Mautner Zsófia egyik videójában együtt főzött valakivel, beszélgettek és közben hámozták a zöldségeket.
Akkor mondta, hogy ő a (tiszta) zöldséghéjakat, torzsákat, szárakat, leveleket, maradék nyers zöldségdarabokat
soha nem dobja ki, hanem zöldség alaplevet készít belőle, és mint az éttermekben, azt használja a főzéshez.
Én eddig Margitkához hordtam át a zöldség maradványaimat a komposztra, de már ő is egyre kevesebb
kertet művel, nincs sok komposztra szüksége, úgyhogy a fermentálás során keletkezett extra "szemetet" már
nem vittem át, hanem kidobáltam. Na, a videón felbuzdulva, én is csináltam alaplevet, és a mai kajámhoz
használni is fogok belőle.
Van benne édeskáposzta, karfiol levél és torzsa, maradék répa, amiből az üvegek lezárásához vágtam szeleteket,
fél petrezselyemgyökér, két fokhagyma (ez nem maradék), egy fél hagyma, levélzeller gumója, amiről a leveleket
lefagyasztottam, zeller és petrezselyem szár, két paprika csumája:

Só és fűszerek nélkül, csak annyi vízben, amennyi épp ellepte, főztem meg a kuktában. Készen pont belefért ebbe
a kiöntőbe, aminek szerencsére szűrős a teteje. Ma főpróba.

A két fiam hamarabb tudott dolgokat megfőzni, mint a lányom. Zsuzsi soha nem úgy főzött, mint én, mindig ment
a maga feje útján. Szerencsére. Általa szerettem meg a finomfőzeléket, a kelkáposzta főzeléket. Később nagy hatással
volt rá az indiai konyha, majd szép sorban a többi nemzeté is. Én még javában a magyaros kajáimat főztem, amikor
ő már nemzetközi vizekre evezett. A két fiam, főleg Kristóf, sokkal hamarabb lettek egészségtudatosak, mint mi a
lányommal. Kristóf amióta Angliában van minden nap főz. Imádja a kuktáját (neki volt először, utána a lányomnak,
majd nekem), azt használja a legtöbbet. Az itthoni fiaméknál a menyem nem nagyon szeret főzőcskézni, ezért Szilveszter
ragadta magához a fakanalat. Nem okozott neki gondot, azelőtt is sok mindent meg tudott már főzni.
Tegnapi ügyködését is nagyon megdicsértem. Ki fogom próbálni! Ementálisajtos, fűszeres paradicsommal töltött padlizsán,
parmezánsajtos karfiolpürével:

A mexikói babos salsás kaja ötlete, amit a héten készítettem, a lányomtól származik. Ő saláta hajókra rakta a rizst,
a salsát és a babot, plusz avokádókrémet készített mellé:

És akkor jöjjön egy kaja tőlem is. Sült zöldségek (mediterrán fűszerekkel), pirított füstölt tofu szeletek, füstölt paprikás,
fokhagymás bundában: