a káposztát viszont nekem kellene savanyítani. A tejcukor érzékenyeknek nem tudom mennyire jó. Szóval nem vagyok képbe, ami eddig ártott az kerülöm, de nem igazán tudom semminek sem az összetevőjét, mert nem néztem utána.

Én nem tudom, van-e a telefonomban szűrő, eddig nem láttam, de tüzetesen nem néztem körül. Köszönöm az írisz dicséretét. Sajnos nem mindig sikerül így, ahogy ez, bár ebben is van hiba, de késznek nyilvánítottam.
Kata, biztos finom a kenyér, nálunk kovásszal készül, a lányom süti, isteni finom. A kovásszal elmacerál pár napot, minden nap foglalkozni kell vele, de már annyira megérett, hogy igazán jó. Sajnos minden nap dob el belőle, legközelebb meghagyja, az ma lesz, mert én legutóbb felhasználtam kelt kifli készítéshez és nagyon finom ropogós lett tőle az egész.
Mai hóesés után készült fotók:
Képethanol station finder

Képwhere is a gas station near my location
Kép

Kép

Képnavigate me to the nearest petrol station
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. január 31. 15:54

Kép
Kép
Kép
Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. január 31. 16:21

Még egy téli kép:

Kép
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. január 31. 16:29

Sziasztok Lányok!Leültem picit nézelődni,csak átfutottam mindent,......ESTE jövök ,lesz időm és tüzetesen megnézem .......ÁM ,most hirtelenjében feljött ez a videó és megdöbbentőnek találtam.Nézzétek meg/gondolom rengeteg állatos videót láttatok/SZINTE BESZÉLNEK a"gyerekekkel"!!!!!

És akkor azt hisszük,csak mi vagyunk értelmesek!!!!
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. január 31. 16:32

Egyébként és ELSŐSORBAN:
HÚ?DE SZÉP A KENYÉRKALÁCS!!!ÉS HÚÚÚ ,de szép képek!!!Majd jövök!!!
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. január 31. 16:44

Negró viszi a prímet, azt hiszem ő örül legjobban a télnek meg a hónak! Ildikó, a tejcukorra van külön tabletta ha jól tudom, vagy csak a laktózra, Egyébként érdekes, mert nálunk sem mindegy milyen tej vagy túró kerül felhasználásra!
Úgyhogy nálunk is hullámzóak ilyen téren a napok és a közérzetek ezzel együtt. De pl. nem ehetünk nyersen sok mindent, s még ráadásul az alma héját sem, mert hiába mosod meg attól még marad benne a héjában permetszer..
De lehámozva már nincs gond, de pl van egy két fajta amit nem ehetünk almából sem. Nem értem miért de ez van.
Csodaszép délutánt, egy picit irigykedem a hó miatt, mert annyira szép látvány, ahogy a természet betakaródzik... :D :x :ymhug: :flower1: :littlehearth:
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. február 1. 6:52

Kata! Nagyon jó lett az a kenyér! Látszik a színén, hogy kalácsos beütése is van, de nincs ezzel
semmi gond, ha ízlik nektek.

A permetszer nem áll meg a gyümölcs vagy a zöldség héjnál. Alapos mosás után nyugodtan meg
lehet enni a zöldségek héját, sőt a leveleit is. A karfiol rózsáiban ugyanannyi a permetszer maradék
(ha van egyáltalán), mint a levelében például.

Ildikó, nem kell megváltoztatni az étkezésedet. Én is csak saját meggyőződésre teszek meg valamit.
Nincsenek rám hatással mások győzködései. Csak leírtam azt, ami tudást megszereztem már a
szerintem egészséges táplálkozásról. Az azért nagyon elgondolkodtató, amikor egy gasztroenterológus,
vagy orvosok állnak oda egy étrend mellé (nyers vegán, TÉNÉ - a nyers vegán egyben TÉNÉ is).

A tejsavbaktérium nevében a "tej"-nek semmi köze a tejhez. Ha lenne, a vegánok nem ennének
fermentált ételeket. Valószínűleg azért nevezték el így, mert a tejiparban is használják a tejtermékek
savanyítására (joghurt).

A téli képed olyan kínais!

Paggy, már láttam ezt a cuki videót, de jó volt újra nézni.

Mai reggelim, és az utánpótlás káposzták. lehet, hogy máshol is így van, de itt Borsodban, ezt a lapos
fajta édes káposztát szeretik savanyítani.

Kép

Kép
Rita
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Rita » 2021. február 1. 7:02

Lilyke holnap lesz 10 hónapos.

Csináltak neki pakolós dobozokat, mert imád ki-be rakodni. Van ruhás, meséskönyves,
és játékos pakolódoboza. Imádja őket.

Kép

Megvan a távirányító. A 21. századi gyereknek nem gond a modern technika:

Kép

Imád enni.

Kép

Séta.

Kép

Körülbelül három hete fotózta ezt a két képet a lányom:

Kép

Kép
nildiko

HozzászólásSzerző: nildiko » 2021. február 1. 8:43

Gyönyörű ez a kisleány Rita.

Csak határokon belül szeretném az ételemet kicsit megváltoztatni. Így is törekszem a készételeket kiszürni. A tej /ami akármi is lehet/ nem bírom,mert mindenfélét okoz, miután megittam. Semmi köze a tehénhez, de a rendes tehéntej, túró is ugyanez.

Szépek a fotók, megragadott még a hattyús kép is. Nagyon szép látvány.
Kata, biztos finom a kenyered, vagy kalács, mindegy minek nevezzük, a lényeg, hogy szeretitek.
Az utolsó téli képet én festettem, - elfelejtettem szignózni - másolva a mester festményét.
Most megyek a csontkovácshoz, eljött az idő, kicsit tartok az úttól, nem tudom mekkora a fagy.
Mindenkinek szépséges napot kívánok. :littlehearth:
Kata58
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Kata58 » 2021. február 1. 8:53

Sziasztok! Remélem mindenki jól kialudta magát, itt -6fok van, de szerencsére szárazak az utak! Vigyázzatok a vezetéssel, egy kicsit nagyobb távolságot tartva!
Rita, milyen sokat nőtt Lilyke, és milyen ügyes. Nagyszerű hogy imád pakolászni! Látszik, hogy mennyire ízlik neki az étel.
s milyen izgalommal várja a sétát. Most milyen idő van arrafelé, mert látom minden virágba borulva a fákon!
Kissé kerge az időjárás, de hamarosan megint tavaszias lesz az idő.
Ildikó, remélem megújulva jössz vissza, legalábbis így fogod magad érezni a visszajövetel után! Addig is mindenkinek kellemes hétkezdetet! :x :ymhug: :movingflower: :flower1: :littlehearth:
Paggy

HozzászólásSzerző: Paggy » 2021. február 1. 20:42

Sziasztok!Kicsit elúsztam tegnap és ma,de már itt vagyok.Gyorsan felteszek néhány "FÉNY-"képet és olvasgatok .
Kép
Kép
Kép

Vissza: “Társalgó”